Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Smetana

Jahodová polévka

Jahodová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých jahod, 50 g cukru moučka, 500 ml mléka, 500 ml smetany

Jahody zbavíme stopky, opláchneme důkladně studenou vodou a rozmačkáme je vidličkou, popř. rozšleháme v mixéru. Osladíme podle chuti a zalijeme mlékem a smetanou. Necháme vychladit alespoň na 2 hodiny.

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Kokosová bomba

Kokosová bomba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kokosový ořech, 50 ml vodky, 50 ml smetany, 1 lžíce citrónové šťávy

Všechny ingredience by měly být vychlazené. Kokosový ořech oloupeme, odřízneme vršek a slijeme kokosové mléko. Mléko důkladně promícháme se smetanou, vodkou, citrónovou šťávou a nalijeme zpět do kokosového ořechu. Podáváme s brčkem a lžící.

Ovocný salát se žampióny

Ovocný salát se žampióny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g nakrájených žampionů, 2 větší grapefruity (grepy), 3 jablka, 1 hlávka salátu, 2 lžíce vyloupaných ořechových jader (vlašské nebo lískové), 3 lžíce majonézy, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru moučka, 1 dcl smetany

Jablka oloupeme a nakrájíme na nudličky, opraný salát potrháme na menší kousky (největší a pěkné listy necháme na vyložení mísy) a z grapefruitů rozkrojených na půlky ostrým nožem vykrájíme kostičky. Vše smícháme se žampióny, zalijeme cukrem ochuc...

Petrželový salát

Petrželový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g petržele, 2 malé kelímky bílého jogurtu, 2 ks jablek, 100 g rozinek, 1 kelímek smetany, špetka soli

Petržel oloupeme, nastrouháme na struhadle, jablka oloupeme, nastrouháme na struhadle, smícháme s petrželí. Jogurty dáme do misky, přidáme smetanu, osolíme a přidáme nastrouhané petržele a jablka. Promícháme, přidáme rozinky a podáváme.

Zálivka z citrónů

Zálivka z citrónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, 2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce smetany, 2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, špetka pepře, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, bílým jogurtem, přidáme citronovou šťávu, citrónovou kůru, opepříme, osolíme, promícháme a podáváme k zeleninovým salátům.

Dressing z jogurtu

Dressing z jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílého jogurtu, 4 lžíce smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekané petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Bílý jogurt smícháme se smetanou, přidáme citrónovou šťávu, olivový olej, opepříme, osolíme a promícháme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Pomerančový dressing

Pomerančový dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml smetany, 100 ml majonézy, 2 ks pomeranče, špetka soli

Smetanu smícháme s majonézou, pomeranče oloupeme, namixujeme v mixéru, přilijeme ke smetaně s majonézou, osolíme, promícháme a podáváme k salátům.

Citrónové suflé

Citrónové suflé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic citrónové šťávy, 2 lžíce citrónové kůry, 200 ml smetany, 4 ks vajec, 200 g cukru krupice, 1 lžíce želatiny, 4 lžíce vody

Připravíme si misku na suflé, dáme kolem ní dvojitý povoskovaný papír. V míse si ušleháme žloutky do zhoustnutí, poté postupně přisypáváme cukr, citrónovou kůru a přiléváme citrónovou šťávu. Mísu dáme do vodní lázně a šleháme, dokud není směs hust...

Tiramisu s ovocem

Tiramisu s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 kelímky smetany, 2 balíčky piškotů, 1 konzerva jahod, 1 konzerva broskví, 1 konzerva ananasu

Máslo vyšleháme se smetanou a cukrem. Dortovou formu si vymažeme máslem, poklademe (vyložíme) piškoty. Na piškoty naklademe rozpůlené broskve, přikryjeme vrstvou krému, poklademe piškoty, na piškoty naklademe kolečka ananasu, přikryjeme vrstvou kr...

Salát z telecího masa se zeleninou

Salát z telecího masa se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g upečeného telecího masa z plecka, 100 g sterilovaného celeru, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce bílého vína, 200 g majonézy, 1 šálek smetany, citrónová šťáva, hořčice, špetka cukru, Worcesterská omáčka, sůl, hlávkový salát

Upečené telecí maso, celer, okurku nakrájíme na tenké nudličky a zakapeme vínem. Majonézu zředíme smetanou, přidáme podle chuti cukr, pepř, hořčici, několik kapek worcesterské omáčky, osolíme a promícháme s masem a se zeleninou. Na talířích zdobím...

Salát ze skopového masa

Salát ze skopového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g skopového pečeného masa, 4 ks brambor vařených ve slupce, 2 ks mrkve, 1 ks sterilované okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, špetka soli, špetka pepře, 200 g majonézy, 1 šálek smetany

Upečené skopové maso a ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, přidáme drobně nakrájenou uvařenou mrkev, okurku a hrášek. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme majonézou zředěnou smetanou.

Italský salát

Italský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g šunky, 150 g telecího upečeného masa, 1 jablko, 30 g mandlí, 1 lžička kaparů, 1 ks cibule, 2 ks vařených brambor, 150 g majonézy, 125 ml smetany, troška hořčice, sůl dle chuti, cukr dle chuti, troška citrónové šťávy, Worcesterská (Worcesterová) omáčka

Šunku, upečené maso a uvařené brambory nakrájíme na jemné nudličky. Dáme do mísy, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené a citrónovou šťávou zakapané jablko, spařené oloupané nakrájené mandle, kapary a cibuli. Dobře promícháme a spojíme s ochucen...

Salát z filé

Salát z filé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé (uvařeného, upečeného či dušeného), 150 g tvrdého sýra, 150 g majonézy, 2 lžíce smetany, troška hořčice, sůl dle chuti, cukr dle chuti, pepř dle chuti, troška Worcesterské (Worcesterové) omáčky, troška citrónové šťávy, 1 lžička strouhaného křenu

Uvařené, udušené nebo upečené filé rozebereme na lístky, dáme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem. Nakonec lehce vmícháme ochucenou majonézu, do které jsme vmíchali lžičku strouhaného křenu. Hotový salát upravíme do misky. Můžeme ozdobit hláv...

Plněné zelené papriky

Plněné zelené papriky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks zelených paprik, 200 g Brynzy, 100 ml smetany, špetka soli, 1 rajče

Zelené papriky omyjeme, u stopky seřízneme, podélně rozkrojíme a zbavíme semen. Brynzu ušleháme se smetanou, podle chuti osolíme a naplníme do připravených paprik. Na talířích zdobíme na plátky nakrájeným rajčetem.

Plněná rajčata s celerem

Plněná rajčata s celerem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 1/2 bulvy celeru, 2 ks jablek, 100 g majonézy, 2 lžíce smetany, špetka soli, citrónová šťáva, 3 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 50 g vlašských ořechů

Tvrdá rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Oloupaný celer uvaříme v osolené vodě doměkka. Prochladlý drobně nakrájíme, přidáme oloupaná nastrouhaná jablka, vnitřky z rajčat, zakapeme citrónovou šťávou, podle chuti osolíme, promích...

Smetanovo-zeleninová pomazánka

Smetanovo-zeleninová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 2 ks vajec uvařená natvrdo, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 ks mrkve, 2 ks paprik, 2 ks rajčat, 1 ks cibule, 4 lžíce smetany, špetka pepře, špetka soli

Do mixéru dáme máslo, hořčici, vejce, smetanu, najemno nastrouhanou mrkev, na menší kousky nakrájenou papriku, na menší kousky nakrájené rajče, přidáme cibuli, opepříme, osolíme a umixujeme. Potíráme na bílé pečivo.

Závitky s gorgonzolou

Závitky s gorgonzolou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků šunky, 250 g Gorgonzoly, příp. plísňového sýra, 70 g vlašských ořechů, 60 ml smetany, 2 lžíce majonézy, 16 listů hlávkového salátu

Salátové listy velmi krátce spaříme a necháme oschnout. Omáčku (krémovou) připravíme z nastrouhaného sýru, ořechů, majonézy, smetany a osolíme. Na plátky šunky poklademe salát, rozetřeme omáčku a zarolujeme. Trubičky rozřízneme na půl a klademe na...

Sýrový salát s uzeninou

Sýrový salát s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g taveného sýra, 200 g měkkého salámu, 3-4 rajčata, 100 g majonézy, 100 ml smetany, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, 3-4 lžíce křenu, 1-2 hlávky hlávkového salátu

Salám a sýr nakrájíme na menší kostky, vložíme do salátové mísy, osolíme a opepříme. Omytá rajčata nakrájíme na dílky. Majolku rozšleháme se smetanou, citronovou šťávou a jemně nastrouhaným křenem. Zálivku nalijeme na salát, zlehka ho promícháme a...

Šunková pomazánka I.

Šunková pomazánka I.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dkg másla, 15 dkg šunky, 1 lžička hořčice, 1 vejce natvrdo, 2 lžíce smetany, sůl, pepř

Máslo vyšleháme do pěny, přidáme jemně semletou šunku, nastrouhané vejce, hořčici, smetanu, sůl, pepř a vše dobře vyšleháme.

Koprová pomazánka

Koprová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg Lučiny, 5 dkg smetany, 1 lžíce kopru, sůl

Lučinu vyšleháme se smetanou, solí a jemně nasekaným koprem.

Zmrzlina pro dospělé

Zmrzlina pro dospělé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml smetany, 250 g jahod, 2 vejce, 20 ml rumu

Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je do tuhého sněhu (žloutky nebudeme potřebovat). Smetanu, jahody a rum důkladně rozmixujeme, lehce vmícháme sníh a dáme alespoň na dvě hodiny zmrazit.

Spartakiáda

Spartakiáda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení burizónů, 250 g cukru krystal, 1 Salko, 1/3 smetolu

S kryštalového cukru si spravime karamel, pomaličky pridávame salko a smetol. Všetko spolu vymiešame a pridáme burizony. Zo zmesy formujeme gulky, alebo spravime roládu a po vychladnutí narežeme.

Saranče

Saranče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 ml smetany, 2 cl vodky, 2 cl peprmintového likéru

Do sklenice nalijeme postupně vodku, smetanu a nakonec likér, promícháme. Podáváme chlazené.

Somrero

Somrero

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl kahlui, 2 cl smetany, sklenka ledu, 1 koktejlová třešeň

Do sklenky s ledem nalijeme nejdříve kahluu a pak do ní smetanu. Můžeme zdobit koktejlovou třešní.

stránka: