Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci šafrán

Krémový šafránový jogurt

Krémový šafránový jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g Řeckého jogurtu, 100 g třtinového cukru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička plnotučného mléka, 1/4 hrsti pistácií, 1 lžíce šafránu, 1 mango

Jogurt necháme překapat přes plátýnko (trvá to asi půl hodiny). Poté smícháme jogurt s cukrem. Vlákna šafránu smícháme s mlékem a přidáme i s kardamomem do jogurtu. Dobře promícháme. Podáváme s plátky manga posypané nesolenými nasekanými pis...

Šafránové špagety s uzeným masem

Šafránové špagety s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička šafránu, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g uzeného masa, 150 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř dle chuti, 350 g špaget, 1 lžička petrželky

Do malého hrníčku si vložíme šafrán a zalijeme dvěmi lžícemi horké vody, necháme 10 minut louhovat. Uzené maso si nakrájíme na malé kostičky a vložíme jej do malého rendlíčku, přisypeme 50 g strouhaného parmazánu a přilijeme smetanu. Na velmi mí...

Květák na smetaně a víně

Květák na smetaně a víně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vařeného římského květáku , 2 šalotky, 2 lžíce másly, 1,5 sklenky bílého vína, 1 šálek smetany ke šlehání (šlehačky), 1 šálek vody, troška šafránu, troška soli, troška pepře

Šalotku a šafrán nakrájíme nadrobno. Vložíme do pánve a restujeme na rozehřátém másle do měkka asi 3 minuty. Přilijeme víno, smetanu, vodu, přivedeme k varu a přidáme růžičky uvařeného květáku. Zakryjeme pánev a necháme 5 provařit. Dochutíme solí ...

Krevetový salát s rýží

Krevetový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vařených krevet, 2 jarní cibulky nebo jedna menší cibule, 150 g dlouhozrné rýže, nasekaná čerstvá bazalka, sůl, pepř, 1 lžička citrónové šťávy, 150 ml olivového oleje, petrželka na ozdobení, špetka šafránu

Rýži uvaříme v osolené vodě. Až je rýže uvařená, vodu pořádně slijeme. Smícháme olej, bazalku, citrónovou šťávu, šafrán, sůl a pepř. Takto vytvořenou zálivku promícháme s rýží, dokud je rýže stále teplá a necháme vychladnout. Cibulku nakrájíme na ...

Rizoto s krevetami a mušlemi

Rizoto s krevetami a mušlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 500 g dlouhozrné rýže, 150 ml bílého vína, 1 lžička mletého šafránu, sůl, pepř, tvrdý sýr na ozdobu, 200 ml zeleninového bujónu, petržel na ozdobu, 300 g oloupaných syrových krevet, 200 g slávky jedlé

V osolené vroucí vodě uvaříme rýži, dokud není měkká. Mušle vydrhneme pod tekoucí vodou a vyřadíme ty, které jsou poškozené nebo otevřené. Do bujónu přidáme mušle, přikryjeme pokličkou a vaříme 7 minut. Mezitím na oleji osmažíme nakrájenou cibuli ...

Špagety s hřebenatkami

Špagety s hřebenatkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 400 g čerstvých hřebenatek, 200 ml zeleninového bujónu, 150 ml bílého vína, 1 lžička mletého šafránu, sůl, 250 g špaget

Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety. Vaříme 10-12 minut, dokud nezměknou. Hřebenatky vydrhneme pod tekoucí vodou a vyřadíme ty, které jsou poškozené nebo otevřené. Do bujónu přidáme hřebenatky, přikryjeme pokličkou a vaříme 7 minut na mírném...

Vinná polévka

Vinná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 dcl červeného vína, 100 g másla, špetka šafránu, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, 100 g strouhanky, 3 dcl neslaného vývaru, cukr krupice

Na pánvi orestujeme na másle strouhanku dozlatova. Zalijeme vínem, neslaným vývarem a vaříme. Postupně přidáme všechno koření a před dokončením podle chuti přisladíme.

Kuřecí prsa s mořskými plody

Kuřecí prsa s mořskými plody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 150 g kuřecích prsou, 700 ml drůbežího vývaru, 1 hrneček dlouhozrnné rýže, špetka šafránu, 200 g mořských plodů, 1 lžíce hrášku, 1 paprika, sůl, pepř

Orestujeme na drobné kostičky osmaženou cibuli a prolisovaný česnek. Kuřecí maso si nasekáme na kostičky a přidáme k cibuli. Zalijeme asi dvěma naběračkami vývaru a asi 10 minut necháme podusit. Přidáme rýži, zalijeme zbytkem vývaru, dochutíme ša...

Ryba se zeleninou na středomořský způsob

Ryba se zeleninou na středomořský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 400 g brambor, 500 g cukety, 500 g pórku, 1/2 citrónu, 3/4 l zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, troška šafránu, 600 g rybího filé, 2 lžíce olivového oleje, troška pepře (česnekového), špetka soli, 2 lžíce petrželové natě (petrželky), 2 lžíce Eidamu (nastrouhaného)

Omyjeme a oloupeme mrkev a brambory a nakrájíme je na drobné hranolky. Omyjeme cukety a nakrájíme je na 1 cm silné plátky. Očistíme pórek, omyjeme ho a nakrájíme na jemné proužky. Zeleninu spolu s 2 plátky citronu, vývarem, rajčaty a šafránem uved...

Mrkvový krém se šafránem

Mrkvový krém se šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 středních mrkví, 3-4 hrnky vody, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1-2 špetky šafránu, bílý pepř dle chuti

Mrkve omyjeme, očistíme, ale neloupeme. Slupka obsahuje nejvíce vitamínů. Do maléko kastrůlku si nalijeme vodu, vhodíme mrkev, kterou jsme si nakrájeli na kolečka a vaříme, dokud nezměkne. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, opepříme a vh...

Rizoto se šafránem

Rizoto se šafránem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 hrnek dlouhozrnné rýže, 0,5 g šafránu, špetka barevného pepře , špetka chilli, špetka Vegety, 1/4 sáčku mražené zeleninové směsi, cca 3 lžíce olivový olej

Nejdříve si klasickým způsobem uvaříme rýži a scedíme ji. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme dvě kuřecí prsa, které jsme předtím nakrájeli na menší kostičky nebo nudličky. Přidáme všechna koření dle chuti kromě šafránu. Přidáme trochu směsi čers...

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 2 ks kuřecích prs, 1 ks cibule, 1 špetka mleté papriky, 1 špetka šafránu, 50 g kukuřice, 50 g chřestu, 50 g hrášku, 50 g cherry rajčátek, 150 ml drůbežího vývaru, 140 g kuskusu

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Dáme stranou. Ve výpeku z kuřete osmahneme cibuli, po dvou minutách přidáme utřený česnek a zbylou zeleninu včetně rajčat. Po dvou minutách vrátíme kuře do pánve, zalijeme v...

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Španělská rýže s mořskými plody

Španělská rýže s mořskými plody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 250 g jasmínové rýže, 850 ml zeleninového vývaru, 1 špetku šafránu, 400 g mořských plodů, 1/2 citrónu, 3 lžíce petrželové natě

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme ji na oleji po dobu 7 minut. Poté přidáme papriky nakrájené na proužky a utřený stroužek česneku a smažíme ještě 2 minuty. Přidáme rýži a minutu mícháme, poté zalijeme vývarem. Přidáme šafrán a přivedeme k varu....

Srdíčková polévka

Srdíčková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích srdíček , 1 celer, 10 ml citronové šťávy, 2 mrkve, 5 kuliček pepře, 1 petržel a 3 snítky petrželové natě, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 listy bobkového listu, 4 kuličky nového koření, špetka šafránu, špetka muškátového květu, 2,5 l vody

Kuřecí srdíčka opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme ostatní ingredience, přičemž cibuli a česnek oloupeme (na cibuli ponecháme poslední vrstvu slupky) a kořenovou zeleninu očistíme. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 40 minut. Na posl...

Paella

Paella

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cibule, 1 ks mrkve, 4 ks rajčat, 2 ks papriky (kapie), 4 ks česneku, 2 ks tresky, 3 ks langusty, 3 ks krevet, 4 lžičky olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky šafránu, 500 g kulatozrnné rýže, 1 l rybího vývaru

Všechnu zeleninu nakrájíme najemno. Rybí filety nakrájíme na kousky a spolu s krevetami a langustami opečeme na olivovém oleji. Dáme je stranou. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm cibuli. Po dvou minutách přidáme zbylou zeleninu a...

Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 200 g hlívy ústřičné, 200 g loupaných pohankových krup, 150 g kulatozrnné rýže (arborio), 2 špetky tymiánu, 150 ml suchého bílého vína, 1 kostka zeleninového bujonu, špetka šafránu, 50 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř

V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a polovinu másla. Přidáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky a plátky česneku. Mrkev oškrábeme, nastrouháme nahrubo a po dvou minutách vsypeme k cibuli s česnekem. Smažíme za občasného míchání další 2 m...

Novoroční čočková polévka

Novoroční čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 4 větší brambory, 2 velké mrkve, 200 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, špetka muškátového květu, troška šafránu, 1,5 l vývaru, 12 plátků paprikáše, 4 lžičky petrželové nati

Brambory si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkve rovněž očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozpustíme 50 g másla a na něm nakrájenou mrkev krátce osmahneme. Zalijeme ji vývarem, přidáme na...

Šafránové kuře s rozinkami a oříšky

Šafránové kuře s rozinkami a oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 250 g kuřecích stehenních řízků, 50 g rozinek, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), hrst arašídů (burské ořechy, buráky), 3 lžíce petrželové natě, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky šafránu, 125 ml Sherry, 200 ml drůbežího vývaru

Kuřecí kousky (nejlépe kuřecí stehna rozdělená na horní a dolní části) okořeníme solí a pepřem. Smažíme je 5 minut z každé strany na oleji. Poté je vytáhneme z pánve a dáme stranou. V tuku, který pustili kuřata smažíme nakrájenou cibulku. Po třech...

Paella s mořskými plody

Paella s mořskými plody

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krevet, 200 g sépie, 300 g lososa, 2 hrnečky krátkozrné rýže, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 kg rajčat, 2-3 cibule, 6 stroužků česneku, 5 větších mrkví, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 l drůbežího bujónu, troška šafránu, kousek čili papričky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 citrón

Připravíme si plody moře – zpracujeme je, nakrájíme na kousky dle libosti a osmažíme zvlášť na olivovém oleji. Uchováme bokem v teple. Rajčata spaříme, zbavíme slupek, odstraníme vodnatou dužinu se semínky. Najemno nasekanou cibuli zpěníme na olej...

Skopové se sušenými švestkami

Skopové se sušenými švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g skopového masa ze stehna, 80 g sádla, 100 g cibule, 100 g sušených švestek, špetka skořice, špetka šafránu, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 lžička soli, 4 stroužky česneku

Očistené baranie stehno nakrájame na hrubšie rezance a opečieme na masti. Potom mäso vyberieme, pridáme cibuľu nakrájanú na drobno,cesnak a trochu opražíme. Zalejeme vodou, pridáme mäso, posolíme, pridáme štipku škorice, šafranu a citrónovej kôry....

Paella „mixta“

Paella „mixta“

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti celých krevet (velikost cca 30-40), 100 g kalamára (sépie) na kroužky, 100 g mořských plodů, 100 g kuřecího masa, 100 g králičího masa, 6 slávek v poloviční schránce, 150 g čerstvé červené papriky, 20 g zeleného hrášku, 1 lžíce jemně krájené cibule, 1 lžička česneku, 0,02 g šafránu, ½ lžíce rybího vývaru, 150 g rýže (arabika)

Na olivovém oleji osmahneme slávky a krevety cca 8 minut. Odložíme stranou na připravený talířek. Do oleje dáme masa a o chvilku později přidáme šafrán, cibuli, česnek a kroužky z kalamára (sépie) a nakrájené proužky z červené papriky. Osmahneme c...

Opékaná treska s paellou a šafránem

Opékaná treska s paellou a šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

90 ml olivového oleje, 200 g choriza, 3 ks šalotky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce mleté papriky, 300 g dlouhozrnné rýže, 1 l rybího vývaru, 1 lžíce másla, 300 g krevet, 2 lžíce petrželové natě, 1 citrón, 1 kg tresky, 1/2 lžičky šafránu

Do velké pánve dáme lžíci olivového oleje. Na něm opečeme šalotku a česnek nakrájené na jemno a klobásu nakrájenou na plátky. Opékáme asi 8 minut. Poté přidáme papriku a za stálého míchání opékáme tak 3 minuty. Poté přidáme rýži a pořádně zamích...

Rasgulla koule se šafránem

Rasgulla koule se šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

850 ml plnotučného mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 hrnku cukru krupice, , 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce třtinového cukru, 40 g pistácií

Mléko dáme vařit a až začne vřít, přidáme citrónovou šťávu. Poté odstavíme a mícháme, dokud se mléko nesrazí. Pak ho necháme překapat přes plátno - může to trvat i hodinu. Mezitím si připravíme cukrový sirup - svaříme krupicový cukr s 500 ml vody....

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks cibule, 2 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sezamu, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce máty peprné, 1,5 lžičky ras al-hanout, 1,5 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 špetka šafránu, 300 ml zeleninového vývaru, 120 g meruněk, 200 g rajčat

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem. Citróny oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plát...

stránka: