Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Zeleninový vývar

Salát s tuňákem

Salát s tuňákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávkový salát, 1 ledový salát, 4 rajčata, 200-300 g tuňákovou konzervu bez příchuti, kopr, 2 uvařené brambory, 2 natvrdo uvařená vejce, 200 g mražených fazolek, svazek ředkviček, 1 červenou cibuli, svazek bazalky, plnotučná hořčice, rostlinný olej, bílý pepř, sůl, ocet, zeleninový vývar

Nejprve připravíme "francouzskou zálivku". Do misky dáme plnotučnou hořčici, přidáme špetku bílého pepře a soli, a pomalu vmícháme olej. Přilijeme zeleninový vývar, trochu octa a dáme zálivku na chvíli uležet. Do misky natrháme salát, nakrájíme ...

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

5 ks česneku, 2 ks cibule, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 6 lžíc řepkového oleje, 5 lžíc hladké mouky, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 svazku pažitky, 25 g anglické slaniny, 50 g másla, 700 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře

Palice česneku (kromě dvou stroužků) seřízneme nahoře tak, aby čouhaly všechny stroužky. Naskládáme je do pekáčku, pokapeme polovinou oleje a pečeme 40 minut přikryté alobalem na 200 °C. Na lžíci oleje smažíme dva stroužky česneku nakrájené na p...

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřového mletého masa, 200 g hovězího mletého masa, 4 ks jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oregana, 1-2 ks vejce, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 list řapíkatého celeru, 1 ks pórku, 2 ks mrkve, 1,5 l zeleninového vývaru, 300 g tortellin, 200 g špenátu

Smícháme obě mletá masa, sůl, pepř, vejce, oregano, utřený česnek a nasekanou cibulku. Pořádně promícháme a vytvoříme kuličky o průměru 1,5 - 2 cm. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a čekáme až ...

Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Bulguru, 1 vejce, 1 paprika (kapie), 1 červená cibule, 100 g řapíkatého celeru, 250 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, 100 ml řepkového oleje

Bulgur nasypeme do mísy, zalijeme vroucím vývarem a necháme nabobtnat alespoň 12-15 minut. Mezitím si nakrájíme celer, papriku a cibuli na kostičky. Zeleninu přidáme do bulguru, vmícháme vejce a strouhanku. Vše promícháme a ochutíme solí a pepřem....

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 ks brambory, 1 stroužek česneku, 850 ml zeleninového vývaru, 900 g hrášku, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 lžíce máty peprné, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky třtinového cukru

Jarní cibulku nakrájíme na kousky a dáme ji do hrnce s nakrájenou bramborou, česnekem a vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Poté přidáme hrášek a pět minut ho povaříme. Přidáme mátu, cukr a citrónovou šťávu a r...

Kyselý kuskusový salát

Kyselý kuskusový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuskusu, 100 g fety, 20 g petrželové natě, 400 ml zeleninového vývaru, 2 ks cukety, 1 ks citrónu, 1 lžíce olivového oleje

Kuskus uvaříme podle návodu v zeleninovém vývaru. Cuketky nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi na oleji doměkka. Osolíme, opepříme. Smícháme kuskus a strouhanou fetu, nakrájenou petrželku, zakápneme citrónovou šťávou a nakonec vmícháme cukety...

Skořicový losos s kuskusem a harrisou

Skořicový losos s kuskusem a harrisou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuskusu, 200 g zeleninového vývaru, 170 g řeckého jogurtu, 7 g pepře, 1 lžička soli, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce včelího medu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce harissy, 4 lžíce koriandru, 1 lžička skořice, 2 plátky lososa

Kuskus smícháme s většinou koriandru, skořicí, solí a pepřem, a zalijeme to horkým vývarem. Necháme 5 minut přikryté bobtnat. Smícháme špetku skořice, med a olej. Touto směsí potřeme filety z lososa, osolíme a opepříme. Opékáme 8 minut pod grile...

Hrachová omáčka

Hrachová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý pórek, 150 g hrášku, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Pórek nakrájíme na tenká kolečka a společně s hráškem podusíme 15 minut v zeleninovém vývaru. Dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme pepřem, solí a tymiánem (u dětí můžeme pepř i sůl vynechat).

Polévka s ovesnými knedlíčky

Polévka s ovesnými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g měkkého másla, 80 g ovsa, 2 vejce, sůl, muškátový ořech, 1/2 l zeleninového vývaru, petrželka

Ovos zomelieme. Maslo vymiešame na krém a pridáme doň ovos a vajíčka. Výdatne ochutíme. Ak je masa na knedličky pririedka, zahustíme potrebným množstvom ovsených vločiek. Cesto necháme 30 min odležať. Zeleninový vývar necháme zovrieť. Čajovou lyži...

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g dýně, 50 g cukety, 2 listy šalvěje, rýže Arborio, 1 šalotka, zeleninový vývar, 20 g másla, parmezán, lanýžový olej, sůl, pepř

Očištěnou dýni a cuketu nakrájíme na kostky velké cca 1 až 2 cm. Na rozehřáté pánvi restujeme na olivovém oleji se šalotkou až do změknutí, poté přidáme zeleninový vývar a šalvěj. Připravenou uvařenou rýži Arborio přidáme na pánev a necháme povaři...

Krémová špenátová polévka

Krémová špenátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g špenátu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce másla, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 ks šalotky, 2 stroužky česneku

Špenát spaříme horkou vodou a necháme ho okapat v sítu. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a osmažíme je na másle. Zalijeme je vývarem, přidáme špenát a vaříme 10 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu a prohřeje...

Karotkový pilaf

Karotkový pilaf

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 20 g másla, 200 g rýže basmati, 750 ml zeleninového vývaru, 50 g kešu ořechů, 1 ks cibule, 2 ks česneku, 4 ks kardamomu, 1 ks skořice, 2 lžičky kurkumy, 1 hrst petrželové natě

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Rozpálíme máslo a opečeme na něm cibuli doměkka. Přidáme česnek a karotku a půl minuty opékáme. Přidáme koření a zamícháme, poté vsypeme rýži a orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Mezitím opra...

Kuřecí pilaf se zelenými fazolkami

Kuřecí pilaf se zelenými fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce zázvoru, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 1 ks chilli papričky, 3 ks kuřecích prs, 250 g rýže basmati, 600 ml zeleninového vývaru, 100 g fazolek (zelené fazolové lusky)

Cibuli a chilli papričku nakrájíme na jemno, zázvor nastrouháme. Vše smažíme na oleji. Po pěti minutách přidáme nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a přidáme rýži. Smažíme dvě minuty. Zalijeme vývarem a vaříme přikryté 10 minut. Poté přid...

Kuřecí játra se zeleninou

Kuřecí játra se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích jater, 300 g mražené zeleninové směsi /květák,brokolice,mrkev,fazolka/, 2 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 150 ml zeleninového vývaru

Játra omyjeme, očistíme, necháme okapat, nakrájíme na kousky a na rozpáleném oleji osmahneme. Oheň ztlumíme, játra podlijeme trochou vývaru a udusíme doměkka. Rozmraženou zeleninu na troše oleje osmahneme na jiné pánvi, osolíme, opepříme, dle potř...

Kuřecí soté s chřestem v omeletě

Kuřecí soté s chřestem v omeletě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 400 g chřestu, 1 červená paprika, 1 malá konzerva žampionů, 1 malá konzerva kukuřice, 3 řapíky řapíkatého celeru, 5-6 vajec, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety, trochu hladké mouky, 1 lžička bylinkové hořčice, trochu zeleninového vývaru

Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a posypeme vegetou. Konce chřestu odlomíme a nakrájíme na 4 cm kousky, žampiony a kukuřici slijeme, celer a papriku nakrájíme na kostičky. Na oleji maso prudce osmahneme, posypeme hladkou moukou a ...

Miso polévka nejen na zimu

Miso polévka nejen na zimu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce Miso pasty, 4 houby shiitake, 60 g kořenové zeleniny, 1 svazek natí z jarní cibulky, 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno, 800 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce sezamového oleje

Nejprve si očistíme houby a zeleninu. Houby shiitake si nakrájíme na malé kousky a stejně tak si nakrájíme kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Ve větším hrnci orestujeme na sezamovém oleji zeleninu a zalijeme ji vývarem (ne z kostky - ten je m...

Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem

Mrkvová polévka s jogurtem a zázvorem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g mrkve, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky najemno nasekaného čerstvého zázvoru, 100 ml mléka, sůl a pepř dle chuti, 100 ml hustého bílého jogurtu

Mrkev si omyjeme a očistíme, neloupeme. Slupka mrkve má nejvíc živin, proto mrkev pouze pořádně očistíme. Nakrájíme si ji na kolečka a dáme prozatím stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozpustíme máslo a dáme na něj...

Květákové kari s hráškem

Květákové kari s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 středního květáku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší rajče, 1 lžička kari koření, sůl a pepř podle chuti, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce nasekaného koriandru, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje

Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli nasekanou nadrobno, přihodíme nasekaný česnek, krátce osmahneme a přidáme květák nakrájený na menší růžičky. Necháme ho 2-3 minuty opékat, pak zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou du...

Houbové ragú

Houbové ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 talíře lesních hub ( nejlépe směs), 2 šalotky, sůl, pepř a tymián podle chuti, 200 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce brandy, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje

Očištěné houby nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nasekanou šalotku a po chvíli přihodíme houby. Houby orestujeme, pak osolíme, opepříme, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme tymián a podusíme doměkka. Krátce před...

Mrkvová polévka i pro nejmenší

Mrkvová polévka i pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 5 mrkví nastrouhaných najemno, 3-4 lžíce krupice, sůl a pepř dle chuti, 1 vejce, 1 l zeleninového vývaru

Ve středním kastrůlku rozehřejeme máslo, na které vhodíme jemně nakrájenou mrkev. Chvíli na středním plameni smažíme (asi 3-4 minuty) a přisypeme krupici. Necháme ještě asi minutku osmahnout a zalijeme vodou, nebo vývarem. Vaříme asi 10 minut, oso...

Hráškový krém se slaninou

Hráškový krém se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 středně velká cibule, 2 brambory, 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 150 g plátkové slaniny, 6 dcl zeleninového nebo kuřecího vývaru

Cibuli nakrájejte najemno a nechejte ji zesklovatět v hrnci na kousku másla. Přidejte na kousky pokrájené oloupané brambory a hrášek a vše orestujte doměkka. Pak směs zalijte vývarem a ponorným mixérem rozmixujte na hladký krém. Na suchou pánev po...

Štika s fenyklovým zelím

Štika s fenyklovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g štiky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 fenykl, 1 lžíce Vegety, 2 lžíce másla, 100 ml zeleninového vývaru, 1 svazek kopru, 1 lžíce koření na ryby

Podkovy štiky (vykuchaná a očištěná štika naporcovaná na podkovy) pokapeme kořením, dáme do pekáčku s olejem, zprudka opečeme ze všech stran, přendáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Na másle orestujeme na nudličky zelí a fenykl, podlijeme vý...

Škeble s chorizem a bílými fazolemi

Škeble s chorizem a bílými fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

50 g choriza, 1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce petrželové natě, 200 ml zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, 400 g fazolí, 1 lžíce vinného octu, 600 g slávek jedlých

Klobásu nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Polovinu petrželky nakrájíme na jemno, druhou polovinu jen na hrubo. Klobásu smažíme nasucho v pánvi dokřupava. Poté přidáme cibuli a smažíme 5 minut. Poté přidáme i česnek a najemn...

Citrónové rizoto s hráškem

Citrónové rizoto s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks šalotky, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce petrželové natě, 400 g krátkozrnné rýže, 300 g hrášku, 100 g parmazánu, 80 g vlašských ořechů, 100 ml bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Šalotku nasekáme na jemno. Osmažíme ji na olivovém oleji. Přidáme rýži a pořádně zamícháme. Zalijeme vínem a vývarem, přidáme šťávu a kůru z citrónu a vaříme 15 minut. Poté přidáme sůl a pepř, většinu nastrouhaného parmezánu a vaříme ještě 5...

Bramborový eintopf s fazolemi

Bramborový eintopf s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 2 ks klobásy, 1 lžička mleté papriky, 1 cibule, 1 konzerva červených fazolí, 7 g soli, 7 g pepře, 1/2 lžičky majoránky, 4 stroužky česneku, 400 g brambor, 500 ml zeleninového vývaru, 6 ks mrkví, 4 lžíce petrželové natě

Klobásu a mrkev nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek najkrájíme na jemno. Brambory nakrájíme na větší kostky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek dozlatova, poté zasypeme paprikou a přidáme klobásu, brambory a mrkev. Krátce osmahneme. Zalij...

stránka: