Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Zeleninový bujón

Krůtí medailonky s kari a citronem

Krůtí medailonky s kari a citronem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prs, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks citronu, 2 ks cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1-2 lžičky kari koření, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Citron omyjeme a nastrouháme z něj kůru a vymačkáme šťávu. Smícháme ho se lžící oleje, kari kořením, worcesterskou omáčkou a trochou bujonu. Krůtí maso nakrájíme na medailonky a osolíme a opepříme. Dáme ho do připravené marinády a necháme hodinu...

Chřestová omáčka

Chřestová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 100 ml zeleninové bujónu, 100 ml mléka, 400 g chřestu, sůl, pepř

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a chřest. Přidáme mléko, bujón a vaříme, dokud chřest nezměkne. Zeleninu scedíme a rozmixujeme dohladka. Tekutinu přivedeme k varu ...

Zázvorová omáčka

Zázvorová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zeleninového bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce solamylu, 1 citrón, 1 pomeranč, 1 lžíce nstrouhaného kořene zázvoru, 1 lžička cukru krupice, 1/2 lžičky chilli koření

K oleji přidáme 50 ml zeleninového bujónu, rozetřený česnek, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku, nastrouhanou kůru a šťávu z citrónu, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, chilli koření, cukr a přivedeme k varu. Ve zbytku bujónu rozmícháme solamy...

Brokolicovo - bramborová polévka

Brokolicovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 větší brambor, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořechu, 1/2 balení smetany ke šlehání

Brokolici a oloupaný brambor nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce s vodou a rozvaříme. Poté odstavíme z plotny, necháme chvíli zchladnout a ručním mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme opepříme, přidáme muškátový oříšek a ochutíme smetanou.

Česnečka - rychlovka

Česnečka - rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml vody, 1 kostka bujónu, 4 lžíce sušeného plátkového česneku, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžička sádla, sádlo na opečení, 1 lžička sušené petrželky, 1/2 starší housky

Polovinu starší housky nakrájíme na drobné kostičky a na sádle je osmažíme do zlatova. Do studené vody nasypeme plátky sušeného česneku. Přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme bujón a mrkev nastrouhanou na hrubo. Krátce povaříme, odstavíme, p...

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g chřestu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačky), sůl, pepř, 1 svazek pažitky na ozdobu, 50 g másla, 700 ml zeleninoého bujónu, 2 lžíce hladké mouky

Chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na drobno. Chřest vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Poté chřest scedíme. Mezitím na másle dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme d...

Hrušková polévka

Hrušková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 4 hrušky, 200 ml mléka, 200 ml zeleninového bujónu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, pepř, 150 g plísňového sýru

Hrušky oloupeme, nakrájíme a zbavíme jadřince. Na oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené hrušky, bujón a mléko. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut, dokud hrušky nezměknou. Přidáme sýr, papriku, pepř a sůl dle chuti. Polévku ...

Pikantní mrkvová polévka s kysanou smetanou

Pikantní mrkvová polévka s kysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 1 cibule, 1 pomeranč, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, kořen zázvoru (cca 5 cm), 1 balení chilli papriček, 1 lžička kari koření, 200 g zakysané smetany, 1 l zeleninového bujónu

Máslo rozehřejeme v hrnci se silným dnem. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a chilli. Smažíme 3 až 4 minuty. Přidáme kari a mrkev (centimetrová oškrábaná kolečka) a vše zakapeme vymačkanou šťávu z pomeranče. Promícháme, přiklopíme...

Kmínová polévka

Kmínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kousek máslo, 4 lžíce krupice, 1 slepičí vejce, 1 lžíci kmínu, sůl, 1 kostku zeleninového bujónu, 1 l vody

Na rozehřáté máslo nasypeme kmín a krupici. Za stálého míchání společně osmahneme. Přidáme vejce a rychle rozmícháme, až vzniknou malé kousky. Zalijeme vodou, osolíme, přihodíme bujón a povaříme asi 10 minut.

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g chřestu, 300 g krátkozrné rýže, 800 ml zeleninového bujónu, 40 g strouhaného Parmezánu, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu

Cibuli nakrájíme najemno a opečeme na oleji.
 Po chvíli přidáme neumytou rýži s rozmarýnem a chvíli opékáme.
 Po částech zaléváme vývarem tak, aby byla rýže vždy jen ponořená, často mícháme.
 Zhruba po deseti minutách varu přidáme se zbytkem vývar...

Adventní česnečka

Adventní česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2-4 bílky, 1 malá mrkev, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce libečku, 4 stroužky česneku

Ze sádla a mouky připravíme světle zlatou jíšku, do jíšky přilijeme bílky a pilně mícháme, až nám vzniknou žmolky. Ihned zalijeme vodou, dobře rozmícháme, přidáme bujónovou kostku, jemně nastrouhanou malou mrkev, sůl a pepř. Asi 5 minut povaříme, ...

Kuskusový nákyp s brokolicí

Kuskusový nákyp s brokolicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuskusu (nejlíp celozrnného), slunečnicový olej, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, kurkuma, zeleninový bujón (nejlépe bez GS), voda, sušené droždí, 1 balení Rama Cremefine

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kurkumu a rozdrobený zeleninový bujon. Pak přidáme na růžičky rozebranou brokolici, košťál také pokrájíme. Vše zalijeme vodou tak, aby brokolice byla skoro potopená. Chvíli vaříme, pak přisype...

Léčivá česnečka

Léčivá česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 4 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujónu, 0,5 kostky hovězího bujónu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce majoránky, špetka soli, špetka pepře, 2 plátky chléba

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme vodu, bujóny a vaříme do změknutí. Do vařící polévky přidáme olej a majoránku. Necháme probublat, okořeníme. Těsně před podáním přidáme prolisovaný česnek. Chleba nakrájíme na kostičky a dáme na su...

Tukožroutská polévka

Tukožroutská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší hlávka bílého zelí, 6 cibulí, 5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek petrželové nebo celerové natě, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl a pepř dle chuti

Cibuli oloupeme, rajčata, papriky, nať a zelí dobře omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Vše vsypeme do velkého hrnce, osolíme, opepříme a zalijeme čtyřmi litry vody. Přidáme rozdrobenou zeleninovou kostku a vaříme asi 15 minut. Poté zmírníme pla...

Letní polévka s rajčaty a bazalkou

Letní polévka s rajčaty a bazalkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 3 rajčata, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 50 g strouhaného sýra, bazalka, 3 stroužky česneku

Rajčata nařízneme do kříže, na malou chvilku vložíme do vroucí vody, vyndáme, sloupneme slupku a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka, česnek na plátky. Na rozehřátý olej vložíme cibuli, osmahneme, přidáme rajčata a česnek, krá...

Bramborová polévka s cibulkou

Bramborová polévka s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek nakrájené natě z cibulek, 2 menší brambory, 1/4 červené papriky, 1 zeleninový bujón, 1 špetka kmínu, sůl, 1200 ml vody, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Čtvrtinu červené papriky zbavíme semen, omyjeme a také nakrájíme na kostičky. Cibulkovou nať opláchneme vodou a nakrájíme na kolečka. Do 1 litru vařící vody přidáme brambory, kmín, bujón, ...

Polévka z cibule

Polévka z cibule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší cibule, 35 g másla, 25 g hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 1 vejce, snítka zelené petrželky, 1500 ml vody, starší rohlík, slunečnicový olej na osmažení

Větší cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmažíme do sklovita. Poté přidáme hladkou mouku a krátce usmažíme. Usmažený základ cibulové polévky zalijeme studenou vodou, rozšleháme metličkou a vaříme od b...

Opečené tofu

Opečené tofu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g tofu, 2 lžíce rostlinného oleje, 100 g pórku, 1 lžička mleté papriky, 200 g mražené mrkve, 200 g mraženého hrášku, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti, 1/2 kostky zeleninového bujónu

Tofu nakrájíme na 4 stejně silné plátky a dle chuti osolíme. Necháme chvíli odležet. Pórek pořádně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ve středním kastrůlku rozpustíme máslo, na něj vhodíme mrkev i hrášek, zalijeme 100 ml vody. Vhodíme bujón a opepří...

Tortellini se špenátovou omáčkou

Tortellini se špenátovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tortellin, 200 g 12% smetany, 300 ml plnotučného mléka, 40 g čerstvého špenátu, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

Špenátové listy rozmixujeme ve smetaně ponorným mixérem společně se stroužky česneku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem. Rozmícháme a krátce povaříme s bujónem. Vlijeme rozmixovaný špenát a opět krátce povař...

Špenátová polévka

Špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mletého špenátu, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 250 ml mléka, 250 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku

Na másle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme bujón a špenát a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut na mírném plameni. Poté přidáme rozetřený česnek, mléko, sůl a pepř dle chutě...

Česnečka od Josefa

Česnečka od Josefa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibuli, 2 větší brambory, 5 stroužků česneku, 1/2 čerené papriky, 1 lžíci sádla, 1 kostku zeleninového bujónu, 2 menší vejce, sůl, pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka zázvoru, 1 lžička drcené majoránky, 100 g Eidamu (Edamu), 1 lžíce pažitky, 1,5 l vody

Do hrnce dáme rozpustit sádlo, vsypeme najemno nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme oloupané a nakrájené na kostky brambory, bujónovou kostku, osolíme, okmínujeme a chvíli vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme na ...

Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg žampionů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kousek feferonky, 1 lžička bujónu, 250 ml smetany na vaření, 1 l vody

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce dáme máslo a žampiony podusíme, přidáme lžíci mouky, osolíme, opepříme a přidáme feferonku. Zalijeme asi 1 l vody a zvolna vaříme. Po 20 minutách odstavíme a vlijeme smetanu. Můžeme dochutit bujóne...

Bleskové rizoto s kari

Bleskové rizoto s kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 1 špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari , 200 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 250 g mražené zeleninové směsi

Propláchnutou rýži zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bujonovou kostku a vaříme 15 minut. Scedíme a necháme odkapat. V rendlíku rozpálíme olej, nasypeme na něj kari, zeleninu a na kostičky nakrájenou šunku. Krátce vše podusíme, přisypeme rýži...

Špagety s houbami

Špagety s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 200 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku, 1 svazek jarní cibulky, 400 g žampionů, 200 g sýra, 4 snítky tymiánu, 2 lžíce másla, pepř, sůl

Oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek, na kroužky nakrájíme čerstvou cibulku i žampiony. Těstoviny uvaříme na skus. Zahřejeme máslo a česnek a cibuli na něm opečeme, přidáme žampióny a opékáme asi 2 min. Zalijeme vývarem a smícháme s čerstvým sýrem...

Falešná hrachovka z cukety

Falešná hrachovka z cukety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velká cuketa, 2-3 brambory, 1 menší cibule, 1/2 lžíce másla, 1 kostka zeleninového bujónu, 2-3 stroužky česneku, špetka pepře, špetka soli, lžíce majoránky, 2-3 lžíce smetany ke šlehání , troška nasekaného libečeku

V hrnci na másle orestujeme jemně nakrájenou cibuli, přidáme oloupanou cuketu, nakrájenou na malé kostičky a kostičky brambor. Zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Měkkou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem,...

stránka: