Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Finančně nenáročné - stránka 214

Bramborové placky

Bramborové placky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 větších brambor, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 1-2 lžičky kmínu, 2 lžičky majoránky, 5 stroužků česneku, 50 ml olej či sádla na smažení

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Necháme chvíli stát do doby, než pustí vodu, vymačkáme ji a pak slijeme. Přidáme vejce, koření, prolisovaný česnek, hladkou mouku - všechny ingredience dle chuti můžeme přidat či ubrat. Tyto př...

Gulášová svačinová polévka

Gulášová svačinová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého masa, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 větší cibule, 4 brambory, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce mleté červené papriky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce hladké mouky, pro dietu mouky bezlepkové, 3 stroužky česneku, 1 lžička petržele nebo pažitky, 1/2 lžičky drceného kmínu

Cibuli nasekáme najemno, zpěníme ji na oleji. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud maso neztmavne (nezhnědne). Okořeníme paprikou (případně hotovým gulášovým kořením), pepřem, solí, kmínem. Vložíme brambory nakrájené na malé kostičky a zalijeme v...

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks větší cukety, 1 lžička soli, 2 vejce, 150 g strouhaného eidamu (Edamu), 1 lžíce sekané petržele, 3 lžíce hladké mouky

Cuketu oloupeme, omyjeme, nastrouháme na struhadle nahrubo, vymačkáme přebytečnou vodu. S mírou osolíme a vmícháme najemno nasekanou petrželku. Přidáme vejce, strouhaný sýr a zahustíme moukou. Vše prohněteme ve středně tuhou hmotu. Tvoříme karban...

Rizoto s kuřecím masem a houbami

Rizoto s kuřecím masem a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, 150 g kuřecích prsou, 1 hrst sušených hub, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1,5 l drůbežího bujónu

Cibuli nasekáme najemno (pro děti ji moc nedoporučujeme), zpěníme na olivovém oleji. Přidáme na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso, nedovařenou rýži, osolíme, opepříme. Orestujeme, přidáme předem namočené houby a zalijeme bujónem (1-2 naběračk...

Rajská polévka jinak

Rajská polévka jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml rajčatového protlaku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 l vody, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/2 menšího celeru, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička másla

Cibuli nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Lehce orestujeme, přilijeme rajčatové pyré, osolíme, opepříme, přidáme ostatní koření a vaříme cca 40 minut. Poté polévku rozmixujeme nebo propasírujeme dohladka, ...

Sýrovo smetanová omáčka

Sýrovo smetanová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 3 dcl drůbežího bujónu, 1 balení sladké smetany, 50 g taveného smetanového sýru, 2 lžíce rostlinného oleje

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Pořádně promícháme, ať se nám nevytvoří hrudky. Poté přidáme smetanu a sýr, který necháme rozpustit a vaříme ještě asi 5 minut, aby omáčka zhoustla.

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

svazek kopřiv, 4 vejce, sůl, 2 lžíce másla

Brzy z jara (v období Velikonoc) nasbíráme mladé kopřivy, pečlivě omyjeme a nasekáme. Orestujeme na másle, poté přidáme vejce a mícháme. Podle chuti dosolíme.

Salát tzatziki

Salát tzatziki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 250 ml bílého jogurtu, sůl

Okurku nastrouháme, dužinu oddělíme od vody, aby nebyl salát tak řídký a posolíme. Necháme odstát a opět odlijeme vodu. Dužinu poté smícháme s jogurtem. Doporučujeme řecké jogurty, které mají hustší konzistenci.

Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g cukru moučka, 3/4 sklenky horkého mléka, 3/4 sklenky rostlinného oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s moučkovým cukrem, přidáme ohřáté mléko a olej. Do těsta střídavě, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Formu natřeme tukem a vysypeme moukou. Do připravené formy vyklopíme těsto a pečeme...

Kovbojský salát

Kovbojský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 5 rajčat, 1 konzerva červených fazolí, 1 větší paprika, 60 g smetanového sýru, 100 g eidamu, 50 ml mléka, 1 hrst sterilizované kukuřice

Okurku oloupeme a společně s rajčaty a paprikou očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Fazole opláchneme pod tekoucí vodou a přimícháme je již k nakrájené zelenině. V mléku rozmícháme tavený sýr, směs osolíme a opepříme. Sýrovou zálivku ...

Rychlovka z lilků

Rychlovka z lilků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krajíce chleba, 1/2 lilku, 1 lžíce olivového oleje, 10 dkg barevné papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 3 lístky čerstvé bazalky, špetka soli, troška mletého bílého pepře

Lilek nakrájíme na tenké podélné plátky, které nasolíme a necháme vypotit. Setřeme vyšlou vodu a grilujeme z obou stran po 2 minutách. Připravíme si marinádu z oleje, citrónové šťávy, tymiánu, utřeného česneku se solí, pepře. Vložíme grilované lil...

Alkoholikova roštěnka

Alkoholikova roštěnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 velká cibule, 2 dcl světlého piva, 400 g dlouhozrné rýže, 1 konzerva hrášku, 1 lžíce sádla, 3 lžíce instantní tmavé jíšky, špetka soli, špetka pepře

Roštěnky opláchneme a rovnoměrně naklepeme. Poté roštěnky po stranách mírně nařízneme, aby se později při smažení nekroutily. Nakonec roštěnky jemně osolíme a opepříme a necháme asi 2 hodiny naložené v oleji. Na pánvi rozpálíme sádlo, ve kterém ro...

Ratatouille

Ratatouille

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lilky, 4 mladé cukety, 3 větší cibule, 4 ks červené a žluté papriky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička nasekaného tymiánu, 1 lžička nasekaného oregana, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička bazalky, 1 lžíce citrónové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli

Lilky nakrájíme na kolečka, ty na čtvrtky, posolíme a necháme ,,vypotit“ (volně ležet, aby odešla přebytečná voda). Cukety nakrájíme na půlkolečka, rajčata a papriky na kostičky, cibuli na měsíčky a česnek na plátky. Lilky otřeme od soli, promíchá...

Plněná kuřecí křidélka

Plněná kuřecí křidélka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks kuřecích křídel, 130 g nivy, 2 kousky bílého pečiva, 3/4 dcl mléka, 1 vejce, lžička másla, 1 jarní cibulka, 1/2 hrnečku drůbežího bujónu, troška mletého pepře, špetka soli

Křídla si připravíme pro plnění – odřízneme konce, omyjeme, osušíme. Nastrouháme si nivu, pečivo nakrájíme na malé kostičky, které namočíme v mléce. Vymačkáme je, promícháme s nivou, vejcem a najemno nasekanou cibulkou, opepříme a mírně osolíme (p...

Pikantní ovocný koláč

Pikantní ovocný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 3 vejce, 225 g cukru moučka, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 125 g másla, 50 g cukru krupice, 100 g mletých lískových jader, 1 kg višní či švestek, 200 ml rumu

Do prosáté mouky vklepneme 1 vejce. Přidáme 150 g moučkového cukru, skořici a špetku soli. Poklademe kousky másla a vypracujeme křehké hladké těsto. Necháme je ve fólii alespoň půl hodiny v chladu odpočinout. Dortovou formu vymažeme, vtiskneme t...

Tuňákové těstoviny

Tuňákové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení vaječných těstovin, 1/2 konzervy hrášku, 1/2 konzervy kukuřice, 1/2 konzervy fazolí, 50 g zelených nebo černých oliv, 1 konzerva tuňáka, 100 g sýru eidam, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 rajče

Těstoviny vložíme do osolené vody a dle návodu na obalu uvaříme. Hotové těstoviny scedíme a slijeme do mísy a pokapeme olivovým olejem. Hrášek, kukuřici a fazole opláchneme pod tekoucí vodou a přimícháme do těstovin. Vše mírně opepříme. Ke směsi v...

Pikantní koláč s rybízem

Pikantní koláč s rybízem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 60 g mletých mandlí, 220 g cukru krupice, 3 vejce, 100 g másla, špetka soli, 250 g červeného rybízu, 2 hrsti sekaných mandlí, 1 lžíce solamylu

Prosátou mouku smícháme s mletými mandlemi, solí a cukrem (100 g). Přidáme 2 žloutky a změklé máslo. Vše rukama zpracujeme v těsto, které necháme ve fólii cca půl hodiny v chladu odpočinout. Rybíz umyjeme a necháme okapat. Zatím si připravíme tuh...

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Kukuřičná polévka

Kukuřičná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 klasů kukuřice, 1 l vody, 2 cibule, sůl, pepř, 200 ml sladké smetany, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce rostlinného oleje

Zrníčka kukuřice odstraníme z klasu pomocí nože. V hrnci rozehřejeme tuk a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme vodu, přidáme kostku bujónu, zrníčka kukuřice a přivedeme k varu a poté dusíme na mírném plameni, dokud není kukuřice ...

Houbová zeleninová polévka

Houbová zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1,5 l vody, sůl, 1 mrkev, 50 g bulvového celeru, 1 cibule, 200 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 kus bílého pečiva, troška petržele

Očištěné, na plátky nakrájené houby zalijeme vodou, osolíme a chvíli vaříme. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostičky nakrájené brambory a vaříme dál. Mezitím si připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a dáme ji do polévky, ...

Letní hrachová polévka s jogurtem

Letní hrachová polévka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml rostlinného oleje, 2 střední cibule, 250 g brambor, 2 stroužky česneku, troška zázvoru, koriandr, kmín, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 500 g hrášku, 3 listy máty peprné, sůl, pepř, 250 ml nízkotučného jogurtu, 300 ml mléka

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli i brambory a pár minut smažíme. Poté vložíme nasekané stroužky česneku, přidáme koření - zázvor, koriandr, kmín a vše zapráším...

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g frankfurtských párků, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, pepř, sůl, troška petržele, 1,5 l vody

Cibuli nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm připravenou cibuli. Zaprášíme moukou, opražíme. Poté vmícháme mletou papriku a zalijeme vodou. Zamícháme, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme cca 25 minut. Polévku poté d...

Piškotová bábovka s citrónovou polevou

Piškotová bábovka s citrónovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 150 g másla, 250 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 400 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka citrónové kůry, 250 ml mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce cukru moučka, trocha vody

Změklé máslo utřeme s 250 g cukru, pak vetřeme 4 žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a citrónovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do pěny pomalu zapracováváme mouku, sníh z bílků a vlažné mléko. Vlijeme do vysypané formy a pečeme cca 40...

Listové kapsy s broskví

Listové kapsy s broskví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 250 g másla, 55 ml vody, 1/4 lžičky soli, 3 vejce, 25 ml octa, konzerva půlených broskví

Listové těsto spojujeme ze dvou odlišných hmot. 1) tuhé máslo s prosátou moukou (100 g) rychle vypracujeme v těsto, které dáme minimálně na 2 hodiny odpočinout do chladu 2) Smícháme vlažnou vodu s octem, solí a žloutky. Postupně tekutou směs při...

Pikantní čočková polévka z červené čočky

Pikantní čočková polévka z červené čočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g červené čočky, 1,25 l vody, 400 g mrkve, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 g rajčat, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, kmín, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, špetka kurkumy, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, 300 ml mléka, 2 cibule

Mrkev a rajčata očistíme a pokrájíme na malé části. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Červenou čočku důkladně opláchneme studenou vodou, necháme ji okapat a vložíme do hrnce (červená čočka se nemusí předem namáčet). Do hrnce poté přidá...

stránka: