Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Zázvor

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Salát z čínského zelí se dvěma dresingy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 čínské zelí, 150 g sterilovaných žampionů, kousek kozího sýru, 150 ml bílého jogurtu, 300 ml zakysané smetany, 1 malá cibule, konzerva ananasu-budeme potřebovat pouze trošku šťávy, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky včelího medu, špetka zázvoru, špetka mletého bílého pepře, špetka soli, troška chilli koření, 1/2 lžičky cukru moučka, 1-2 lžičky kečupu

Čínské zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Totéž provedeme s kapií, žampiony nasekáme na tenké plátky. Vše smícháme v míse a posypeme kousky kozího sýru. Připravíme si dvě zálivky: Jogurtová: Do bílého jogurtu vmícháme 2 lžíce zakysané sme...

Vinná polévka

Vinná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 dcl červeného vína, 100 g másla, špetka šafránu, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, 100 g strouhanky, 3 dcl neslaného vývaru, cukr krupice

Na pánvi orestujeme na másle strouhanku dozlatova. Zalijeme vínem, neslaným vývarem a vaříme. Postupně přidáme všechno koření a před dokončením podle chuti přisladíme.

Jablečné čatní s cibulí

Jablečné čatní s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 200 g cukru, 4 lžíce rozinek, 100 ml octa, 1 hrneček vody, troška mletého zázvoru, troška chilli koření, 1 nadrobno nakrájenou feferonku

Oloupaná jablka nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka a oboje vložíme do hrnce, chvilku dusíme bez vody a pak zalijeme vodou s cukrem. Přidáme ostatní přísady a necháme hodinu probublávat. Hotové jablečné čatní s cibulí pak plníme do sklenic, kt...

Ovocný salát s kokosem

Ovocný salát s kokosem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílého hroznového vína, 500 g aromatických jablek, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 dcl bílého vína, 100 g čerstvých nebo sušených datlí, 1 lžíce včelího medu, máta peprná, 3 lžíce bílého rumu, 4 lžíce čerstvého kokosového mléka, 1 lžíce cukru, 30 g zázvoru, 50 g kokosového ořechu

Hrozny umyjeme, bobule podélně rozpůlíme a odstraníme jadérka. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na plátky. Ovoce v míse ihned přelijeme citrónovou šťávou a bílým vínem. Přidáme odpeckované a naplátkované datle. Připravíme...

Mixovaná čočková polévka se surimi

Mixovaná čočková polévka se surimi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g červené čočky, 300 g krabích tyčinek (Surimi), 1 cibule, 1/2 paličky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1,5 cm středně silného zázvorového kořene, 1/2 lžíce cayenského pepře, 100 ml bujónu, 50 ml smetany, sůl, pepř, 4 křepelčí vejce

1. čočku den dopředu namočíme ve studené vodě 2. druhý den ji uvaříme do změknutí (cca 10 minut) 3. tyčinky surimi nakrájíme na kostičky nebo najemno nasekáme,necháme si plátky na ozdobení 4. cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na olivovém ...

Salát z ovoce Dálného východu

Salát z ovoce Dálného východu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva liči v sirupu, 3 ks nakládaného zázvoru, 2 lžíce sirupu ze zázvoru, 1 ks limety - nastrouhaná kůra z ní, 2 ks pomeranče, 200 g kuliček modrého hroznového vína, 1 červené jablko

Liči scedíme přes síto podložené miskou. Polovinu scezeného sirupu odlijeme a do zbytku vložíme liči. Přidáme na jemné proužky nakrájený zázvor, sirup a limetkovou kůru a šťávu. Pomeranče oloupeme a ostrým nožem odblaníme. Držíme je nad miskou, ab...

Salát z ovoce Dálného východu

Salát z ovoce Dálného východu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva liči v sirupu, 3 ks nakládaného zázvoru, 2 lžíce sirupu ze zázvoru, 1 ks limety - nastrouhaná kůra z ní, 2 ks pomeranče, 200 g kuliček modrého hroznového vína, 1 červené jablko

Liči scedíme přes síto podložené miskou. Polovinu scezeného sirupu odlijeme a do zbytku vložíme liči. Přidáme na jemné proužky nakrájený zázvor, sirup a limetkovou kůru a šťávu. Pomeranče oloupeme a ostrým nožem odblaníme. Držíme je nad miskou, ab...

Čínská čajová  mramorovaná vejce

Čínská čajová mramorovaná vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vajec, 1 l vody, 3 lžíce sypaného černého čaje, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce badyánu, 3 lžíce skořice, 3 lžíce kmínu, 3 lžíce pepře, 1 kořen zázvoru

Vejce uvaříme na hniličku. Důležité je, aby bílek ztuhl. Pak vejce ochladíme studenou vodou a každé jednotlivě po skořápce naklepeme lžící tak, aby popraskala, ale neodlupovala se! Jemně! Skořápka musí držet pohromadě, jde jen o cvik. Pak si přip...

Zázvorový nálev

Zázvorový nálev

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kořen zázvoru o velikosti vlašského ořechu, voda, 2 lžičky medu, citronová šťáva z 1/2 citrónu

Zázvor oloupeme a nastrouháme do půllitrové konvičky, zalijeme horkou vodou, osladíme medem a dochutíme citronovou šťávou.

Krabí tyčinky na zázvorové cibuli

Krabí tyčinky na zázvorové cibuli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krabích tyčinek, 2 cibule, 2 lžičky zázvoru, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 citrón

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji, přidáme mletý zázvor. Tyčinky nakrájíme na kousky a vložíme k cibuli. Chvilku osmahneme a pak podáváme s rýží. Ozdobíme kolečky citrónu.

Fazole z Vysočiny

Fazole z Vysočiny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček jakýchkoliv fazolí, 3 - 4 cibule dle velikosti, 2 konzervy rajčatového protlaku - větší balení, 6 stroužků česneku, 50 dkg mletého masa, 2 ks paprikové klobásy (nebo jiné), 2 ks zelené čerstvé papriky, 1/4 balení těstovin vřeten, 1 lžíce zázvoru, 2 lžíce sojové omáčky, 2 kostky masoxu

Den předem si namočíme fazole. Druhý den je nesolené uvaříme a zároveň si uvaříme i těstoviny v jiném hrnci. Cibuli nakrájíme, dáme zpěnit, vložime na ni mleté maso a opečeme, ke konci přidáme pokrájenou klobásku a papriku - také opečené. Vše ...

Studená zázvorová omáčka

Studená zázvorová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml majonézy, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky kari koření

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Majonézu, kari koření, prolisovaný česnek a strouhaný zázvor dobře promícháme a uložíme do lednice. Necháme vychladit asi dvě hodiny a podáváme. Hodí se hlavně k pečenému grilovanému masu a grilované zeleni...

Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem

Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g mrkve, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky najemno nasekaného čerstvého zázvoru, 100 ml mléka, sůl a pepř dle chuti, 100 ml hustého bílého jogurtu

Mrkev si omyjeme a očistíme, neloupeme. Slupka mrkve má nejvíc živin, proto mrkev pouze pořádně očistíme. Nakrájíme si ji na kolečka a dáme prozatím stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo a dáme na něj...

Domácí zázvorová limonáda

Domácí zázvorová limonáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

170 g čerstvého zázvoru, 3-4 citróny, hrst čerstvé meduňky nebo máty, 1,5 l perlivé vody, 4-5 lžic třtinového cukru

Zázvor oloupejte, nastrouhejte a vhoďte do džbánu nebo jiné nádoby. Citróny pořádně omyjte a oloupejte z nich kůru a společně s bylinkami ji přihoďte k zázvoru. Do džbánu přilijte vařící vodu (tolik, aby všechny ingredience byly ponořené), zakryjt...

Thajská čočková polévka

Thajská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 3 hrsti čočky (předem uvařené, případně sterilované), 1 čerstvý zázvor o velikosti celého vlašského ořechu, 1 kořen mrkve, 2-3 brambory, 125 g másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1-2 jarní cibulky, 3 listy citronové trávy, 1 lžička třtinového cukru, 1,5 l zeleninového vývaru, 1-2 lžičky soli, 0,5 lžičky kari koření

Cibulku nakrájíme na drobné kousky, česnek, zázvor a mrkev na jemné krátké nudličky. Brambory nakrájíme na drobné kostičky. Citronovou trávu překrojíme na 3 kousky. Chili papričku (i se semínky, kdo rád pikantnější chutě) nakrájíme rovněž na drobn...

Zdravý čaj se zázvorem

Zdravý čaj se zázvorem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l ovocného čaje, 5 cm zázvoru

Uvařte si Váš oblíbený čaj, já nejraději volím v kombinaci se zeleným, bílým nebo černým čajem, ale použít můžete samozřejmě i ovocný. Připravte si ho, tak jak máte rádi. S medem, citronem, cukrem. Nakonec k němu přijdete nastrouhaný nebo nakrájen...

Dýňová marmeláda Hokaido

Dýňová marmeláda Hokaido

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně hokkaidó, 1 kg želírovacího cukru, 2 pomeranče, 3 citróny, 1 lžička zázvoru, 1 l vody

Dýni, nakrájené citrony a pomeranče, nastrouhaný zázvor dáme vařit s vodou asi na 40 minut, rozmixujeme, dáme želírovací cukr a povaříme asi 15 minut. Poté vložíme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru asi na 5 hodin.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g čerstvého zázvoru, 1 lžička včelího medu, 1 citrón

Syrového zázvor očistíme a na hrubo nastrouháme do konvice. Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat (cca 10 minut). Poté čaj scedíme a ochutíme citrónovou šťávu a medem.

Zázvorový sirup proti nadýmání

Zázvorový sirup proti nadýmání

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g zázvoru, 900 ml destilované voda, 100 ml konzumního lihu (alkoholu), 150 g cukru krystal

Zázvor navlhčíme alkoholem, zalijeme destilovanou vodou a necháme 2 dny odležet. Potom tekutinu prolisujeme, přefiltrujeme a svaříme na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g na výtažku na 150 g cukru.

Singaporské nudle

Singaporské nudle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 mrkve, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžíce zázvoru, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 6 ks jarní cibulky, 1,5 lžíce kari koření, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce omáčky Teriyaki, 150 g krevet, 100 g šunky, 2 hrstě fazolových klíčků, 2 lžíce koriandru, 200 g nudlí

Polovinu chilli papričky nakrájíme na kolečka, zbytek nadrobno. Mrkev nakrájíme na tenké nudličky. Ve woku rozpálíme olej. Přidáme zázvor, nasekanou chilli papričku, utřený česnek, nakrájené jarní cibulky a po minutě i kari koření. Poté sójovou ...

Vepřové kari s květákovou rýží

Vepřové kari s květákovou rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

425 g vepřové plece, 2 lžíce kari koření, 2 lžíce vinného octu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 ks cibule, 2 lžíce zázvoru, 1 lžičku fenyklu, 2 lžičky římského kmínu, 2 trošky červené čočky, 400 g sterilovaných rajčat, 350 g cukety, 1 kostka hovězího bujónu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 květák, 4 lžíce koriandru

Cibuli nakrájíme najemno, zázvor nastrouháme. Vše smažíme na oleji asi 10 minut. Kari koření smícháme s vinným octem a potřeme jím vepřové maso, nakrájené na kostky. To pak dáme smažit na cibuli. Opečeme ze všech stran a dáme stranou. Kmín a fenyk...

Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka na červeném víně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

, 1-2 mrkve, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 kořenová petržel, 1 kousek bulvového celeru, 1 kousek řapíkatého celeru, 1 kousek pomeranče, 1 plátek citrónu, 3 cm zázvoru, 6 ks sušených rajčat, 10 ks sušených švestek, 1 ks skořice, 1 ks badyánu, , , , , , , 1 bobkový list, 1 lžíce rajčatového protlaku, 750 ml červeného vína, 4 cl koňaku, , 20 g horké čokolády

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Maso opečeme na oleji ze všech stran dohněda, poté ho dáme stranou. Na výpeku z masa restujeme zeleninu. Po chvíli přidáme i plátek citrónu a plátek pomeranče, nastrouha...

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Tuňák v sezamu se zázvorovými nudlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tuňáku, 250 g rýžových nudlí, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce sezamu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, 4 ks jarní cibulky, 1-2 ks chilli papričky, 4 ks limety, 1 lžičku třtinového cukru, 1/2 lžičky zázvoru

Tuňáka osolíme, opepříme a smažíme na oleji - vevnitř musí zůstat růžový. Ještě teplého ho obalíme v sezamových semínkách. Necháme aspoň 5 minut stát a poté ho nakrájíme na plátky. Nudle uvaříme podle návodu a smícháme ho s nasekanou jarní cibulko...

Pečeně v pomerančové marinádě

Pečeně v pomerančové marinádě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřová pečeně, 5 pomerančů, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce rozmarýnu

Smícháme šťávu ze čtyř pomerančů, sójovou omáčku, ocet, strouhaný zázvor a nasekaný rozmarýn. Vepřovou pečeni nařízneme shora do kříže a nalijeme na ni marinádu. Necháme přes noc marinovat. Poté pečeme přiklopené 90 minut na 200°C a pak hodinu na ...

Sirup z čerstvého zázvoru

Sirup z čerstvého zázvoru

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek zázvoru, 1 hrnek cukru krupice, 300 ml vody, 2 ks skořice, 1 lžíce citrónové šťávy

Zázvor oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky. Nasypeme do hrnce, přidáme cukr a vodu a vše přivedeme k varu. Pak vhodíme 2 celé skořice a necháme na plotně na mírném ohni probublávat asi hodinu. Po hodině odstavíme z plotny, přidáme citrónov...

stránka: