Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Smetana

Hovězí biftek na barevném pepři

Hovězí biftek na barevném pepři

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí bifteky, 30 g másla, čerstvě namletý barevný pepř, 250 g smetany, sůl

Hovězí bifteky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Naklepeme je pouze klouby rukou, aby se neporušila jejich struktura. Dobře je posypeme nadrceným pepřem, ale nesolíme je! Na pánvi si rozpustíme máslo a zprudka bifteky opečeme po obou stranách. ...

Jahodová polévka

Jahodová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých jahod, 50 g cukru moučka, 500 ml mléka, 500 ml smetany

Jahody zbavíme stopky, opláchneme důkladně studenou vodou a rozmačkáme je vidličkou, popř. rozšleháme v mixéru. Osladíme podle chuti a zalijeme mlékem a smetanou. Necháme vychladit alespoň na 2 hodiny.

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Krémová polévka

Krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 4 středně velké pórky, 0,5 kg brambor, 0,7 l bylinkového bujónu, 2 bobkové listy, 150 ml smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka mletého koriandru, sůl, pepř, pažitka na ozdobu, 1 vaječný žloutek

Bílé části pórků nakrájíme na kolečka a vhodíme do rozpuštěného másla. Přídáme nakrájenou cibuli a smažíme 5 minut na mírném plameni. Pozor, aby nám cibule ani pórek nezhnědly! Přidáme nakrájené brambory, bylinkový bujón, citrónovou šťávu, koriand...

Kokosová bomba

Kokosová bomba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kokosový ořech, 50 ml vodky, 50 ml smetany, 1 lžíce citrónové šťávy

Všechny ingredience by měly být vychlazené. Kokosový ořech oloupeme, odřízneme vršek a slijeme kokosové mléko. Mléko důkladně promícháme se smetanou, vodkou, citrónovou šťávou a nalijeme zpět do kokosového ořechu. Podáváme s brčkem a lžící.

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg bílých fazolí, 1 vrchovatá lžíce sádla, 1 cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 l vody, smetana, ocet, sůl, pepř

Fazolky namočíme nejméně na 6 hodin do vody. V hrnci si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku, mouku a uděláme světlou jíšku (1-2 min.) do které zašleháme asi 6 dl vody, přidáme zeleninový bujón, fazole bez vody, pepř podle chuti a až se b...

Dušený hrášek

Dušený hrášek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hrachu, 200 ml smetany, 1 lžíce másla, 30 g hrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje

Vylúpaný hrášok opražíme na oleji. Osolíme (osladíme), podlejeme a udusíme. Zaprášime múkou, opražíme, pridáme lyžicu masla a zalejeme smotanou.

Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg žampionů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kousek feferonky, 1 lžička bujónu, 250 ml smetany na vaření, 1 l vody

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce dáme máslo a žampiony podusíme, přidáme lžíci mouky, osolíme, opepříme a přidáme feferonku. Zalijeme asi 1 l vody a zvolna vaříme. Po 20 minutách odstavíme a vlijeme smetanu. Můžeme dochutit bujóne...

Mé fánky

Mé fánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 4 žloutky, 1 lžíce mléka, sůl, půl lžičky cukru moučka, 50 ml rumu, 2 pochoutkové smetany, rostlinný olej

Z těsta uděláme 4-5 bochníků, které postupně vyválíme na tenký plát. Pokrájíme radýlkem na obdélníky - čtverečky, uprostřed přejedeme 3 až 4 krát radýlkem (ale nepřekrojíme okraj) a smažíme v horkém oleji do zlatova (ne do hněda). Klademe na savý ...

Pivní polévka

Pivní polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l piva, 3 žloutky, 3 lžíce másla, šálek smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, cukr krupice, muškátový květ, ocet, několik plátků chleba

Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, moukou, máslem, cukrem, solí a muškátovým květem. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat trochu octa. Na talíře položíme nakrájený chléb a...

Špenátový nákyp

Špenátový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špenátového protlaku, 250 ml smetany, 250 g strouhaného Eidamu (Edamu), 6 vajec, 5 lžic másla, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje

Špenátový protlak promícháme se smetanou, žloutky a s 200 g nastrouhaného eidamu, osolíme a vmícháme tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků. Zapékací misku vymažeme máslem, směs dáme do zapékací misky, posypeme zbytkem nastrouhaného sýra, pokap...

Ovocný salát se žampióny

Ovocný salát se žampióny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g nakrájených žampionů, 2 větší grapefruity (grepy), 3 jablka, 1 hlávka salátu, 2 lžíce vyloupaných ořechových jader (vlašské nebo lískové), 3 lžíce majonézy, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru moučka, 1 dcl smetany

Jablka oloupeme a nakrájíme na nudličky, opraný salát potrháme na menší kousky (největší a pěkné listy necháme na vyložení mísy) a z grapefruitů rozkrojených na půlky ostrým nožem vykrájíme kostičky. Vše smícháme se žampióny, zalijeme cukrem ochuc...

Pečená rajčata

Pečená rajčata

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 rajčat, 4 lžíce strouhaného eidamu, 4 lžíce smetany, 4 lžíce strouhanky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička sušené bazalky, špetka pepře, špetka soli

Rajčata rozkrojíme na půlky, naskládáme je řeznou stranou nahoru do olejem vymazané zapékací misky, osolíme je. Připravíme si směs: nastrouhaný sýr smícháme se smetanou, strouhankou, bazalkou, osolíme, opepříme, promícháme a tuto směs klademe na k...

Papriková polévka s topinkou

Papriková polévka s topinkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 papriky, 1,2 l hovězího vývaru, 150 ml smetany, 200 g Eidamu (Edam), 4 topinky z veky, bazalka, pepř, sůl

Do vařícího hovězího vývaru přidáme na nudličky nakrájené papriky a povaříme cca 5 minut. Přidáme smetanu a dochutíme bazalkou, osolíme a opepříme. Osmahneme na másle tenké plátky veky. Na topinky položíme jemně nastrouhaný sýr. Topinku vložíme do...

Mixovaná čočková polévka se surimi

Mixovaná čočková polévka se surimi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g červené čočky, 300 g krabích tyčinek (Surimi), 1 cibule, 1/2 paličky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1,5 cm středně silného zázvorového kořene, 1/2 lžíce cayenského pepře, 100 ml bujónu, 50 ml smetany, sůl, pepř, 4 křepelčí vejce

1. čočku den dopředu namočíme ve studené vodě 2. druhý den ji uvaříme do změknutí (cca 10 minut) 3. tyčinky surimi nakrájíme na kostičky nebo najemno nasekáme,necháme si plátky na ozdobení 4. cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na olivovém ...

Bramborový dortíček

Bramborový dortíček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 velké brambory, 1 velká cibule, sůl, pepř, tymián, oregano, 1 vejce, smetana

Brambory oloupeme a na struhadle je nastrouháme na tenké plátky, dáme do mísy a ochutíme, důkladně promícháme. Pak je naskládáme do zapékací misky, můžeme použít i malou dortovou formu. Smícháme vejce a smetanu a nalijeme na brambory. Pečeme do rů...

Salát ze skopového masa

Salát ze skopového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g skopového pečeného masa, 4 ks brambor vařených ve slupce, 2 ks mrkve, 1 ks sterilované okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, špetka soli, špetka pepře, 200 g majonézy, 1 šálek smetany

Upečené skopové maso a ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky, přidáme drobně nakrájenou uvařenou mrkev, okurku a hrášek. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme majonézou zředěnou smetanou.

Šunkový salát

Šunkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g šunky, 100 g sterilovaného celeru, 1 jablko, citrónová šťáva, 100 g žampionů, ocet, 200 g majonézy, 1 šálek smetany, 1 lžíce sekané petrželky, troška hořčice, 2 ks vařených brambor

Šunku, celer a oloupané jablko nakrájíme nadrobno, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme v okyselené vodě povařené nahrubo nakrájené žampióny a spojíme zředěnou a ochucenou majonézou. Na talířích obkládáme ozdobně nakrájenými vařenými brambory, kter...

Italský salát

Italský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g šunky, 150 g telecího upečeného masa, 1 jablko, 30 g mandlí, 1 lžička kaparů, 1 ks cibule, 2 ks vařených brambor, 150 g majonézy, 125 ml smetany, troška hořčice, sůl dle chuti, cukr dle chuti, troška citrónové šťávy, Worcesterská (Worcesterová) omáčka

Šunku, upečené maso a uvařené brambory nakrájíme na jemné nudličky. Dáme do mísy, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené a citrónovou šťávou zakapané jablko, spařené oloupané nakrájené mandle, kapary a cibuli. Dobře promícháme a spojíme s ochucen...

Kuřecí salát z ořechy

Kuřecí salát z ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřete, 200 g majonézy, 100 g celeru, 1 citrón, 2 lžíce smetany, Worcesterská (Worcesterová) omáčka, 50 g vlašských ořechů, špetka soli, špetka pepře, petrželka

Očištěné kuře uvaříme v osolené vodě s celerem. Měkký celer vyjmeme, necháme prochladnout a nakrájíme na nudličky. Vychladlé kuře vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na tenké plátky. Do majonézy ochucené citrónovou šťávou, pepřem a worcesterovou o...

Salát z filé

Salát z filé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé (uvařeného, upečeného či dušeného), 150 g tvrdého sýra, 150 g majonézy, 2 lžíce smetany, troška hořčice, sůl dle chuti, cukr dle chuti, pepř dle chuti, troška Worcesterské (Worcesterové) omáčky, troška citrónové šťávy, 1 lžička strouhaného křenu

Uvařené, udušené nebo upečené filé rozebereme na lístky, dáme do mísy a promícháme se strouhaným sýrem. Nakonec lehce vmícháme ochucenou majonézu, do které jsme vmíchali lžičku strouhaného křenu. Hotový salát upravíme do misky. Můžeme ozdobit hláv...

Plněné zelené papriky

Plněné zelené papriky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks zelených paprik, 200 g Brynzy, 100 ml smetany, špetka soli, 1 rajče

Zelené papriky omyjeme, u stopky seřízneme, podélně rozkrojíme a zbavíme semen. Brynzu ušleháme se smetanou, podle chuti osolíme a naplníme do připravených paprik. Na talířích zdobíme na plátky nakrájeným rajčetem.

Plněná rajčata s celerem

Plněná rajčata s celerem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 1/2 bulvy celeru, 2 ks jablek, 100 g majonézy, 2 lžíce smetany, špetka soli, citrónová šťáva, 3 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 50 g vlašských ořechů

Tvrdá rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Oloupaný celer uvaříme v osolené vodě doměkka. Prochladlý drobně nakrájíme, přidáme oloupaná nastrouhaná jablka, vnitřky z rajčat, zakapeme citrónovou šťávou, podle chuti osolíme, promích...

Petrželové pyré

Petrželové pyré

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

velký kořen petržele, 1 menší šalotka, 100 ml smetany, 200-300 ml zeleninového vývaru, sůl, máslo

Petržel nakrájíme na menší kostky a společně se šalotkou nakrájenou na jemno lehce orestujeme na pánvi. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Až je tekutina odpařená, rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Ochutíme solí a přimí...

Zapékané houby se sýrem

Zapékané houby se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g klouzků, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g másla, sůl, pepř bílý, 200 ml smetany, 2 ks žloutků, 2 lžíce nasekané pažitky, 80 g strouhaného parmazánu/parmezánu

Houby očistíme, zbavíme nožek a klobouky nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 40 g másla a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme houby a dusíme, dokud se neodpaří voda. Zapékací form...

stránka: