Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Sezam

Rajčatový salát s grilovaným lilkem

Rajčatový salát s grilovaným lilkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks kuřecích prs, 1 ks červené cibule, 1 ks granátového jablka, 1 lžíce soli, 1 lžička pepře, 500 g rajčat, 50 g sezamu, 40 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 2-3 lžíce aceta balsamica, 1 lžíce římského kmínu, 2 hrsti petrželové natě

Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme z obou stran a necháme vypotit. Poté ho posypeme římským kmínem a necháme ho vypotit. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme na troše oleje – krátce, musí zůstat křupavá. Cibuli vyjmeme a na pánvi zprudka op...

Trošku sladký salát

Trošku sladký salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst rukoly, 1/4 hlávka ledového salátu, 1/2 hrsti piniových ořechů, 1 ks hrušky, 5 ks jahod, 4 lžíce dýňového oleje, 100 g balkánského sýru, 1 lžíce sezamu, 1 lžíce slunečnicových semínek

Saláty natrháme na kousky, ovoce pokrájíme, balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, podáváme zakapané olejem a posypané oříšky.

Vietnamské krevetové závitky

Vietnamské krevetové závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g rýžových nudlí, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce hoisin omáčky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sezamu, 8 listů máty peprné, 8 listů koriandru, 1/2 hrsti bambusových výhonků, 1/2 hrsti mungo výhonků, 12 ks krevet, 4 ks rýžového papíru, 4 listy ledového salátu

Krevetky krátce opečeme na oleji. Nudle spaříme horkou vodou – necháme chvíli odstát a až jsou nudle měkké, tak vodu slijeme a propláchneme ve studené vodě. Rýžový papír namočíme v horké vodě, položíme na čistou utěrku a dáme na něj 3 krevetky...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks cibule, 2 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sezamu, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce máty peprné, 1,5 lžičky ras al-hanout, 1,5 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 špetka šafránu, 300 ml zeleninového vývaru, 120 g meruněk, 200 g rajčat

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem. Citróny oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plát...

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tuňáku, 250 g rýžových nudlí, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce sezamu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 4 ks jarní cibulky, 1-2 ks chilli papričky, 4 ks limety, 1 lžičku třtinového cukru, 1/2 lžičky zázvoru

Tuňáka osolíme, opepříme a smažíme na oleji - vevnitř musí zůstat růžový. Ještě teplého ho obalíme v sezamových semínkách. Necháme aspoň 5 minut stát a poté ho nakrájíme na plátky. Nudle uvaříme podle návodu a smícháme ho s nasekanou jarní cibulko...

Domácí rýžové rolky

Domácí rýžové rolky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rýžových nudlí, 400 g čínské zeleninové směsi, 140 g krevet, 100 g kečupu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky zázvoru, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička koření na čínu, 8-10 ks Filo těsta, 1 ks vejce, 1 špetka třtinového cukru, 3 lžíce sezamu, 1 lžíce vinného octu

Podle chuti smícháme různé ingredience – do jedné rolky může být dáno kuřecí maso a zelenina, do další zelenina a nudle, dále krevety a nudle, nebo všechno dohromady…Právě tyto variace můžeme připravovat pro děti. Do každé rolky přidáme ještě tr...

Sezamky s datlemi a skořicí

Sezamky s datlemi a skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g sezam, 100 g datle, 1 lžíce skořice, 250 g včelího medu

Datle nakrájíme na drobné kousky. V hrnci smícháme datle, med, sezamová semínka i skořici a za stálého míchání vaříme až je hmota zlatavá. Pak ji přeneseme na hlubší plech vyložený pečícím papírem, upěchujeme a necháme aspoň 5 hodin vychladit.

Sezamový kuřecí salát

Sezamový kuřecí salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1 ks mrkve, 4 ks jarní cibulky, 4 ks bobkového listu, 1 ks limety, 74 g sójy, 140 g cherry rajčátek, 2 lžíce koriandru, 1 lžička sezamu, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sezamového oleje, 2 lžičky chilli omáčky

Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Rajčátka rozpůlíme. Koriandr a bobkový list nasekáme. Kuřecí prsa zalijeme vodou a spolu se sójou je vaříme 8 minut. Poté maso natrháme. Nyní si připravíme dresink – smícháme rybí omáčku, sezamový ...

Pikantní řízky s ovocem

Pikantní řízky s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krůtí řízky, 1 banán, 1 kiwi, špetka soli, troška grilovacího koření, 2 vejce, 1 šálek hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 2 lžičky sezamových semínek., 150 ml rostlinného oleje

Řízečky naklepeme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Na každý řízek položíme čtvrtinu banánu a čtvrtinu kiwi. Zabalíme a spíchneme párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance promíchané se sezamovým semínkem. Poté usmažíme...

Závin z listového těsta s provensálskými bylinkami

Závin z listového těsta s provensálskými bylinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 2 lžíce kečupu, 15 dkg šunky, 15 dkg uzeného sýra, 1 lžíce provensálského koření, 1 vejce, 1 lžíce sezamových semínek

Listové těsto vyválíme do tvaru obdélníku. Celé potřeme kečupem nebo rajským protlakem. Doprostřed po celé délce rozložíme plátky šunky, které hojně zasypeme nastrouhaným uzeným sýrem smíchaným s provensálským kořením. Závin zabalíme a potřeme roz...

Bramborový nákyp s česnekem

Bramborový nákyp s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml mléka, 3 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce celozrnné mouky, 2 vejce, špetka soli, špetka muškátového ořechu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor, 2 lžíce sezamových semínek

Důkladně rozkvedláme mléko, smetanu, mouku, vejce a koření. Do vytvořené směsi nahrubo nastrouháme oloupané brambory. Vymažeme zapékací formu a vysypeme je sezamovým semínkem, poté ji naplníme bramborovou hmotou. Pečeme v předehřáté troubě 30-40 ...

Kozí sýr pečený v paprikách a listovém těstě

Kozí sýr pečený v paprikách a listovém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,6 kg přírodního kozího sýra, 4 barevné papriky, balíček listového těsta, 2 fenykly, 100 g másla, 1 vejce, 100 g jedlých kaštanů, 1 brambor, sůl, pepř, cukr, hrst sezamu, ořechový olej, čerstvé bylinky

Kozí sýr rozmačkáme a přidáme nasekané bylinky. Papriky zprudka opečeme při vysoké teplotě v troubě, poté dáme do misky a překryjeme fresh folií. Po chvíli se nám zapaří a jdou snáze loupat. Rozválíme si listové těsto, které poklademe na pečící pa...

Kuřecí stehýnka obalované v sezamu

Kuřecí stehýnka obalované v sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 1 lžíce másla, 1 lžička sójové omáčky, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce polotučné hořčice, 4 lžíce sezamu

Stehna omyjeme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a sundáme z ohně. Vmícháme sójovou omáčku a hořčici a víno. Stehna marinádou potřeme a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 25 minut, pak stehna vyn...

Uzené v chlebu

Uzené v chlebu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vařeného uzeného masa, troška kmínu, 2 lžíce hladké mouky, troška sezamových semínek, 1 kg polohrubé mouky, 4 ks brambor, 42 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krupice, špetka soli, 200 ml vody

Vařené uzené maso si dáme stranou a uděláme chlebové těsto. Do mísy nalijeme teplou vodu, do ní dáme kostku droždí a cukr. Když kvásek vzejde přidáme mouku,sůl a nastrouhané syrové brambory. Vše dobře zpracujeme a necháme asi 1 hodinu na teplém mí...

Hráškovo brokolicový salát

Hráškovo brokolicový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva hrachu, 1 paprika (kapie), 1 brokolice, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce sezamu

Brokolicu naparíme do chrumkava, potom hneď dáme do studenej vody. Do misky nasypeme prepláchnutý hrach, pridáme pokrájanú kápiu a brokolicu. Podľa chuti posypeme bylinkovou soľou a pridáme olej, ocot, semienka opražené na sucho, premiešame a hneď...

Čokoládové kuře

Čokoládové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 3 čtverečky hořké čokolády, chilli papričky, skořice, sůl, oregano, 2 cibule, 3 rajčata, 7-10 dkg arašídů , 8-10 stroužků česneku, sezam

Kuře rozčtvrtíme a dáme vařit do slané vody. Vaříme doměkka. Na plátky nakrájíme rajčata, cibuli nadrobno, rozdrcené mandle, arašídy, sezamové semínko, na plátky nakrájený česnek a čilli papričky, které jsme 30 min máčeli ve studené vodě, to vše d...

Telecí špíz s grilovaným chřestem

Telecí špíz s grilovaným chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

Telecí špízy: 500 g telecí kýty, 8 plátku anglické slaniny, mořská sůl na dochucení, pepř na dochucení , Omáčka: 0,6 l olivového oleje, 0,3 dcl vinného octa, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 0,05 kg natě plocholisté petržele, pepř na dochucení , mořská sůl na dochucení, chilly papričku na dochucení, Chřest: 200 g čerstvého bílého chřestu, 150 g čerstvého zeleného chřestu, 50 g čerstvého fialového chřestu, 0,015 l slunečnicového oleje, olivového oleje, sezamového oleje na marinádu, 1 stroužek česneku, sezamová semínka

Postup špízy: Smícháme nať plocholisté petržele společně s octem, solí a pepřem. Přidáme olej, jemně nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek a necháme 2 hodiny odpočívat v chladu. Maso nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí a ovoníme pep...

Těstovinový salát po asijsku

Těstovinový salát po asijsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 svazek jarní cibulky, 3 různě barevné papriky, 400 g těstovin, 2 lžíce sezamu, 1 lžíce rostlinného oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 250 g sojových výhonků, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžičku koření sambala, 1 lžičku medu, 1 hrst sekané pažitky na ozdobu

Kuřecí maso omyjeme a osušíme. Nakrájíme jej na malé kostičky a ty pak překrájíme na malé proužky. Cibuli očistíme, omyjeme a poté ji nakrájíme šikmo na tenká kolečka. Papriky rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Těstoviny uvaříme dle...

Grahamky

Grahamky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg celozrné mouky Graham, 1 lžička soli, 4 lžíce oleje, 1 kostka droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru, 400 ml vody, Dále dle chuti: obilné klíčky, sezam, lněné semínko, slunečnicové semínko, vlašské ořechy, kmín

Vypracujeme těsto jako na buchty a bez kynutí tvoříme lžičkou bochánky na plech vyložený papírem na pečení. Ihned pečeme v hodně vyhřáté troubě cca 20 min.

Kuřecí paličky v medu se sezamem

Kuřecí paličky v medu se sezamem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích stehen, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce včelího medu, 40 g sezamu, 7 g soli, 7 g pepře

Kuřecí stehna rozdělíme na horní a dolní část, omyjeme a naskládáme je do pekáčku. Med vyšleháme s olejem, solí a pepřem a touto směsí přelijeme paličky a obalíme je v ní ze všech stran. Pečeme 30 minut na 200 °C – v polovině pečení paličky obr...

Ostré mangové daiquiri

Ostré mangové daiquiri

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 ml jednoduchého (simple) sirupu z cukru a vody , 40 ml bílého rumu, 1/4 manga, 1 lžička mleté skořice, 1 malá chilli paprička, 5 kostek ledu, 1 lžička sezamu

Pokud jste si simple sirup nekoupili hotový, začněte jeho domácí přípravou: stačí do 1 dílu vroucí vody vsypat 2 díly cukru a vařit, dokud se cukr nerozpustí. Do mixéru dejte a dohromady rozmixujte rum, mango, skořici, chilli papričku (doporučuji ...

Výborné tyčinky s bryndzou

Výborné tyčinky s bryndzou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g Brynzy, 250 g másla, 1 lžička soli, 1 lžička Sody bikarbóny, 1 slepičí vejce, 1 hrst sezamu, 1 hrst máku

Múku, bryndzu, maslo, soľ a sódu bikarbónu spracujeme a nechame chvíľu odležať. Na pomúčenej doske vyvaľkame cesto na hrúbku ½ cm a krájame radielkom tyčinky. Preneseme ich na plech, potreme rozšľahaným vajíčkom a posypeme buď sezamom, makom aleb...

Masové šátečky

Masové šátečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 450 g mletého masa, 1 cibule, 1 hrstka pažitky, 2-3 lžíce kečupu nebo rajského protlaku, 1 vejce, špetka soli, troška mletého pepře, troška drceného kmínu, hrst sezamového semínka

Cibuli a pažitku nakrájíme nadrobno. Přidáme k masu společně s kečupem, solí a kořením a důkladně promícháme. Necháme odpočinout v chladu asi půl hodiny. Těsto rozdělíme na poloviny. Každou vyválíme na obdélník a rozkrájíme na 6 čtverců (10 x 10 ...

Šátečky z listového těsta se šunkou a sýrem

Šátečky z listového těsta se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 balení plátkového sýra, 200 g šunky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce sezamových semínek, 1 slepičí vejce

Vyválené listové těsto rozkrájíme na cca šest stejně velkých čtverců. Každý čtverec potřeme z poloviny hořčicí a z poloviny kečupem. Na jednu z namazaných ploch naklademe sýr, šunku, sýr a opět šunku. Poté přehneme druhou polovinou listového těsta...

Grahamové bochníčky

Grahamové bochníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 1 balení droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru, lžička soli, 500 ml vody, hrst obilných klíčků, lžička sezamu, lžička lněného semínka, lžička slunečnicového semínka, vlašské ořechy

Z droždia, cukru, malého množstva vody zarobíme kvások a necháme vykysnúť. Z múky, oleja, kvásku a vody vymiesime vláčne cesto, podľa chuti môžeme pridať semienka. Bez vykysnutia tvoríme lyžicou malé bochníčky, kladieme na vymastený plech a dáme d...

stránka: