Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Slanina

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrášku, 140 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 140 ml polotučného mléka, 60 g slaniny, 400 ml vody, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Vodu přivedeme k varu a dáme do ní na 3 minuty vařit hrášek. Přidáme mléko, smetanu, sůl a pepř. Ve vedlejším kastrolu si připravíme jíšku z másla a mouky, poté přidáme naběračku hrachového vývaru a rozmícháme. Pak to celé nalijeme do hrachové p...

Vaječná pizza z pita chleba

Vaječná pizza z pita chleba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pita chlebu, 8 plátků slaniny, 4 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, 200 g cherry rajčátek, 150 g eidam, 3 lžíce olivový olej, 2 lžíce pažitka

Pita chleby rozevřeme tak, aby tvořili kulatý podklad pizzy. Potřeme je olejem, rajčatovým protlakem a utřeným stroužkem česneku. Slaninu nakrájíme a na každý pita chléb rozprostřeme dva plátky slaniny. Rajčátka přepůlíme a také je rozdělíme n...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Butovská bramboračka

Butovská bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst hub, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/4 celeru, 1 oloupané rajče, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, libeček, pažitka, majoránka

Na sádle rozpustíme kostičky slaniny, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přihodíme houby (sušené předem namočíme), pepř, kmín, lehce osolíme a vydusíme do měkka. Zasypeme moukou, opražíme, zalijeme vývarem, vhodíme ostatní pokrájenou z...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Zapečený celer s vejci a slaninou

Zapečený celer s vejci a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 1 vejce, 0,3 dcl smetany, 10 g slaniny, troška celerové natě

Uvařený celer nastrouháme na hrubším struhadle, osolíme, promícháme se zelenou natí, po zahřátí v troubě zalijeme vejcem rozmíchaným se smetanou a upečeme do žluta. Kdo má chuť může celer před přípravou osmahnout na slanině.

Kuře ve třech hořčicíh

Kuře ve třech hořčicíh

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 3 lžíce marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 sklenka sterilované zeleniny, 100 g slaniny, 1 lžíce másla, troška pepře, troška kari koření, troška mleté sladké papriky , špetka soli

Marmeládu smícháme se všemi druhy hořčice, přidáme trochu soli, pepře, mletou papriku a kari koření. Kuře omyjeme a osušíme. Poté jej potřeme připravenou směsí na povrchu i zevnitř. Nahoru položíme plátky slaniny a 1 lžíci másla, přidáme sterilov...

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Sýrový nákyp s kyselím zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 šalotky, 150 g slaniny, 200 g kyselého zelí, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce bílého vína, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, špetka pepře, 100 g staršího chleba, 3 vejce, 150 g tvrdého sýra, 50 g másla, špetka muškátového ořechu

V hrnci podusíme nadrobno nakrájenou šalotku spolu s pokrájenou slaninou. Přidáme kyselé zelí, posekanou petrželovou nať, bílé víno a 1/8 l smetany. Ochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem a necháme na mírném plameni vařit asi 10-15 minut. Bíl...

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček plněný kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg bůčku, 500 g kyselého zelí, 150 g slaniny, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky anýzu, 1-2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 6 stroužků česneku

Bůček omyjeme, osolíme a opepříme ze všech stran. Do kůže uděláme několik zářezů – osolíme maso i v nich. Slaninu nasekáme na kostičky, zelí necháme okapat a pak ho překrájíme. Obojí smícháme se lžickou anýzu, dvěmi utřenými stroužky česneku a l...

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 vejce, 2 sterilované okurky, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 60 g slaniny, 400 g dlouhozrnné rýže, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a rozčtvrtíme. Okurky podélně přepůlíme. Slaninu nakrájíme na čtyři špalíčky. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí (jednu lžíci hořčice si necháme do omáčky). N...

Krůta na majoránce

Krůta na majoránce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší krůta, 1 lžička soli, 150 g slaniny, 100 g másla, 2 lžičky majoránky

Menší krůtu nasolíme, lehce poprášíme majoránkou a prošpikujeme polovinou slaniny. V pekáči rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou zbylou slaninu a vložíme krůtu. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C. Pečeme pomalu, průběžně podléváme h...

Bažant se šunkou

Bažant se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bažant, 200 g slaniny, 100 g šunky, špetka soli, 3 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g másla

Slaninu a šunku nakrájíme na klínky a dáme stranou. Bažanta dobře omyjeme, oškubeme a vykucháme. Pak bažanta hustě protáhneme klínky šunky a slaniny. Osolíme a dovnitř vložíme plátky šunky naplněné nastrouhaným křenem. Poté dáme bažanta do pekáče...

Mrkev v sýrové omáčce

Mrkev v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g mrkve, 60 g másla, 1 cibule, 50 g slaniny, 20 g hladké mouky, 3 dcl smetany, 150 g tvrdého sýra, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, špetka muškátového květu

Opláchnutou mrkev pokrájíme na nudličky. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mrkev, osmahneme a zalijeme trochou vody. Přidáme sůl a cukr. Pod pokličkou dusíme doměkka a do vypaření vody. Ze zbytku másla a mouky připravíme...

Játrový chlebíček

Játrový chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jater, 100 g slaniny, 1 lžička sardelové pasty, 2 vejce, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžička petrželové naťi, 2 lžíce strouhanky

Játra umeleme na masovém strojku, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, dva žloutky, nakrájenou cibuli, 1 lžíci másla, sardelovou pastu a podle potřeby strouhanky. Nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Těstem naplníme máslem vymazanou a strouhankou ...

Roštěnky na celeru

Roštěnky na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 mrkev, 1 celer, 50 g slaniny, 1 cibule, 250 g zakysané smetany, 3 lžíce octa, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 3 lžíce bílého vína, 3 snítky tymiánu, sůl dle chuti, 2 lžíce oleje

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Plátky masa poté naložíme na 24 hodin do marinády z 200 ml vody, octa, bobkových listů, nového koření, celého pepře a polovinu zeleniny. Druhý den na pánvi ...

Dragounský guláš

Dragounský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího zadního, 2 cibule, 300 g bílých fazolí, 2 stroužky česneku, 80 g slaniny, 50 g sádla, 80 g rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce sladké mleté papriky, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička majoránky, špetka soli, troška pepře

Bílé fazole si namočíme den předem na noc do studené vody. Druhý den je v té samé vodě uvaříme doměkka. Slaninu si nakrájíme na kostičky a ve vyšší pánvi jí vyškvaříme, přidáme sádlo a nasekanou cibuli a osmahneme. Poté přidáme maso pokrájené na m...

Grilovaný sýrovo-slaninový pecen

Grilovaný sýrovo-slaninový pecen

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 chléb, 15 dkg slaniny, 15 dkg tvrdého sýra (např.Gouda), troška pažitky

Bochník chleba nařežeme příčně i podélně, aby se utvořily čtverce. Do nakrojených míst vložíme na plátky nakrájený sýr a slaninu. Horní stranu posypeme pažitkou, zabalíme do alobalu a vložíme na gril.

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g slaniny, 5 pórků, 125 g tvrdého sýra, 3 lžíce zakysané smetany, špetka pepře, špetka soli

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, utřený česnek a na tenká kolečka nakrájené pórky. Restujeme dohromady asi 10 minut. Poté osolíme,opepříme a přimícháme strouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu. Ideální jak o náplň pr...

Flíčky s tvarohem a se slaninou

Flíčky s tvarohem a se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 100 g slaniny, 200 g tvarohu, 2 dcl husté smetany, sůl

Slaninu vyškvaříme. Z prosáté mouky, vajec a vody vypracujeme tuhé těsto, necháme 5 minut odpočinout, pak vyválíme na plát o síle asi 2 mm a necháme proschnout. Plát rozkrájíme na flíčky, ty vysypeme do vařící vody se lžící sádla, které jsme vyškv...

Teleci játra dušená se slaninkou

Teleci játra dušená se slaninkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g telecích jater , 50 g uzené slaniny, sůl, pepř a drcený kmín podle chuti, 1 velká cibule, 50 g sádla nebo másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 250 ml sladké smetany

Z umytej teľacej pečene stiahneme blanu a pečeň, prešpikujeme slaninou. Na masle, masti, alebo vyškvarenej slanine speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, na ňu vložíme pečeň, opražíme ju a dusíme, kým nezmäkne. Mäkkú pečeň vyberieme, šťavu poprášime m...

Kuře na majonéze

Kuře na majonéze

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, špetka soli, 1 lžička pepře, 50 g slaniny, 1 sáček mražené zeleninové směsi, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 150 ml majonézy

Kuře omyjeme, rozdělíme na čtvrtky a vložíme na pekáč. Osolíme a opepříme ze všech stran. Na čtvrtky poklademe plátky slaniny, trošku podlijeme a dáme péci do trouby na cca 20 minut. Poté kuře zalijeme směsí zeleniny, majonézy, smetany a dáme na d...

Kuře s játrovou směsí a houbami

Kuře s játrovou směsí a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kuřete, 150 g drůbežích jater, 100 g slaniny, 50 g hub, 2 ks cibule, 2 sklenky vody, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla, špetka pepře, špetka soli

Slaninu nakrájíme na nudličky, dáme do hrnce, rozškvaříme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a osmahneme. Kuře rozdělíme na porce, omyjeme, osolíme a vložíme na cibuli. Podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem. Rozpustíme si sádlo, přidám...

Slanina se zelím

Slanina se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic citronové šťávy, sůl, pepř, 0,5 dkg hlávkového zelí, 1 cibule, 0,4 kg brambor, 10 dkg slaniny, kostka masoxu, 2 lžíce hladké mouky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrouhané zelí, brambory nakrájené na kostky a vyškvařenou slaninu. Směs zalijeme malým množstvím vody, osolíme, přidáme masox a asi 30 minut dusíme.

Gemerské knedlíky

Gemerské knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 300 g uzeného masa, troška majoránky, troška pepře, 2 stroužky česneku, 100 g hladké mouky, 120 g uzené slaniny

Brambory oloupáme a poté nastroháme. Necháme je na sítku okapat a ještě vymačkáme zbylou vodu. Potom je dáme do mísy, přidáme mleté uzené maso, majoránku, pepř, česnek, který jsme utřeli se solí, mouku a vše promícháme. Z těsta utvoříme knedlíky, ...

Kuřecí kousky v jablečném moštu

Kuřecí kousky v jablečném moštu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí čtvrtky, 25 g másla, 1 lžíce oleje, špetka soli, špetka pepře, 2 jablka, 1-2 lžíce nasekaného tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 cibule, 100 g plátků uzené slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml jablečného moštu, 4 lžíce sladké smetany, 150 ml drůbežího vývaru

Troubu předehřejeme na 200°C. Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozpáleném oleji a másle. Vyjmeme, přeložíme do ohnivzdorné mísy. Maso obložíme osminkami jablek a posypeme tymianem. Ve výpeku opražíme nadrobno nasekan...

stránka: