Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Balkánská

Dalmácká rybí pochoutka

Dalmácká rybí pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g rybího filé (zubatec), 4 papriky , 6 rajčata, 4 stroužky česneku, 4 brambory, 3 vejce, 200 ml bílého jogurtu, 150 g strouhaného Eidamu, 50 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička rozmarýnu

Plytšiú zapékaciu misu vymastíme olejom. Poukladáme do nej plátky filé zo zubatca, posolíme a posýpeme jemne strúhanym cesnakom a roumarýnom. Na to poukladáme zemiaky pokrájané na tenké plátky, papriky zbavené jadrovnika a pokrájané na kolieska, a...

Dalmatinské šišky

Dalmatinské šišky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hovězího masa , 200 g vepřového masa, 200 g jehněčí kýty, 1 houska, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce, troška mletého pepře, kmínu a červené sladké papriky, sůl podle potřeby, 100 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 citrónu, 120 ml zakysané smetany, 1 lžička cukru krupice, 80 g rajčat, 120 g zelené papriky, 60 g zeleného hrášku, 1sladkokyselá okurka cca 80g

Odblanené, umyté mäso zomelieme aj s namočenou žemľou, pridáme polovicu múky, korenie, soľ, rascu, vajcia, a vypracujeme hmotu a sformujeme do tvaru šišiek, ktoré v oleji z oboch strán opečieme do červena. Na oleji zapeníme pokrájanú cibuľku, pri...

Sladkost z jablek

Sladkost z jablek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 150 g cukru moučka, šťáva z 1 citrónu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec se stopkou.Vznikne otvor,který ještě trochu zvětšíme.Jablka omyjeme a klademe do hrnce jedno vedle druhého.Zalijeme vodou,až jsou celá potopená.Vaříme asi 10 minut.Přidáme citronovou šťávu,cukr a na velmi mírné...

Dalmatinská kuřecí křidýlka

Dalmatinská kuřecí křidýlka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích křídel, 4 větší brambory, 4 středně velké rajčata, 1 hrnek sterilizovaných zelených oliv plněných mandlemi (cca 150 ml), 50 ml olivového oleje, 1 kostka zeleninového bujónu s přichutí bazalky a tymiánu, 100 ml suchého bílého vína, sůl podle potřeby, 4 bílé bagety

Zemiaky ošúpeme a pokrájame po dĺžke na mesiačiky. Opečieme ich na olivovom oleji. Vyberieme ich na sitko a dáme odkvapkať. Olej nevylievame. V oleji po zemiakoch prudko opečieme umyté kuracie krídelka. Teplotu znížime, všetko podlejeme troškou v...

Zapékané jehněčí maso z Makedonie

Zapékané jehněčí maso z Makedonie

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g jehněčí kýty, 500 ml zakysané smetany, 4 vejce, 4 stroužky česneku, troška zelené petržele, 50 ml bylinkového oleje, sůl podle potřeby

Mäso posolíme a upečieme do mäkka. Pokrájame na porcie. V kyslej smotane rozhabarkujeme vajcia, pridáme cesnak rozotretý so soľou, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, všetko rozmiešame a vlejeme na mäso. Zapekáme 30 minút.

Sedmihradská kapusta

Sedmihradská kapusta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kyselého zelí, 1 cibule, 300 g vepřové plece, 150 g domácí klobásy, 100 g anglické slaniny, 50 g sádla, 2 lžíce mleté papriky, 100 g dlouhozrnné rýže, 200 ml sladké smetany, 3 lžíce strouhanky

Údenú slaninu pokrájame na drobno a opražíme. Škvarky vyberieme a v masti ktorá sa vyškvarila , udusíme kapustu. Na masti zapeníme cibuľu, pridáme červenú papriku a mäso pokrájané na kocky opražíme, podlejeme vodou a udusíme ho do mäkka. Do zapeka...

Lišky po srbsku

Lišky po srbsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g očištěných lišek, 600 g telecí maso (může být i jehněčí), 1 cibule, 2 lžíce oleje, 150 g cherry rajčátek, 1 zelená paprika, 1-2 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany 12%, sůl, pepř

Nadrobno nakrájíme očištěnou cibuli, na větší kostky nakrájíme maso a na rozehřátém oleji osmažíme nejdříve cibuli a pak přidáme maso i lišky. Společně restujeme asi 3 minuty, osolíme, opepříme a zalijeme 500 ml vody, přiklopíme a dusíme asi 50 mi...

"Golubce" s houbami a vejcem

"Golubce" s houbami a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hlávka zelí, cca 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rozpuštěného másla, 200 ml sladké smetany, špetka soli (stejně tak dáme i do náplně), Náplň: 300 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 3 vejce uvařené natvrdo, 1 cibule , 30 ml olivového oleje, 1 lžíce petrželové nati

Kapustu umyjeme, listy rozoberieme a sparíme vriacou vodou, aby zmäkli. Tvrdšie žilky môžeme narezať. Do stredu každého listu vložíme plnke, okraje zahneme a stočíme tak, aby list plnku úplne obalil. Takto naplnené listy obalíme v múke, poukladáme...

Nákyp z mletého masa a baklažánu (Balkánská musaka)

Nákyp z mletého masa a baklažánu (Balkánská musaka)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší lilky, 2 vejce, cca 250 ml mléka, polohrubé mouky podle potřeby, 100 ml olivového oleje na smažení, sůl a pepř podle chuti, 3 stroužky česneku, 500 g jehněčího mletého masa , troška rozmarýnu, 2 velké cibule, 500 g rajčat, 2 lžíce sádla

Dva väčšie baklažány ošúpeme, pokrájame po dĺžke na pol centimetrové plátky, posolíme a necháme asi 20 minut odstáť. Medzitým si pripravíme cestíčko z 2 vajec, 250ml mlieka, soli a polohrubej múky, ktoré by malo byť hustejšie ako na palacinky. Pl...

Turecké telecí kotlety

Turecké telecí kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g telecích kotlet, 50 g sádla, 100 g hlávkové kapusty, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g kedluben, 150 g rajčat, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 100 ml zakysané smetany, sůl podle potřeby, 1 žloutek

Teľacie rezne naklepeme, okraje narežeme, posolíme a na rozpalenej masti sprudka z oboch strán opečieme. Vyberieme ich z masti a do nej dáme udusiť všetku zeleninu, ktorú sme pokrájali na tenké rezance, okrem rajčiakov. Napolo udusenú zeleninu pok...

Mořská štika v hořčicové omáčce

Mořská štika v hořčicové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g mořské štiky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 menší kořen celeru, 2 lžíce másla, 2 pórky, 1 lžíce hladké mouky, 5 lžíc francouzské hořčice, 1 lžička soli, 1 lžička petrželky

Očistenú cibuľu a zeleninu pokrájame, dáme do hrnca, zalejeme litrom vody a asi 10 minút varíme. Potom do vriacej vody vložíme očistenú rybu a na miernom ohni varíme asi 30 minút. Rybu vyberieme na tanier. Zeleninu prepasirujeme. Na rozohriatom ma...

Makedonské telecí řízky

Makedonské telecí řízky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g telecí z roštěnce, 50 ml olivového oleje, 250 ml zakysané smetany, 30 g hladké mouky, 1 lžička kopru, 1 lžička cukru krystal, troška octu, 1 lžička soli

Očistené teľacie rezne naklepeme, okraje narežeme a z oboch strán opečieme na oleji. Osolíme, podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. V smotane rozhabarkujeme múku, vlejeme do šťavy, povaríme, pridáme posekaný kôpor, cukor a oco...

Orientální vepřová játra

Orientální vepřová játra

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřových jater, 4 lžíce olivového oleje, troška pepře bílého, 4 mladé pórky, 1 lžička mleté papriky, 150 g šunky, 100 g sterilované šalotky, špetka soli

Umytú bravčovú pečeň osušime, pokrájame na kocky a opražíme na oleji. Okoreníme bielým korením, pridáme na kolieska pokrájané pórky, štipľavú papriku a pokrájanú šunku. Na silnom ohni opražíme do mäkka. Nakoniec pridáme sterilizované šalotky, osol...

Balkánské těstoviny pro jednoho

Balkánské těstoviny pro jednoho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g těstovin, 100 g balkánského sýra, 1 kousek rajčete, 1 balení bílého jogurtu, 1 lžička olivového oleje, 1/4 okurky

Těstoviny uvaříme podle návodu. Sýr, okurku a rajče nasekáme na kostičky. Důkladně zamícháme s jogurtem, olejem a dochutíme bazalkou a oregánem. Nakonec promícháme s těstovinami.

Řezy "rychlovka"

Řezy "rychlovka"

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 1/4 kg tuku, 2 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 lžíce sody, 1 naběračka mléka, 2 dkg droždí, 20 dkg ořechů, marmeláda

Mouku smícháme s cukrem, sodou, přidáme droždí, rozpuštěné v mléce, tuk a žloutky. Necháme vykynout. Vyválíme placky, namažeme zavařeninou, posypeme ořechy a cukrem. Srbské řezy pečeme 45 minut.

Králík na balkánský způsob

Králík na balkánský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g stehen z králíka, 1 cibule, 100 g čerstvých rajčat, 100 g papriky (kapie), 1 lžíce mleté papriky , 150 ml sladké smetany, 40 g hladké mouky, 50 g sádla, 1 lžička soli, troška pepře bílého

Na masti opražíme cibuľu, pridáme červenú sladkú papriku a zajačie mäso nakrájame na menšie kúsky. Posolíme, okoreníme mletým korením, podlejeme a dusíme. Počas dusenia pridáme pokrájanú zelenú papriku a rajčiaky. V smotane rozhabarkujeme múku, vl...

Balkánská švestková omáčka ke stejkům

Balkánská švestková omáčka ke stejkům

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vypeckovaných švestek, 1 lžíce sterilovaného kopru, 1 lžíce octa, 2 snítky estragonu, 1/2 paličky česneku, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce soli

Rozpůlené švestky podlijeme troškou vody a pod pokličkou chvíli podusíme. Měkké švestky rozmixujeme, přidáme kopr, ocet, nadrobno nasekaný estragon a vaříme dál. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Nakonec do houstnoucí omáčky přidáme oba druhy ...

Baklažán po turecku

Baklažán po turecku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g lilku, 50 ml olivového oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 středně velká cibule, 200 g rajčat, 150 g čerstvých nebo zamražených hřibů, 2 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, 1 citrón, 1 lžíce másla, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, sůl podle potřeby

Olúpané a umyté baklažany pokrájame na rezance, posolíme, premiešame s múkou a pečieme v rozpalenom oleji. Vyberieme ich, do oleja dáme na kolieska pokrájané rajčiaky, nadrobno pokrájanú cibuľku a podusíme asi 10 minút. Potom pridáme zvlášť na mas...

Těftěly v rajčatové omáčce

Těftěly v rajčatové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězího mletého masa, 250 g vepřového mletého masa, 2 cibule, 1 lžička tymiánu, 100 g másla, 30 g hladké mouky, 80 ml olivového oleje, 250 ml masového vývaru, 100 ml rajčatového protlaku, 20 g cukru , troška citronové šťávy, sůl podle potřeby, troška mletého pepře

Do zomletého mäsa pridáme nakrájanú cibuľu, soľ, mleté korenie, zvlhčíme vodou a dobre premiešame. Mäsovú masu rozdelíme na menšie kúsky (tri na jednu porciu) a formujeme guľky, ktoré obalíme v múke a opečieme na oleji. Zvyšný tuk zaprašíme zvyško...

Srbská kyselá polévka (Kisela Čorba)

Srbská kyselá polévka (Kisela Čorba)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepiči stehno (300g), 300 g jehněčí kýty, 300 g kořenové zeleniny, 6 kuliček pepře, špetka pálivé mleté červené papriky, 2 lžíce dlouhozrnné rýže, 150 ml zakysané smetany, 2 lžíce octa, sůl podle potřeby

Mäso uvaríme v osolenej vode so zeleninou a čiernym korením. Ku koncu zavaríme ryžu, mäso vyberieme, pokrájame a dáme naspäť. Prichutíme octom alebo citrónovou šťavou a vmiešame kyslú smotanu. Okoreníme mletou pálivou paprikou.

Srbská hovězí pečeně

Srbská hovězí pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 50 g uzené slaniny, 50 ml olivového oleje, 1 větší cibule, 1 menší sklenka leča, 200 ml zakysané smetany, 2 stroužky česneku, troška mletého pepře, troška sladké a pálivé papriky, sůl podle potřeby

Hovädziu roštenku naklepeme, prešpikujeme slaninou a z oboch strán na oleji sprudka opečieme. Opečené mäso preložíme do pekáča, posolíme, okoreníme a potrieme rozotretým cesnakom. V oleji z opekania upražíme cibuľu pokrájanú na drobno, pridá...

Polévka z krevet

Polévka z krevet

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička mleté papriky, 20 dkg másla, 4 lžíce hladké mouky, 12 ks krevet, 1 l hovězího bujónu

Čerstvé krevety malým kartáčkem dobře omyjeme a vhodíme je do vařicí vody.Vaříme 10-15 minut a necháme je ve vodě vychladnout.Z vychladlých krevet odstraníme tenký krunýř,z ocasu vyjmeme maso a střívko odstraníme.Z mouky a másla připravíme světlou...

Balkánská pomazánka

Balkánská pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tvarohu, 1/2 balení zakysané smetany, sůl, pepř, 2 jarní cibulky, 1 velké rajče, 1 zelená paprika

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a přidáme rajče a papriku nakrájené na malé kousky a nakonec vmícháme najemno posekané jarní cibulky, které dáme celé i s natí.

Srbské vepřové kotlety

Srbské vepřové kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vepřové kotlety, 1 cibule (nejlépe červená), 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 hrst nasekané petrželové nati, 0,5 lžičky cukru krupice, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce sádla

Kotlety lehce naklepeme a zprudka opečeme na lžíci sádla. Vyndáme je, osolíme, opepříme a necháme v teple pod pokličkou. Mezitím si ve výpeku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit, pak přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na ...