Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Voda

Domácí hovězí bujón (vývar)

Domácí hovězí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího předního s kostí, 50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru, 40 g cibule, 4-5 semínek pepře, 20 g soli, 2,5 l vody

Hovězí maso a kosti důkladně umyjeme pod tekoucí studenou vodou a rozkrájíme na menší části. Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Hrnec přikryjeme pokličkou a obsah přivedeme k varu. Postupem času se vytváří srážením bílkovin bílá pěna a na...

Domácí drůbeží bujón (vývar)

Domácí drůbeží bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g kuřete, 2,5 l neperlivé vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g celeru, několik semínek koriandru, 20 g soli

Vykuchané kuře bez kůže, rozpůlíme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni cca 2 hodiny. Poté přidáme čistou zeleninu a vaříme dál asi půl hodiny, a...

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Domácí zeleninový bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l neperlivé vody, 15 dkg mrkve, 15 dkg petržele, 10 dkg celeru, 1 pórek, 5 dkg cibule, 2 dkg másla, 8 semínko pepř, sůl, několik semínek nového koření

Umytou zeleninu nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca hodinu. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidáme koření a trochu zeleninového vývaru, povaříme a nalijeme zpět do hrnce se zeleninou. Výv...

Domácí rybí bujón (vývar)

Domácí rybí bujón (vývar)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapřích hlav, odřezků a kostí, 50 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 1 pórek, 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, několik semínek pepře, několik semínek nového koření, špetku tymiánu, 2,5 l neperlivé vody, 1 lžička citrónové šťávy

Rybí hlavu, odřezky a kosti pečlivě omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vzniklou bílou pěnu odstraňujeme pomocí lžíce nebo sítka. Přidáme nakrájenou zeleninu, citrónovou šťávu a koření, přikryjeme pokličkou a va...

Mousse au chocolat (čokoládová pěna)

Mousse au chocolat (čokoládová pěna)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření s 80% kakaa, 3 lžíce vody, 100 g másla, 4 lžíce moučkového cukru, 4 vejce

Necháme ve vodní lázni rozpustit na kousky nalámanou čokoládu s máslem a vodou a necháme vychladnout. Poté přidáme žloutky a cukr a pořádně promícháme. Nakonec jemně zapracujeme sníh z bílků. Pěnu, rozdělíme do šesti malých misek a necháme v ledni...

Zelňačka i pro vegetariány

Zelňačka i pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 200 g kyselého zelí, 3 větší brambory, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 lžíce sladké papriky, sůl, 1 lžička kmínu

V osolené a okmínované vodě uvaříme oloupané na kostičky nakrájené brambory. Až jsou uvařené do poloměkka, přidáme k nim pokrájené zelí a vaříme až do úplného změknutí. Polévku zahustíme smetanou, ve které jsme předtím ještě rozmíchali mouku. Vedl...

Lehký jablečný koláč

Lehký jablečný koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g listového těsta, 3/4 vody, 100 g moučkového cukru, 1 kg jablek

Oloupeme si jablka, rozpůlíme, zbavíme jadérek a nařežeme na plátky. Na plech nebo do jiné formy kruhového tvaru s pevným dnem si rozprostřepe listové těsto. a klademe plátky jablek tak, aby se překrývaly. Pak zahřejeme na pánvi s nepřilnavým povr...

Vařená rýže

Vařená rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrné rýže, 1 l vody, 1 lžíce soli, 1 lžička oleje

Rýži propláchneme a necháme okapat. Rýži vložíme do osolené vody, vaříme bez pokličky na mírnem ohni a sbíráme pěnu, která se postupně nahoře vytváří. Až je na dně jen troška vody, přikryjeme kastrol pokličkou a rýži dovaříme do sypkosti. Nakonec ...

Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 750 ml vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml sladké smetany, 50 ml zakysané smetany, sůl, pepř

Brokolici očistíme, omyjeme a potom rozdělíme na malé růžičky. Stonky odřízneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Mezitím si uvedeme do varu vodu, do které vmícháme zeleninový bujón a trochu sladké smetany. Pak do ní vložíme růžičky brokolice a vař...

Cibulačka

Cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cibule, 3 lžíce másla, 2 kostky masoxu, 1,5 l vody, pepř, sůl

Cibuli nasekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli v něm osmahneme dohněda. Zalijeme vodou a přidáme kostky masoxu. Vše vaříme cca 15 minut a nakonec dochutíme pepřem a solí nebo jiným kořením dle chuti.

Čočková polévka

Čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čočky, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 l vody, sůl, pepř, majoránka, 1 lžíce octu

Čočku před vařením namočíme alespoň na hodinu do hrnce se studenou vodou. Můžeme ji nechat namočenou i přes noc, potom raději použijeme k vaření vodu novou. Namočenou čočku poté přivedeme k varu a osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Na pánvi si m...

Rajská polévka

Rajská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rajčatového protlaku, 1 střední cibule, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 dcl smetany, sůl, pepř, oregano, 1 hrst těstovin nebo rýže, 1,5 l vody

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí. Vsypeme mouku a mícháním vytvoříme jíšku. Vše zalijeme vodou, přidáme masox, zamícháme a necháme vařit asi 20 minut. Přidáme rajský protlak,...

Jehněčí jarní polévka

Jehněčí jarní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčí kýty nebo jiné části, 1,5 l vody, 1 střední mrkev, 100 g petržele, 100 g celeru, 50 g dlouhozrné rýže, 1 větší cibule, 2 žloutky z vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce soli, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 bobkového listy, hřebíček

Maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou a necháme vařit cca hodinu a půl, dokud maso nezačne měknout. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemn...

Špagety vařené

Špagety vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 2 l vody, 1 lžíce soli, 1 lžíce rostlinného oleje

Studenou osolenou vodu přivedeme k varu. Vložíme balení špaget a přidáme lžíci oleje. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 15-20 minut. Uvařené špagety slijeme a necháme okapat.

Těstoviny vařené

Těstoviny vařené

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do osolené vroucí vody nasypeme těstoviny. Ihned je zamícháme, aby se těstoviny nepřichytily na dno nádoby. Přidáme lžíci oleje, aby se neslepovaly, a vaříme 15 – 20 minut, podle druhu těstovin. Těstoviny ochutnáme, zda jsou dostatečné povařené. ...

Domácí těstoviny

Domácí těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hrubé mouky, 2 vejce, 3 l vody, sůl, 1 lžíce oleje

Do misky rozklepneme vejce, přidáme vodu a vše pořádně rozkvedláme. Přisypeme trochu mouky a mícháme, až nám vznikne hustá tekoucí konzistence. Na vál si nasypeme mouku a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme vytvořené těstíčko. Celé těst...

Houskové knedlíky kynuté – s droždím

Houskové knedlíky kynuté – s droždím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 10 g droždí, sůl, 2 l vody, 2 housky

Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Do mléka přidáme droždí a vytvoříme kvásek, který necháme vykynout. Vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme tak, že je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou ...

Houskové knedlíky kynuté – s práškem do pečiva

Houskové knedlíky kynuté – s práškem do pečiva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 300 ml mléka, sůl, 3 l vody, 2 housky

Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí a práškem do pečiva. V mléce rozkvedláme vajíčko a přidáme k mouce. Těsto propracujeme tak, až je lesklé a nechytá se vařečky. Přidáme na kostičky nakrájenou housku. Promícháme a dáme na vál. Rozd...

Houskové knedlíky s uzeným masem

Houskové knedlíky s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 housek, 3 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, sůl, 0,5 l mléka, 200 g uzené krkovice, 100 g slaniny, 2 l vody, 2 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na kostky a osmažíme v rozpuštěném másle a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme žloutky a sůl. Housky pokrájíme na kostičky. Na housky přilijeme mléko se žloutky a vychladlou slaninu. Necháme hodinu stát, až se všechno do seb...

Zelí z Čech

Zelí z Čech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka zelí, 1 cibule, 40 g sádla, kmín, 20 g hladké mouky, 1 lžíce octu, sůl, 1 lžíce cukru krystalu, 1 l vody

Rozpustíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a vložíme k cibuli, osolíme a přidáme kmín. Vše opražíme, poté podlijeme vodou a dusíme. Měkké zelí poté zaprášíme moukou a znovu podusíme. Okyselíme ...

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l hovězího bujónu, 300 g hovězí klížky, 50 g sádla, 40 g slaniny, 1 větší cibule, 2 stroužeky česneku, 10 g sladké mleté papriky, 350 g brambor, 50 g hladké mouky, sůl, muškátový ořech, kmín, majoránka, pepř, voda

Maso opereme, zbavíme šlach a nakrájíme na kousky. Nadrobno nakrájíme cibuli a slaninu. V hrnci rozehřejeme sádlo, vložíme slaninu a necháme ji chvilku škvařit, poté přidáme i cibuli, chvíli smažíme a nakonec přidáme mletou papriku. Vše zamícháme....

Kulajda

Kulajda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 1 kostka masoxu, 300 g žampionů nebo jiných hub, 1 menší cibule, kmín, 500 ml zakysané smetany, 5 středních brambor, 30 g hladké mouky, kopr, sůl, 2 vejce, ocet

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a všechno dáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kostku masoxu, kmín, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké. Ve smetaně si rozkv...

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 60 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, troška petržele

Hrách přebereme, propláchneme a necháme namočený ve studené vodě alespoň 3 hodiny, aby bobtnal. Poté ho uvaříme doměkka. V dalším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Jíšku ...

Květáková polévka

Květáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší květák, 50 g másla, 60 g hladké mouky, mletý muškátový květ, sůl, pepř, 1 kostka masoxu, 1,5 l vody, petržel

Do hrnce na rozehřáté máslo vsypeme mouku, přidáme muškátový květ a mícháním vytvoříme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a přidáme omytý a na drobné kousky rozebraný květák. Osolíme, opepříme, přidáme kostku masoxu a vaříme, až květá...

Nudle do polévky - hotové

Nudle do polévky - hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g nudlí, 2,5 l vody, 1 lžíce oleje, sůl

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme nudle, zamícháme aby se nepřilepily ke dnu hrnce a vaříme 15 - 20 minut podle druhu. Před scezením ochutnáme, zda jsou nudle dostatečně uvařené. Scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se v...

stránka: