Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Tymián (mateřídouška obecná)

Telecí roláda s bylinkami a hráškem

Telecí roláda s bylinkami a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g telecí kotlety, 100 ml plnotučného mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička oregana, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička majoránky, 4 plátky toastového chleba, 1 ks vejce, 2 lžíce másla, 1/2 hrnku hrášku, 1-4 lžíce strouhanky, 4 lžíce slunečnicového oleje

Telecí maso nařízneme na plát a osolíme a opepříme ho z obou stran. Toastových chléb nakrájíme na kostičky a opečeme ho nasucho v pánvi. Zalijeme mlékem s vyšlehaným vejcem a necháme vsáknout. Přebytečnou tekutinu slijeme. Přidáme hrášek a nasek...

Zelená polévka s brokolicí

Zelená polévka s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 1 ks bulvového celeru, 1 ks pórku, 1 ks brokolice, 200 g žampionů, 1 l drůbežího vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce libečku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička kmínu

Z másla a mouky připrávíme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Zeleninu nakrájíme na kousky a přidáme ji do vývaru. Vaříme 15 minut doměkka. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Podáváme posypané čerstvým tymiánem a libečkem s krajícem ch...

Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 300 g brambor, 3 lžíce olivového oleje, 3 ks papriky, 1 ks cukety, 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžička soli, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička petrželové natě

Co nejmenší brambůrky uvaříme do poloměkka. Maso nakrájíme na kousky a okořeníme. Cuketu a papriky nakrájíme na stejně velké kousky. Vše střídavě napichujeme na špejle a poté potřeme olejem a posypeme bylinkami. Grilujeme ze všech stran za...

Ančovičkový salát s kapary

Ančovičkový salát s kapary

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks citrónu, 6 lžíc olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky chleba, 1 hlávka ledového salátu, 2 hrsti bazalky, 2 lžíce kaparů, 300 g sardelek (ančoviček), 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná)

Připravíme si zálivku: z citrónu nastrouháme kůru a smícháme ji s olivovým olejem a dvěma lžícemi citrónové šťávy. Osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Ledový salát natrháme a rozdělíme do talířů spolu s bazalko...

Houbičky naložené v oleji

Houbičky naložené v oleji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hub shiitake, 150 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 hrsti dýňových semínek, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1-2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička petrželové natě, 2-3 lžíce bobkového listu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dýňového oleje, 400 ml rostlinného oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Žampiony nakrájíme na plátky a shiitake podle velikosti můžeme překrájet. Obojí podusíme na másle, poté přidáme všechny bylinky a dýňová semínka a orestujeme. Přebytečnou vodu slijeme a pak vše dáme do uzavíratelné sklenice (nejlépe s klipem). ...

Candátová roláda

Candátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky candátu, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce másla, 1,5 kg brambor, 600 g hrubé mouky, 1 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si osolíme a opepříme filety candáta, pokmínuje...

Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 hrst vlašských ořechů, 2 ks šalotky, 3 ks česneku, 2 ks cukety, 1 ks brokolice, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Jemně nasekané šalotky a utřený česnek opečeme na másle, přidáme najemno nakrájené cukety a zalijeme vývarem. Přidáme i růžičky brokolice a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a smetanu a prohřejeme. Podáváme s ...

Vepřové kotlety s rajčatovo-fenyklovou omáčkou

Vepřové kotlety s rajčatovo-fenyklovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřové kotlety, 8 stroužků česneku, 2 ks fenyklu, 2 ks cibule, 600 g rajčat, 2 konzervy sterilovaných rajčat, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce rozmarýnu, 1 hrst petrželové natě

Fenykl nakrájíme na tenké plátky, cibule na osminky a obojí opečeme na olivovém oleji. Přidáme 6 stroužků česneku a minutu opékáme. Poté přidáme rajčata v plechovce a bylinky a 15 minut podusíme. Syrová rajčata přepůlíme, osolíme, opepříme a řez...

Hot dog s domácím lilkovým dipem

Hot dog s domácím lilkovým dipem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 4 stroužky česneku, 2 ks chilli papričky, 4 ks frankfurtských párků, 4 ks bagety, 1 hlávka ledového salátu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g bílého jogurtu, 100 g rajčat

Lilky podélně rozpůlíme, dužinu propícháme vidličkou, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme 15 minut na 200 °C. Měkkou dužinu lilku vydlabeme lžící, rozmixujeme ji, smícháme s jogurtem, utřeným česnekem, nasekanými chilli papričk...

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

200 g jehněčí ledvinky, 100 ml červeného vína, 600 g hovězího bifteku, 140 g hladké mouky, 25 g másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce petrželové natě, 4 lžíce řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 2 ks bobkového listu, 1 ks mrkve, 4 ks žampionů, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžičky rajčatového pyré, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibuli nakrájíme najemno a spolu s bobkovým listem a tymiánovými snítky je smažíme asi 10 minut na oleji. Jehněčí ledvinky přepůlíme a očistíme, poté je nakrájíme na malé kousky. Hovězí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a obojí je přidám...

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Superzdravý koláč s masem a ledvinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

200 g jehněčí ledvinky, 100 ml červeného vína, 600 g hovězího bifteku, 140 g hladké mouky, 25 g másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce petrželové natě, 4 lžíce řeckého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks cibule, 2 ks bobkového listu, 1 ks mrkve, 4 ks žampionů, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžičky rajčatového pyré, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibuli nakrájíme najemno a spolu s bobkovým listem a tymiánovými snítky je smažíme asi 10 minut na oleji. Jehněčí ledvinky přepůlíme a očistíme, poté je nakrájíme na malé kousky. Hovězí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a obojí je přidám...

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 14 dkg sušených rajčat, 175 g artyčoků, 400 g fety, 85 g oliv, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky pepře

Česnek nakrájíme na tenké plátky. Sušenou chilli papričku rozdrtíme. Tymiánové lístky nasypeme do oleje a rozmixujeme ručním mixérem. Poté vmícháme česnek, chilli a hodně čerstvě nadrceného černého pepře (nesolíme, feta je dost slaná). Můžeme ...

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

5 ks česneku, 2 ks cibule, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 6 lžíc řepkového oleje, 5 lžíc hladké mouky, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 svazku pažitky, 25 g anglické slaniny, 50 g másla, 700 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře

Palice česneku (kromě dvou stroužků) seřízneme nahoře tak, aby čouhaly všechny stroužky. Naskládáme je do pekáčku, pokapeme polovinou oleje a pečeme 40 minut přikryté alobalem na 200 °C. Na lžíci oleje smažíme dva stroužky česneku nakrájené na p...

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jemného tvarohu, 100 g zakysané smetany, 1 hrst petrželové natě, 5 lžíc pažitky, 5 lžíc tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře, 1 balení křehkého těsta

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Na vyválené křehké těsto naneseme tuto směs. Okraje těsta nařízneme tak, aby nahoře až směs těstem připojíme, jsme mohli těsto ozdobně z...

Pečený česnek na tymiánu

Pečený česnek na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 paličky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 svazky tymiánu (Mateřídouška obecná)

Z palic česneků odstraníme horní slupku. Poté česnek seřízneme tak, abychom nařízli všechny stroužky. Česnek v řezu osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Každou palici česneku omotáme tymiánem a zabalíme do alobalu. Pečeme 40 minut ...

Dušená ryba z misky

Dušená ryba z misky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sójové omáčky, 1 brambor, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 800 g sterilovaných rajčat, 400 g fazolí, 500 g rybího filé, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře, 1/2 lžičky tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 hrst petrželové natě

Bramboru oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Rybu nakrájíme na větší kusy. Brambory smažíme přikryté asi 5 minut na oleji dozlatova. Poté přidáme cibuli a česnek. Po čtyřech minutách přidáme rajčata, pro...

Mozzarellové smaženky

Mozzarellové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polenty, 7 g soli, 7 g pepře, 60 g parmezánu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 40 ml plnotučného mléka, 300 g hladké mouky, 200 g mozzarelly, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g másla, 6 listů šalvěje, 1 hrst piniových ořechů

Litr vody přivedeme k varu, přidáme instatní polentu a vaříme 3 minuty. Odstavíme, osolíme, opepříme, přidáme strouhaný parmezán a tymián a necháme zchládnout. Poté přidáme mléko a polovinu mouky a zamícháme. Vytvoříme hladké těsto. Mozzarellu...

Bageta plněná masem

Bageta plněná masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 2 ks jarní cibulky, 7 g soli, 7 g pepře, 1 šalotka, 1 lžíce worcesterské omáčky, 7 g tymiánu (Mateřídouška obecná), 7 g mleté papriky, 500 g vepřového mletého masa, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 8 ks sušených rajčat, 8 listů ledového salátu, 4 ks bagety

Jarní cibulku i šalotku nakrájíme na jemno. Smažíme je na oleji dozlatova. Přidáme maso, sůl, pepř, worcester, tymián a mletou papriku. Smažíme dohněda. Poté přidáme pokrájená sušená rajčata. Směs rozdělíme do čtyř baget, posypeme petrželkou...

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Teplý kuřecí salát s tymiánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks citrónu, 1 ks červené cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1 hrst oliv, 150 g ledového salátu

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a smícháme je s tymiánem a citrónovou kůrou. Opečeme je na lžíci olivového oleje dozlatova. Trvá to tak 10 minut. Mezitím smícháme salátové listy a plátky cibule v salátové misce. Ke kuřecím prsům přidáme utřený č...

Pesto ze sušených rajčat

Pesto ze sušených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sušených rajčat, 50 g bazalky, 40 g pistácií, 70 g parmezánu, 100 ml olivového oleje, 1 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Sušená rajčata nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme nasekanou bazalku a česnek. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájenou ji přidáme do mixéru. Přidáme také strouhané sýry a nahrubo nasekané pistácie (pár pistácií si necháme vcelku ...

Rajčatový salát s chorizem

Rajčatový salát s chorizem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1/2 červené cibule, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce olivového oleje, 100 g choriza

Rajčata nakrájíme na měsíčky. Cibuli nakrájíme na jemno a chorizo na plátky. Chorizo osmahneme na oleji dokřupava. Rajčata smícháme s cibulí, tymiánem, olejem a octem. Po vychlazení přidáme i chorizo.

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kedluben, 10 ks ředkviček, 1 ks citrónu, 1 ks pomeranče, 400 g hovězí svíčkové, 100 ml olivového oleje, 50 g parmazánu, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 1 lžička třtinového cukru, troška petrželové natě, kousek bazalky, troška rozmarýnu, troška tymiánu (Mateřídouška obecná)

Kedlubnu nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičky na tenká kolečka a svíčkovou ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Plátky hovězí lehce naklepeme mezi dvěma potravinářskými fóliemi a osolíme. Na talíře rozdělíme maso, ředkvičky a zeleninu. Z citr...

Cibulový koláč se sardinkami

Cibulový koláč se sardinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 špetka soli, 125 g másla, 1 žloutek, 4 ks cibule, 4 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje, 1 špetka pepře, 350 g sardinek, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem a prsty zpracujeme na drobenku. Poté přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku (je-li třeba, přidáme 2 lžíce studené vody). Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 20 min...

Kapr na bylinkách z grilu

Kapr na bylinkách z grilu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks kapra, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce olivového oleje, 7 g šalvěje, 7 g majoránky, 7 g tymiánu (Mateřídouška obecná)

Olivový olej smícháme s nasekanými bylinkami. Kapra s kůží zbaveného šupin naložíme do tohoto nálevu na 30 minut při pokojové teplotě. Poté grilujeme na hliníkovém tácku 7 minut na straně s kůží, osolíme, opepříme a poté otočíme a ještě 4 minu...

Pomalu pečená letní směs

Pomalu pečená letní směs

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 ks paprik (kapie), 2 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje, 1 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce vinného octu, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 hrsti bazalky, 7 g soli, 7 g pepře

Vše kromě bazalky opečeme na pánvi. Poté dáme zeleninu do trouby a pečeme dvě hodiny na 160 °C. Poté necháme vychladnout. Podáváme posypané bazalkou.

stránka: