Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci švestková povidla

Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi

Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 1 lžíce kakaa, 150 g cukru krupice, 1 vejce, 1 vejce na potření závinu, mandlové lupínky na posypání, 2 lžíce medu, 3 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 4 lžíce uvařené studené kávy (turka), 1 sklenka švestkových povidel, 50 g neloupaných mletých mandlí

Na vál dáme prosátou mouku, přisypeme prášek do perníku, kakao, utvoříme důlek, do kterého vklepneme vejce, přidáme med, rum, mléko a kávu a vypracujeme hladké těsto. Protože každá mouka je jiná, je možné, že budeme muset přidat trošku mléka nebo ...

Babiččiny perníkové řezy

Babiččiny perníkové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

460 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 1 lžička perníkového koření, 100 g cukru moučka, 200 g medu, 2 vejce, sklenka švestkových povidel, několik fíků nakrájených nadrobno, několik nakrájených datlí, 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů, 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí, 3 lžíce rumu

Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu. Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dvě placky. Aby se těsto ne...

Bramborové lokše s mákem

Bramborové lokše s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks uvařených brambor, 500 g hladké mouky, 125 g másla, 1 sklenka švestkových povidel, 150 g namletého máku, 125 g moučkového cukru, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení

Uvařené brambory ve slupce oloupeme, propasírujeme, osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Těsto si na pomoučeném vále vypracujeme do válečku, ze kterého nakrájíme stejně velké díly. Každý díl poté vyválíme na lokši a na rozpáleném oleji usma...

Bramborové placky s povidly

Bramborové placky s povidly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 200 g hladké mouky, 2 slepičí vejce, 150 g másla, 200 g švestkových povidel, 1 balení jemného tvarohu, lžička soli

Brambory omyjeme a uvaříme se slupkou (možno v mikrovlnné troubě). Ještě teplé brambory oloupeme a necháme zchladnout. Následně brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku a lžičku soli. Rukama vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále z částí těsta v...

Bramborové tašky s povidly

Bramborové tašky s povidly

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 150 g švestkových povidel, 300 g hladké mouky, 2 lžíce másla, sůl

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, přecedíme a protřeme sítem. K nim přidáme mouku a zpracujeme těsto. vyválíme ho na 5 mm tlustou placku a vakrajujeme z ní čtverečky. Na každý dáme trošku povidel, uzavřeme a v horké troubě upečeme dorůžova.

Bramborové taštičky s povidly

Bramborové taštičky s povidly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, 300 g švestkových povidel, sůl, 150 g másla, cukr moučka, strouhané oříšky, strouhaná čokoláda

Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme najemno do větší mísy. Přisypeme k nim hrubou mouku, krupici a vejce. Potom všechny suroviny dobře zpracujeme na tuhé těsto. Připravené těsto rozválíme na plát silný asi 3mm a rádýlkem, případně ostrým nože...

České koláče

České koláče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), 150 ml mléka, 350 g másla, 1 vejce, 750 g cukru moučky, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 500 g odtučněného tvarohu, 2 balení rozinek, 250 g švestkových povidel

Z hladké mouky, 50 g cukru, 100 g másla, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Aby nám rozinky krásně změkly, dáme je do vody tak, aby byly 1 cm pod hladinou, a necháme projít varem. Poté je scedíme. Smí...

Císařský perník

Císařský perník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 125 g cukru (stačí i jen krystal), 2 lžíce kakaa, 1/2 lžičky sody bikarbóny, špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 250 ml mléka, 20 ml oleje, 1 vejce, 3 lžíce rumu, 3 jablka, 1/2 sáčku kypřícího prášku do perníku, 3 lžíce povidel

Nejpve si oloupeme jablka a nahrubo je nastrouháme. Povidla si naředíme rumem. Pak si smícháme suché směsi, tedy mouku, cukr, kakao, jedlou sodu (soda bikarbóna), kypřící prášek do perníku, špetku soli a skořici. Přidáme vejce, mléko, olej. Vše za...

Dezert Suzette

Dezert Suzette

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 vajec, šťáva z půl citrónu, 200 g cukru krystal, 180 g polohrubé mouky, sklenka meruňkových povidel, 1 balení dětských piškotů, 150 g sekaných ořechů, 150 g rozinek, 2 dcl rumu, 1 balení meruňkového kompotu i se šťávou, 5 vajec na krém, 200 g cukru krystal na krém, 300 g másla

Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónovjou šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme. Těsto na vymaštěném plechu upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí potřeme těsto m...

Domácí koblihy

Domácí koblihy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 250 g 100% tuku (Omegy) na smažení, špetka soli, 440 g švestkových povidel, 1 vejce

Z mouky, droždí, soli, mléka, cukru moučky, vejce a 100 g másla připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z připraveného kynutého těsta pomoučenou lžící postupně odebíráme stejné díly a vytvarujeme placičky. Doprostřed každé placičky dáme...

Domácí vdolky s bio povidly

Domácí vdolky s bio povidly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 1/2 droždí, 100 g másla, 500 g sádla na smažení, Suroviny na zdobení: 150 g strouhaného tvrdého tvarohu, 150 g švestkových bio povidel, 200 g zakysané smetany

Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastolku rozpustíme máslo a ve druhém si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Bude to trvat asi dvacet minut. Mouku prosijeme...

Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 25 g droždí (kvasnice), 100 g cukru krupice, 250 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 4 ks žloutků, 1/2 ks citrónu, 1 špetka soli, 1 balení vanilkového cukru, 200 g jemného tvarohu, 80 g cukru moučka, 50 g rozinek, 350 g švestkových povidel, 50 g mandlí, 2 lžíce rumu, 2 lžíce polotučného mléka

Mouky prosyjeme do mísy, přidáme cukr, mléko a droždí a promícháme. Necháme 15 minut kynout. Poté přidáme dva žloutky, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout. Mezi...

Filírovaná kachní prsíčka pečená se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší

Filírovaná kachní prsíčka pečená se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kachních prsou, 80 g švestkových povidel, 80 g sušených švestek, 50 ml slivovice, 50 ml oleje, sůl a pepř dle potřeby, 8 brambor, 25 g másla, 250 ml mléka, čerstvé bylinky

Kachní prsa odblaníme a očistíme. Kůži nakrojíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Kachní prsa položíme kůží na rozpálenou pánev a restujeme postupně z obou stran bez tuku, protože samotná nakrojená kůže vypustí dostatek tuku. Po orestování prs...

Hrníčkové vdolečky

Hrníčkové vdolečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky polohrubé mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2-3 lžíce másla, 1/2 balení droždí (kvasnic), 1 vejce, 1 hrneček mléka, 1 vanilkový cukr, švestková povidla dle potřeby, slunečnicový olej na smažení, 2-3 hrnečky zakysané smetany

Mouku, cukr i vanilkový, rozpuštěné másla, vajíčko a kvásek z vlažného mléka a kvasnic zpracujeme v těsto. Necháme na teplém místě vykynout, asi 40 min. Po vykynutí těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou s...

Jablečné vinné šodo

Jablečné vinné šodo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1/4 l bílého vína, 100 g cukru krupice, 250 g jablečných povidel, 1 lžička rumu, 1-2 lžička citronové kůry

Žloutky s cukrem, citronovou kůrou a vínem šleháme ve vodní lázni a když začíná směs houstnout, přidáme jablečná povidla a rum. Podáváme ve skleničkách s piškoty a navrch šlehačku.

Jednoduchá povidlová bábovka

Jednoduchá povidlová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 8 g cukru krupice, 150 g Hery, 160 g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce strouhaných ořechů, 4 lžíce švestkových povidel

Žloutky, cukry, Heru a povidla ušleháme, pak přidáme mouku s práškem do pečiva, ořechy a nakonec zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh. Formu vymažeme, vysypeme, nalijeme těsto a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Po upečení necháme 10 minut...

Koláč s povidly a mákem

Koláč s povidly a mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 300 g hladké pšeničné mouky , 200 g hladké celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva bez fosfátů , 250 g másla, 1 vejce, 100 ml mléka, Na náplň: 100 g povidel , 150 g máku, 200 ml mléka, 2–3 lžíce třtinového cukru, 1 vejce na potření

V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte na chvíli uležet v chladu. Těsto r...

Koláčky na svatby a jiné příležitosti

Koláčky na svatby a jiné příležitosti

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 500 g másla, 2 žloutky, 50 g droždí , 2 lžičky + 8 lžic cukru krupice, 200 ml mléka, 250 g tvarohu, 150 ml rumu, špetka citronová kůra, 150 g máku, 1 balení švestkových povidel, 150 g cukru moučka

Na vál si dáme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho 2 lžičkami cukru a zalijeme 100 ml teplého mléka. Necháme 10 minut odpočinout, aby nám vykynul kvásek. Potom si k tomu přidáme 1 žloutek, špetku soli a 250 g m...

 Koláčky se sádlem

Koláčky se sádlem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 2 vejce, kousek droždí (kvasnic), 500 ml mléka, 50 ml octu, 1 sklenka švestkových povidel, 500 g sádla

Těsto(mouka, kvásek, vejce, mléko a ocet) necháme nakynout, rozválíme, natřeme pomletým sádlem, 3 krát přeložíme, po každém přeložení necháme 15 minut dokynout. Těsto rozválíme na 5 mm, tvoříme rádýlkem šatečky (čtverečky), plníme povidly a spojím...

Králík na víně

Králík na víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 40 g hladké mouky, 1 citrón, 1 lžíce octa, sůl, 50 g švestkových povidel, 20 g cukru moučka, 100 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, 500 ml červeného vína, 100 ml vývaru

Očištěného králíka omyjeme a rozkrájíme na větší kousky. Maso protáhneme částí slaniny, potom rozehřejeme máslo a kousky králíka opečeme, Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a v kastrůlku rozpustíme, k tomu přidáme zbytek másla, přisypeme nakráje...

Křehké mandlové koláčky

Křehké mandlové koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g Hery/tuku, 120 g cukru moučka, 3 ks žloutků, 300 g hladké mouky, citronová kůra a šťáva z 1 citrónu, 1/2 lžičky Sody bikarbóny, 1 ks vejce na potření, mandle, švestková povidla nebo zavařenina

Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou, přidáme změklý tuk, cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru a štávu a vypracujeme těsto, z něhož děláme kuličky a klademe je na vymazaný plech. Do kuliček vytlačíme důlky, potřeme je rozšlehaným vejcem a p...

Kuře na černo

Kuře na černo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích stehen, 1 velká cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 4 lžíce švestkových povidel, 8 sušených švestek, 50 g rozinek, 1 bobkový list, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, špetka soli, špetka pepře

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom do kastrolu přidáme švestková povidla, sušené švestky, rozinky, bobkový list, špetku soli, pepře, promíc...

Kuřecí stehýnka po lovecku

Kuřecí stehýnka po lovecku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích dolních stehýnek, 50 ml olivového oleje, 1 lžíce cukru krystal, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, po 5 kuličkách pepře a nového kořeni, 2 bobkové listy, 1 lžíce octa, sůl podle chuti, 3-4 lžíce másla, 2-3 lžíce hladké mouky (podle potřeby), 200 ml červeného vína, 3 lžíce švestkových povidel, 1 citrón ( šťava a kúra), 8 sušených švestek, 20 sultánek (rozinky), 20 mandli, 8 nasekaných vlašských ořechů

Do rozohriateho oleja vsypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, koreniny a za stáleho miešania všetko opražíme, ochutíme octom, podlejeme vodou a do zmesi vložíme stehienka. Posolíme ich a dusíme...

Kynutí šnečci

Kynutí šnečci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 75 g cukru moučka, 250 ml mléka, 40 g droždí (kvasnic), 1 vejce, 150 g Hery, 250 g makové náplně, 100 g švestkových povidel, špetka soli

Heru rozpustíme v misce a necháme vychladnout. Do druhé mísy nasypeme mouku a v ní uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí a nasypeme na něj cukr, zalijeme vlažným mlékem a trochu promícháme. Necháme chvíli vykynout. Poté přidáme do ...

Kynutý tvarožník

Kynutý tvarožník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 1 vejce, 150 ml mléka, 50 g másla, 3 vanilkové cukry, 20 g droždí (kvasnice), 400 g jemného tvarohu, sklenka švestkových povidel, troška citronové kůry, 2 lžíce cukru moučka

Z mléka, trochy cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku smícháme s vykynutým kváskem, přidáme špetku soli, změklé máslo, 1 vanilkový cukr, krystalový cukr a mléko dle potřeby. Těsto necháme vykynout, vyválíme, přeneseme na plech vymazaný tukem a p...

stránka: