Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Sezam

Amur v kefírovém těstíčku

Amur v kefírovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky amura bílého, 800 ml kefíru, 2 vejce, 20 ml bílého vína, 60 g hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sezamu

Plátky ryby naložíme do dvou třetin kefíru a uložíme asi na hodinu do chladničky. Kefír krásně vytáhne všechny nežádoucí rybí pachy a maso bude jemnější. Sezam rozemeleme v mixéru nadrobno. Spolu se sezamem smícháme v míse ještě zbylý kefír, mouk...

Bagety z domácí pekárny

Bagety z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 lžičku citrónové šťávy, 500 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru krupice, 1 instantní droždí (kvasnice), 1 vejce, 1 lžíci sezamových semínek

Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do pekárny a zapneme program těsto. Po vykynutí z těsta vypracujeme podlouhlé bagety, dáme je na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Vložíme je do trouby, vyhřáté na 200 °C a...

Bramborový nákyp s česnekem

Bramborový nákyp s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml mléka, 3 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce celozrnné mouky, 2 vejce, špetka soli, špetka muškátového ořechu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor, 2 lžíce sezamových semínek

Důkladně rozkvedláme mléko, smetanu, mouku, vejce a koření. Do vytvořené směsi nahrubo nastrouháme oloupané brambory. Vymažeme zapékací formu a vysypeme je sezamovým semínkem, poté ji naplníme bramborovou hmotou. Pečeme v předehřáté troubě 30-40 ...

Celozrnné žemličky

Celozrnné žemličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g pšeničné celozrné mouky jemně mleté, 250 g měkého tvarohu, 1 lžička soli, 1 vejce, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, sezamová semínka

V misce smícháme tvaroh s vejcem. Až vznikne hladká hmota, přimícháme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Obsah misky vysypeme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 12 stejných dílků a z každého vytvarujeme žemličku. Na...

Čokoládové kuře

Čokoládové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 3 čtverečky hořké čokolády, chilli papričky, skořice, sůl, oregano, 2 cibule, 3 rajčata, 7-10 dkg arašídů , 8-10 stroužků česneku, sezam

Kuře rozčtvrtíme a dáme vařit do slané vody. Vaříme doměkka. Na plátky nakrájíme rajčata, cibuli nadrobno, rozdrcené mandle, arašídy, sezamové semínko, na plátky nakrájený česnek a čilli papričky, které jsme 30 min máčeli ve studené vodě, to vše d...

Cuketový závin

Cuketový závin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 1 kg nastrouhané cukety, 1 cibule, 3 vejce, 150-200 g Nivy, troška mletého pepře, párky nebo klobásky, 1 žloutek nebo vejce na potření, 1-2 lžíce oleje, hrst sezamového semínka

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme cuketu a dusíme, dokud se nevypaří všechna voda. Nesolit! Pak k cuketě nadrobíme sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme vejce a za stálého míchání necháme srazit. Odstavíme a necháme vychlad...

Dalamánkové bagetky

Dalamánkové bagetky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

280 ml vody, 60 ml olivového oleje, 2 rovné lžičky cukru , 2 rovné lžičky soli, lžička drceného kmínu, 100 g celozrnné špaldové mouky, 400 g hladké mouky, 25 g droždí , 1 vejce na potření, semínka na posypání (sezam, mák, kmín, mohou být i jemné ovesné vločky), 2 lžíce instantní směsi na bramborák

Do nádoby pekárny nalijeme vodu a olej, přidáme cukr, sůl, kmín, směs na bramborák, obě mouky a nakonec rozdrobíme droždí. Nastavíme program na těsto. Po ukončení programu těsto přendáme na pracovní plochu a rozdělíme na 10 dílků. Z každého vyt...

Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jemných ovesných vloček s klíčky, 1/2 hrsti vlašských ořechů, hrst lískových ořechů, 2 lžíce sezamu, 2 lžíce mandlových plátků, hrst sušených brusinek, hrst rozinek, asi 10 sušených meruněk, 50 g másla, 40 g hnědého cukru, 2 lžíce medu, 2 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce lněného semínka

Ovesné vločky, nasekané ořechy a oříšky, sezam, lněné semínko a mandlové plátky dáme na pánev a za stálého míchání necháme chvíli restovat. Směs musí jen jemně zrůžovět a zavonět. Vločky vypneme a přesypeme je do mísy, přidáme k nim brusinky, roz...

Domácí rýžové rolky

Domácí rýžové rolky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rýžových nudlí, 400 g čínské zeleninové směsi, 140 g krevet, 100 g kečupu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky zázvoru, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička koření na čínu, 8-10 ks Filo těsta, 1 ks vejce, 1 špetka třtinového cukru, 3 lžíce sezamu, 1 lžíce vinného octu

Podle chuti smícháme různé ingredience – do jedné rolky může být dáno kuřecí maso a zelenina, do další zelenina a nudle, dále krevety a nudle, nebo všechno dohromady…Právě tyto variace můžeme připravovat pro děti. Do každé rolky přidáme ještě tr...

Domácí sýrové tyčinky (se sezamem, mákem...)

Domácí sýrové tyčinky (se sezamem, mákem...)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g hladké mouky + pod těsto na rozválení, 60 g másla, 2 vejce, 100 g čedaru (cheddar), hrst máku - pokud chcete, hrst sezamu - pokud chcete, lžíce hrubozrnné soli - pokud chcete

Smícháme máslo a mouku na drobivé těsto (cca 140 gramů mouky na 60 gramů másla, já odhadovala podle toho, jak vypadá těsto), pak vmícháme vajíčko (k poměru je to 1x vajíčko na dané množství mouky a másla), nastrouhaný čedar (cca 60 gramů ), když s...

Dušený fenykl

Dušený fenykl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký fenykl, 1 lžíce sezamu, 10 ml aceto balsamico, 4 lžíce másla

Fenykl rozpůlíme a srdíčko klínovitě vyřízneme tak, aby zbytek držel pohromadě. Poté se každá půlka překrojí napůl. Čtvrtky opečeme zvolna na másle a těsně před koncem úpravy zasypeme sezamem a podlijeme aceto balsamico. Můžeme podávat horké i stu...

Grahamky

Grahamky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg celozrné mouky Graham, 1 lžička soli, 4 lžíce oleje, 1 kostka droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru, 400 ml vody, Dále dle chuti: obilné klíčky, sezam, lněné semínko, slunečnicové semínko, vlašské ořechy, kmín

Vypracujeme těsto jako na buchty a bez kynutí tvoříme lžičkou bochánky na plech vyložený papírem na pečení. Ihned pečeme v hodně vyhřáté troubě cca 20 min.

Grahamové bochníčky

Grahamové bochníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 1 balení droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru, lžička soli, 500 ml vody, hrst obilných klíčků, lžička sezamu, lžička lněného semínka, lžička slunečnicového semínka, vlašské ořechy

Z droždia, cukru, malého množstva vody zarobíme kvások a necháme vykysnúť. Z múky, oleja, kvásku a vody vymiesime vláčne cesto, podľa chuti môžeme pridať semienka. Bez vykysnutia tvoríme lyžicou malé bochníčky, kladieme na vymastený plech a dáme d...

Grilovaná jehněčí srdce

Grilovaná jehněčí srdce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jehněčí srdce, 1 lžíce sezamu, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, 4 lžíce sezamového oleje, 150 ml světlého piva, 2 lžičky kmínu, 1 lžička anýzu

Srdce očistíme, zbavíme tuku, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme a opepříme dle chuti. Olej smícháme s pivem, přidáme anýz, kmín, sezam a citrónovou šťávou. Kousky srdce vložíme do směsi oleje a necháme 12 hodin odležet. Poté ko...

Hamburgerové bulky

Hamburgerové bulky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vody, 1 lžička cukru krupice, 1 lžička soli, 2 lžíce změklého másla, 3 lžíce sušeného mléka, 375 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, vejce nebo trochu kondenzovaného mléka na potření, sezamová semínka na posyp

Do nádoby pekárny nalijeme vodu, přidáme cukr, sůl, změklé máslo, sušené mléko, mouku a nakonec droždí. Zapneme program na těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků a z každého dílku utvoříme kuličku. Kuličky přendáme na plech, každou lehce sp...

Hráškovo brokolicový salát

Hráškovo brokolicový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva hrachu, 1 paprika (kapie), 1 brokolice, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce sezamu

Brokolicu naparíme do chrumkava, potom hneď dáme do studenej vody. Do misky nasypeme prepláchnutý hrach, pridáme pokrájanú kápiu a brokolicu. Podľa chuti posypeme bylinkovou soľou a pridáme olej, ocot, semienka opražené na sucho, premiešame a hneď...

Italské bochánky

Italské bochánky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 2 ks žloutků, 500 ml mléka, 42 g droždí (kvasnic), 100 g oliv bez pecek, 150 g salámu Poličan, 1 vejce na potření, sezam na posypání

Smícháme mouku, sůl, žloutky, mléko a přidáme vzešlý kvásek. Zpracujeme těsto, po vykynutí do něj přidáme olivy a nadrobno nakrájený salám. Z těsta tvoříme bochánky, které klademe na pečící papír a ještě necháme chvilku kynout. Potřeme vajíčkem, p...

Kozí sýr pečený v paprikách a listovém těstě

Kozí sýr pečený v paprikách a listovém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,6 kg přírodního kozího sýra, 4 barevné papriky, balíček listového těsta, 2 fenykly, 100 g másla, 1 vejce, 100 g jedlých kaštanů, 1 brambor, sůl, pepř, cukr, hrst sezamu, ořechový olej, čerstvé bylinky

Kozí sýr rozmačkáme a přidáme nasekané bylinky. Papriky zprudka opečeme při vysoké teplotě v troubě, poté dáme do misky a překryjeme fresh folií. Po chvíli se nám zapaří a jdou snáze loupat. Rozválíme si listové těsto, které poklademe na pečící pa...

Krabí kremrole

Krabí kremrole

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krabích tyčinek, 1 vejce, 500 g listového těsta, špetka soli, troška sezamového semínka

Těsto rozpůlíme a každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rádýlkem nakrájíme na proužky, kterými ovineme rozmražené tyčinky. Na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v troubě vyhřáté na ...

Křehký sýrový koláč

Křehký sýrový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýru, 2 vejce, 150 g Hery, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 200 g žervé, 1 lžička mleté papriky , 1 paprika (kapie), 1 hrst sezamových semínek

Z Hery, hladké mouky, strouhaného sýra, vejce, kypřícího prášku a mleté papriky vypracujeme těsto, které rozválíme a dáme na plech. Žervé smícháme s vejcem a rozetřeme ho na těsto. Na to dáme na drobno nakrájenou papriku a posypeme sezamovými semí...

Kuřecí paličky v medu se sezamem

Kuřecí paličky v medu se sezamem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích stehen, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce včelího medu, 40 g sezamu, 7 g soli, 7 g pepře

Kuřecí stehna rozdělíme na horní a dolní část, omyjeme a naskládáme je do pekáčku. Med vyšleháme s olejem, solí a pepřem a touto směsí přelijeme paličky a obalíme je v ní ze všech stran. Pečeme 30 minut na 200 °C – v polovině pečení paličky obr...

Kuřecí stehna v sezamu

Kuřecí stehna v sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 4 lžíce másla, 4 lžíce sojové omáčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžičku francouzské hořčice, 100 g sezamu, 1 lžičku sušeného estragonu

Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Rozehřejeme máslo, poté je sejmeme z ohně a vmícháme sójovou omáčku, hořčici a estragon. Marinádou stehna ze všech stran potřeme a necháme ji asi 2 hodiny působit. Stehna poklademe kůží nahoru na rošt. Pečeme v pře...

Kuřecí stehýnka obalované v sezamu

Kuřecí stehýnka obalované v sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 1 lžíce másla, 1 lžička sójové omáčky, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce polotučné hořčice, 4 lžíce sezamu

Stehna omyjeme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a sundáme z ohně. Vmícháme sójovou omáčku a hořčici a víno. Stehna marinádou potřeme a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 25 minut, pak stehna vyn...

Lehké kuře se sezamovými semínky

Lehké kuře se sezamovými semínky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 2 různobarevné papriky, 1 menší pórek, špetka soli, 1/2 lžičky zázvoru, 4 lžíce bílého vína, hrst sezamových semínek, 2 lžíce vody, 2 lžíce sojové omáčky, 3 lžičky olivového oleje, 1 lžička solamylu

Kuřecí plátky, kousky či nudličky necháme cca hodinu marinovat v chladu v marinádě ze sojové omáčky, olivového oleje a vody. Mezitím si připravíme zeleninu: pórek, papriku nakrájíme na tenké nudličky. Maso zprudka opečeme na pánvi, přidáme zelenin...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks cibule, 2 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sezamu, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce máty peprné, 1,5 lžičky ras al-hanout, 1,5 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 špetka šafránu, 300 ml zeleninového vývaru, 120 g meruněk, 200 g rajčat

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem. Citróny oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plát...

stránka: