Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Včelí med

Kuskus na sladko

Kuskus na sladko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g kuskusu, 300 ml vody, špetka mleté skořice, 1 lžička včelího medu, hrst žlutých velkých sultánek, hrst datlí

Kuskus zalijeme vařící vodou. Promícháme, přikryjeme a necháme nabobtnat cca 10 minut. Promícháme s medem. Ještě teplý kuskus vyklopíme na talířek, dozdobíme skořicí, datlemi a sultánkami.

Makový závin

Makový závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 120 g cukru moučka, 40 g droždí (kvasnic), 1 lžíce cukru krupice, 1 špetka soli, 2 ks vajec, 100 g cukru moučka, 1 lžíce včelího medu, 400 ml mléka, 300 g máku, 1 lžíce rumu

Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžičky mouky. Necháme jej vzejít, vykynout. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, cukr, vejce, vzešlý kvásek a nakonec rozehřátý tuk. Vše zpracujeme v těsto a necháme na teplém místě kyn...

Banánovo-jogurtové muffins (muffiny)

Banánovo-jogurtové muffins (muffiny)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 banány, 150 ml bílého jogurtu, 75 g másla, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášeku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce včelího medu, 150 g čokolády na vaření, 1 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Rozmačkané banány smícháme s jogurtem a vytvoříme kaši. Přidáme do ní žloutky, změklé máslo, mouku s kypřícím práškem, cukrem, medem a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto klademe do půlky formiček na mufiny či košíčků, vložíme kousek čokolá...

Rybízový dort

Rybízový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

100 g másla, 2 vejce, 100 g včelího medu, 250 ml mléka, 1 a 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce strouhanky, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 hrst rybízu, 100 g ovocného želé, hrst rozinek, 2 lžíce rumu, 200 g jemných vloček

Předem si namočíme rozinky do rumu. Žloutky spojíme s vločkami, medem a mlékem. Vmícháme rozinky a kypřící prášek do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Do strouhankou vysypané formy vlijeme těsto a pečeme asi hodinu. Po upečení necháme ko...

Kuřecí smotky

Kuřecí smotky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře bez drobů, 3 vařená vejce, 3 kyselé okurky, 150 g sendvičové šunky, 1 červená paprika, 3 velké cibule, 1/2 sáčku černého mletého pepře, 1/2 sáčku sladké papriky, 1 citrón, 1 lžička medu, 5 lžic sladkého kečupu, 5 lžic plnotučné hořčice, 1 lžíce slunečnicového oleje, 400 g dlouhozrné rýže, 100 g slaniny, konzerva hrášku, špetka mletého rozmarýnu

Kuře stáhneme z kůže, vykostíme a nařežeme na plátky. Maso rozklepeme, posolíme, opepříme a potřeme kečupem a hořčicí. Na každý plátek kuřete vložíme ½ vařeného vejce, ¼ okurky, 1 dlouhý plátek salámu a proužek papriky. Maso zavineme tak, aby nádi...

Salát z kaki s ořechy

Salát z kaki s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dobře vyzrálá kaki, 8-10 vlašských nebo jiných ořechů, 4 lžíce medu

Kaki umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Ořechy rozbijeme a vnitřní část nadrobno nasekáme. Obě ingredience smícháme s medem.

Marinované vepřové kousky

Marinované vepřové kousky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřových žeber nebo 4 ks vepřové krkovičky, kýty nebo pečeně, 100 ml olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky barevného mletého pepře, 6 stroužků česneku, 2 lžičky včelího medu, 1 lžíce vody, 1 lžíce rumu, 1 pomeranč, troška chilli koření

Připravíme si marinádu: do olivového oleje přidáme všechny přísady, tedy lisovaný česnek, sůl, pepř (ideálně směs barveného černého, zeleného a červeného), chilli koření, vodu, rum, vymačkanou šťávu z pomeranče a nakonec rozmícháme ve směsi med. M...

Bábovka s makovým vzorem

Bábovka s makovým vzorem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky hladké mouky, 1 hrneček polohrubé mouky, 1,5 hrnečku mléka, 1 vejce, špetka soli, 3 lžíce cukru krupice, 100 g másla, 1/2 balení droždí (kvasnice), 1 hrneček máku, 100 ml mléka, 2 lžíce včelího medu, 2 lžičky cukru moučka, 1 lžíce citrónové šťávy

Nejprve si připravíme kvásek. Do hrníčku rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme 1 lžící vlažného až teplého mléka. Necháme v teple vzejít cca 15 minut. Mouku smícháme se solí, cukrem, uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek, přidáme vej...

Kakaový meďák

Kakaový meďák

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 350 g cukru moučka, 150 g pokrmového tuku, 2 vejce, 2 lžíce včelího medu, 1 lžíce mleté skořice, 8 lžíc kakaa, 2 másla, rum na pokropení, 2 čokolády na vaření

Z mouky, 250g cukru, nakrájeného pokrmového tuku, vejcí, medu, skořice a 3 lžic kakao vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme placku, kterou dáme na pečící papír. Pečeme 10-15 minut v předehřáté trouby na 200 °...

Osvěžující nealkoholický bílý koktejl

Osvěžující nealkoholický bílý koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml podmáslí, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce včelího medu, 1/2 sklenky kostek ledu

Podmáslí, jogurt a med rozmixujeme do pěny. Kostky ledu vhodím do sklenice a zalijeme bílou pěnou.

Medový sen

Medový sen

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce včelího medu, 2 lžíce tekutého karamelu, 1 lžíce citrónové šťávy, 20 ml amareta, 50 ml ginu, 10 kostek ledu

Do sklenice dáme kostky ledu a karamel. Důkladně promícháme amaretto, gin, med, citrónovou šťávu a vlijeme do sklenice.

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 2 lžíce hladké mouky, 1 velký rajčatový protlak, 1 lžíce včelího medu, 750 ml hovězího bujónu, sůl, 1 cibule

Na másle dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a chvilku smažíme do světle hněda. Přidáme olej, med, rajčatový protlak, bujón, pepř, bobkové listy a důkladně rozmícháme, aby nám nezůstali hrudky. Osolíme dle chuti. Ještě chví...

Losos s chřestem

Losos s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 1 svazek chřestů, 1 kg lososa, sůl, 5 lžic francouzské hořčice, 5 lžic včelího medu, 5 lžic vinného octu, 1 lžíce petržele, 2 lžíce citrónové šťávy

Lososa omyjeme a osušíme. Nakrájíme na kousky, které osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a dáme vařit do osolené vroucí vody na 5 minut. Mezitím chřest omyjeme, spaříme v osolené vodě a dáme okapat. Smícháme hořčici, med, ocet, sůl dle chuti a při...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 čínské zelí, 150 g sterilovaných žampionů, kousek kozího sýru, 150 ml bílého jogurtu, 300 ml zakysané smetany, 1 malá cibule, konzerva ananasu-budeme potřebovat pouze trošku šťávy, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky včelího medu, špetka zázvoru, špetka mletého bílého pepře, špetka soli, troška chilli koření, 1/2 lžičky cukru moučka, 1-2 lžičky kečupu

Čínské zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Totéž provedeme s kapií, žampiony nasekáme na tenké plátky. Vše smícháme v míse a posypeme kousky kozího sýru. Připravíme si dvě zálivky: Jogurtová: Do bílého jogurtu vmícháme 2 lžíce zakysané sme...

Marináda na bílé maso

Marináda na bílé maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml vody, 3 lžíce včelího medu, 6 lžic sojové omáčky, 2 lžíce griotky, 6-8 stroužků česneku, 1 lžička vegety, 1 lžička worcesterské (Worcesterové) omáčky, špetka chilli koření, 2 lžíce citrónové šťávy

V troše vody rozmícháme do rozpuštění med. Přidáme sojovou omáčku, griotku, česnek, cibuli nasekanou najemno, koření a citrónovou šťávu. Vše řádné spojíme. Nakládáme nejlépe bílé maso (kuřecí, krůtí).

Exotická omáčka z kiwi

Exotická omáčka z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kiwi, sůl, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce octu, 2 lžíce posekané bazalky, 2 lžíce včelího medu, 2 lžíce bílého vína

Kiwi oloupeme, dáme do mixéru, přidáme nakrájenou cibuli a důkladně rozmixujeme. Přidáme víno, ocet, med, nasekanou bazalku, rozetřený česnek a sůl dle chuti. Omáčku podáváme studenou. Nejlépe se hodí k pečenému bílému masu.

Jehněčí maso s kiwi omáčkou

Jehněčí maso s kiwi omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčího masa, 5 kiwi, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce octu, 2 lžíce včelího medu, 2 lžíce bílého vína, sůl, 75 g másla, 200 ml červeného vína

Jehněčí maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou, důkladně vysušíme a osolíme. Maso na prudko osmažíme z obou stran na 25 g másla, dokud nezačne hnědnout. Poté maso dáme do zapékací mísy, podlijeme vínem, přidáme zbytek nakrájeného másla a pečem...

Tajemný banánový koktejl

Tajemný banánový koktejl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mango, 2 banány, 100 ml mléka, 1 lžíce včelího medu, 100 ml bílého jogurtu

Banány oloupeme a nakrájíme na kousky. Mango také oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dva kousky manga si odložíme na ozdobu a zbytek nakrájeného ovoce vhodíme do mixéru. Přidáme mléko, jogurt, med a mixujeme, dokud nám nevznikne hustá pě...

Pečené kuřecí kousky na jalovci

Pečené kuřecí kousky na jalovci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 100 g másla, 1 cibule, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce včelího medu, sůl, 10 kuliček jalovce, 100 ml bílého vína, 1/2 lžičky mletého pepře

Kuře opláchneme pod studenou tekoucí vodou, vysušíme, naporcujeme a osolíme. Cibuli nakrájíme a dáme do pekáče. Kuličky jalovce rozdrtíme a smícháme s medem, citrónovou šťávou a pepřem. Touto směsí kuřecí kousky potřeme a dáme do pekáče na cibuli....

Mléko proti nachlazení

Mléko proti nachlazení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml slivovice, 1 sáček černého čaje, 100 ml mléka, 2 lžíce včelího medu, 50 ml vody

Do vody vhodíme sáček černého čaje a přivedeme k varu. Sáček čaje vyjmeme, přidáme mléko, med a necháme projít varem. Vlijeme do sklenice, přidáme slivovici a podáváme.

Popcorn s medem

Popcorn s medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kukuřice na popcorn, 4 lžíce včelího medu, 4 lžíce rostlinného oleje

Na olej v hrnci vložíme tři zrnka kukuřice, přikryjeme pokličkou a posloucháme. Jakmile se ozve třetí puknutí, olej má správnou teplotu. Přidáme tolik kukuřice, aby v jedné vrstvě pokryla dno. Přikryjeme pokličkou a za stálého protřepávání pražíme...

Ledový fernet

Ledový fernet

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 ml fernetu, 100 ml zmrzliny, 100 ml silné studené kávy, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1/2 lžičky kakaa, 1 lžíce včelího medu

Do sklenice vlijeme kávu a fernet. Přidáme zmrzlinu, med, zastříkáme ušlehanou smetanou ke šlehání (šlehačky) a posypeme kakaem. Ihned podáváme.

Kuřecí se zeleninou

Kuřecí se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg kuřecí prsíček nebo vykostěných stehenních řízků, olej, 1 lžička včelího medu, kari koření, sojová omáčka, 3 dcl drůbežího bujónu, 1 dcl bílého vína, 20 dkg baby karotky, 10 dkg brokolice, 5-10 dkg žampionů, 5 dkg kukuřice, 10 dkg hrášku, 10-15 dkg čínského zelí

Na horkém oleji zkaramelizujeme med, přidáme maso, orestujeme a přidáme kari, sojovou omáčku, trochu vývaru a bílé víno. Chvilinku podusíme. Měkké maso vyndáme a do šťávy dáme zeleninu, postupně od nejtvrdší (mrkev, hrášek, kukuřice, žampiony, bro...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 140 g cukru moučka, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Po vychladnutí zdobíme citronovou polevou. Uchováváme v uzavřené plastov...

stránka: