Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Sezamový olej

Mrkvový salát s tuňákem a avokádem

Mrkvový salát s tuňákem a avokádem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 velké mrkve, 1/2 střední cibule, 1 lžička soli, 1 konzerva tuňáka (bez vody/nálevu), 1 avokádo, několik snítek petržele, 2 lžičky sezamového oleje, 1/4 lžičky černého pepře, sůl podle chuti

Dejte nastrouhanou mrkev a nakrájené cibule do miscky a přidejte sůl. Nechejte odležet na 30 minut nebo dokud mrkev nevydá nějaké tekutiny. Odstraňte z mrkve vodu. Dejte vymačkanou mrkev do samostatné misky a poté přidejte tuňáka, avokádo, petržel...

Předkrm z brokolice

Předkrm z brokolice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 1 lžička sezamu, 2 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce rozinek, 50 ml rumu

Brokolici zbavíme spodní části a rozřežeme na jednotlivé růžičky (hlavičky), které umyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rozinky dáme do rumu a necháme projít varem. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme okapanou brokolici a smažíme na mírném p...

Asijský kuřecí salát

Asijský kuřecí salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 hlávkového zelí, 3 mrkve, 5 ks jarní cibulky, 2 chilli papričky, 4 lžíce koriandru, 20 g arašídů , 3,5 lžíce omáčky Hoisin, 1,5 lžíce sezamového oleje

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smažíme na oleji dozlatova. Zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme najemno nebo nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku nakrájíme diagonálně na plátky. Chilli papričku a koriandr nasekáme najem...

Sečuánské krevety

Sečuánské krevety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 lžíce ořechového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce koriandru, 3 lžičky chilli omáčky, 2 lžičky aceta balsamica, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky sezamového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 troška zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 ks jarní cibulky, 450 g krevet

Rozpálíme wok a dáme do něj ořechový olej. Až je velmi horký, přidáme zázvor, utřený česnek a nasekané jarní cibulky. Po 20 sekundách přidáme oloupané krevety. Za jednu minutu přidáme všechny ostatní ingredience a za 3 minuty už máme hotovo. P...

Sezamový kuřecí salát

Sezamový kuřecí salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1 ks mrkve, 4 ks jarní cibulky, 4 ks bobkového listu, 1 ks limety, 74 g sójy, 140 g cherry rajčátek, 2 lžíce koriandru, 1 lžička sezamu, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sezamového oleje, 2 lžičky chilli omáčky

Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Rajčátka rozpůlíme. Koriandr a bobkový list nasekáme. Kuřecí prsa zalijeme vodou a spolu se sójou je vaříme 8 minut. Poté maso natrháme. Nyní si připravíme dresink – smícháme rybí omáčku, sezamový ...

Jarní závitky s kuřecími prsíčky

Jarní závitky s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kuřecího prsa, 1 ks mrkve, 1 ks chilli papričky, 1 hrst arašídů (burské ořechy, buráky), 4 ks rýžového papíru, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce bazalky, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžičky omáčky Thai Pride (rybí omáčka), 2 lžičky sezamového oleje, 1 troška citronové trávy

Kuřecí prso nařízneme tak, aby nám vzniknul stejně tlustý plát. Potřeme ho sójovou omáčkou a necháme ho 10 minut marinovat. Arašídy opečeme nasucho v pánvi a poté je rozdrtíme nahrubo. Sójovou omáčku z prsou setřeme a potřeme je pro změnu seza...

Kešu kuře

Kešu kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g kuřecích prs, 1 ks vejce, 1 ks jarní cibulky, 1 lžička sezamového oleje, 2 lžičky kukuřičné mouky, 2 lžičky ořechového oleje, 1 lžička soli, 300 ml vody, 100 g kešu ořechů, 1 lžíce sherry, 1 lžíce sójové omáčky

Smícháme vejce, vodu, lžičku soli a kukuřičnou mouku a dobře promícháme. Přidáme kuřecí maso nakrájené na větší kostky a marinujeme 20 minut. Poté slijeme vodu z nálevu do woku a přivedeme k varu. Poté přidáme kuře a čtyři minuty povaříme. Pot...

Grilované kalamáry s bermudskou salsou

Grilované kalamáry s bermudskou salsou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvých kalamárů, 50 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, lžička mořské soli, 1 cibule, 2 velké stroužky česneku, 3 rajčata, 2 lžíce sezamového oleje, 1 lžička hořčičných semínek, 2 jalapeňos papričky (konzervované), 25 ml vinného octa, 100 ml vody, 1 lžička rozinek, 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžíce cukru, sůl dle chuti

Kalamáry omyjeme, očistíme a vysušíme papírovým ubrouskem. Pokapeme je olivovým olejem. Jestliže jsou velké, lehce je po stranách nařežeme ostrým nožem. Na rozpáleném grilu je po všech stranách ogrilujeme, vyjmeme do misky, pokapeme citronovou šťá...

Jarní zeleninové závitky

Jarní zeleninové závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

230 g mrkve, 1 červená paprika, lžíce slunečnicového oleje, 75 g fazolových klíčků, 3 jarní cibulky, 25 g másla, 2 lžičky sezamového oleje, 1 dcl chilli omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce solamylu, citrónová kůra, 3 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic nasekané nati koriandru, 8-10 plátků rýžového papíru

Mrkev a papriku nakrájíme na jemné tyčinky. Ve velkém woku si rozehřejeme slunečnicový olej, na kterém poté zeleninu spolu s fazolovými klíčky orestujeme. Sejmeme wok z ohně a přidáme citrónovou šťávu a citrónovou kůru. Mezitím smícháme sojovou om...

Zeleninové jarní závitky

Zeleninové jarní závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g mrkve, 1 paprika, 1 lžíce slunečnicového oleje, 75 g fazolových klíčků, 1 limeta, 1 chilli paprička, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička rýžového škrobu, 2 lžíce koriandru, 8 plátků listového těsta, 25 g másla, 2 lžičky sezamového oleje, 1 svazek jarní cibulky

Nejdříve si nastrouháme kůru z limetky. Ostrým nožem pokrájíme mrkev na tenké tyčinky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme jí na tenké plátky. Ve velkém předehřátém woku rozehřejeme slunečnicový olej. Přidáme mrkev, červenou papriku a fazolové ...

Smažené nudle

Smažené nudle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čínských nebo vietnamských nudlí (např. zn. Lucky), 50 g černých hub (ucho Jidášovo), 1 mrkev, 100 g hlávkového zelí, 1 cibule, 100 g mletého tučného vepřového masa (bok, ořez), (vietnamci používají i prsní sádlo), 4 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce sojové omáčky, 50 g oleje nebo sádla, 2-3 lžíce sezamového oleje, sůl, pepř, voda nebo vývar dle potřeby

Uvaříme dle návodu nudle, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V kastrolu rozehřejeme olej nebo sádlo, vložíme na něj mleté maso a dobře mícháme aby se kousky neslepily a dobře opečeme (můžeme trochu osolit a opepřit), vznikne taková haš...

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

195 g tofu, 85 g čínských nudlí, 100 g hrášku, 100 g špenátu, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky sezamového oleje, 2 lžičky řepkového oleje, 1 lžíce koriandru, 2 stroužky česneku, 1 ks jarní cibulky, 1/2 ks chilli papričky, 1 paprika (kapie), 1/2 ks limety

Připravíme si marinádu na tofu: smícháme 2 lžičky sójové omáčky, jednu lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, utřený jeden stroužek česneku, citrónovou šťávu a lžičku sezamového oleje. Tofu necháme vysušit (15 minut na papírovou utěrku) a poté ...

Asijské závitky

Asijské závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

175 ml vody, 300 g hladké mouky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 mrkev, 1 paprika , 1 cuketa, 4 pórky, 50 g sladkých lusků, 100 g žampionů, 50 ml suchého cherry, 2 lžíce sojové omáčky, troška koriandru, 2 stroužky česneku

Do misky dáme připravenou mouku, doprostřed vytlačíme důlek a do něj naliemee vroucí vodu. Promícháme ručním mixérem, aby vzniklo hladké těsto a dáme na několik minut odpočinout. Těsto na ploše posypané moukou rozválíme a vykrájíme na kolečka na p...

Miso polévka nejen na zimu

Miso polévka nejen na zimu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce Miso pasty, 4 houby shiitake, 60 g kořenové zeleniny, 1 svazek natí z jarní cibulky, 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno, 800 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce sezamového oleje

Nejprve si očistíme houby a zeleninu. Houby shiitake si nakrájíme na malé kousky a stejně tak si nakrájíme kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Ve větším hrnci orestujeme na sezamovém oleji zeleninu a zalijeme ji vývarem (ne z kostky - ten je m...

Losos na sezamu

Losos na sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 porce lososa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce sezamu, šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, provensálské koření

Připravíme si marinádu: v misce smícháme oba oleje, lžíci sezamového semínka, šťávu z citronu, sůl, pepř a provensálské koření. Omyté porce ryby vložíme do marinády a necháme nejméně 2 hodiny v chladu marinovat. Odleželé porce lososa grilujeme n...

Knedlíčky jiaozi

Knedlíčky jiaozi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hladké mouky, 200 g čínského zelí, 250 g vepřové plece, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce Shao-sing (rýžové víno), 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce chilli omáčky

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku, špetku soli a hrnek vody. Vypracujeme kuličku, kterou dáme na 30 minut odležet do ledničky. Mezitím si nakrájíme cibuli na jemno, zelí na proužky, zázvor nastrouháme, maso nakrájíme na tenké proužky, ...

Čína podle Tatiany

Čína podle Tatiany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové pleci nebo kýty (libové), 1 balení mražené čínské zeleninové směsi, 1,5 lžíce Solamylu, sezamový olej, 5 lžic sojové omáčky, 2 lžíce Worcesterské omáčky, sůl, čerstvá nať koriandru, čerstvá thajská bazalka, čerstvá nať petrželky

Kýtu nebo plecko si nakrájíme na tenké nudličky a nasolíme je. Namočíme je do marinády, kterou si připravíme z oleje, sojovky, worcesteru a solamylu. Necháme minimálně 2-3 h odležet v lednici. Pak maso i se šťávou zprudka orestujeme, zalijeme vodo...

Uzlíčkové sushi

Uzlíčkové sushi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

3 hrnečky rýže na sushi, 100 g sterilovaných bambusových výhonků, 2 lžíce sojové omáčky, 100 g krabích tyčinek Surimi, 1 lžíce čeného sezamu, 8 vajec, 4 hub shiitake, 1 lžíce sezamového oleje, 8 listů špenátu

Sterilované bambusové výhonky nakrájíme na nudličky. Hlavičky hub shiitake krátce povaříme ve vodě ochucené sójovou omáčkou, scedíme a nakrájíme také na nudličky. Nadrobno nakrájené krabí tyčinky smísíme s připravenou rýží, bambusovými výhonky a h...

Kuřecí maso s rýží na čínský způsob

Kuřecí maso s rýží na čínský způsob

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 lžička pepře, 3 lžíce sójové omáčky, 8 ks kuřecích stehen, 10 ks jarní cibulky, 1 sáček špenátu, 1 lžička soli, 3 lžíce sezamového oleje, 500 g dlouhozrnné rýže

Jednu lžíci zázvoru nastrouháme, zbytek nakrájíme na tenké plátky. Smícháme zázvor na plátky, pepř celý a lžíci sójové omáčky. Přidáme kuřecí stehna, dáme na pánev a zalijeme vodou tak, aby bylo vše potopené. Trošičku osolíme. Vaříme 30 minut. ...

Cizrnová omáčka trochu jinak

Cizrnová omáčka trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cizrny, 1 lžíce sezamového oleje, 50 ml citrónové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 4 stroužky česneku, sůl, pepř

Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody a poté vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Vodu scedíme a cizrnu důkladně rozmixujeme. Přidáme rozetřený česnek, citrónovou šťávu, olej, sójovou om...

Grilovaná jehněčí srdce

Grilovaná jehněčí srdce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jehněčí srdce, 1 lžíce sezamu, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, 4 lžíce sezamového oleje, 150 ml světlého piva, 2 lžičky kmínu, 1 lžička anýzu

Srdce očistíme, zbavíme tuku, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme a opepříme dle chuti. Olej smícháme s pivem, přidáme anýz, kmín, sezam a citrónovou šťávou. Kousky srdce vložíme do směsi oleje a necháme 12 hodin odležet. Poté ko...

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny v sušeném stavu (nebo 1 plechovka biocizrny) , sezamový olej, 2 větší cibule nakrájené najemno, 1 lžíce sladké papriky (nejlépe v biokvalitě), mořská sůl dle potřeby, 1/2 l vody (nebo vývaru z cizrny) , 1 větší pórek nakrájený zešikma , 250 ml sójové smetany, granulovaný biobujón , citronová šťáva

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kou...

Cizrnová omáčka s řepou

Cizrnová omáčka s řepou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cizrny, 1 cibule, 400 g červené řepy, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 50 ml citrónové šťávy, 1/2 lžíce mletého kmínu, sůl

Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody. Poté přidáme nakrájenou cibuli a vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím řepu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vodu, přikryje...