Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci želírovací cukr

Jahodový džem

Jahodový džem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg jahod, 1,5 l vody, 1,5 kg želírovacího cukru

Jahody omyjeme, rozpůlíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté provedeme zkoušku tuhnutí. Trochu jahodového džemu dáme na tal...

Třešňový džem s broskvemi

Třešňový džem s broskvemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg třešní, 1 kg broskví, 1,5 l vody, 1,5 kg želírovacího cukru

Broskve ponoříme na 2 minuty do vroucí vody, abychom uvolnili slupku, a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. Třešně omyjeme a vypeckujeme. Ovoce smícháme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut na mírném plameni. Přidáme cuk...

Pečené banány s kakaem a jahodovým džemem

Pečené banány s kakaem a jahodovým džemem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 listového těsta, 8 banánů, 1 kg jahod, 750 g želírovacího cukru, 750 ml vody, 4 lžíce kakaa

Z jahod, želírovacího cukru a vody si připravíme jahodový džem (viz související recepty) nebo můžeme použít i kupovaný. Listové těsto zpracujeme a rozválíme na tenkou placku, kterou namažeme jahodovým džemem a posypeme kakaem. Těsto nakrájíme na 8...

Džem z broskví a letních jablíček

Džem z broskví a letních jablíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

650 g broskví (čistá váha po vypeckování a oloupání), 350 g letních jablek (váha ovoce po oloupání a vykrojení jádřinců), 500 g želírovacího cukru 2:1, šťáva z 1/2 citrónu

Oloupané a vypeckované broskve nakrájíme na malé kousky, oloupaná jablka nastrouháme najemno. Oboje v hrnci dobře smícháme s želírovacím cukrem, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme podle návodu na obalu cukru. Když nám džem začíná tuhn...

Jablečné želé s bílým rumem

Jablečné želé s bílým rumem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek (čistá váha po oloupání a vyříznutí jádřinců), 500 g želírovacího cukru 2:1, 50 ml bílého rumu

Olupaná jablka nasrouháme najemno, dobře promícháme s želírovacím cukrem a přivedeme za stálého míchání k varu. Želé povaříme podle návodu na obalu cukru, když začne želírovat, kápneme pár kapek želé na malý talířek, abychom zjistili, jaestli je ž...

Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kousků pomerančů, 500 g želírovacího cukru, 350 ml whisky, 250 ml pomerančového džusu (resp. dle potřeby)

Pomeranče použijeme chemicky neošetřené, jinak je nutné je důkladně omýt horkou vodou. Kůru z pomerančů nastrouháme najemno, asi ze dvou pomerančů nakrájíme škrabkou tenké proužky. Vymačkáme důkladně veškerou šťávu ze všech pomerančů. Měli bychom ...

Banánový džem s pomerančem

Banánový džem s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 banánů, půl hrnek voda, 1 hrnek pomerančové šťávy, 1/2 hrnku citronové šťávy, 2 hrnky želírovacího cukru

Vše kromě banánů vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Následně přidáme rozmačkané banány a chvíli povaříme, ještě horké lijeme do skleniček.

Citrónový džem

Citrónový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 citrónů, 2 limetky, 250 ml vody, kousek troška zázvor, 1 kg želírovacího cukru

Povaříme kousek zázvoru ve vodě asi 5 minut. Přidáme dužinu z citrusů, želírovací cukr a přivedeme varu. Vaříme 3 minutky. Ještě horký plníme do sklenic, které postavíme dnem vzhůru.

Džem z jahod a banánů

Džem z jahod a banánů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g jahod, 300 g banánů, 1 balení želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Ovoce nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a dobře zamícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vaříme asi 3 minuty. Odebereme vzniklou pěnu a ještě teplé plníme do skleniček.

Jahodová marmeláda s limetkou

Jahodová marmeláda s limetkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

850 g jahod, 150 ml limetové šťávy, 500 g želírovacího cukru

Nakrájené jahody smícháme se šťávou z limety, želírovacím cukrem a 3 minuty prudce vaříme. Ještě teplou marmeládu naplníme do skleniček.

Višňová marmeláda

Višňová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g višní, 200 ml vody, 300 g cukru krupice, 5 lžic rumu, 1 balení Gelfix Super 3:1, 2 balení vanilkového cukru

Rozmixované višně smícháme s vodou, vanilkovým cukrem, cukrem a Gelfixem Super 3:1. Přivedeme k varu a necháme vařit 5 minutek. Po uvaření přidáme rum. Plníme do skleniček.

Brusinkový džem dle babičky

Brusinkový džem dle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brusinek, 400 g pomerančové dužiny, 500 g želírovacího cukru, 25 g pomerančové kůry

Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké plátky. Pomerančovou kůru, dužinu a brusinky promícháme s cukrem a za stálého míchání přivedeme rychle k varu. Vaříme asi 3 minutky. Vytvořenou pěnu odebereme a ještě teplé plníme do skleniček.

Marmeláda z melounu

Marmeláda z melounu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg vodního melounu, 2 kg želírovacího cukru, 6 citrónů

Nakrájený melou bez pecek dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem, kůrou a šťávou z citrónů a necháme uležet asi čtyři hodiny. Poté za stálého míchání převedeme k varu a vaříme 3-4 minuty. Ještě teplé plníme do sklenic.

Džem z kiwi

Džem z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kiwi, 1 kg cukru krystal, 1 balení želírovacího cukru

2 lžíce cukru smícháme s želírovacím, přidáme nakrájené kiwi, dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme zbytek cukru a znovu za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 3 minutky. Vzniklou pěnu odstraníme a ještě teplý d...

Malinová marmeláda

Malinová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 5 g kyseliny citronové, 1 balení Gelfix Super 3:1, 350 g cukru krystal

Cukr smícháme s želírovacím práškem, přidáme ovoce a kyselinu citrónovou. Na silném ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 3 minuty vařit a pak, ještě horké plníme do skleniček.

Malinový džem

Malinový džem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 2 banány, 1-2 lžíce citronové šťávy, 400 g želírovacího cukru

Maliny pomeleme v mlýnku na ovoce. Banány nakrájíme. Namleté maliny přivedeme k varu a přidáme banány, kyselinu citrónovou a chvíli vaříme. Poté přidáme želírovací cukr a hrst celých malin. Vaříme ještě tři-čtyři minutky.

Rybízovo-banánová marmeláda

Rybízovo-banánová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3,5 kg červeného rybízu, 1,2 kg banánů, 2 kg želírovacího cukru

Rybíz očistíme a vaříme do rozvaření. Rozmixujeme a přecedíme přes cedník. Vznikne tak 3 l husté šťávy. Banány oloupeme a rozvaříme (vznikne 1 l banánové kaše). Rybízovou šťávu promícháme s banánovou hmotou přidáme 2 kg želírovacího cukru - (Labet...

Tropic marmeláda

Tropic marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

900 g broskví, 3 banány, 1 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 balení želírovacího cukru

Broskve a banány oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme šťávu z citrusů a promícháme. Vaříme do rozvaření cca 20 - 30 minut dle zralosti ovoce. Hotovou směs rozmixujeme a přidáme želírovací cukr (používám 500 g žel. cukru na 1 kg ovoce/šťávy). ...

Mandlovo - višňový džem s jablky

Mandlovo - višňový džem s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mandlových lupínků, 450 g višní bez pecek, 1 kg želírovacího cukru, 900 g jablek, 100 g banánů, 2 lžíce citronové šťávy

Vypeckované višně omyjeme a smícháme s želírovacím cukrem. Necháme 24 hod. odstát. Oloupaná jablka nastrouháme na jemno, přidáme banán, odležené višně s cukrem a uvedeme do varu. Dochutíme citronovou šťávou. Vaříme 5-7 minut. Mandlové vločky na ...

Rybízová marmeláda s vínem

Rybízová marmeláda s vínem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červeného rybízu, 1 citrón, 1 balení želírovacího cukru, 200 ml růžového vína, 1 banán

Rybíz očistíme, přidáme šťávu a kůru z citronu (jen čistou kůru bez bílé dužiny), přilijeme 100 ml růžového vína a vaříme do rozvaření. Rozmixujeme, přecedíme, přidáme banán a vaříme 5 minut. Želírovací cukr pečlivé vmícháme, přilijeme zbytek vín...

Dýňová marmeláda Hokaido

Dýňová marmeláda Hokaido

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně hokkaidó, 1 kg želírovacího cukru, 2 pomeranče, 3 citróny, 1 lžička zázvoru, 1 l vody

Dýni, nakrájené citrony a pomeranče, nastrouhaný zázvor dáme vařit s vodou asi na 40 minut, rozmixujeme, dáme želírovací cukr a povaříme asi 15 minut. Poté vložíme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru asi na 5 hodin.