Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Zeleninový bujón

Jarní špenátová polévka

Jarní špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cibule, 2 ks brambor, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 150 g špenátu, 1-2 ks kardamomu, 200 ml sójového mléka, 1 lžička kurkumy, 1 hrst řeřichy, 1/2 lžičky soli

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme oloupané a nakrájené brambory, bujón a trochu vody a uvaříme doměkka. Špenátové listy omyjeme a přidáme je do polévky. Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, kurkumou, kardamomem, sójovým mlékem, řeřichou a...

Brokolicová polévka s parmazánem

Brokolicová polévka s parmazánem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brokolice, lžíce másla, sůl, pepř, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 dcl sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce lahůdkového droždí , 100 g strouhaného parmazánu

Brokolici opláchneme, rozebereme na menší růžičky a v hrnci na másle 2 minuty restujeme. Zalijeme vodou (asi 1,5 litru), osolíme, opepříme a přidáme kostku zeleninového bujónu. Vaříme do změknutí brokolice. Pak rozmixujeme, přilijeme smetanu, ve k...

Naše oblíbená pórková polévka

Naše oblíbená pórková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pórek, 1 malá mrkev, 1 střední brambor, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 dcl sladké smetany, 1 lžička hladké mouky, 1 vejce, hrst petrželové natě

Menší mrkev nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka, brambory na kostičky. V hrnci rozpustíme trochu másla a na něm osmahneme mrkev a pórek. Zalijeme vodou (asi 1,5 - 2 litry), osolíme, okmínujeme, přidáme kostku zeleninov...

Vařený květák s vinnou omáčkou

Vařený květák s vinnou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 kostky bujónu, 0,3 dcl kečupu, 120 g květáku, 0,5 dcl vinné omáčky, 15 g strouhaný sýr, špetka soli, 10 g tuku

Dobře očištěné květákové růžičky vložíme do vroucí osolené vody nebo bujónu a vaříme do měkka. Podáváme polité tukem a posypané sýrem nebo kečupem nebo vinnou omáčkou. Vinná omáčka: 1 žloutek utřeme s cukrem (25 g), přidáme citrónovou šťávu (0,1 ...

Lehká ředkvičková polévka

Lehká ředkvičková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g ředkviček, 10 g tuku, 1/8 kostka zeleninového bujónu, 2-3 dcl vody, 10 g jíšky

Pokrájíme ředkvičky i se slupkou na plátky a osmahneme na tuku. Vaříme v bujónu, popř. zahustíme jíškou. Podáváme se zelenou natí.

Základní ředkvičková omáčka

Základní ředkvičková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ředkviček, 10 g jíšky, 1/8 kostky zeleninového bujónu, 1 dcl vody, špetka pepře, špetka soli

Z jíšky a bujónu připravíme omáčkový základ, osolíme, okořeníme a před koncem vaření přidáme ředkvičky (strouhané na křenovém struhadle). Podáváme se zelenou natí.

Cuketový krém s parmezánem

Cuketový krém s parmezánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 2 brambory, 2 lžíce řeckého jogurtu, 1 balení zakysané smetany, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 500 ml vody, 100 g parmazánu, troška polévkového koření (tekuté)

Mladou cuketu omyjeme, brambory oloupeme. Obě suroviny nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme rozdrobenou kostičku bujónu, polévkové koření dle chuti. Vše rozvaříme. Po vychladnutí rozmixujeme, vznikne jemný krém, který p...

Vločková polévka se špenátem

Vločková polévka se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml vody, 750 ml plnotučného mléka, 250 ml jemných ovesných vloček, 100 g špenátového protlaku, 1-2 stroužky česneku, 2 kostky zeleninového bujónu, sůl, plátek másla

Česnek oloupeme a nastrouháme na jemno. Vločky přebereme a zalijeme studenou vodou. Přivedeme je k varu a za stálého míchání je povaříme 5 minut. Přidáme bujóny, špenát a nastrouhaný česnek. Vaříme na mírném plameni pouze do rozpuštění špenátu a b...

Houbová polévka 1.

Houbová polévka 1.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek sušených nebo 2 šálky čerstvých nakrájených hub, 4 brambory, 1 cibule, 1 kostka bujónu, 1 lžíce sádla, 1 lžička petrželové nati

Sušené houby na jednu hodinu namočíme - čerstvé houby povaříme s oloupanými a nakrájenými bramborami, najemno nakrájenou cibulkou, kostkou bujónu a jednou lžící sádla doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Bramborová polévka s tatarkou

Bramborová polévka s tatarkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké brambory, 2 lžíce mrkve, 1 vejce, 50 ml světlé instantní jíšky, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvá nebo sušená petrželka

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev také oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme trochu soli a vaříme 15 minut. Jakmile jsou kostičk...

Krůtí medailonky s kari a citronem

Krůtí medailonky s kari a citronem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krůtích prs, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks citronu, 2 ks cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1-2 lžičky kari koření, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Citron omyjeme a nastrouháme z něj kůru a vymačkáme šťávu. Smícháme ho se lžící oleje, kari kořením, worcesterskou omáčkou a trochou bujonu. Krůtí maso nakrájíme na medailonky a osolíme a opepříme. Dáme ho do připravené marinády a necháme hodinu...

Polévka z mrkve a kapie

Polévka z mrkve a kapie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce hrubé mouky, 1 plátek másla, 1/2 žluté kapie, 1 zeleninový bujón, 1 lžíce sušené petrželky, 750 ml vody, 1 houska, 2 lžíce slunečnicového oleje

Housku z předešlého dne nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s rozehřátým olejem osmažíme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Kapii rozkrojíme, zbavíme semen, umyjeme a nakrájíme, nebo nasekáme na menší kousky. Na plátku ...

Ledvinky s broskví a česnekem

Ledvinky s broskví a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ledvinky, 3 stroužky česneku, 3 půlky broskví z kompotu, 1 balení smetany ke šlehání , 1 střední cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce kremžské hořčice, 2 zeleninové bujóny nebo sůl, 2 lžíce hladké mouky, 5 cm kousek mrkve

Ledvinky omyjeme a rozřízneme. Ostrým nožem vykrájíme nežádoucí vnitřek a poté je nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a na oleji usmažíme do růžova. Přidáme očištěné a nakrájené ledvinky a začneme je pod pokličkou dusit...

Dršťky s kapií

Dršťky s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg drštěk, 10 lžic mletého uzeného masa, 3 červené kapie, 2 sladkokyselé okurky, 1 zeleninový bujón, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic tatarské omáčky

Očistíme kapie, omyjeme je a nakrájíme na nudličky. Uzené maso pomeleme a okurky také. Uvařené dršťky nakrájíme na menší kousky. Do 750 ml vody dáme vařit nakrájenou kapii, poté přidáme bujóna dršťky. V 200 ml studené vody rozmícháme hladkou mouku...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Česnečka - rychlovka

Česnečka - rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 ml vody, 1 kostka bujónu, 4 lžíce sušeného plátkového česneku, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžička sádla, sádlo na opečení, 1 lžička sušené petrželky, 1/2 starší housky

Polovinu starší housky nakrájíme na drobné kostičky a na sádle je osmažíme do zlatova. Do studené vody nasypeme plátky sušeného česneku. Přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme bujón a mrkev nastrouhanou na hrubo. Krátce povaříme, odstavíme, p...

Zeleninová omáčka na těstoviny

Zeleninová omáčka na těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 50 g mrkve, 50 g fazolek, 100 g hrášku, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 menší pórek, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli, pórek a mrkev nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme nakrájenou zeleninu, poté přidáme fazolky a hrášek. Zalijeme je vodou promíchanou s kostkou zeleninového bujonu a pod pokličkou je dusíme. Když je zelenina měkká, ...

Žampiónová polévka s fazolemi

Žampiónová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 100 g žampiónů, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, špetka kmínu, 2 bujóny nebo sůl, 2 l vody, instantní světlá jíška, sušená petrželka, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a kmínem a uvaříme skoro do měkka. Polévku zahustíme jíškou, ochutíme bujóny, nebo solí a povaříme. Na závěr přidáme do polévky ...

Zeleninová pánev s kuřecími prsíčky

Zeleninová pánev s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 svazek naťové cibule, 200 g malých žampionů, 1 žlutá paprika, 1 bílá paprika, 2 červené kapie, 3 - 4 cibule, 3 malé mrkve, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 velká rajčata, 2 lžíce slunečnicového oleje

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupané středně velké cibule nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm...

Bramborová polévka s mrkví - krémová

Bramborová polévka s mrkví - krémová

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks brambor, 100 g mrkve, 1,25 l vody, 1 špetka soli, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1 špetka muškátového květu, 4 lžíce smetany

Nakrájené brambory a mrkev vložíme do vroucí osolené vody, přidáme polovinu bujonové kostky a zeleninu vaříme doměkka. Potom vyjmeme část koleček mrkve a dáme stranou. Zbytek rozmixujeme s bramborami nebo prolisujeme. Přidáme smetanu, dochutíme mu...

Houbová česnečka

Houbová česnečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

talířek hub, kostka zeleninového bujónu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, libeček

Očištěné houby nakrájíme na plátky a spolu se zeleninovým bujónem necháme 20 minut vařit. Pak přidáme rozetřený česnek se solí, všechno koření a už jen krátce povaříme. Nakonec do polévky přidáme nasekaný libeček a můžeme podávat. Podáváme s kos...

Česnekačka se smaženými brambory

Česnekačka se smaženými brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 střední brambory, 1 kostka zeleninového bujónu, 10 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 3 lžíce sádla na smažení, sůl, 800 ml vody

Brambory oškrábeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi na sádle je osmažíme do červena. Oloupaný česnek nastrouháme na jemno. Do vařící vody dáme bujón, česnek a povaříme necelé 2 minuty. Dochutíme solí a majoránkou. Do talíře ...

Omáčka s koprem a zeleninou

Omáčka s koprem a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek kedlubnu, 1 hrnek mrkve, 1 hrnek fazolek mražených (zelené fazolové lusky), 1 hrnek vody, 200 ml plnotučného mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 kousek másla, 1 malá cibule, 50 g anglické slaniny, 2 vařené vejce, 1/4 papriky (kapie), troška kopru ve sladkokyselém nálevu, 1 lžička cukru krupice, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička plnotučné hořčice

Kedlubnu a mrkev nastrouháme na hrubo a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Kapii a anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. Na másle usmažíme cibuli do sklovita a poté vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmíchá...

Vepřové ledvinky na celeru

Vepřové ledvinky na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vepřové ledvinky, 2 lžíce strouhaného celeru, 1 bujón, sůl, 1 smetana ke šlehání , 2 lžíce hladké mouky

Vepřové ledvinky omyjeme, podélně rozřízneme a vyčistíme. Opět je omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do 1 litru vroucí vody a vaříme nejméně 30 minut, dokud nezměknou. Mezitím si očistíme a nastrouháme celer na hrubé nudličky. Jakmile jsou ...

Zeleninový hrnec s uzeninou

Zeleninový hrnec s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 6 středních žampionů, 3 bílé papriky, 3 větší brambory, 1 kořen velké mrkve, 1 konzerva fazolí v tomatě, 1 kousek libečku, 2 kostky zeleninového bujónu, dle potřeby instantní tmavá jíška, 1 středně velká cuketa, 15 - 20 dkg měkké klobásy

Nejprve si nakrájíme zeleninu. Cibuli na drobno, žampióny na plátky, papriky na proužky, brambory a cuketu na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubé nudličky. Na sádle usmažíme nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění a na ní orestujeme brambory. Po...

stránka: