Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci šalotka

Bageta plněná masem

Bageta plněná masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 2 ks jarní cibulky, 7 g soli, 7 g pepře, 1 šalotka, 1 lžíce worcesterské omáčky, 7 g tymiánu (Mateřídouška obecná), 7 g mleté papriky, 500 g vepřového mletého masa, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 8 ks sušených rajčat, 8 listů ledového salátu, 4 ks bagety

Jarní cibulku i šalotku nakrájíme na jemno. Smažíme je na oleji dozlatova. Přidáme maso, sůl, pepř, worcester, tymián a mletou papriku. Smažíme dohněda. Poté přidáme pokrájená sušená rajčata. Směs rozdělíme do čtyř baget, posypeme petrželkou...

Balzamiková čočka (Maja)

Balzamiková čočka (Maja)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čočky, 50 g šalotky, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1/2 polévkové lžíce cukru, 200 ml kuřecího vývaru, 3 snítky petržele, 20 g másla, sůl, pepř, 6-8 lžic aceto balsamico

Čočku necháme přes noc změknout ve vodě. Na pánvi rozpálíme olivový olej a podusíme na něm nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Potom přidáme cukr, necháme roztavit a poté nasypeme okapanou čočku. Přidáme balzamikový olej a kuřecí vývar a 20 až 2...

Bifteky s omáčkou z balsamica

Bifteky s omáčkou z balsamica

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězí roštěnky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 400 g rajčat, 4 ks šalotky, 2 stroužky česneku, 100 ml aceta balsamica, 100 ml červeného vína, 1 ks bobkového listu

Maso nakrájíme na 4 plátky - tak, aby každý měl váhu 200 g. Osolíme, opepříme a potřeme dvěma lžícemi oleje. Promasírujeme. Šalotky nakrájíme na čtvrtky a dáme je do pánve na rozpálený olej. Po dvou minutách přidáme utřený česnek, balsamico, vín...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Cibulové ragú

Cibulové ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šalotky, 2 červené cibule, 2 bílé cibule, 2 jarní cibulky, sůl, 1 lžička medu, 2-3 dcl červeného vína, olej

Všechny cibule nakrájíme na měsíčky a orestujeme je na oleji. Lehce je osolíme, přidáme med a podlijeme červeným vínem. Po podlití restujeme tak dlouho, až víno zredukujeme na polovinu - cibulové ragú by něĺo být na pohled medové konzistence.

Citrónové rizoto s hráškem

Citrónové rizoto s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks šalotky, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce petrželové natě, 400 g krátkozrnné rýže, 300 g hrášku, 100 g parmazánu, 80 g vlašských ořechů, 100 ml bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Šalotku nasekáme na jemno. Osmažíme ji na olivovém oleji. Přidáme rýži a pořádně zamícháme. Zalijeme vínem a vývarem, přidáme šťávu a kůru z citrónu a vaříme 15 minut. Poté přidáme sůl a pepř, většinu nastrouhaného parmezánu a vaříme ještě 5...

Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 hrst vlašských ořechů, 2 ks šalotky, 3 ks česneku, 2 ks cukety, 1 ks brokolice, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Jemně nasekané šalotky a utřený česnek opečeme na másle, přidáme najemno nakrájené cukety a zalijeme vývarem. Přidáme i růžičky brokolice a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a smetanu a prohřejeme. Podáváme s ...

Dušená perlička s liškami

Dušená perlička s liškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 perlička (asi 1 kg), 300 g čerstvých lišek obecných, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 100 g másla, 200 ml červeného vína, 1 bobkový list, 1 lžička sušené šalvěje, špetka soli, špetka pepře

Perličku naporcujeme na 4 díly. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Šalotku a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pekáči rozehřejeme 50 g másla, kousky perličky na něm zprudka osmažíme ze všech stran. Přidáme šalotku, česnek a chvíli dus...

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně hokkaidó, 2 šalotky nebo menší cibule, 65 g čerstvého zázvoru, 1 lžička sušeného chilli, 120 ml kokosového mléka (dá se použít i smetana ke šlehání, ale jídlo nebude mít tak autentickou chuť), 1 l zeleninového vývaru, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, mořská sůl a čerstvě umletý pepř dle potřeby

Dýni a šalotku nakrájejte na menší kousky a nastrouhejte zázvor. V hrnci nechte rozehřát olej, pak přidejte dýni, kterou budete pomalu restovat, po chvíli i zázvor a šalotku. Vše smažte, dokud nebude zelenina měkká, takže asi 8–10 minut. Změklou z...

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g dýně, 50 g cukety, 2 listy šalvěje, rýže Arborio, 1 šalotka, zeleninový vývar, 20 g másla, parmezán, lanýžový olej, sůl, pepř

Očištěnou dýni a cuketu nakrájíme na kostky velké cca 1 až 2 cm. Na rozehřáté pánvi restujeme na olivovém oleji se šalotkou až do změknutí, poté přidáme zeleninový vývar a šalvěj. Připravenou uvařenou rýži Arborio přidáme na pánev a necháme povaři...

Fenyklovo-zelný salát

Fenyklovo-zelný salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks červeného zelí, 2 ks mrkve, 1 ks fenyklu, 2 ks šalotky, 50 g majonézy, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky a smícháme ji v míse. Poté vmícháme majonézu a osolíme, opepříme.

Flank steak kávový s rajčatovou salsou

Flank steak kávový s rajčatovou salsou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks telecího steaku, 4 ks rajčat, 1 ks červené cibule, 1 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 1 ks piri piri papričky, 1 ks limety, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce koriandru, 1 lžíce olivového oleje

Flank steak osolíme, opepříme a okořeníme kávovým kořením. Grilujeme 5 minut z každé strany. Před krájením necháme ještě 15 minut odležet – je dobré steak zabalit do alobalu a nechat na okraji grilu. Rajčata, cibuli, šalotku, česnek, koriandr a p...

Guacamole-avokádová salsa

Guacamole-avokádová salsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 avokáda, 1 limeta, 1 lžíce nasekaných lístků koriandru, 1 šalotka, 1 lžička chilli, 3-4 špetky soli (dle chuti)

Čerstvé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu do misky. Limetku rozpůlíme a vymačkáme z ní šťávu do misky s avokádem. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky (na jemno), lístky koriandru rozsekáme a přidáme do misky. Přidáme sůl a mleté...

Guláš krůtí s cuketami

Guláš krůtí s cuketami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 500 g krůtích prsou, 400 g cukety, 2 lžíce oleje, 200 g šalotky, 250 ml bílého vína, 300 g čerstvých nebo sušených hub, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky provensálského koření, sůl, mletý černý pepř

Rajčata křížem nařízneme,spaříme,prudce ochladíme,oloupeme,rozpůlíme,zbavíme jader a dužinu nakrájíme na menší kostky.Maso nařežeme na větší kostky a cuketu na silnější plátky.V kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm půlky šalotek.Pak přidám...

Hanácký salát

Hanácký salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 červeného zelí, 3 lžíce octu, 3 ks šalotky, 200 g sterilované okurky, 20 g křenu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička cukru moučky

Zelí nakrouháme a spaříme horkou vodou. Dáme do misky a ochutíme octem. Okurky a šalotky nakrájíme na jemno a vmícháme do zelí. Křen nastrouháme a spolu s olejem a zakysanou smetanou vmícháme k zelí. Osolíme a opepříme dle chuti, dochutíme cukrem,...

Hořčičný dip

Hořčičný dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužy česneku, 1 šalotka, 1 lžíce petrželky, 40 ml olivového oleje

Olivový olej důkladně rozmícháme s hořčicí. Přidáme nadrobno posekané stroužky česneku, šalotku a petrželku. Dobře promícháme. Můžeme i osolit.

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlívy, 150 g žampionů, 150 g hříbků (čerstvých nebo mražených), 1 lžíce másla, 2 šalotky, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, 100 ml bílého vína, 200 ml sladké smetany, sůl, drcený kmín, pepř, 4 plátky listového těsta, 1 vejce, petrželová nať

Na rozehřáté máslo dáme restovat nasekanou šalotku, po chvíli přidáme všechny houby nakrájené na plátky a opečeme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přihodíme bujónovou kostku, osolíme, opepříme, dáme i kmín a asi 15 minut povaříme. Poté přilijeme...

Houbové placičky s citronovou šťávou

Houbové placičky s citronovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 a 1/2 ks housky (tvrdé), 600 g hub (žampiony), 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželové natě (petrželky), 1 vejce, 1 žloutek, 75 g tvrdého sýra (nastrouhaného), špetka soli, špetka bílého pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šalotka, 200 g sladké smetany, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Housky necháme změknout ve vlažné vodě, dobře je vymačkáme a roztráme na kousky. Očistíme houby a nasekáme je najemno. Česnek prolisujeme a přidáme k houbám. Opereme petrželku a lístky nasekáme na velmi jemné kousky. Smícháme s houskami, vajíčkem...

Houbové ragú

Houbové ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 talíře lesních hub ( nejlépe směs), 2 šalotky, sůl, pepř a tymián podle chuti, 200 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce brandy, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nasekanou šalotku a po chvíli přihodíme houby. Houby orestujeme, pak osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme tymián a podusíme doměkka. Krátce před...

Houbovo-cizrnový krém

Houbovo-cizrnový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 3 ks šalotky, 2 ks brambor, 1 ks mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g hub, 1 l zeleninového vývaru, , , , 1 lžíce másla, 200 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Cizrnu si uvaříme den předem nebo použijeme cizrnu konzervovanou. Houby použijeme sušené. Šalotku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Krátce opečeme a přidáme většinu cizrny a ...

Chřestová polévka s parmezánem

Chřestová polévka s parmezánem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 svazky chřestu, 1 ks šalotky, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 7 g pepře bílého, 6 lžíc olivového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 8 plátků parmské šunky

Z chřestu odkrájíme hlavičky a bez hlaviček a zdřevnatělých konců je uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozmixujeme. Šalotku orestujeme na oleji, poté zasypeme moukou a povaříme. Přidáme trochu vody a vytvoříme si tak jíšku, kterou propasírujem...

Chřestové ragout s pastiňákem, fazolemi, omáčkou Beurre Blanc a lanýži

Chřestové ragout s pastiňákem, fazolemi, omáčkou Beurre Blanc a lanýži

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g chřestu, 75 g fazolek (zelené fazolové lusky), 25 g pastiňáku, 50 g másla, 100 ml bílého vína, 45 g šalotky, 1 g lanýžů

Chřest, fazolky a pastiňák očistíme. Pastiňák nakrájíme na malé kostičky, chřest na kolečka a fazole necháme v celku. Na másle orestujeme nejdříve pastiňák, po chvilce přidáme chřest a nakonec zelené fazolky. Cca minutu restujeme, osolíme, opepřím...

Jarní závitky se špenátem

Jarní závitky se špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátu, 100 g hrášku, 1/2 lžičky soli, 100 ml chilli omáčky, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 1 ks mrkve, 4 ks ředkviček, 8 ks rýžového papíru, 8 listů bazalky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst řeřichy

Nejprve si připravíme špenátové lůžko: Šalotku i česnek nakrájíme najemno a smažíme je na oleji dozlatova. Přidáme špenát a chvíli podusíme. Osolíme a necháme odpočívat. Mrkev si nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičku na tenká kolečka. Na vlhk...

Jehněčí špízy s tzaziky z granátového jablka

Jehněčí špízy s tzaziky z granátového jablka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jehněčí kotlety, 150 g okurky, 50 g granátového jablka, 200 g Řeckého jogurtu, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky garam masala, 1/2 lžičky skořice, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 3 lžíce máty peprné, 1 lžíce včelího medu

Nejprve si připravíme koření na jehněčí maso: smícháme kmín, koriandr, sůl, pepř, garam masala a skořici. Jehněčí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a obalíme je v koření. Nyní si připravíme tzatziki: smícháme řecký jogurt, nasekanou ša...

Kachní játra na jalovci

Kachní játra na jalovci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kachních jater, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 10 kuliček jalovce, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, špetka pepře, troška čerstvého tymiánu

Kachní játra omyjeme a nakrájíme na kousky. Nesolíme, protože játra by ztvrdla. Šalotku a česnek nasekáme nadrobno. Játra opečeme asi 2 minuty na oleji, přidáme šalotku s česnekem, rozdrcený jalovec, tymián a pepř. Zmírníme teplotu a opékáme další...

stránka: