Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Diabetická

Vlněné knedlíky - z mikrovlnky

Vlněné knedlíky - z mikrovlnky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček polohrubé či hrubé mouky, 2 rohlíky, 1 hrneček mléka, 1/2 balení droždí (kvasnice), 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 2 lžíce oleje

Včerejší rohlíky nakrájíme na kostičky a vsypeme do mísy. Přisypeme hrnek mouky, přidáme vejce, olej a sůl. Odlejeme asi 1/3 mléka a přidáme droždí (možno s trochou cukru). Necháme vykynout. Přidáme do mísy, přilijeme zbytek vlažného mléka. Vymíc...

Česká čína rychlá a dobrá

Česká čína rychlá a dobrá

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,4 kg vepřového masa, 1 balení sterilované zeleniny (lečo,Moravanka, Kunovjanka apod.), špetka soli, 1 sáček slaných burských oříšků

Vepřové maso pokrájíme na nudličky, či malé kousky, požívám cokoliv, plecko, kýtu, ořez z křížových kostí /ten je nejlepší...) a hodím na pánvičku. Mnohdy není potřeba dávat vůbec omastek a když tak jen oříšek sádla. Maso prudce opeču a teplotu t...

Vařená ryba

Vařená ryba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks ryby, 1 ks cibule, celý pepř, bobkový list, sůl, 1 vejce uvařené natvrdo, petrželka, máslo

Rybu očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce ryby uvaříme ve slané vodě, do které jsme dále přidali cibuli, pepř a bobkový list. Vaříme krátce, postačí 1O minut. Po uvaření porce ryby vyndáme na talíře, posypeme vejci, které jsme nakrájeli na kos...

Smažené kostky z filé

Smažené kostky z filé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 dkg rybího filé, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 8 stroužků česneku, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky soli, 1 hrneček oleje na smažení

K přípravě tohoto jídla se snažíme vyhledat druh filé, které se co nejméně rozpadá.... Filé nakrájíme na kostky a obalíme v těstíčku, které připravíme z vajec, mouky, lisovaného česneku, soli a mletého kmínu. Rozpálíme větší množství oleje n...

Pikantní fazolový salát

Pikantní fazolový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 konzervy fazolí, 10 lžic kečupu, 10 sterilovaných okurek, 1 cibule, špetka chilli koření, 1-2 špetky soli, 1-2 špetky pepře, 1-2 balení paprikáše

Fazolky z konzervy scedíme, omyjeme vodou a vložíme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, paprikáš. Osolíme, opepříme, přidáme chilli a pikantní kečup. Smícháme a necháme v chladu chvíli odležet. Rychlý recept na kaž...

Zapékaný Ementál

Zapékaný Ementál

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g plátků Ementálu, 150 g plátků chléba, 1 velké jablko, 200 ml sladké smetany, 3 vaječné žloutky, 50 g másla, troška mletého pepře, troška muškátového ořechu, sůl podle potřeby

Tenké krajčeky chleba opečieme na masle. Nakrájane plátky ementálu poukladáme na chlieb spolu s tenkými rezmi olúpaného jablka. Syr aj jablka krájame tak, aby plátky syra aj jablka vždy zodpovedali rozmerom chleba. Maslom vymastíme zapékaciu misu ...

Drožďová pomazánka s cibulkou

Drožďová pomazánka s cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg droždí (kvasnic), 5 dkg másla, 5 dkg šunky, 3 vejce, 1 cibule, 5 dkg strouhanky, 3 lžíce mléka, špetka soli dle potřeby, špetka mletého pepře dle potřeby, troška pažitky

Cibuli nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle. Přidáme rozdrobené droždí a smažíme dorůžova, stále mícháme! Přidáme mléko, strouhanku a jemně pokrájenou šunku, vejce, osolíme, opepříme a mícháme do žádané hustoty. Pomazánku vylepšíme pažitk...

Jogurt s vločkami

Jogurt s vločkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce tekutého medu, 2 lžíce mléka, 1 balení bílého jogurtu, 2 hrsti ovesných vloček

Kvalitní včelí med rozmícháme se dvěma lžícemi čerstvého mléka. Jogurt dáme do misky a za stálého míchání přidáváme medové mléko. Pak přimícháme ovesné vločky - mohou být lehce opražené a dáme asi na hodinu do lednice. Vločky krásně nabobtnají.

Šunková pěna

Šunková pěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg šunky, 20 dkg másla, 8-9 lžic šlehačky, špetka soli dle potřeby, špetka pepře bílého dle potřeby

Šunku umeleme či umixujeme dvakrát, aby byla dostatečně jemná. Máslo utřeme do pěny, přidáme šunku a společně řádně promícháme. Ochutíme mletým bílým pepřem a solí a přidáme ušlehanou smetanu. Směs naplníme do podlouhlé formy a dáme ztuhnout do l...

Houbová pomazánka od tatínka

Houbová pomazánka od tatínka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 20 g rostlinného oleje, 70 g cibule, 1/2 lžička kari koření, špetka soli, špetka drceného kmínu, 100 g šunky, 1 lžíce kečupu, petrželová nať na ozdobu

Očištěné houby najemno nakrájíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a kari, přidáme houby, sůl, kmín a doměkka podusíme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a přiáme k houbám, dochutíme kečupem a ozdobíme zelenou petrželkou. Mažeme na tmav...

Zapečené brambory s tvarohem - tzv."krizovky"

Zapečené brambory s tvarohem - tzv."krizovky"

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor , 4 lžíce másla, 250 g tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky, sůl dle potřeby, mléko dle potřeby

Brambory oškrábeme, opláchneme ve studené vodě a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější nudle (slabší hranolky - pro příklad), podusíme na másle a rozložíme do vymazané misky z varného skla. Tvarohy smícháme s pořádně rozšlehanými žloutky, přípa...

Salát s avokádem, fíky a zeleným kořením

Salát s avokádem, fíky a zeleným kořením

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g listového salátu, 1 avokádo, 1 lžíce citronové šťávy, 8 čerstvých fíků, 4 lžíce nasekané bazalky, kopru a bylinek dle vlastní chuti, Zálivka: 1/2 lžíce dijonské hořčice, 1 dcl olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce vody, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce nasekaných bylinek stejných jako v základu

Avokádo oloupeme a vytáhneme slupku, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby se nezbarvilo. Fíky nakrájíme čtvrtky, nebo když jsou menší tak stačí na polovinu. Záleží na velikosti plodů. Smícháme s bylinkami a natrhaným a opraným sal...

Jemný chřestový předkrm

Jemný chřestový předkrm

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší svazky chřestu, 4 lžíce másla, 1 citron, 2 lžíce hnědého cukru, sůl dle potřeby

Čerstvý chřest zbavíme dřevnaté spodní části. Odřízneme ostrým nožem asi tak v místě, kde se chřest při ohnutí začne lámat, nikoliv ohýbat! Pak jemně oloupeme poslední třetinu výhonků od tuhých vláken. Rozdělíme na 4 stejné hromádky a pomocí režné...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Domácí pomazánka jako Lučina

Domácí pomazánka jako Lučina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 3 špetky soli

Postup přípravy je velice jednoduchý. Vezmu kastrůlek, do něj dám cedník, do cedníku utěrku, a do utěrky vyklopím bílý jogurt. Přikryji pokličkou, a dám na 24 hodin do lednice (někdo nechává těch 24 hodin v teple, ale v lednici mi to přijde bezpeč...

Kvalitní domácí jogurt

Kvalitní domácí jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150-200 g bílého jogurtu, 1000 ml kravského mléka

Mléko ( musí být čerstvé, tzn. z chlaďáku, ne krabicové, polotučné nebo plnotučné) zahřejeme na plotně v kastrůlku na 40 stupňů(správná teplota je velmi důležitá, při vyšší teplotě se jogurtové bakterie usmrtí, při nižší se dostatečně nepomnoží). ...

Zapečené grilované cuketky

Zapečené grilované cuketky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 mladé cukety, 1 cibule, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, špetka mletého pepře, 5 vajec, 1/2 šálku plnotučného mléka či smetany, 20 dkg strouhaného eidamu, kousek másla

Cukety oloupeme (pokud jsou hodně mladé není potřeba) a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme potit asi 20 minut. Opláchneme je a osušíme. Rozpálíme gril. V hlubší zapékací míse rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a...

Jablka krouhaná ve vlastní šťávě pro diabetiky

Jablka krouhaná ve vlastní šťávě pro diabetiky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg jablek

Omytá a oloupaná jablka nakrouháme a hned plníme do zavařovacích sklenic, aby nám nezhnědla. Jablka do sklenic dobře napěchujeme a jsou-li šťavnatá, můžeme přebytečnou šťávu slít. Krouhaná jablka naplníme až po okraj, sklenici dobře uzavřeme víčke...

Salát z dušených žampiónů

Salát z dušených žampiónů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žampionů, máslo, sůl, pepř, drcený kmín, křen, bílý jogurt, citronová šťáva

Žampióny nasucho očistíme, ale neloupeme. Nakrájíme na středně silné plátky. Propláchneme je studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi si rozehřejeme máslo nebo olej, přidáme žampióny, osolíme, opepříme a okmínujeme drceným kmínem. Dusíme 5 minut ...

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g červené čočky, 7 g soli, 7 g pepře, 4 mrkve, 2 citróny, 2 cibule, 4 ks čekanky obecné, 2 ks pomeranče, 2 balení sýru ricotta, 3 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce olivového oleje

Čočku uvaříme podle návodu (do vody přidáme citrónovou šťávu). Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli na plátky. Obojí restujeme na oleji spolu se slitou čočkou. Na talíře rozdělíme čekanku, tu ozdobíme skrojky pomeranče, přidáme čočkovou směs, s...

Špenátovo-řeřichový salát

Špenátovo-řeřichový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst řeřichy, 100 g špenátu, 1 ks červené cibule, 7 g soli, 7 g pepře

Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme ji s řeřichou a špenátem. Olivový olej vyšleháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem. Salát podáváme zastříknutý zálivkou.

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 ks brambory, 1 stroužek česneku, 850 ml zeleninového vývaru, 900 g hrášku, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 lžíce máty peprné, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky třtinového cukru

Jarní cibulku nakrájíme na kousky a dáme ji do hrnce s nakrájenou bramborou, česnekem a vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Poté přidáme hrášek a pět minut ho povaříme. Přidáme mátu, cukr a citrónovou šťávu a r...

Salát z máty, limetky a okurky

Salát z máty, limetky a okurky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 2 ks limety, 1 lžíce vinného octu, 1/2 lžíce třtinového cukru, 1 hrst máty peprné, 1 ks chilli papričky

Okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přidáme limetkovou šťávu, ocet a cukr. Pořádně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice. Těsně před podáváním přidáme mátu a chilli papričky. Podáváme s vinným octem na dochucení.

Vepřová panenka s hráškovým pyré

Vepřová panenka s hráškovým pyré

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vepřové panenky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 lžička řepkového oleje, 100 g brambor, 50 g hrášku, 2 ks jarní cibulky, 1 lžička másla

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme panenku na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme 3 minuty na řepkovém oleji dozlatova. Brambory rozmixujeme, smícháme je s hráškem a nasekanou jarní cibulkou, zjemníme máslem ...

Tiramisu a la diabetik

Tiramisu a la diabetik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení tučného tvarohu, 2 lžičky nízkoenergetického sladidla, 2 balení šlehačky v prášku bez cukru, 1 balení piškotů dia celozrnných, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 šálek silné kávy, mléko dle potřeby

Tvaroh smícháme se sladidlem. Šlehačku dle návodu ušleháme dotuha a smícháme s tvarohem. Uvaříme kávu a osladíme ji. Piškoty namáčíme do kávy a klademe na dno dortové formy tak, aby byly těsně vedle sebe. Poté je pokryjeme částí připraveného krému...

stránka: