Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci špenát

Sladké a pálivé kari

Sladké a pálivé kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce kari pasty, 1 lžíce třtinového cukru, 1/2 ks citrónu, 2 ks cukety, 300 g květáku, 400 g cizrny, 250 g špenátu, 400 ml rajčatového pyré, 7 g soli, 7 g pepře

Na oleji restujeme po dobu jedné minuty kari pastu. Poté přidáme cukr a šťávu z poloviny citrónu a povaříme minutu. Přidáme cukety nakrájené na tenké plátky a květák nakrájený na růžičky. Po dvou minutách přidáme pyré a 100 ml vody a cizrnu (buď...

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rozmarýnová foccaccia se špenátovým burgerem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnice), 20 g rozmarýnu, 500 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml vody, 150 g pažitky, 50 g parmazánu, 100 ml rostlinného oleje, 50 g slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 400 g špenátu, 200 g fety, 4 ks slepičího vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje

PŘIPRAVÍME SI FOCCACCIU: Vodu smícháme s droždím a nasekaným rozmarýnem a poté postupně přidáváme mouku. Necháme kynout 40 minut na teplém místě. Poté vypracujeme 4 bochánky a potřeme je olivovým olejem. Pečeme 15 minut na 230 °C. PŘIPRAVÍME SI ...

Těstovinová rýže s krevetami

Těstovinová rýže s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks cibule, 400 g těstovinové rýže, 500 ml zeleninového vývaru, 400 g krevet, 100 g hrášku, 300 g špenátu, 80 g parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks jarní cibulky, 1 ks limety

Červenou cibuli nakrájíme najemno a opečeme ji na lžíci oleje. Přidáme těstovinovou rýži a zalijeme vývarem. Podle chuti dosolíme. Povaříme 5 minut. Ve zbylém oleji naložíme nasekanou jarní cibulku, šťávu a kůru z limetky a krevet. Krevety pak r...

Bulgurový salát s dýní a fetou

Bulgurový salát s dýní a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks dýně, 2 ks limety, 1 ks červené cibule, 2 lžíce harissy, 3 lžíce fety, 1 lžíce koriandru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 100 g bulguru, 50 g špenátu, 50 g dýňových semínek

Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na 3 cm velké kousky. Naskládáme na plech, zalijeme harissou, osolíme a opepříme. Pečeme 30 minut na 190 °C. Na posledních 7 minut přidáme dýňová semínka (zvlášť, nedáváme je k dýni). Cibuli nakrájíme na ...

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g těstovin, 300 g hrášku, 100 g řeřichy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 2 lžíce mascarpone, 20 g špenátu

Těstoviny uvaříme podle návodu. Hrášek a česnek povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Osušíme, část vývaru uchováme. Hrášek, česnek a řeřichu rozmixujeme na pastu a zředíme dvěme lžícemi vývaru. Hráškovou směs smícháme s těstovinami a prohřej...

Mořský vlk s ravioli

Mořský vlk s ravioli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 150 g špenátu, 100 g sýru ricotta, 50 g másla, 3 ks žloutků, 1 ks vejce, 4 ks mořského ďasu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Hladkou mouku smícháme se třemi žloutky a lžící olivového oleje. Připravíme tuhé těsto, které rozdělíme na dvě části. Podle potřeby ho necháme vychladit. Těsto rozválíme na dva pláty. Ricottu smícháme se spařeným nasekaným špenátem, solí a pepřem...

Zapečené brambory s lososem a špenátem

Zapečené brambory s lososem a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 600 g špenátu, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 700 g lososa, 6 ks vejce, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g parmezánu

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Část jich rozložíme na dno pekáče. Špenát spaříme horkou vodou, pak ihned zchladíme. Česnek nakrájíme na plátky a opečeme ho krátce na olivovém oleji...

Jarní špenátová polévka

Jarní špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cibule, 2 ks brambor, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 150 g špenátu, 1-2 ks kardamomu, 200 ml sójového mléka, 1 lžička kurkumy, 1 hrst řeřichy, 1/2 lžičky soli

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme oloupané a nakrájené brambory, bujón a trochu vody a uvaříme doměkka. Špenátové listy omyjeme a přidáme je do polévky. Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, kurkumou, kardamomem, sójovým mlékem, řeřichou a...

Lososová roláda

Lososová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špenátu, 20 g celozrnné špaldové mouky, 100 g sýru ricotta, 100 g lososu, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 2 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře

Listový špenát očistíme od tvrdých stonků, spaříme ho horkou vodou, propláchneme ve studené a nasekáme najemno. Přidáme žloutek a mouku a hořčici a pořádně promícháme. Poté přidáme sníh z bílků a jemně ho vmícháme. Rozprostřeme na plechu a pečem...

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička provensálského koření, 1 ks kuřecího prsa, 1 balení řeckého jogurtu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 hrst sojových klíčků, 1/2 ks citrónu, 1 hrst fazolových klíčků, 150 g špenátu, 1 hrst červeného zelí, 7 g pepře

Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji opečeme na pánvi. Přidáme dvě lžíce oleje a kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolíme a okořením provensálským kořením. Jogurt smícháme se zbylým olejem, trochou soli, pepře, sójovou omáčkou a citrónov...

Wrap z králičí panenky

Wrap z králičí panenky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g králičí panenky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 ks chilli papričky, 3 ks tortill, 9 lžíc ajvaru, 75 g špenátu, 6 ks cherry rajčátek, 1 svazek ředkviček, 3 ks sterilované okurky

Panenku nakrájíme na kousky a necháme přes noc marinovat v oleji s pepřem a chilli papričkou nasekanou najemno. Poté zprudka opečeme na pánvi. Tortilly potřeme ajvarem a obložíme zeleninou a masem a zarolujeme.

Letní polévka s pestem

Letní polévka s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 200 g hrášku, 250 g rýže basmati, 100 g špenátu, 4 lžíce bazalkového pesta, 1 kostka masoxu

Cuketu nakrájíme na tenká půlkolečka. Spolu s hráškem ji povaříme 3 minuty. Rýži uvaříme do měkka. 600 ml vody smícháme s masoxem nebo pro vegetariánskou verzi se zeleninovým bujónem. Přidáme rýži a špenát a dvě minuty povaříme. Přidáme i cuke...

Křupavý řecký koláč

Křupavý řecký koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špenátu, 17,5 dkg sušených rajčat, 100 g fety, 125 g těsta Filo, 2 vejce

Špenát dáme na pánev, zalijeme vodou a podusíme. Poté necháme trochu vychladnout a vyždímáme přebytečnou vodu. Poté špenát nakrájíme na kousky. Rajčata nakrájíme na kousky a smícháme se špenátem, vejci a nadrobenou fetou. Pořádně promícháme. ...

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

195 g tofu, 85 g čínských nudlí, 100 g hrášku, 100 g špenátu, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky sezamového oleje, 2 lžičky řepkového oleje, 1 lžíce koriandru, 2 stroužky česneku, 1 ks jarní cibulky, 1/2 ks chilli papričky, 1 paprika (kapie), 1/2 ks limety

Připravíme si marinádu na tofu: smícháme 2 lžičky sójové omáčky, jednu lžičku čerstvého nastrouhaného zázvoru, utřený jeden stroužek česneku, citrónovou šťávu a lžičku sezamového oleje. Tofu necháme vysušit (15 minut na papírovou utěrku) a poté ...

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřového mletého masa, 200 g hovězího mletého masa, 4 ks jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oregana, 1-2 ks vejce, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 list řapíkatého celeru, 1 ks pórku, 2 ks mrkve, 1,5 l zeleninového vývaru, 300 g tortellin, 200 g špenátu

Smícháme obě mletá masa, sůl, pepř, vejce, oregano, utřený česnek a nasekanou cibulku. Pořádně promícháme a vytvoříme kuličky o průměru 1,5 - 2 cm. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a čekáme až ...

Špenátovo-řeřichový salát

Špenátovo-řeřichový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst řeřichy, 100 g špenátu, 1 ks červené cibule, 7 g soli, 7 g pepře

Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme ji s řeřichou a špenátem. Olivový olej vyšleháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem. Salát podáváme zastříknutý zálivkou.

Špenátová rýže

Špenátová rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 500 g špenátu, 300 g dlouhozrnné rýže, 1 ks cibule, 1-2 ks citrónu, 2 lžíce kopru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Cibuli nasekáme na jemno a osmažíme ji na oleji. Přidáme nasekaný čerstvý špenát a polovinu množství kopru. Přidáme rýži a zalijeme 600 ml vody. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a necháme vařit 25-30 minut. Vmícháme zbylý kopr, osolíme, ...

Řecký těstovinový salát

Řecký těstovinový salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 225 g špenátu, 250 g cherry rajčátek, 100 g oliv, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce olivového oleje

Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme vychladit. Špenát povaříme 2 minuty (anebo nemusíme vařit, skvělý je i čerstvý). Rajčátka rozpůlíme. Těstoviny smícháme se špenátem, rajčátky, olivami a fetou. Osolíme a opepříme a dobře promícháme....

Jednoduchý krémový špenát

Jednoduchý krémový špenát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žervé, 1 kg špenátu, 1 špetka muškátového ořechu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Žervé rozpustíme na mírném plameni, poté přidáme špenát a dobře promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a prohřejeme.

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Ravioli s ricottou, špenátem a šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 300 g špenátu, 250 g sýru ricotta, 100 g másla, 200 g parmezánu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička citronové kůry, 4 ks vejce, 1 ks žloutku, 10 listů šalvěje, 1 lžíce olivového oleje

Vejce smícháme s moukou, olivovým olejem a solí. Vypracujeme hladké těsto (v případě potřeby přidáme vodu). Dáme do lednice na 30 minut. Špenát spaříme horkou vodou a pak hned přelijeme ledovou vodou. Smícháme ho s ricottou, žloutkem, solí, pepř...

Dušené jehněčí se zeleninou

Dušené jehněčí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg jehněčí kotlety, 4 ks mrkve, 1 kg brambor, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst šalvěje, 450 ml černého piva, 75 dcl hovězího vývaru, 100 g špenátu, 7 g soli, 7 g pepře

Maso nakrájíme na kostky a opékáme ho 10 minut ze všech stran dozlatova na oleji. Poté maso vyjmeme. Na výpeku z masa opékáme brambory a mrkev (oloupané a nakrájené na větší kusy). Zalijeme pivem a promícháme. Přidáme vývar, šalvěj a maso. D...

Cannelonni se špenátem a kozím sýrem

Cannelonni se špenátem a kozím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 2-3 ks česneku, 8 ks cannelonni, 100 g špenátu, 100 g kozího sýru, 7 g soli, 7 g pepře, 200 g vepřového mletého masa, 150 g goudy, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce oregana, 1 balení sterilovaných rajčat

Postup je velmi jednoduchý: Cibuli a česnek nakrájíme najemno, sýr na kostičky. Česnek a cibuli opečeme na oleji dozlatova, přidáme špenát a necháme zavadnout. Smícháme se sýrem a rozmixujeme dohladka. Osolíme a opepříme. Pekáček vymažeme máslem...

Jarní závitky se špenátem

Jarní závitky se špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátu, 100 g hrášku, 1/2 lžičky soli, 100 ml chilli omáčky, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 1 ks mrkve, 4 ks ředkviček, 8 ks rýžového papíru, 8 listů bazalky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 hrst řeřichy

Nejprve si připravíme špenátové lůžko: Šalotku i česnek nakrájíme najemno a smažíme je na oleji dozlatova. Přidáme špenát a chvíli podusíme. Osolíme a necháme odpočívat. Mrkev si nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičku na tenká kolečka. Na vlhk...

Velikonoční trhanec

Velikonoční trhanec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 100 g špenátu, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžička slunečnicového oleje

Špenát spaříme horkou vodou a necháme ho vychladnout. Poté ho nakrájíme na jemno. Bílek ušleháme v tuhý sníh. Do bílku všleháme žloutek, špenát, smetanu, sůl a pepř. Smažíme jako omeletu na oleji. Podle velikonoční tradice podáváme roztrha...

Sledě v bylinkové krustě

Sledě v bylinkové krustě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst petrželové natě, 1 šalotka, 1/2 citrónu, 175 g strouhanky, 8 ks sleďů, 55 ml olivového oleje, 100 g rukoly, 100 g špenátu, 7 g soli, 7 g pepře

Petrželku, oloupanou šalotku, měsíčky z citrónu a strouhanku rozmixujeme tyčovým mixérem. Sledě nakrájíme na filety, potřeme olejem a obalíme ve strouhankové směsi. Pečeme 15 minut na 200 °C. Mezitím na talíře rozložíme rukolu a špenát, zakápn...

stránka: