Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Exotika

Citrónovo-cuketový koláč s pistáciemi

Citrónovo-cuketový koláč s pistáciemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

175 g pistácií, 250 g třtinového cukru, 200 g másla, 280 g hladké mouky, 140 g cukety, 175 g cukru moučky, 1,25 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1,25 lžičky sody bikarbóny, 3 vejce, 3 ks citrónu

150 g pistácií rozmixujeme s třtinovým cukrem na jemno. Smícháme s máslem pokojové teploty, moukou, sodou a kypřícím práškem, vmícháme vejce, jogurt, kůru a šťávu ze dvou citronů. Šleháme do jemné hmoty. Poté vmícháme nastrouhanou cuketu a dále ...

Mátové lassi

Mátové lassi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst máty peprné, 250 g bílého jogurtu, 100 ml plnotučného mléka, 1/2 lžičky soli, 1 špetku římského kmínu

Mátu zředíme s trochou mléka a rozmixujeme. Poté přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme.

Mangová pěna s růžovými pusinkami

Mangová pěna s růžovými pusinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g manga, 4 lžíce třtinového cukru, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžičku limetové šťávy, 1 bílek, 1 špetku soli, 1/2 lžičky bramborového škrobu, 75 g cukru krupice, 1 ml potravinářského barviva

Smetanu vyšleháme ve šlehačku. Mango rozmixujeme s cukrem a vmícháme šlehačku. Ochutíme limetkovou šťávou. Rozdělíme do formiček (pudinkových, na muffiny...) a dáme 30 minut do lednice. Bílek vyšleháme se solí a cukrem. Dále pak 30 ml vody smíchám...

Rasgulla koule se šafránem

Rasgulla koule se šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

850 ml plnotučného mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 1,5 hrnku cukru krupice, , 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce třtinového cukru, 40 g pistácií

Mléko dáme vařit a až začne vřít, přidáme citrónovou šťávu. Poté odstavíme a mícháme, dokud se mléko nesrazí. Pak ho necháme překapat přes plátno - může to trvat i hodinu. Mezitím si připravíme cukrový sirup - svaříme krupicový cukr s 500 ml vody....

Sirup z čerstvého zázvoru

Sirup z čerstvého zázvoru

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek zázvoru, 1 hrnek cukru krupice, 300 ml vody, 2 ks skořice, 1 lžíce citrónové šťávy

Zázvor oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky. Nasypeme do hrnce, přidáme cukr a vodu a vše přivedeme k varu. Pak vhodíme 2 celé skořice a necháme na plotně na mírném ohni probublávat asi hodinu. Po hodině odstavíme z plotny, přidáme citrónov...

Asijský kuřecí salát

Asijský kuřecí salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 hlávkového zelí, 3 mrkve, 5 ks jarní cibulky, 2 chilli papričky, 4 lžíce koriandru, 20 g arašídů , 3,5 lžíce omáčky Hoisin, 1,5 lžíce sezamového oleje

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smažíme na oleji dozlatova. Zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme najemno nebo nakrájíme na tenké nudličky, jarní cibulku nakrájíme diagonálně na plátky. Chilli papričku a koriandr nasekáme najem...

Salát s mangem a granátovým jablkem

Salát s mangem a granátovým jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks manga, 60 g granátového jablka, 50 g rukoly, 40 g polníčku, 2 lžíce pomerančové šťávy, 3 lžíce citronové šťávy, hrst arašídů nesolených, 3 lžíce makového oleje Bohemia olej, špetka soli, špetka mletého pepře

Mango oddělíme od pecky, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rukolu s polníčkem opláchneme a necháme okapat. Arašídy nakrájíme na menší kousky. Pomerančovou a citónovou šťávu smícháme s makovým olejem, osolíme a opepříme. Salát smícháme se zálivk...

Rybí závitky

Rybí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky bílé veky, 1 cibule, 1 hrneček mléka, 150 g žampionů, 60 g másla, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce citronové šťávy, 600 g rybího filé

Veku nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Cibuli oloupeme a posekáme nadrobno. Žampiony očistíme a rozkrájíme na plátky. Na polovině rozpáleného másla zesklovatíme cibuli, přidáme žampiony a opečeme doměkka. Vmícháme petrželku, osolíme a opepř...

Losos na saké

Losos na saké

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 filety z lososa, 4 jarní cibulky, 60 ml saké, 20 ml sojové omáčky, 1 lžička mletého zázvoru

Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si dva čtverce alobalu. Smícháme saké, sójovou omáčku a zázvor a v téhle omáčce důkladně obalíme plátky lososa. Přeneseme je do alobalu a do zbylé omáčky přimícháme nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Směsí ...

Salát s mandarinkami

Salát s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 5 mandarinek, 2 nepálivé papriky, 100 g žampionů, 200 g tvrdého sýra, 1 nízkotučný bílý jogurt, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička hořčice, 1 lžička medu

Opláchnutá jablka rozpůlíme, odstraníme jadřince, oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Žampiony očistíme a rozkrájíme na stejně velké kousky. V mírně osolení vodě s trochou kmínu žampiony uvaříme. Jakmile jsou měkké, scedíme a necháme okapat. Z ...

Sladká krémová polévka

Sladká krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g dýně, 750 ml drůbežího vývaru, špetka skořice, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 40 ml podmáslí, 200 g batátů - sladkých brambor

Sladké brambory a dýni omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme vývar a nakrájenou zeleninu do něj vhodíme spolu se skořicí a muškátovým květem. Přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na minimum. Přiklopíme pokličkou a vaří...

Pečené kaki se sněhem

Pečené kaki se sněhem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kaki, 4 lžíce rumu, 4 bílky, 4 lžíce cukru moučka, 100 g mandlových lupínků

Kaki umyjeme a zbavíme lístečků. Každé ovoce rozřízneme na osm dílků, ale nedořezáváme do konce. Kaki by mělo vytvořit jakoby květ, který polijeme rumem. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, kterým kaki ozdobíme. Dáme zapéct do trouby rozpálené n...

Čertovská kuřecí křidýlka

Čertovská kuřecí křidýlka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí křídla, sůl, 2 lžíce oleje, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíce rybí omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžička Sambal oelek, 1 lžička citronové šťávy, 2 stroužky česneku, pepř

Kuřecí křidýlka omyjeme osušíme a mírně osolíme. Připravíme si marinádu smícháním oleje, tmavé sójové omáčky, worcesterové omáčky, rybí omáčky, ústřicové omáčky, medu, sladké chilli omáčky, sambal oelek, citrónové šťávy, česneku a pepře. Křidýlka ...

Liči s chilli v alobalu

Liči s chilli v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g liči, 100 g mandarinek (nejlépe čerstvých), 6 lžic chilli omáčky, 2 lžíce mandlových lupínků, 1/2 lžičky másla

Rozehřejeme troubu na střední stupeň. Z alobalu vystřihneme dva čtverce, které lehce pomažeme rozehřátým máslem. Liči oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Mandarinky oloupeme, rozebereme na dílky a ty podle velikosti krájíme na poloviny neb...

Salát z fazolek s uzeným kuřetem a tropickou salsou

Salát z fazolek s uzeným kuřetem a tropickou salsou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzeného kuřecího masa, 200 g zelených fazolek, 1/2 manga, 1/2 papáji, Zálivka: šťáva z 1 pomeranče, 1/2 papáji, 1/2 manga, 1 oloupané rajče bez semínek, 1 červená cibule nadrobno, 1 lžíce vinného octa, 6 lžíc olivového oleje, 1 lžíce Dijonské hořčice, sůl a pepř dle chuti

Uzené kuřecí maso naporcujeme. Ovoce nařežeme na tenké plátky a fazolky uvaříme asi 20 minut ve slané vodě. Necháme okapat. Všechny ingredience na zálivku smícháme, ovoce nadrtíme do zálivky, aby vznikla salsa. Poté klademe na talíř fazolky, p...

Kuřecí s ostrou omáčkou

Kuřecí s ostrou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 250 g brambor, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 2 chilli papričky, 1 bobkový list, 1/2 plechovky červených fazolí, 1 a 1/2 papriky (1/2 z každé barvy), 1/2 lžíce octa, 1/2 lžíce mleté papriky, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř dle chuti

Maso nakrájíme na kostky a opečeme zprudka na oleji. Osolíme, opepříme a prozatím odložíme bokem. Cibuli nasekáme nadrobno a osmahneme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k cibuli, spolu s rajčaty z plechovky, chilli a bobkovým ...

Kakaový tunel

Kakaový tunel

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 200 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 150 g másla, 250 g tučného tvarohu, 120 g cukru moučky, 2 banány

Vejce s cukrem krupicí vyšleháme do pěny a vmícháme mouku a kakao. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ( 200°C asi 12 minut). Po vytažení z trouby srolujeme po kratší! straně a necháme vychladnout. Na náplň ušleháme máslo s cukrem mouč...

Mojito shooter

Mojito shooter

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2.5 ml bíleho rumu, 2.5 ml minerálky, plátek limetky, list máty, špetka třtinového cukru

Do panáku nalijeme do půlky rum a dolijeme sodovkou. Na talířek si položíme mátu nasypeme na ní cukr, zakapeme limetkou a smotáme do ruličky. Takto udělanou ruličku rozžvýkáme a zapijeme panákem.

Avokadový mix

Avokadový mix

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 avokáda, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, 100 g sýra feta, 2 lžíce vinného octa

Avokádo oloupeme, rozkrojíme na polovinu, vybereme pecku a dužinu nakrájíme na menší kousky. Rajčata umyjeme, nakrájíme na tenké plátky, sýr nakrájíme na kostky. Všechno společně zlehka promícháme, pokapeme vinným octem a necháme odležet v chladu.

Zapékané artyčoky se šunkou

Zapékané artyčoky se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 artyčoky, 30 ml citronové šťávy, 100 g šunky, 5 vajec, 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 60 g strouhaného parmazánu

Z artyčoků odkrojíme spodní část a nůžkami ustřihneme špičaté konce listů. Artyčok potřeme citronovou šťávou a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Scedíme a necháme okapat. Lžící vybereme "chmýří" a artyčoky narovnáme na plech, vzniklými dolíky naho...

Těstovinový salát po asijsku

Těstovinový salát po asijsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 svazek jarní cibulky, 3 různě barevné papriky, 400 g těstovin, 2 lžíce sezamu, 1 lžíce rostlinného oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 250 g sojových výhonků, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžičku koření sambala, 1 lžičku medu, 1 hrst sekané pažitky na ozdobu

Kuřecí maso omyjeme a osušíme. Nakrájíme jej na malé kostičky a ty pak překrájíme na malé proužky. Cibuli očistíme, omyjeme a poté ji nakrájíme šikmo na tenká kolečka. Papriky rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Těstoviny uvaříme dle...

Citrusový koktejl

Citrusový koktejl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 pomeranče, 1 citróny, 2 limetky, 1 lžíce cukru krupice, 100 ml vody, 1 svazek máty peprné

Vodu s cukrem a lístky máty svaříme a necháme vychladnout. Mezitím vymačkáme citrusové ovoce a získanou šťávu smícháme s mátovou vodou. Dáme vychladit a poté rozlijeme do sklenic.

Krokety z humřího masa

Krokety z humřího masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g humrového masa (tepelně zpracovaného), špetka soli, špetka pepře, troška citrónové kůry, troška citrónové šťávy, 2 lžíce majonézy, 2 ks vařených bílků, 2 lžíce nasekané petrželky

Humří maso pokrájíme na drobné kousky, podle chuti osolíme, okořeníme pepřem, citrónovou kůrou a citrónovou šťávou. Přidáme majonézu a dobře promícháme. Ze směsi uděláme malé krokety, které obalíme ve vařených strouhaných bílcích promíchaných s je...

Restovaný chřest s krevetou

Restovaný chřest s krevetou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 10 (cca 300g) mladých chřestů, 5 krevet (cca 150g), 1 lžička sójové omáčky, 2 lžičky ústřicové omáčky, 1 lžička rybí omáčky, ¼ lžičky cukru, ½ šálku thajského kuřecího vývaru, 1 lžička rozmíchaného kukuřičného škrobu, 2 lžíce vody, ¼ lžičky bílého pepře

Rozpalte wok na vysokou teplotu a přidejte olej. Když je olej horký, přidejte česnek a restujte, dokud nezačne vonět, zhruba 1 minutu. Přidejte chřest a krevety a restujte, dokud chřest nezkřehne a krevety nezrůžoví, zhruba 3 – 4 minuty. Přidejte ...

Ananasovo - sýrová pomazánka

Ananasovo - sýrová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g taveného sýra, 1 konzervu ananasu, 1 lžíci citrónové šťávy, 4 lžíce zakysané smetany

Sýr smícháme se smetanou. Přidáme citrónovou šťávu a vyšleháme do pěny. Přimícháme na kousky nakrájený ananas.

stránka: