Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Arabská

Kuskus na sladko

Kuskus na sladko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g kuskusu, 300 ml vody, špetka mleté skořice, 1 lžička včelího medu, hrst žlutých velkých sultánek, hrst datlí

Kuskus zalijeme vařící vodou. Promícháme, přikryjeme a necháme nabobtnat cca 10 minut. Promícháme s medem. Ještě teplý kuskus vyklopíme na talířek, dozdobíme skořicí, datlemi a sultánkami.

Spaghetti al arrabiata (Špagety po arabsku)

Spaghetti al arrabiata (Špagety po arabsku)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 6 stroužků česneku, 1 střední cibule, 300 g rajčatového protlaku, 1 menší lilek, 1 malá chilli paprička nebo troška chilli, 15 dkg parmazánu na strouhání, 10 dkg anglické slaniny, sůl

Na oleji zpěníme cibulku nasekanou najemno. Vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme. Přidáme na jemné plátky nasekaný česnek a na tenká kolečka nakrájený lilek, protlak a najemno nasekanou chilli papričku. Dochutíme solí a dusíme asi 20...

Penne Arabiata (Arrabiatta)

Penne Arabiata (Arrabiatta)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin typu penne, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 3 střední rajčata, 1 střední pórek, 2 feferonky, 150 ml rajčatového protlaku, 1 lžička soli, špetka pepře, špetka bazalky

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem dle návodu. Na rozpálený olej vložíme česnek nasekaný najemno, orestujeme, přidáme na osminky nakrájená rajčata, pórek a feferonky. Vše zalijeme rajským protlakem, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Chvíli povaří...

Arabská rýže

Arabská rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček dlouhozrné rýže, 1,5 hrnečku vody, 2 hrsti vlasových nudlí, 70 g másla, sůl

Na másle osmahneme nudle do tmavě-hněda. Přidáme rýži, pořádně promícháme, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou, a jakmile se začne vařit, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 20-25 minut. Rýže není tolik suchá, tak jí můžete podá...

Plněný Arabský chlebík

Plněný Arabský chlebík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 plátků Arabského chleba, 500 g kuřecích prsou, 500 g barevných paprik, 2-3 jarní cibulky, 1/2 sklenky tatarské omáčky, 3-4 lžíce kečupu, 1 velká hlávka salátu, trochu rostlinného oleje, 2 lžičky grilovacího koření, špetka soli, špetka pepře

Kuřecí maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením. Na oleji maso prudce osmahneme, snížíme teplotu a za občasného promíchání pražíme doměkka. Hotové kuřecí maso necháme vychladnout. Kečup a tatarskou om...

Pikantní domácí baharat

Pikantní domácí baharat

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku, 1 polévková lžíce kardamomu, 3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu), 2 polévkové lžíce skořice, 2 polévkové lžíce koriandru, 2 polévkové lžíce hřebíčku, 4 lžíce černého pepře, 4 lžíce sladké papriky

Koření semeleme nebo použijeme jeho mletou podobu a smícháme dohromady. Jeho trvanlivost je až 6 měsíců, pokud ho uchováváme na chladném a tmavém místě.

Kuskus s čokoládou

Kuskus s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuskusu, 1 balení mléčné čokolády, 50 g rozinek, 2 jablka, 2 banány, kakao podle chuti, 1 lžíce másla, 250 ml vody

Dáme si vařit vodu, když bublá přidáme do ní kuskus. Když se voda vsákne do kuskusu, vmícháme máslo, rozlámanou čokoládu, rozinky a kakao. Nakonec ozdobíme nakrájenými jablky a banány.

Hummus

Hummus

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cizrny, 1 lžička Tahini, troška pepře, špetka soli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička olivového oleje

Nejprve uvaříme cizrnu, klidně o něco více než normálně, aby se dala snadno rozdrtit. Vyndáme ji z vody, kterou necháme v hrnci, a přendáme do mixéru. Nasekáme si česnek a také ho přidáme do mixéru spolu s koriandrem, solí, pepřem, olejem, citrono...

Plněný arabský chléb

Plněný arabský chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g nakrájené šunky, 4 rajčata, 150 g Mozzarelly, troška bazalky, 2 stroužky česneku, lžíce olivového oleje, špetka soli, troška pepře, 4 placky arabského chleba

Šunku nakrájíme na tenké proužky, mozzarellu a rajčata na kostky. Ze stonků bazalky otrháme lístky a nasekáme je. Vše promícháme a osolíme. Okořeníme, přidáme olej a prolisovaný česnek. Na každý kus arabského chleba dáme na půlku náplň, přeložíme ...

Egyptský skořicový čaj

Egyptský skořicový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžičky mleté skořice, 100 ml vody, 2 lžičky třtinového cukru

Vodu zahřejeme v malém kastrůlku. Když začne vřít, vsypeme skořici a vaříme na prudkém plameni asi 2 minuty. Jakmile přestane skořice intenzivně vonět, je hotovo. Přidáme třtinový cukr a důkladně rozmícháme. Přelijeme do hrnku a pijeme.

Pohanková kaše se zelím

Pohanková kaše se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 cibule, 1 lžíci slunečnicového oleje, 340 g pohanky, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžičku soli, 1 lžičku Mahá koření, 1-2 stroužky česneku, 700 g sterilovaného zelí, 1 lžíci petrželové natě,

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Přidáme uzenou papriku, Mahá koření, prolisovaný česnek, pohanku, sůl a 700 ml vody. Přivedeme k varu, poté plamen ztlumíme a vaříme doměkka asi 15 minut. Ke konci přidáme okapané zelí. Podáváme ozdobe...

Ovocný krůtí tažín

Ovocný krůtí tažín

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce včelího medu, 2 lžíce koriandru, 1 lžíce mandlí, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks červené cibule, 3 ks mrkve, 3 ks kořenové petržele, 2 stroužky česneku, 500 ml drůbežího vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, 400 g cizrny, 70 g sušených švestek, 300 g krůtích prs, 70 g meruněk sušených, 2 lžička koření ras el hanout

Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme na tenké plátky. Sušené meruňky a švestky nakrájíme na kousky. Cibuli smažíme 8 minut na oleji, přidáme mrkev a petržel a smažíme dalších 8 minut. Poté přidáme utřený česnek a koření ras el hanout a po 30 vteř...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks cibule, 2 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sezamu, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce máty peprné, 1,5 lžičky ras al-hanout, 1,5 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 špetka šafránu, 300 ml zeleninového vývaru, 120 g meruněk, 200 g rajčat

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem. Citróny oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plát...

Tresčí filety s pomerančovým kuskusem

Tresčí filety s pomerančovým kuskusem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks tresky, 1 ks cibule, 1 citrón, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce ras al-hanout, 400 g kuskusu, 25 g másla, 50 g piniových ořechů, 50 g rozinek

Filety okořeníme. Kuskus zalijeme 500 ml horké vody a necháme 5 minut stát. Cibuli smažíme na másle asi 5 minut dozlatova. Poté odstavíme z ohně a přidáme oříšky a rozinky. Kuskus natřeseme vidličkou a přidáme cibulovou směs, kůru a šťávu z ...

Kořeněné kuře s mangovým salátem

Kořeněné kuře s mangovým salátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks manga, 1/2 ks okurky, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks limety, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička garam masaly, 4 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce koriandru

Kuře potřeme olejem, osolíme, posypeme garam masalou a osmažíme 6 minut z každé strany. Mango nakrájíme na tenké měsíčky. Okurku a cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme to dohromady a posypeme koriandrem. Rozdělíme na talíře. Smícháme jog...