Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Rostlinný olej

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 větší snítka rozmarýnu, 1 větší snítka tymiánu, 1 větší snítka majoránky, 1 bobkový list, 8 kuliček pepře, 3/4 l suchého červeného vína, 80 dkg hovězí kýty, 20 jarních cibulek, 10 dkg prorostlé anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 25 dkg žampionů, 25 g másla, 2 cl cognacu, 1 lžíce nasekané petrželky

Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1...

Vídeňská roštěnka

Vídeňská roštěnka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky (po 190g), 5 velkých cibulí, 1/4 l hovězího bujónu, 80 g másla, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl, čerstvě mletý pepř

Očistíme si cibule. jednu z nich si najemno nakrájíme a zbytek nakrájíme na kolečka. Osolíme a opepříme roštěnky. Rozehřejeme si na pánvi máslo a osmažíme na něm kolečka cibule. Na druhé pánvi rozehřejeme olej, na kterém krátce osmahneme (asi 2 mi...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího předního, sůl, čerstvě mletý pepř, 800 g cibule, 1 velká brambora, 4 lžíce oleje, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, 1/2 lžičky kmínu, kousek sušené feferonky, 1/2 l hovězího bujón, 1 rajčatový protlak

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule nakrájíme na plátky a bramboru na kostičky. Rozehřejeme si olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme maso a osmahneme jej. Přimícháme...

Jehněčí jarní polévka

Jehněčí jarní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kýty nebo jiné části, 1,5 l vody, 1 střední mrkev, 100 g petržele, 100 g celeru, 50 g dlouhozrné rýže, 1 větší cibule, 2 žloutky z vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce soli, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 bobkového listy, hřebíček

Maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou a necháme vařit cca hodinu a půl, dokud maso nezačne měknout. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemn...

Špagety vařené

Špagety vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 2 l vody, 1 lžíce soli, 1 lžíce rostlinného oleje

Studenou osolenou vodu přivedeme k varu. Vložíme balení špaget a přidáme lžíci oleje. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut. Uvařené špagety slijeme a necháme okapat.

Těstoviny vařené

Těstoviny vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do osolené vroucí vody nasypeme těstoviny. Ihned je zamícháme, aby se těstoviny nepřichytily na dno nádoby. Přidáme lžíci oleje, aby se neslepovaly, a vaříme 15 – 20 minut, podle druhu těstovin. Těstoviny ochutnáme, zda jsou dostatečné povařené. ...

Domácí těstoviny

Domácí těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do misky rozklepneme vejce, přidáme vodu a vše pořádně rozkvedláme. Přisypeme trochu mouky a mícháme, až nám vznikne hustá tekoucí konzistence. Na vál si nasypeme mouku a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme vytvořené těstíčko. Celé těst...

Nudle do polévky - hotové

Nudle do polévky - hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g nudlí, 2,5 l vody, 1 lžíce oleje, sůl

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme nudle, zamícháme aby se nepřilepily ke dnu hrnce a vaříme 15 - 20 minut podle druhu. Před scezením ochutnáme, zda jsou nudle dostatečně uvařené. Scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se v...

Žloutkové řezy

Žloutkové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení listového těsta, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 70 g cukru krupice, 170 g Hery, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce rumu, 100 g cukru moučka, 3 kapky rostlinného oleje, 3 lžíce vody, 3 lžíce citrónové šťávy

Listová těsta vyválíme na velikost plechu a v předehřáté troubě upečeme do křupava. Upečené pláty necháme vychladnout. Připravíme si krém: puding uvaříme klasicky, jak jsme zvyklí, jen přidáme 2 lžíce hrubé mouky. Do husté hmoty vmícháme Heru a p...

Krůtí Cordon blue

Krůtí Cordon blue

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg krůtích prsou, 8 plátků šunky, 8 plátků eidamu (Edamu), 1 lžička soli, pepř, 2 ks vejce, 1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 3 lžíce rostlinného oleje na smažení

Maso omyjeme, naporcujeme na řízky (lépe vyšší). Do každého řízku nožem vytvoříme kapsu, do které vložíme plátek šunky a plátek sýru. Řízky sepneme párátkem či špejlí, osolíme a opepříme z obou stran. Kapsy obalujeme klasicky v trojobale (mouka, v...

Palačinky

Palačinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l mléka, 200 g hladké mouky, 2 vejce, špetka soli, 1 sklenka ovocné marmelády, 3 lžíce rostlinného oleje na smažení

V mléce rozšleháme vejce a špetku soli. Postupně zašleháváme mouku tak, aby se netvořily hrudky. Těsto necháme minimálně 5 minut odstát. Nalíváme naběračkou na rozpálenou pánev a smažíme. Palačinky potíráme džemem, nutelou, sladkým tvarohem, příp....

Květákové či kapustové karbanátky

Květákové či kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka květáku nebo, 1 hlávka střední hlávkové kapusty, 1 lžička soli, 2 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 lžička pepře, špetka drceného kmínu, špetka muškátového květu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje na smažení, 1 lžíce másla

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka (může se rozpadat). Pokud připravujeme karbenátky kapustové, kapustu nasekáme a dusíme také doměkka. Cibuli nasekáme najemno a necháme zesklovatět na másle. Do mísy dáme zeleninu (květák či ...

Krtkův dort

Krtkův dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml rostlinného oleje, 100 g cukru moučka, 2 vejce, 180 g polohrubé mouky, 2 vrchovate lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 630 ml mléka, 3 banány, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 balení ztužovače šlehačky, 250 g jemného tvarohu, 1 sáček vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru moučka, kousek čokolády na vaření

Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny. Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Poté zašleháme 130 ml mléka a sníh z bílků. Vlijeme do vymazané formy a pečeme cca 20 minut při 180°C. Až korpus vychladne, vytvoříme nožem kruh (asi cm od okraje). V...

Tvarohové muffiny

Tvarohové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 250 g kompotovaných meruněk, 4 dcl mléka, 120 g tučného tvarohu, 80 g cukru krupice, 1 vejce, 0,6 dcl rostlinného oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka citrónové kůry, špetka soli, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička másla na vymazání, hrst hrubé mouky na vysypání, lžíce rozinek

Tvaroh vyšleháme s cukrem, mlékem a vejcem do hladka. Přidáme olej, citrónovou kůru, špetku soli, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Vše zpracujeme v těsto. Rozdělujeme lžičkou do formiček zhruba do půlky, poklademe okapanými meruňkami. P...

Kuřecí nudličky na smetaně

Kuřecí nudličky na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce kečupu, kousek cukety, 1 lžička hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 1 lžička soli, 1/2 lžička mletého bílého pepře, 2 hrsti hrášku, 1 lžíce rostlinného oleje

Maso nakrájíme na nudličky. Cibuli nasekáme najemno, cuketu na nudličky. Maso vložíme ne rozpálený olej, prudce opečeme, přidáme cibuli, cuketu, koření a vše opékáme, dokud maso není hotové (cca 5 minut). Vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozšl...

Znojemský guláš

Znojemský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hovězí klížky, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 ks větší cibule, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mletého pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička plnotučné hořčice, 1/2 kostky masoxu, 2 lžíce hladké mouky, 4 ks sterilovaných okurek

Maso nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na oleji. Vmícháme papriku, přidáme maso a prudce ze všech stran opečeme. Krátce podusíme na mírném ohni, osolíme, opepříme, přidáme kmín, zamícháme. Podlijeme trochou vody, dáme lžičk...

Olejová bábovka

Olejová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 3 vejce, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, troška citrónové kůry, 2 lžíce kakaa, 1 lžička hrubé mouky na vysypání

Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme olej a našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k našlehané směsi. Vmícháme mléko, citrónovou kůru a nakonec jemně přidáme sníh z bílků. Oddělíme část těsta a smícháme s kakaem. St...

Kotlety na cibuli

Kotlety na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové pečeně, 3 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 hrnečku hladké mouky

Naklepané kotlety nasolíme, opeříme. Smícháme mouku s paprikou a maso ve směsi obalíme. Jednu cibuli nasekáme najemno, zpěníme na oleji a kotlety z obou stran zprudka opečeme dozlatova. Přidáme na plátky nasekaný česnek a dopékáme. Hotové maso vyj...

Zapékané brambory se zeleninou a mletým masem

Zapékané brambory se zeleninou a mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg brambor, 1/2 kg mletého masa, 150 ml rajčatového protlaku, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 větší cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky worcesterské (Worcesterové) omáčky, 3 mrkve, 1/2 ředkve, 1/2 hlávky brokolice, 1/4 hlávky květáku, 1/2 salátové okurky, 1 lžíce rostlinného oleje

Brambory omyjeme, nové nemusíme loupat, nakrájíme na kolečka a uvaříme do poloměkka. Cibuli nasekáme nadrobno, zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a všechno koření, sojovou a worcesterovou omáčku. Osmahneme, vlijeme protlak, můžeme přidat trošku ...

Bramborové hranolky

Bramborové hranolky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, rostlinný olej, sůl

Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na hranolky (středně silné proužky). Nakrájené hranolky opláchneme ve vodě, abychom vymyli přebytečný škrob. Poté osmažíme na oleji na pánvi, popřípadě ve fritovacím hrnci. Hranolky smažíme po menších částec...

Minestra - zeleninová italská polévka

Minestra - zeleninová italská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g hlávkové kapusty, 1 menší bulvový celer, kousek petržele, hrst fazolek (zelených fazolových lusků), 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 60 g rýže, sůl, 1 kostka drůbežího bujónu, 1,5 l vody, 1 stroužek česneku, 50 g ementalu, 1 mrkev

Zeleninu dobře očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a rýži, vše zlehka osmahneme. Přidáme vodu, bujon, osolíme a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme česnek utř...

Čínská nudlová polévka

Čínská nudlová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuřecích prsou, 125 g bambusových výhonků, 4 čínské houby, 150 g čínského zelí, 2 jarní cibulky, 250 g nudlí, 600 ml drůbežího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 špetka cukru krystal, 2 lžičky sherry

Houby necháme bobtnat ve vodě. Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Z hub poté vymačkáme vodu, nožičky odstraníme. Nakrájíme houby, bambusové výhonky, čínské zelí a cibulky. Nudle uvaříme, procedíme, opláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Drůbež...

Pikantní čočková polévka z červené čočky

Pikantní čočková polévka z červené čočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g červené čočky, 1,25 l vody, 400 g mrkve, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 g rajčat, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, kmín, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, špetka kurkumy, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, 300 ml mléka, 2 cibule

Mrkev a rajčata očistíme a pokrájíme na malé části. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Červenou čočku důkladně opláchneme studenou vodou, necháme ji okapat a vložíme do hrnce (červená čočka se nemusí předem namáčet). Do hrnce poté přidá...

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g frankfurtských párků, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, pepř, sůl, troška petržele, 1,5 l vody

Cibuli nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm připravenou cibuli. Zaprášíme moukou, opražíme. Poté vmícháme mletou papriku a zalijeme vodou. Zamícháme, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme cca 25 minut. Polévku poté d...

Letní hrachová polévka s jogurtem

Letní hrachová polévka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml rostlinného oleje, 2 střední cibule, 250 g brambor, 2 stroužky česneku, troška zázvoru, koriandr, kmín, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 500 g hrášku, 3 listy máty peprné, sůl, pepř, 250 ml nízkotučného jogurtu, 300 ml mléka

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli i brambory a pár minut smažíme. Poté vložíme nasekané stroužky česneku, přidáme koření - zázvor, koriandr, kmín a vše zapráším...

stránka: