Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Zeleninový bujón

Kukuřičná polévka

Kukuřičná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 klasů kukuřice, 1 l vody, 2 cibule, sůl, pepř, 200 ml sladké smetany, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce rostlinného oleje

Zrníčka kukuřice odstraníme z klasu pomocí nože. V hrnci rozehřejeme tuk a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme vodu, přidáme kostku bujónu, zrníčka kukuřice a přivedeme k varu a poté dusíme na mírném plameni, dokud není kukuřice ...

Kapustová krémová polévka

Kapustová krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka kapusty, 1 větší cibule, 2 mrkve, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, 1/2 lžičky vegety, 1,5 l zeleninového či hovězího bujónu, 100 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, troška nasekané petrželové nati, 3 kuličky nového koření, lžička másla

Kapustu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nasekanou najemno a zpěníme na trošce másla. Přidáme zpracovanou kapustu, krátce osmahneme, zalijeme bujónem, okořeníme solí, pepřem, novým kořením a vegetou, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka či kost...

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg bílých fazolí, 1 vrchovatá lžíce sádla, 1 cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 l vody, smetana, ocet, sůl, pepř

Fazolky namočíme nejméně na 6 hodin do vody. V hrnci si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku, mouku a uděláme světlou jíšku (1-2 min.) do které zašleháme asi 6 dl vody, přidáme zeleninový bujón, fazole bez vody, pepř podle chuti a až se b...

Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg žampionů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kousek feferonky, 1 lžička bujónu, 250 ml smetany na vaření, 1 l vody

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce dáme máslo a žampiony podusíme, přidáme lžíci mouky, osolíme, opepříme a přidáme feferonku. Zalijeme asi 1 l vody a zvolna vaříme. Po 20 minutách odstavíme a vlijeme smetanu. Můžeme dochutit bujóne...

Sýrová cibulačka s česnekem

Sýrová cibulačka s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 2 cibule, 1 kostka masoxu, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 l vody, 1 stroužek česneku, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce másla, 1 starší houska, 100 g tvrdého sýra

Na troše oleje osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem připraveným z bujonu a masoxu, přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a necháme povařit. Na másle opečeme na kousky pokrájenou housku a přendáme ji na talíř. Přidá...

Polévka z ovesných vloček

Polévka z ovesných vloček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 lžic ovesných vloček, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1,25 l vody, 1 mrkev, 200 g celeru, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, Vegeta dle chuti

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a ovesné vločky. Zalijeme vodou, přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, bujon, osolíme a povaříme doměkka. Polévku dochutíme vegetou a můžeme dozdobit nakrájenou petželkou.

Adventní česnečka

Adventní česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2-4 bílky, 1 malá mrkev, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce libečku, 4 stroužky česneku

Ze sádla a mouky připravíme světle zlatou jíšku, do jíšky přilijeme bílky a pilně mícháme, až nám vzniknou žmolky. Ihned zalijeme vodou, dobře rozmícháme, přidáme bujónovou kostku, jemně nastrouhanou malou mrkev, sůl a pepř. Asi 5 minut povaříme, ...

Bleskové rizoto s kari

Bleskové rizoto s kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 1 špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari , 200 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 250 g mražené zeleninové směsi

Propláchnutou rýži zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bujonovou kostku a vaříme 15 minut. Scedíme a necháme odkapat. V rendlíku rozpálíme olej, nasypeme na něj kari, zeleninu a na kostičky nakrájenou šunku. Krátce vše podusíme, přisypeme rýži...

Uzenina s fazolkami

Uzenina s fazolkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolek (zelených fazolových lusků), 200 g uzeniny - točeného salámu, 1 ks cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce sojové omáčky, pepř, 2 lžíce oleje

Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kolečka nakrájený salám. Bujón rozpustíme v 2 dl vody. Fazolky opláchneme a nakrájíme na kousky. Salám dáme na stranu. Do pánve vhodíme fazolky, zalijeme bujónem, přidáme s...

Sedlácká česnečka

Sedlácká česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 brambor, 6 stroužků česneku, 1/2 lžíce Vegety, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce petržele, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, 2 kostky zeleninového bujónu

Česnek prolisujeme, orestujeme na másle, posypeme moukou, krátce opražíme a zalijeme 1,4 L vody. Přidáme bujonové kostky, očištěné brambory nakrájené na kostičky, vegetu, sůl, pepř a vaříme. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme a dochutím...

Segedín ze sójového masa

Segedín ze sójového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových kostek, 2 lžíce sojové omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu (doporučuji bez GS), 1 cibule, 300 g kysaného bílého zelí, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky

Sójové kostky nasypeme do mísy, rozdrobíme na ně zeleninovou kostku, pokapeme je sójovou omáčkou a zalijeme vroucí vodou, aby nasákly. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slité sójové kostky, posypeme je mletou sladkou paprikou...

Kuskusový nákyp s brokolicí

Kuskusový nákyp s brokolicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuskusu (nejlíp celozrnného), slunečnicový olej, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, kurkuma, zeleninový bujón (nejlépe bez GS), voda, sušené droždí, 1 balení Rama Cremefine

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kurkumu a rozdrobený zeleninový bujon. Pak přidáme na růžičky rozebranou brokolici, košťál také pokrájíme. Vše zalijeme vodou tak, aby brokolice byla skoro potopená. Chvíli vaříme, pak přisype...

Rýžový salát s uzeninou

Rýžový salát s uzeninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g udušené dlouhozrnné rýže, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 g udušených žampionů, 100 g uvařeného chřestu, 2 čerstvé papriky , 150 g šunky, 100 g uzeného masa, 100 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce citronové šťávy, 250 ml okořeněné majonézy, 4 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce petrželové nati, sůl podle chuti

Ryžu uvaríme alebo udusíme z jednou kockou bujónu do mäkka tak, aby zrnka ostaly sypké. Vychladnutú ryžu dáme do misky, pridáme šunku pokrájanú na drobné kocky, pokrájané šampiňóny, špargľu, papriku, údené mäso a hrášok. Pridáme soľ, citrónovú šť...

Léčivá česnečka

Léčivá česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 4 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujónu, 0,5 kostky hovězího bujónu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce majoránky, špetka soli, špetka pepře, 2 plátky chléba

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme vodu, bujóny a vaříme do změknutí. Do vařící polévky přidáme olej a majoránku. Necháme probublat, okořeníme. Těsně před podáním přidáme prolisovaný česnek. Chleba nakrájíme na kostičky a dáme na su...

Tukožroutská polévka

Tukožroutská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší hlávka bílého zelí, 6 cibulí, 5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek petrželové nebo celerové natě, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl a pepř dle chuti

Cibuli oloupeme, rajčata, papriky, nať a zelí dobře omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Vše vsypeme do velkého hrnce, osolíme, opepříme a zalijeme čtyřmi litry vody. Přidáme rozdrobenou zeleninovou kostku a vaříme asi 15 minut. Poté zmírníme pla...

Chlebová polévka s vejcem

Chlebová polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1.5 l vody, 1 malá patka tvrdého chleba, 1 vejce, 2 kostky jakéhokoliv bujónu, 1 lžička oleje (nebo sádla), 1 hrst petrželové nati

Malou patku starého kmínového chleba namočíme asi na půl hodiny do 1,5 litru studené vody, poté dáme asi na 15 minut vařit. Chleba rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme 2 jakékoliv bujóny. Do polévky vlijeme rozšlehané vejce a necháme přejí...

Polévka s ovesnými vločkami a zeleninou

Polévka s ovesnými vločkami a zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 150 ml ovesných vloček, 2 l vody, 250 ml strouhané kedlubny , 250 ml strouhané mrkve , 1/2 většího bramboru , troška majoránky, troška petrželové nati, 2 kostky zeleninového bujónu, špetka mletého pepře

Na 1/2 cm plátku másla opražíme 150 ml ovesných vloček. Zalijeme 2 litry vody a vaříme asi 30 minut. Očistíme a nastrouháme nahrubo kedlubnu a mrkev, obojí po 250 ml. Zeleninu osmahneme na 1 cm plátku másla. Půlku bramboru nastrouháme, nebo romixu...

Ředkvičková polévka s vejci

Ředkvičková polévka s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg ředkviček, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, 1,5 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 5 dkg strouhaného sýra Eidam, 1 lžička petrželové natě, 1 rohlík, 5 dkg uzeniny

Ředkvičky oloupeme (nemusíme) a nakrájíme na kostičky, které osmažíme na másle asi 3 minuty. Přidáme polohrubou mouku a smažíme dále do lehkého zrůžovění. Potom vmícháme rozšlehaná vejce a usmažíme jako míchaná vajíčka. Zalijeme vodou a vaříme asi...

Vepřové plátky s kapií

Vepřové plátky s kapií

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2-4 stroužky česneku, 4 plátky vepřové krkovice, 2 lžíce zelené části z cukety, 2 lžíce sterilované kapie, instantní tmavou jíšku dle potřeby, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička sojové omáčky, sůl dle potřeby, pepř dle chuti, 1 lžička kremžské hořčice

Vepřovou krkovici naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do růžova. Na ní dáme naklepané plátky masa, česnek nakrájený na plátky a bez opékání ihned přiklopíme poklicí. Maso pustí šťávu, ve kt...

Kuřecí srdíčka se sýrovou omáčkou

Kuřecí srdíčka se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 - 400 g kuřecích srdíček, 250 ml plnotučného mléka, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, 1 balení sýru Camembert, 2 lžičky kremžské hořčice, 1 kostka zeleninového bujónu

Srdíčka dobře opláchneme ve studené vodě. Dáme je do tlakového hrnce, zalijeme 2 litry studené vody a přidáme lžičku soli. Hrnec uzavřeme a vaříme 1 hodinu. Uvařené vyjmeme děrovanou lžící z vývaru a necháme trochu zchladnout. Očistíme je a nakráj...

Brokolicová polévka s vločkami

Brokolicová polévka s vločkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá brokolice, 5 lžic ovesných vloček, 1 plátek másla, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1500 ml vody, 2 lžíce nastrouhané mrkve

Ovesné vločky přebereme. V hrnci rozehřejeme máslo a vločky na něm osmažíme a poté zalijeme vodou. Brokolici opláchneme pod studenou tekoucí vodou a rozdělíme na menší kousky. Košťál od růžiček nakrájíme a růžičky rozebereme na drobné kousky. Po 1...

Bramborová polévka s tatarkou

Bramborová polévka s tatarkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké brambory, 2 lžíce mrkve, 1 vejce, 50 ml světlé instantní jíšky, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvá nebo sušená petrželka

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev také oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme trochu soli a vaříme 15 minut. Jakmile jsou kostičk...

Polévka z mrkve a kapie

Polévka z mrkve a kapie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce hrubé mouky, 1 plátek másla, 1/2 žluté kapie, 1 zeleninový bujón, 1 lžíce sušené petrželky, 750 ml vody, 1 houska, 2 lžíce slunečnicového oleje

Housku z předešlého dne nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s rozehřátým olejem osmažíme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Kapii rozkrojíme, zbavíme semen, umyjeme a nakrájíme, nebo nasekáme na menší kousky. Na plátku ...

Polévka ze zelí, mrkve a vloček

Polévka ze zelí, mrkve a vloček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml ovesných vloček, 2 l vody, 1 cm plátek másla, 2 hrnky pekingského zelí, 2 brambory, 1/2 kořene mrkve, 2 kostky zeleninového bujónu, sůl, 2 plátky uzeného sýra, 1 lžička petrželové natě

Vločky opečeme na plátku másla a poté je zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut. Brambory a mrkev oškrábeme a očistíme zelí. Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Jakmile máme vločky uvařené, ta...

Pažitková polévka s vůní česneku

Pažitková polévka s vůní česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá mrkev, 3 lžíce nakrájeného pekingského zelí, 1 střední cibule, 1 velký brambor, 1 lžíce sádla, kmín, 1250 ml vody, 1 zeleninový bujón, sůl, 3 lžíce instantní světlé jíšky, 2 lžíce česnekové pažitky, 1 vejce

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Brambor a mrkev oškrábeme, brambor nakrájíme na menší kostičky a mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Pekingské zelí (lepší jsou tuhé části) nakrájíme na nudličky, nebo na drobno. Na sádle usmažíme cibu...

stránka: