Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Zeleninový bujón

Adventní česnečka

Adventní česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2-4 bílky, 1 malá mrkev, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce libečku, 4 stroužky česneku

Ze sádla a mouky připravíme světle zlatou jíšku, do jíšky přilijeme bílky a pilně mícháme, až nám vzniknou žmolky. Ihned zalijeme vodou, dobře rozmícháme, přidáme bujónovou kostku, jemně nastrouhanou malou mrkev, sůl a pepř. Asi 5 minut povaříme, ...

Americká dýňová polévka

Americká dýňová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně, 50 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového bujónu, 2 bobkové listy, 15 ml citrónové šťávy, sklenka smetany, sůl, pepř, muškátový ořech

Cibuli nasekáme nadrobno, česnek rozetřeme a dáme do hrnce na rozpálené máslo a chvíli smažíme na mírném plameni. Dýni oloupeme, dužinu bez semínek nakrájíme na menší kostky, přidáme k cibuli a dusíme jen pár minut. K dýni přidáme vývar a přivedem...

Bleskové rizoto s kari

Bleskové rizoto s kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g rýže, 1 špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kari , 200 g šunky, 100 g tvrdého sýra, 250 g mražené zeleninové směsi

Propláchnutou rýži zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme bujonovou kostku a vaříme 15 minut. Scedíme a necháme odkapat. V rendlíku rozpálíme olej, nasypeme na něj kari, zeleninu a na kostičky nakrájenou šunku. Krátce vše podusíme, přisypeme rýži...

Bramborová polévka s cibulkou

Bramborová polévka s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek nakrájené natě z cibulek, 2 menší brambory, 1/4 červené papriky, 1 zeleninový bujón, 1 špetka kmínu, sůl, 1200 ml vody, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Čtvrtinu červené papriky zbavíme semen, omyjeme a také nakrájíme na kostičky. Cibulkovou nať opláchneme vodou a nakrájíme na kolečka. Do 1 litru vařící vody přidáme brambory, kmín, bujón, ...

Bramborová polévka s fazolemi

Bramborová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 3 střední brambory, 1 cibule, špetka mletého kmínu, sůl dle potřeby, 2 bujóny, 5 lžic světlé instantní jíšky, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, 1 lžíce sušené petrželky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji do lehkého zrůžovění. Přidáme oškrábané, omyté a na kostičky nakrájené brambory a krátce je opečeme. Zalijeme vodou, přidáme kmín, sůl a vaříme, dokud brambory nezměknou. Polévku zahustíme j...

Bramborová polévka s mrkví - krémová

Bramborová polévka s mrkví - krémová

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks brambor, 100 g mrkve, 1,25 l vody, 1 špetka soli, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1 špetka muškátového květu, 4 lžíce smetany

Nakrájené brambory a mrkev vložíme do vroucí osolené vody, přidáme polovinu bujonové kostky a zeleninu vaříme doměkka. Potom vyjmeme část koleček mrkve a dáme stranou. Zbytek rozmixujeme s bramborami nebo prolisujeme. Přidáme smetanu, dochutíme mu...

Bramborová polévka s tatarkou

Bramborová polévka s tatarkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké brambory, 2 lžíce mrkve, 1 vejce, 50 ml světlé instantní jíšky, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvá nebo sušená petrželka

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev také oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme trochu soli a vaříme 15 minut. Jakmile jsou kostičk...

Brokolicová polévka s parmazánem

Brokolicová polévka s parmazánem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brokolice, lžíce másla, sůl, pepř, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 dcl sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce lahůdkového droždí , 100 g strouhaného parmazánu

Brokolici opláchneme, rozebereme na menší růžičky a v hrnci na másle 2 minuty restujeme. Zalijeme vodou (asi 1,5 litru), osolíme, opepříme a přidáme kostku zeleninového bujónu. Vaříme do změknutí brokolice. Pak rozmixujeme, přilijeme smetanu, ve k...

Brokolicová polévka s vločkami

Brokolicová polévka s vločkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá brokolice, 5 lžic ovesných vloček, 1 plátek másla, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1500 ml vody, 2 lžíce nastrouhané mrkve

Ovesné vločky přebereme. V hrnci rozehřejeme máslo a vločky na něm osmažíme a poté zalijeme vodou. Brokolici opláchneme pod studenou tekoucí vodou a rozdělíme na menší kousky. Košťál od růžiček nakrájíme a růžičky rozebereme na drobné kousky. Po 1...

Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brokolice, 750 ml vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml sladké smetany, 50 ml zakysané smetany, sůl, pepř

Brokolici očistíme, omyjeme a potom rozdělíme na malé růžičky. Stonky odřízneme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Mezitím si uvedeme do varu vodu, do které vmícháme zeleninový bujón a trochu sladké smetany. Pak do ní vložíme růžičky brokolice a vař...

Brokolicovo - bramborová polévka

Brokolicovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 větší brambor, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořechu, 1/2 balení smetany ke šlehání

Brokolici a oloupaný brambor nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce s vodou a rozvaříme. Poté odstavíme z plotny, necháme chvíli zchladnout a ručním mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme opepříme, přidáme muškátový oříšek a ochutíme smetanou.

Česnečka od Josefa

Česnečka od Josefa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibuli, 2 větší brambory, 5 stroužků česneku, 1/2 čerené papriky, 1 lžíci sádla, 1 kostku zeleninového bujónu, 2 menší vejce, sůl, pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka zázvoru, 1 lžička drcené majoránky, 100 g Eidamu (Edamu), 1 lžíce pažitky, 1,5 l vody

Do hrnce dáme rozpustit sádlo, vsypeme najemno nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme oloupané a nakrájené na kostky brambory, bujónovou kostku, osolíme, okmínujeme a chvíli vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme na ...

Česnečka - rychlovka

Česnečka - rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml vody, 1 kostka bujónu, 4 lžíce sušeného plátkového česneku, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžička sádla, sádlo na opečení, 1 lžička sušené petrželky, 1/2 starší housky

Polovinu starší housky nakrájíme na drobné kostičky a na sádle je osmažíme do zlatova. Do studené vody nasypeme plátky sušeného česneku. Přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme bujón a mrkev nastrouhanou na hrubo. Krátce povaříme, odstavíme, p...

Česnekačka se smaženými brambory

Česnekačka se smaženými brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední brambory, 1 kostka zeleninového bujónu, 10 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 3 lžíce sádla na smažení, sůl, 800 ml vody

Brambory oškrábeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi na sádle je osmažíme do červena. Oloupaný česnek nastrouháme na jemno. Do vařící vody dáme bujón, česnek a povaříme necelé 2 minuty. Dochutíme solí a majoránkou. Do talíře ...

Česneková polévka s vejcem

Česneková polévka s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml vody, 1 lžíce sádla, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 hlávka česneku, 1 vejce, 1 lžíce petrželové natě

Připravíme si tmavší jíšku ze sádla a hladké mouky a zalijeme jí studenou vodou. Rozmícháme ji a uvedeme do varu. Jíšku povaříme na mírném plameni asi 10 minut. Mezitím, než se nám jíška povaří, tak oloupeme česnek, který nastrouháme na jemno. Pot...

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny v sušeném stavu (nebo 1 plechovka biocizrny) , sezamový olej, 2 větší cibule nakrájené najemno, 1 lžíce sladké papriky (nejlépe v biokvalitě), mořská sůl dle potřeby, 1/2 l vody (nebo vývaru z cizrny) , 1 větší pórek nakrájený zešikma , 250 ml sójové smetany, granulovaný biobujón , citronová šťáva

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kou...

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 konzerva krájených loupaných rajčat, špetka pepře, smažené toasty na másle, 1 konzerva cizrny

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku zeleninového bujonu, krá...

Čočka po brněnsku

Čočka po brněnsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení čočky, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 větší mrkev, 1/4 středního celeru, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, sůl a pepř podle chuti, hrst nasekané petrželky, 1 kelímek zakysané smetany, troška citronové šťávy

Přebranou čočku nejméně na 2 hodiny namočíme. Pak ji v téže vodě dáme vařit. K poloměkké čočce přihodíme kostku zeleninového bujónu a přimícháme mrkev a celer nakrájené na tenké hranolky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, když se začne barvit do...

Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čočky, 1 cibule, 50 g petržele, 50 g celeru, 50 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, jíška na zahuštění, 2 bujóny, sůl dle potřeby, mletý černý pepř, sušená petrželka, 50 - 100 g anglické slaniny, 1750 ml vody

Čočku přebereme, umyjeme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Petržel, celer a mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Vodu z čočky slijem...

Cuketa a lilek na pánvi s rajčátky

Cuketa a lilek na pánvi s rajčátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cukety, 2 lilky, 1 cibule, 250 g cherry rajčátek, 1/2 lžíce olivového oleje, 1 větvička rozmarýnu, 1 stroužek česneku, 1 kelímek zeleninového bujónu

Cuketu a lilek omyjeme a nakrájíme na hrubší kousky. Malá rajčátka omyjeme a necháme vcelku. Rozehřejeme si pánev, dáme na ni olivový olej a přidáme rozmačkaný česnek. Začneme opékat cuketu, lilek a cibuli ze všech stran dozlatova. Později přidáme...

Cuketová polévka s chlebem

Cuketová polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 l vody, zeleninový bujón, 1 cibule, 2 lžíce másla, lžíce krupičky

Na másle zpěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájenou cuketu, dusíme chvíli s kostkou bujónu. Pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou a zjemnit smetanou. Servíruje...

Cuketová polévka se smetanou

Cuketová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 hrnky mladé nastrouhané cukety, 3 lžíce nastrouhané mrkve, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 250 ml smetany na vaření, 1 lžička cukru krupice

Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Usmažíme jí dorůžova a přidáme cuketu nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude ...

Cuketový krém s parmezánem

Cuketový krém s parmezánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 2 brambory, 2 lžíce řeckého jogurtu, 1 balení zakysané smetany, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 500 ml vody, 100 g parmazánu, troška polévkového koření (tekuté)

Mladou cuketu omyjeme, brambory oloupeme. Obě suroviny nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme rozdrobenou kostičku bujónu, polévkové koření dle chuti. Vše rozvaříme. Po vychladnutí rozmixujeme, vznikne jemný krém, který p...

Dalmatinská kuřecí křidýlka

Dalmatinská kuřecí křidýlka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích křídel, 4 větší brambory, 4 středně velké rajčata, 1 hrnek sterilizovaných zelených oliv plněných mandlemi (cca 150 ml), 50 ml olivového oleje, 1 kostka zeleninového bujónu s přichutí bazalky a tymiánu, 100 ml suchého bílého vína, sůl podle potřeby, 4 bílé bagety

Zemiaky ošúpeme a pokrájame po dĺžke na mesiačiky. Opečieme ich na olivovom oleji. Vyberieme ich na sitko a dáme odkvapkať. Olej nevylievame. V oleji po zemiakoch prudko opečieme umyté kuracie krídelka. Teplotu znížime, všetko podlejeme troškou v...

Dršťky s kapií

Dršťky s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg drštěk, 10 lžic mletého uzeného masa, 3 červené kapie, 2 sladkokyselé okurky, 1 zeleninový bujón, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic tatarské omáčky

Očistíme kapie, omyjeme je a nakrájíme na nudličky. Uzené maso pomeleme a okurky také. Uvařené dršťky nakrájíme na menší kousky. Do 750 ml vody dáme vařit nakrájenou kapii, poté přidáme bujóna dršťky. V 200 ml studené vody rozmícháme hladkou mouku...

stránka: