Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Bezlepková

Sušenky z ovesných vloček

Sušenky z ovesných vloček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g ovesných vloček, 240 g hladké mouky nebo celozrné mouky, 200 ml vody, 1/2 lžičky soli, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 120 g cukru moučka

V míse namočíme ovesné vločky (cca na 20 minut). Pak přisypeme prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Vše zpracujeme v těsto, vyválíme ho na plát, propícháme vidličkou a vykrajujeme kolečka (či jiné tvary). Pečeme na pečícím papíru cca 10 m...

Špenát bez smetany a mléka

Špenát bez smetany a mléka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mraženého špenátu, 1-2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce másla

Na másle si dozlatova osmahneme na jemno nakrájenou cibulku a rozetřený česnek a zalijeme troškou vody. Vhodíme změklý špenát a za občasného míchání vaříme. Na konci dosolíme, popřípadě opepříme.

Jogurtový sýr

Jogurtový sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g bílého nízkotučného jogurtu, 2 lžičky limetkové nebo citrónové šťávy, 1/4 hrnku posekané pažitky, 1/4 hrnku posekané petrželky, 1/4 lžičky soli, troška pepře

Cedník vyložíme plátnem a položíme ho nad misku. Do cedníku dáme jogurt a necháme ho po několik hodin stát při pokojové teplotě. Poté slijeme nahromaděnou tekutinu. Jogurt dáme do mixeru, přidáme bylinky a vše rozmixujeme na kaši. Osolíme a opepří...

Rychlé palačinky bez lepku

Rychlé palačinky bez lepku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 banán, 1 vejce, špetka skořice

Rozmixujte banán s vajíčkem a skořicí. Na rozehřáté pánvi usmažte 5 palačinek - obě strany se smaží velmi krátce.

Domácí pomazánka jako Lučina

Domácí pomazánka jako Lučina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 3 špetky soli

Postup přípravy je velice jednoduchý. Vezmu kastrůlek, do něj dám cedník, do cedníku utěrku, a do utěrky vyklopím bílý jogurt. Přikryji pokličkou, a dám na 24 hodin do lednice (někdo nechává těch 24 hodin v teple, ale v lednici mi to přijde bezpeč...

Kvalitní domácí jogurt

Kvalitní domácí jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150-200 g bílého jogurtu, 1000 ml kravského mléka

Mléko ( musí být čerstvé, tzn. z chlaďáku, ne krabicové, polotučné nebo plnotučné) zahřejeme na plotně v kastrůlku na 40 stupňů(správná teplota je velmi důležitá, při vyšší teplotě se jogurtové bakterie usmrtí, při nižší se dostatečně nepomnoží). ...

Halloumi špízy

Halloumi špízy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu, 1 citrón, 250 g sýru Halloumi, 1 červená cibule, 1 cuketa, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře

Rozmarýn nakrájíme na jemno. V nekovové míse ho smícháme s olejem. Přidáme kůru z citrónu (nastrouhanou) a šťávu z poloviny citrónu. Osolíme a opepříme dle chuti. Sýr nakrájíme na velké kusy (nejlépe 8 ks), cibuli nakrájíme na měsíčky (8 kusů měsí...

Mátové lassi

Mátové lassi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst máty peprné, 250 g bílého jogurtu, 100 ml plnotučného mléka, 1/2 lžičky soli, 1 špetku římského kmínu

Mátu zředíme s trochou mléka a rozmixujeme. Poté přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.

Zapečené čekankové puky

Zapečené čekankové puky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 ks čekanky obecné, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 6 plátků anglické slaniny, 1/2 lžičky fenyklu, 100 g sýru Gruyère

Čekankové puky vaříme 8-10 minut v páře. Poté je osušíme papírovým ubrouskem. Čekanku osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a zabalíme do slaniny. Naskládáme do pekáčku vytřeným olejem a posypeme sýrem a fenyklovými semínky. Pe...

Teplý salát z kuřecích jater

Teplý salát z kuřecích jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g lískových ořechů, 450 g játry, 120 g ledového salátu, 20 g petrželové natě, 6 lžíc olivového oleje, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžičku másla, 1 lžičku vinného octu, 125 ml Sherry, 1/2 citrónu, 2 stroužky česneku

Do mixéru dáme 4 lžíce oleje, česnek, petrželku, tři lžíce oříšků a papriku. Vše rozmixujeme. Získáme omáčku, kterou zakápneme v závěru játra. Zbylé ořechy opečeme nasucho v pánvi. Zbylý olej dáme spolu s máslem na pánev a zahřejeme. Přidáme játra...

Sójové boby se zeleninovou omáčkou

Sójové boby se zeleninovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g sóji, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 cuketa, 1 ks ostravské klobásy, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3-4 ks rajčat, 75 ml rajčatového pyré, 2 lžíce majoránky

Sójové boby namočíme přes noc (podobně jako fazole či čočku). Poté ji slijeme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme 30 minut doměkka. Cibuli, cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky, rajčata oloupeme a nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Přidáme...

Pacovský kapr

Pacovský kapr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 150 g hub, 40 g másla, 500 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 2 ks šalotky, 3 stroužky česneku

Kapra osolíme, opepříme a okmínujeme dle chuti. Dáme ho do pekáčku, přidáme houby, máslo a pár cherry rajčátek. Pečeme 15 minut přiklopené na 180 °C, poté ještě 5 minut odkryté. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a smažíme na pánvi. Přidáme ...

Ryba na řecký způsob

Ryba na řecký způsob

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 200 g tresky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 citrónu, 2 rajčata, 1 lžíce oregana, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Do pekáčku dáme brambory, cibuli, česnek, oregano, olej a pořádně zamícháme. Pečeme 15 minut na 200°C poté promícháme a pečeme ještě 15 minut. Poté přidáme citr...

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 vejce, 2 sterilované okurky, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 60 g slaniny, 400 g dlouhozrnné rýže, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout a rozčtvrtíme. Okurky podélně přepůlíme. Slaninu nakrájíme na čtyři špalíčky. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a z jedné strany potřeme hořčicí (jednu lžíci hořčice si necháme do omáčky). N...

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g červené čočky, 7 g soli, 7 g pepře, 4 mrkve, 2 citróny, 2 cibule, 4 ks čekanky obecné, 2 ks pomeranče, 2 balení sýru ricotta, 3 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce olivového oleje

Čočku uvaříme podle návodu (do vody přidáme citrónovou šťávu). Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli na plátky. Obojí restujeme na oleji spolu se slitou čočkou. Na talíře rozdělíme čekanku, tu ozdobíme skrojky pomeranče, přidáme čočkovou směs, s...

Labneh

Labneh

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g Řeckého jogurtu, 4 ks jarní cibulky, 1 lžíce kopru, 1 lžíce máty peprné, 2 lžíce olivový olej

Kopr, mátu i cibulky nasekáme najemno. Smícháme s řeckým jogurtem a nahoře zakápneme olivovým olejem.

Domácí brusinkové čatní

Domácí brusinkové čatní

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brusinek, 100 g jablka, 50 g cibule, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 ks chilli papričky

Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Přidáme brusinky. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno a přidáme k brusinkám. Přidáme i mletý zázvor a nasekanou chilli papričku. Vše povaříme tak 15-20 minut - podle potřeby podléváme vo...

Lilková pomazánka

Lilková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, 2 lžíce aceta balsamica, 7 g soli, 7 g pepře, 1 cibule, 1 balení žervé, 150 g piniových ořechů, 3 stroužky česneku, 10 kapek olivového oleje

Lilky si připravíme nejlépe den předem. Propícháme je vidličkou a pečeme hodinu na 200 °C doměkka. Po vychlazení je rozpůlíme a dužinu vydlabeme lžící. A přes noc (nebo aspoň na hodinu) necháme dužinu na cedníku odkapávat. Zbavíme se tak přebyte...

Citrónovo-oreganové brambory

Citrónovo-oreganové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,2 kg brambor, 4 lžíce oregana, 2 lžíce olivového oleje, 1 citrón, 1 lžička soli

Brambory nakrájíme na kusy s hranou asi 4 cm a uvaříme do poloměkka. Brambory dáme na plech, posypeme oreganem, osolíme, přidáme citrónovou kůru a pečeme 15 minut na 150 °C. Poté teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 20 minut – v polovině p...

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 14 dkg sušených rajčat, 175 g artyčoků, 400 g fety, 85 g oliv, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky chilli koření, 1/2 lžičky pepře

Česnek nakrájíme na tenké plátky. Sušenou chilli papričku rozdrtíme. Tymiánové lístky nasypeme do oleje a rozmixujeme ručním mixérem. Poté vmícháme česnek, chilli a hodně čerstvě nadrceného černého pepře (nesolíme, feta je dost slaná). Můžeme ...

Tahini omáčka s citrónem

Tahini omáčka s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 2 ks citrónu, 3 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 2 špetky mleté papriky

Česnek prolisujeme a smícháme se solí. Přidáme pastu tahini a pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáme šťávu z citrónů – směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Ochutnáme a pokud se nám to zdá málo kyselé, přidáme více citrónové šťávy. Nechá...

Krevetová korma

Krevetová korma

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce Korma pasty, 3 lžíce koriandru, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks cibule, 1 ks skořice, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g rýže basmati, 200 g hrášku, 200 g řeckého jogurtu, 50 g mandlí

Rýži vaříme v jiném hrnci podle instrukcí na obalu. Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na jemno. Smažíme ji doměkka asi 10 minut. Přidáme korma pastu a skořici a smažíme ještě tři minuty. Přidáme vývar a vaříme další 3 minuty. Poté přidáme hr...

Kuře s mandlemi na plechu

Kuře s mandlemi na plechu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prs, 500 g brambor, 50 g mandlí, 170 g řeckého jogurtu, 3 ks červené cibule, 2 ks papriky (kapie), 1 citrón, 1 stroužek česneku, 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce petrželové natě

Cibuli nakrájíme na měsíčky, brambory a papriky na plátky. Kuře nakrájíme na větší kusy (minimálně 5x5 cm). Vše dáme na plech a osolíme, opepříme podle chuti. V míse smícháme prolisovaný česnek, kmín, mletou papriku, olej, šťávu a kůru z citronu...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 2 ks cibule, 2 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce zázvoru, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sezamu, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce máty peprné, 1,5 lžičky ras al-hanout, 1,5 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 špetka šafránu, 300 ml zeleninového vývaru, 120 g meruněk, 200 g rajčat

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázvor nastrouháme. Obojí opečeme na zbylém oleji v jiné pánvi spolu se solí a pepřem. Citróny oloupeme tak, abychom získali plátky kůry. Plát...

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g švestek, 140 g včelího medu, 300 ml pomerančového džusu

Švestky dáme do hrnce, nalijeme vodu tak, aby všechny švestky byly ponořené. Poté nalijeme med a džus. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 15 minut. Poté švestky s pomocí lžíce vyjmeme z nálevu a dáme stranou. Nálev vaříme dokud nemá s...

stránka: