Sušené ovoce

Ovoce projde procesem sušení, při kterém se odpaří obsažená voda, plody změní několikrát svůj objem a povrch se scvrkává. V takto upraveném ovoci jsou uchovány všechny látky, vitamíny i minerály dokonce v koncentrovanějším množství než u čerstvého ovoce. Nespornou výhodou je nekvasivost ovoce, může však zplesnivět. Nejčastěji se suší bobule hroznů (rozinky), jablka (křížaly), meruňky, švestky a tropické ovoce. Peckovité ovoce až na výjimky pecku neobsahuje.Dnes už si můžete koupit i sušené jahody, brusinky, borůvky, hrušky a mnoho dalších. Pozor si dejte u sušených meruněk – pro zachování jejich barvy i po usušení se používá kysličník siřičitý, je dobré je před konzumací propláchnout ve vodě, jinak nám přílišná konzumace může způsobit zdravotní potíže, minimálně bolest hlavy. Zvolit můžete i sušené ovoce v bio kvalitě, které není sířeno, na pohled však nevypadá tak lákavě a cena je vyšší, u některých druhů a značek i několikanásobně. Sušené ovoce využijete do těsta na přípravu moučníků, do cukroví, na ozdobu, do náplní nebo i pod maso, kterému dodá zajímavou chuť. Nejlepší je však samotné jako zdravý pamlsek, třeba i máčené v čokáladě nebo jogurtu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář