Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Tymián (mateřídouška obecná)

Domácí rybí bujón (vývar)

Domácí rybí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapřích hlav, odřezků a kostí, 50 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 1 pórek, 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, několik semínek pepře, několik semínek nového koření, špetku tymiánu, 2,5 l neperlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy

Rybí hlavu, odřezky a kosti pečlivě omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou bílou pěnu odstraňujeme pomocí lžíce nebo sítka. Přidáme nakrájenou zeleninu, citrónovou šťávu a koření, přikryjeme pokličkou a va...

Základní rajčatová omáčka

Základní rajčatová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g rajčat nebo 100g rajčatového protlaku, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 20 g másla, špetka tymiánu, 1 bobkový list, lžička cukru, špetka soli, špetka pepře, 20 g slaniny, 1 mrkev, 600 ml hovězího bujónu, 20 g hladké mouky

V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na malé kousky nakrájenou slaninu. Přidáme najemno nasekanou cibuli, naporcovanou mrkev, tymián, bobkový list a hladkou mouku a vše promícháme a necháme chvilku smažit. Do hrnce vložíme na čtvrtky pokr...

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Bœuf bourguignon (Hovězí po burgundsku)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 větší snítka rozmarýnu, 1 větší snítka tymiánu, 1 větší snítka majoránky, 1 bobkový list, 8 kuliček pepře, 3/4 l suchého červeného vína, 80 dkg hovězí kýty, 20 jarních cibulek, 10 dkg prorostlé anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 25 dkg žampionů, 25 g másla, 2 cl cognacu, 1 lžíce nasekané petrželky

Připravíme si vetší mísu na nakládání a vložíme do ní rozčtvrcenou cibuli, 1 rozpůlený stroužek česneku, bylinky, pepř a zalijeme to červeným vínem. Omyté a na kousky nakrájené hovězí poté promícháme s nálevem v míse. Necháme tuto směs odpočívat 1...

Treska se zeleninou

Treska se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g tresky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 papriky, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 mrkev, 100 g hrášku, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, citrónová šťáva

Rybu omyjeme a osušíme, nasolíme, napepříme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici cca 30 minut. Mezitím si omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. vytřeme si zapékací mísu olejem a vložíme do ní rybu a na ni zeleninu. zalijeme kečupem a...

Losos s bylinkami a špenátem

Losos s bylinkami a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky (steaky) lososa, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička soli, troška bazalky, špetka tymiánu, 1 lžička olivového oleje, 150 g čerstvého špenátu, 100 ml sladké smetany, 1 lžička másla

Rybu omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, nasolíme. Steaky můžeme nakrájet na menší kousky, dle libosti. Na rozpáleném olivovém oleji smažíme ze všech stran. Na závěr smažení přidáme na pánev najemno nasekané bylinky bazalku a tymián. Šp...

Polévka Petite-Marmite

Polévka Petite-Marmite

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 200 g telecí klížky, 1,5 l vody, 3 cibule, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 3 mrkve, 1 brukev, 1/2 bulvového celeru, 150 g bílého zelí, sůl, špetka pepře, 50 g eidamu (Edam)

Kuře a telecí maso důkladně očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme s cibulí, hřebíčky, bobkovým listem a tymiánem. Když je maso měkké, vyndáme je, vývar necháme vychladnout a tuk z povrchu sebereme. Přidáme na tenké nudličky nakrájeno...

Stehýnka na divoko se zeleninou

Stehýnka na divoko se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích stehýnek, 6 loupaných rajčat, 2,5 dcl drůbežího bujónu, 1 dcl červeného vína, 2 cibule, 2 papriky, 1 větší mrkev, kousek celeru, 5 stroužků česneku, 5 lžic rostlinného oleje, troška sušeného tymiánu nebo 2 větvičky čerstvého, 3 kuličky nového koření, 2 listy bobkového listu, troška mletého pepře, lžička soli

Stehýnka umyjeme, osušíme a zprudka je opečeme na troše oleje, až se vytvoří kůrka. Do výpeku vlijeme zbytek oleje, zpěníme cibuli nasekanou najemno a na plátky nakrájený česnek. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a restujeme dorůžova. Přidá...

Ratatouille

Ratatouille

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, 4 mladé cukety, 3 větší cibule, 4 ks červené a žluté papriky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička nasekaného tymiánu, 1 lžička nasekaného oregana, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička bazalky, 1 lžíce citrónové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli

Lilky nakrájíme na kolečka, ty na čtvrtky, posolíme a necháme ,,vypotit“ (volně ležet, aby odešla přebytečná voda). Cukety nakrájíme na půlkolečka, rajčata a papriky na kostičky, cibuli na měsíčky a česnek na plátky. Lilky otřeme od soli, promíchá...

Rychlovka z lilků

Rychlovka z lilků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krajíce chleba, 1/2 lilku, 1 lžíce olivového oleje, 10 dkg barevné papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 3 lístky čerstvé bazalky, špetka soli, troška mletého bílého pepře

Lilek nakrájíme na tenké podélné plátky, které nasolíme a necháme vypotit. Setřeme vyšlou vodu a grilujeme z obou stran po 2 minutách. Připravíme si marinádu z oleje, citrónové šťávy, tymiánu, utřeného česneku se solí, pepře. Vložíme grilované lil...

Polévka minestrone

Polévka minestrone

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 3 cibule, 1 mrkev, 1 pórek, 1/4 hlávky čínského zelí, 3 stroužky česneku, 200 g brambor, 200 g zelených fazolových lusků, 500 g rajčat, 500 ml drůbežího bujónu, 2 bobkové listy, špetka rozmarýnu, špetka tymiánu, sůl, pepř, parmezán

Na pánvi rozehřejeme olej, přihodíme nakrájenou cibuli. Smažíme, dokud cibule není osmažena do zlatova. Přidáme rozetřený česnek, nakrájené brambory, mrkev, pórek, zelí a smažíme 2 minuty. Přidáme nakrájená rajčata, zelené fazolové lusky, bobkové ...

Zeleninový předkrm

Zeleninový předkrm

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 zelená paprika, 1 větší cibule, 2 rajčata, 100 g artyčoku, 1 hrst bezpeckových zelených oliv, 1 hrst bazalky, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, sůl, pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku, 150 ml vody

Veškerou zeleninu nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Přilijeme vodu a necháme 15 minut dusit pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne. Přidáme rajčatový protlak, sušený tymián, nakrájenou bazalku, sůl a pepř dle chuti. Směs necháme projít va...

Netradičně plněné papriky

Netradičně plněné papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké papriky, 100 g másla máslo, 150 g žampionů, 3 brambory, sůl, pepř, 1 cibule, hořčici na ozdobení, kečup na ozdobení, 1 lžička tymiánu, 1 ks malý lilek, 200 ml vody

Uřízneme vršky paprik a vykrojíme jádra, která vyhodíme. Uříznuté vršky zbavíme stopek a nakrájíme na kousky. Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme sůl, pepř, tymián, nakrájené žampiony, brambory, lilek a vršky paprik. Zalijeme v...

Hovězí pečeně

Hovězí pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí svíčkové, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce vody, 1 lžička pepře, 3 stroužky česneku

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a vetřeme rozetřený česnek. Dáme do zapékací mísy, zalijeme olejem a vodou. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 220 °C. Během pečení co 10 minut poléváme vypečenou šťávou. Před podáván...

Bažant s jablky

Bažant s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

bažant, 5 jablek, 200 g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce soli, 1-2 lžičky mletého pepře, 5 bobkových listů, 5 kuliček nového koření, troška tymiánu

Bažanta omyjeme, raději naporcuje (zkrátíme tím dobu přípravy) a prošpikujeme proužky slaniny. Část slaniny nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi s poklicí. Porce bažanta řádně nasolíme, opepříme a vložíme na pánev se slaninou. Ze všech str...

Lasagne s vysočinou

Lasagne s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 plátků lasagní, 300 g nakrájené vysočiny, 600 ml rajčatového protlaku, sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 100 ml vody, 1 lžička sušeného tymiánu, 300 g nakrájeného eidamu (Edamu), 1 vejce

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu a necháme okapat. Mezitím nakrájenou cibuli dozlatova osmažíme na oleji. Přidáme rajčatový protlak, vodu, tymián, pepř, sůl dle chuti a necháme projít varem. Do zapékací mísy dáme 1/3 rajčatové směsi, přikryjeme...

Špagety s chřestem

Špagety s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 150 g chřestu, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička oregana, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na 5 cm dlouhé kusy. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a chřest. Smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále ot...

Domácí chléb kmínový

Domácí chléb kmínový

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce mléka, 1 balení droždí (kvasnic), lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 400 ml vody, 1 lžička tymiánu, lžíce octu, 2 lžičky římského kmínu

Připravíme si kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme je lžičkou cukru a necháme v teple vzejít. Mouku smícháme se solí a tymiánem. Do moučné směsi vlijeme kvásek, přidáme vlažnou až teplou vodu a vypracujeme hladké těsto. To přik...

Domácí česnekový chléb

Domácí česnekový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé veky, 250 g másla, 12 stroužků česneku, sůl, 1 lžička suchého oregana, 1 lžička sušeného tymiánu

Máslo, česnek, sůl, oregano, tymián důkladně rozšleháme. Veky nakrájíme na plátky, které z obou stran potřeme máslovou směsí. Veky opět spojíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Poté veky rozbalíme a ješt...

Pečená krůta s ananasovou nádivkou

Pečená krůta s ananasovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 krůta, 200 g anglické slaniny, 2 cibule, 1/2 konzervy ananasového kompotu, 400 ml drůbežího bujónu, sůl, pepř, 1 játra, 1 srdce, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 200 g másla, 1/2 lžičky sušeného tymiánu

Na 50 g másla dozlatova osmažíme nakrájenou slaninu a cibuli. Srdce a játra pomeleme, přidáme vejce, okapaný ananas, slaninu s cibulí, pepř a sůl dle chuti. Nakonec přidáme strouhanku, tymián, ananasovou šťávu z kompotu dle potřeby, aby nám vznikl...

Zbojnická roštěná podle mamky

Zbojnická roštěná podle mamky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězí roštěnky, 1 dcl rostlinného oleje, 1,5 l hovězího bujónu, 0,5 dcl kečupu, 5 stroužků česneku, 1 lžíce Worcesterské omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžička sladké papriky, troška zázvoru, špetka chilli koření, špetka tymiánu, sůl, 4 vejce, pepř

Roštěnky omyjeme, vysušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a naklepeme. Z kečupu, prolisovaného česneku, worcestru, sojové omáčky, papriky, zázvoru, chilli, tymiánu a soli si připravíme marinádu. Roštěnky nasolíme a napepříme a minimálně na 2h je nec...

Pečená králičí stehna na česneku a slanině

Pečená králičí stehna na česneku a slanině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 králičí kýty, 5 dkg anglické slaniny, 3-4 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 0,5 lžičky tymiánu, 0,5 lžičky mletého nového koření, sůl, pepř, 0,5 bobkového listu, 2 lžíce plnotučné hořčice, voda

Stehna omyjeme a odblaníme. Prošpikujeme je slaninou, osolíme, nakmínujeme, opepříme a namažeme hořčicí. Na zbytku slaniny si orestujeme načištěný a nakrájený česnek. Poté tuto směs vložíme spolu s ostatním kořením do zapékací mísy a zalijeme vodo...

Jednoduchý tolstolobik

Jednoduchý tolstolobik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g tolstolobika, 2-3 ml citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce soli, 0,5 lžičky pepře, 2 dcl olivového oleje

Naporcované kousky tolstolobika omyjeme a osušíme. Pokapeme je citrónkou nebo citrónovou šťávou z jednoho citrónu a hodně posolíme (více než jakékoli jiné maso), posypeme tymiánem a opepříme. Maso podlijeme olivovým olejem a necháme minimálně 2h o...

Tolstolobik na bylinkách

Tolstolobik na bylinkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší kousky tolstolobika, 1 citrón, 0,5 dcl olivového oleje, 1,5 lžíce soli, špetka citrónového pepře, 1 lžička drceného kmínu, petrželová nať, čerstvá šalvěj, čerstvý cirónový tymián

Tolstolobika omyjeme, osušíme a uložíme do krabičky s omytými bylinkami, olivovým olejem a šťávou z jednoho citrónu (nejlépe do vrstev). Uložíme minimálně na 12h do lednice (já počkám do dalšího dne). Pak jen vložíme směs bylinek v oleji a maso d...

Katův šleh

Katův šleh

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 500 g vepřového mletého masa, 4 rajčata, 2 papriky, 1 lžičku chilli koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci včelího medu, 1 konzervu žampionů, 5 stroužků česneku, 3 lžíce kečupu, 100-200 ml vody, sůl, 1/4 lžičky drcené bazalky, 1/4 lžičky drceného tymiánu

Rajčata a papriky nakrájíme na nudličky, přidáme žampiony, koření, med a kečup. Zakapeme olejem a necháme chvilku spojit. Mezitím na oleji zpěníme cibulku a přidáme mleté maso, necháme podusit. Poté přimícháme připravenou zeleninu, podlijeme troš...

Vepřové na pórku

Vepřové na pórku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vykostěného vepřového ramínka, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 lžička šalvěje, 1 lžička tymiánu, 1 dcl bílého vína, 1 kg pórku, 4 stroužky česneku, hovězí vývar

Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a na rozpáleném oleji opečeme. Okořeníme šalvějí a tymiánem, podlijeme vínem a půl hodiny dusíme. Pórek nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm. Až se šťáva z masa vydusí, přilijeme vývar, přidáme na plátky ...

stránka: