Třešňový džus

Nápoj, který se lisuje ze zralých třešní, což je peckovité ovoce, které do Evropy přivezl z Malé Asie římský vojevůdce Lukkulus. V Evropě se toto ovoce velmi rychle uchytilo a dnes již známe přes tisíc druhů třešní, višní a sladkovišní v různých barevných variantách, od žlutých, přes růžové až temně červené. Dělí se na „chrupky“, to jsou třešně s pevnou dužinou a „srdcovky“, to jsou třešně s měkkou dužinou. V našich končinách se nejčastěji můžeme setkat s tmavě červenými třešněmi s měkkou dužinou. Třešně obsahují velké množství jódu, proto jsou vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Obsahují i velké množství vitamínů C, E a B, vápníku, karotenu, železa, draslíku, hořčíku, fosforu, zinku a třísloviny. Nejkvalitnější džus je pak ten který obsahuje co nejméně konzervačních látek a velký podíl 100% šťávy, nejlépe chutná vychlazený. Pozor si však dávejme na častou konzumaci džusů – měli bychom náš pitný režim prokládat i čaji, minerální vodou apod., protože trvalé pití džusů by mohlo nepříznivě ovlivnit naši hmotnost.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář