Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 136

Chobotničky v chilli omáčce

Chobotničky v chilli omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml octa, 50 ml sherry, 3 čerstvé chilli papričky, 1/2 lžičky cukru moučky, 12 malých chobotniček, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 3 lžíce sladké chilli omáčky, sůl, rajčata na ozdobu, nať petržele na ozdobu, 3 lžíce olivového oleje

Smícháme sherry, ocet, rozpůlené chilli papričky, cukr, 2 lžíce oleje, mletou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Každou chobotničku omyjeme pod tekoucí vodou a odřízneme hlavičky se zobákem. Pokud zobák nenajdeme, uděláme řez u chapadla a hle...

Zapečené lilky

Zapečené lilky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší lilky, 300 g mletého masa, 2 rajčata, 2 papriky, 150 ml rajčatového protlaku, 1-2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžička worcesterské (Worcesterové) omáčky, 200 g eidamu (Edamu)

Lilky oškrábeme, vydlabeme měkkou dutinu, omyjeme a osušíme. Připravíme si náplň z mletého masa: cibuli nasekáme najemno, zpěníme na oleji, vložíme maso, okořeníme, přidáme lisovaný česnek, worcester, papriku nakrájenou na kostičky a dusíme cca 15...

Špenátové noky se sýrem

Špenátové noky se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátu, 2 vejce, 500 g brambor, 200 g hladké mouky, sůl, 1 kulička pepře, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, kousek tvrdého sýra na posypání

Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, dokud nezměknou. Ve vodě uvaříme špenát, dokud není dopstatečně měkký. Mezitím na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Brambory necháme okapat a pomačkáme. Přidáme osmaženou cibulku, s...

Noky s brynzou a špenátem

Noky s brynzou a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špenátových listů, 1 vejce, 1 kg brambor, 50 g másla, 300 g hladké mouky, sůl, 250 g brynzy

Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, dokud nezměknou. Mezitím ve vodě uvaříme špenátové listy, dokud nejsou dostatečně měkké. Brambory necháme okapat a pomačkáme. Přidáme sůl, máslo, vejce, mouku a vypracujeme vláčné t...

Špagety se sojovým masem a fetou

Špagety se sojovým masem a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 1 balení soja kousků, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička oregana, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 150 g fety, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce dijonské či plnotučné hořčice, 300 ml bylinkového nebo zeleninového bujónu, 1 lžíce olivového oleje, 2 rajčata

Sojový granulát připravíme dle návodu - namočíme jej v zeleninovém bujónu. Špagety také uvaříme klasicky v osolené vodě. Cibuli a česnek nasekáme najemno a dáme zpěnit na pánev. Přidáme rajčata nakrájená na osminky a rajský protlak. Okořeníme a ...

Rizotové smažené šišky

Rizotové smažené šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 rajčata, 1 sůl, 1 svazek pažitky, 150 g dlouhozrné rýže, 100 g eidamu

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 10-15 minut, dokud nezměkne. Mezitím nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme rozetřený česnek, nadrobno nakrájená rajčata a pažitku. Rýži scedíme a vmícháme do zeleniné směsi. Přidáme nastrouhaný sýr...

Kokosový rýžový nákyp

Kokosový rýžový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krátkozrná rýže, 1 l mléka, 2 lžíce cukru moučky, 100 g másla, 100 g strouhaného kokosu

Mléko s rýží uvedeme do varu a vaříme 20 minut na mírném plameni, dokud rýže nezměkne. Přidáme máslo, cukr, kokos a necháme projít varem. Rýžovou směs vlijeme do formy, nebo do více malých forem, které jsme před tím vypláchli studenou vodou a dáme...

Špagety s hřebenatkami

Špagety s hřebenatkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 400 g čerstvých hřebenatek, 200 ml zeleninového bujónu, 150 ml bílého vína, 1 lžička mletého šafránu, sůl, 250 g špaget

Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety. Vaříme 10-12 minut, dokud nezměknou. Hřebenatky vydrhneme pod tekoucí vodou a vyřadíme ty, které jsou poškozené nebo otevřené. Do bujónu přidáme hřebenatky, přikryjeme pokličkou a vaříme 7 minut na mírném...

Rizoto s krevetami a mušlemi

Rizoto s krevetami a mušlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 500 g dlouhozrné rýže, 150 ml bílého vína, 1 lžička mletého šafránu, sůl, pepř, tvrdý sýr na ozdobu, 200 ml zeleninového bujónu, petržel na ozdobu, 300 g oloupaných syrových krevet, 200 g slávky jedlé

V osolené vroucí vodě uvaříme rýži, dokud není měkká. Mušle vydrhneme pod tekoucí vodou a vyřadíme ty, které jsou poškozené nebo otevřené. Do bujónu přidáme mušle, přikryjeme pokličkou a vaříme 7 minut. Mezitím na oleji osmažíme nakrájenou cibuli ...

Lososové plátky s anglickou slaninou

Lososové plátky s anglickou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky lososa, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého fenyklu, 1 lžička mletého koriandru, plátky anglické slaniny při podávání, pepř, sůl

Plátky lososa omyjeme, usušíme. Smícháme olej, citrónovou šťávu, fenykl a koriandr. Touto směsí potřeme plátky z obou stran, osolíme a opepříme dle chuti. Dáme smažit na rozpálenou pánev. Plátky na pánvi přitlačíme, aby se maso rychle zavřelo a ne...

Tuňákové steaky

Tuňákové steaky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 steaky z tuňáku, 1 citrón, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička pepře čtyř barev, hrachové lusky při podávání

Ze steaků odstraníme kůži, propláchneme a osušíme. Citrón opláchneme, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V misce smícháme olej, citronovou kůru, rozetřený česnek a pepř. Touto vzniklou pastou potřeme steaky z obou stran a dáme smažit na rozpáleno...

Zapékaná brokolice s brambory

Zapékaná brokolice s brambory

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, 50 ml mléka, 300 g tvrdého sýru, 1 lžička sučené majoránky, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 1 brokolice, pepř, sůl

Brambory oloupeme a vaříme v osolené vroucí vodě 15 minut, dokud se neprovaří. Mezitím brokolici zbavíme spodní části a rozřežeme na jednotlivé košťály (hlavičky), které dáme vařit také do osolené vody. Vaříme 5 minut, dokud hlavičky nezměknou. Br...

Brokolice v sýrové omáčce

Brokolice v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g másla, 25 g hladké mouky, 150 g tvrdého sýru, 1 mrkev, 1 bobkový list, 5 hřebíčků, 5 listů čerstvé petrželky, 1 brokolici, 1 lžičku celého pepře, 8 stroužků česneku, 500 ml mléka, sůl

Brokolici zbavíme spodní části a rozřežeme na jednotlivé košťály (hlavičky), které dáme vařit do osolené vody. Vaříme 5 minut, dokud hlavičky nezměknou. Mezitím do mléka přidáme na čtvrtky rozkrájenou mrkev, cibuli, stroužky česneku, bobkový list,...

Jednoduché zeleninové rizoto

Jednoduché zeleninové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, troška másla nebo olivového oleje, hrneček hrášku, hrneček kukuřice, 2 mrkve, 1 bílá paprika, 1 lžička soli, 1 lžička mleté sladké papriky

Rýži propláchneme, vsypeme do hrnce a zalijeme osolenou vodou tak, aby přesahovala cca 1-2 cm. Připravíme si hrášek, kukuřici, mrkev a papriku nakrájené na drobné kostičky. Použijeme-li takovouto čerstvou zeleninu, vložíme ji ihned spolu s rýží do...

Roastbeef na pepři

Roastbeef na pepři

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

3/4 kg hovězí roštěnky, 1-2 lžíce soli, 3 lžíce čerstvě mletého pepře, 100 ml worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1-2 lžíce dijonské hořčice, 50 ml slunečnicového oleje

Maso odblaníme, očistíme, omyjeme, osušíme a svážeme nití tak, aby drželo tvar. Roštěnec nasolíme, obalíme v čerstvě namletém pepři a polijeme worcestrovou omáčkou smíchanou s hořčicí a olejem. Necháme nejlépe přes odležet v chladu. Druhý den mas...

Houbové rizoto s hráškem

Houbové rizoto s hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g hub, 300 g dlouhozrné rýže, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, 1 menší konzerva hrášku, 1 lžičku mletého kmínu, 2 l vody

Rýži a nasekané houby vhodíme do osolené vroucí vody. Vaříme 20 minut, dokud rýže nezměkne. Mezitím na oleji osmažíme nakrájené cibule a rozetřený česnek. Přidáme hrášek, 2 lžíce vody, sojovou omáčku, mletý kmín, sůl a pepř dle chuti. Necháme proj...

Šťavnaté mleté maso s fazolkami a rýží

Šťavnaté mleté maso s fazolkami a rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 500 g dlouhozrné rýže, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 hrst fazolek (zelených fazolových lusků), 100 g sterilované či pečené červené papriky, 6 stroužků česneku, 200 ml rajčatového protlaku, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, troška majoránky

Rýži uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Cibuli nasekáme najemno, zpěníme ji na oleji. Přidáme maso, které poválíme a opečeme ze všech stran. Osolíme, okořeníme pepřem a paprikou, přidáme lisovaný česnek. Vlijeme protlak, vsypeme fazolky a...

Marinované vepřové kousky

Marinované vepřové kousky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřových žeber nebo 4 ks vepřové krkovičky, kýty nebo pečeně, 100 ml olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky barevného mletého pepře, 6 stroužků česneku, 2 lžičky včelího medu, 1 lžíce vody, 1 lžíce rumu, 1 pomeranč, troška chilli koření

Připravíme si marinádu: do olivového oleje přidáme všechny přísady, tedy lisovaný česnek, sůl, pepř (ideálně směs barveného černého, zeleného a červeného), chilli koření, vodu, rum, vymačkanou šťávu z pomeranče a nakonec rozmícháme ve směsi med. M...

Vegetariánské lasagne

Vegetariánské lasagne

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg lilku, 25 g másla, 400 g rajčat, 2 větší červené papriky, 300 g tvrdého sýra, 3 lžičky sušeného oregana, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 1/2 hlávky ledového salátu na ozdobu, 9 plátků lasagní

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu a necháme okapat. Do rozehřátého másla přidáme nakrájený a osolený lilek. Smažíme 7 minut na mírném ohni, dokud nezezlátne. Přidáme 350 g nakrájených rajčat, papriku, rozetřený česnek, 2 lžičky oregana, osolíme ...

Lasagne s bešamelovou omáčkou

Lasagne s bešamelovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g máslo, 250 g tvrdého sýra, 600 ml rajčatového protlaku, 18 plátků lasagní, sůl, pepř, 2 lžičky sušeného oregana, 600 g konzervovaných rajčat, 500 ml mléka, 1 bobkový list, 25 g hladké mouky, 5 hřebíčků, směs zeleniny na ozdobu

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu a necháme okapat. Z 25 g másla, mléka, mouky, bobkového listu, hřebíčku, soli a pepře připravíme bešamelovou omáčku (viz související recepty). Mezitím si na pánvi rozehřejeme zbývajících 25 g másla a přidáme nak...

Pizza s rajčaty a olivami

Pizza s rajčaty a olivami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké nebo polohrubé mouky, 1/2 másla, 1 vejce, 2 lžíce vody, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 6 lžic rajčatového protlaku, 6 vypeckovaných černých oliv, 100 g plátkového sýra, 1 lžička sušeného oregana, sůl, 100 g suchého salámu dle chuti

Máslo nakrájíme na kostky, přidáme mouku, vejce, 1 lžíci vody, 1 lžíci oleje, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet. Mezitím smícháme 1 lžíci oleje, 1 lžíci vody, rajčatový protlak a rozetřený česnek. Těsto znovu zpracujem...

Špagety s bazalkou

Špagety s bazalkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g špaget, 1 paličku česneku, hrst čerstvé bazalky, 100 g parmazánu, sůl

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, mírně osolíme a vhodíme špagety. Vaříme 10-12 minut, dokud nezměknou. Mezitím nastrouháme parmazán, přidáme najemno nasekanou bazalku a česnek. Špagety necháme okapat a důkladně promícháme se zelenou směsí.

Vepřové na kari

Vepřové na kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžičky kari koření, 1 lžička solamylu, 100 ml bílého vína, 150 ml drůbežího bujónu, 1 lžička cukru krupice, 1-2 lžičky sojové omáčky, 1 cibule

Cibuli nasekanou najemno zpěníme na oleji. Maso nakrájíme na kostičky. Přidáme k cibuli, osolíme, opepříme, okořeníme kari kořením, podlijeme trochou bujónu a dusíme. Po chvíli podlijeme bílým vínem, zakápneme sojovou omáčkou. Dusíme cca půl hodin...

Krůtí guláš

Krůtí guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg krůtích prsou, 2 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1/2 lžičky kari koření, 3 stroužky česneku, 1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 200 ml drůbežího bujónu, 1 lžíce hladké mouky nebo kousek chleba na zahuštění

Cibuli nasekáme najemno, zpěníme na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené krůtí maso, osolíme, opepříme,přidáme papriku, kari a rozetřený česnek. Vmícháme protlak a chvíli restujeme. Podlijeme trochou bujónu a dusíme doměkka. Dochutíme worcestrem. ...

Guláš na pivu

Guláš na pivu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hovězí klížky nebo předního, 2 velké cibule, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml hovězího bujónu, 3 lžičky mleté sladké papriky, 100 ml černého piva, kousek chleba na zahuštění, troška majoránky, 2 lžíce oleje

Cibuli nasekáme najemno a zpěníme zvolna na tuku, aby pustila co nejvíce šťávy. Maso omyjeme, nakrájíme kostky. Přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme ze všech stran. Přidáme papriku a protlak. Maso poválíme, obalí se kořením a p...

stránka: