Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Houby

Houbový salát

Houbový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší sklenice hub na kyselo, 1 menší cibule, 10 dkg salámu, kečup dle chuti pálivý nebo jemný, jemně nasekaná petrželka a jiné koření dle vlastní chuti

Houby scedíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a salám. Zastříkneme kečupem. Dle vlastní chuti přidáme koření. Podáváme s pečivem, nebo chlebem. Snadná a rychlá příprava zejména při nečekaných návštěvách protože jsou i takové.

Plněné žampiony

Plněné žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 žampionů, 4 Hermelíny, 50 g másla, pepř, 5 lžic nasekané petrželové nati

Velké hlavičky žampionů očistíme a položíme na pečicí papír potřený máslem. Do každé hlavičky postavíme trojúhelníček Hermelínu, lehce opepříme a v troubě zapečeme. Podáváme posypané petrželkou

Houbová majonéza se šunkou

Houbová majonéza se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub naložených v octě, 150 g šunky, 2 vejce, 150 ml olivového oleje, 1 menší uvařený brambor, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Vajcia rozšľaháme s uvareným ošupaným zemiakom, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, olejom a so soľou. Pridáme posekané huby, šunku, uhorku a cibuľu, všetko dobre rozmiešame a necháme aspoň 8 hodín odležať v chlade.

Koření ze sušených hub

Koření ze sušených hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst sušených hub, 1 lžička kmínu, špetka soli

Houby rozemeleme na prášek (v mlýnku na koření nebo v mixéru) a kmín zrovna tak. Houbový prášek, kmín a sůl smícháme a skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Houbové carpaccio

Houbové carpaccio

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub (žampiony), 1 lžíce citronové šťávy, 1 svazek bazalky, 1 rajče, 1 lžíce octa, špetka soli, troška celého pepře, 30 g parmazánu/parmezánu (v celku)

Houby očistíme, nakrájíme na jemné plátky, rozdělíme na čtyři talíře a pokapeme citronovou šťávou. Opereme bazalku, lístky nakrájíme na jemné proužky. Omyjeme rajčata a bez tvrdé části kolem stopky nakrájíme na malé kostičky. Ocet smícháme se solí...

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 ks žampionů, 4 ks rajčat, 4 ks bagety, 4 lžíce hořčice z celých semen, 4 listy šalvěje, 40 g parmezánu

Kuřecí prsa podélně překrojíme, abychom získali 4 kusy. Ty osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Ke konci přidáme i žampiony a rajčata nakrájené na plátky. Bagety rozřízneme, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou šalvějí, dáme plátek masa, rozdě...

Chlebíčky v houbovém těstíčku

Chlebíčky v houbovém těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 60 g polohrubé mouky, 1 vejce, 150 ml mléka, 1 špetka soli, 1 balení veky

Houby nadrobno nakrájíme a podusíme na lžičce vody. Z mouky, vejce, mléka a soli umícháme řídké palačinkové těsto, vmícháme houby a ve vzniklém těstíčku namáčíme na plátky nakrájenou veku. Smažíme v horkém oleji.

Obložené houby v aspiku

Obložené houby v aspiku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hub naložených v octě, 200 g šunky, 3 vejce na tvrdo, 3 malé kyselé okurky, 1-2 kapie, petrželka, sůl, 1,5 l vody, 100 g želatiny, lžíce cukru, lžíce octa, lžíce soli

Opláchnuté huby rozložíme na dno hranatej nádoby, obložíme plátkami šunky, vajec, uhoriek a kapii. Trocha osolíme, posýpeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a zalejeme čiastočne vychladnutým aspikom. ASPIK: Vodu s octom, cukrom a so soľou pre...

Houbová omeleta

Houbová omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 8 žampionů, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 kalíšek drůbežího bujónu

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme na středně silném ohni olej, přidáme žampiony a prohřejeme je. Vejce rozšleháme metlou. Přidáme kalíšek bujonu a promícháme. Vejce nalijeme na žampiony a necháme ztuhnout 5 minut.

Smažené žampiony

Smažené žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600-700 g žampionů, špetka soli, špetka pepře, 3 vejce, 2 šálky hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, olej na vysmažení, trochu mléka

Žampiony rychle opláchneme, osušíme na obrousku a posypeme solí a pepřem. Vejce smícháme s trochou mléka, soli a hladké mouky. Žampiony obalíme v mouce, ve vejcích a strouhance. Vysmažíme ve fritovacím hrnci a na papírovém obrousku necháme okapat...

Houbová polévka s kuřecím masem

Houbová polévka s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 kuřecí prso, 400 g hub, 700 ml bylinkového bujónu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce octu, 1-2 lžíce solamylu, sůl, pepř, nať petržele na ozdobu, 100 g vaječných těstovin

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájené kuřecí prso. Přidáme pokrájené houby a za stálého míchání je necháme pokrýt olejem. Přidáme 650 ml bylinkového bujónu, sůl a pepř dle chuti. Přivedeme do varu a vaříme 5 minut. Smícháme sojovou omáčku, oce...

Houbová omáčka s kuřecím masem

Houbová omáčka s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 250 g kuřecích stehenních řízků, 2 stroužky česneku, 100 ml mléka, sůl, pepř, 2 lžičky kari koření, 50 g žampionů, 2 lžíce husté smetany

Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a dáme smažit na rozehřátý olej. Smažíme asi 10 minut, dokud se maso neprohřeje. Přidáme rozpůlené žampiony a smažíme další 2 minuty. Zalijeme mlékem, přidáme smetanu, rozetřený če...

Smetanový dip s žampiony

Smetanový dip s žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 200 g žampionů, 250 ml husté smetany, 1 lžička mletého kmínu

Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, kmín, očištěné a nadrobno nakrájené žampiony. Smažíme asi 5 minut dozlatova. Scedíme přebytečnou vodu a smícháme se smetanou. Při podávání můžeme ozdobit nasekanou...

Obalovaná hlíva na česneku

Obalovaná hlíva na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hlívy ústřičné, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, olej na smažení

Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem a kloboučky hlívy zespoda potřeme směsi lisovaného česneku se solí. Takto připravenou hlívu obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji na pánvičce.

Pečené žampiónové kloboučky

Pečené žampiónové kloboučky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 středně velkých žampionů, 2 cibule, 2 bílky, 150 g nastrouhaného Eidamu (Edam), 5 lžic olivového oleje, svazek petrželky, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka soli

Nožičky žampionů odkrojíme, vnitřek kloboučku vydlabeme a vše posekáme najemno. Cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Osmahnutou cibulku přidáme k nasekaným žampionům, osolíme, zaprášíme paprikou, po vyhladnutí vmích...

Houbová pomazánka z bedel

Houbová pomazánka z bedel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bedel, 100 g Nivy, 2 ks cibule, 50 g másla, 1 sterilovaná okurka

Na másle zpěníme cibulku a přidáme nadrobno nakrájené houby. Podlijeme dvěma lžícemi vody a podusíme ve vlastní šťávě. Přidáme strouhaný sýr a nadrobno nakrájenou okurku. Mažeme nejlépe na topinky.

Šunkové kornoutky s houbami

Šunkové kornoutky s houbami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub (nejlépe směs), 50 g slaniny, 1 ks cibule, 200 g sendvičové šunky, 1 špetka pepře, 1 špetka soli

Houby nakrájíme nadrobno a podusíme na 1 lžíci vody asi 10 minut. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a slaninu, zpěníme a přidáme houby, ze kterých slijeme přebytečnou tekutinu. Dusíme asi 5 minut. Necháme vychladnout a plníme du šunky, kterou stáč...

Žampiónové jednohubky

Žampiónové jednohubky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g menších žampionů, 1 špetka kmínu, 1 špetka pepře, 1 špetka soli, 50 g másla, 1 balení anglické slaniny

Žampiony dobře omyjeme, je-li třeba, překrojíme napůl. Podusíme asi 7 minut na másle, do kterého jsme přidali pepř a kmín. Žampiony vyjmeme a necháme okapat. Osolíme, obalíme plátky slaniny a propíchneme párátkem. Grilujeme dokřupava.

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g žampiónů, 1 lžička másla, 100 g taveného sýra, 2 žervé, 1 dcl mléka, 1 cibule, 1 okurka sladkokyselá, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 2 špetky pepře

Žampiony nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme trošku vody. Vsypeme žampiony a dusíme doměkka. V misce utřeme sýry s mlékem. Přidáme drobně krájenou cibulku a okurku. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Nakonec vmícháme vychladlé ...

Slané palačinky

Slané palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 200 g Cottage sýru, 2 lžičky pesta, 50 g nízkotučného sýru, 50 g celozrné mouky, špetka pepře barevného

Dejte všechny ingredience do mísy a dobře je smíchejte. Na rozpálené pánvi z obou stran usmažte cca 15 palačinek.

Bedla jako minutka

Bedla jako minutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 bedel, 50 ml slunečnicového oleje, špetka soli

Mladé čerstvé bedly očistíme a odřízneme dřeň. Hlavičky osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a houby opečeme prudce po obou stranách.

Pomazánka z hub

Pomazánka z hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 1 cibule, 2-3 brambory, 50 g másla, 1/2 lžička soli, 1 stroužek česneku, špetka pepře, 1 lžíce petrželové natě

Očištěné, na menší kousky pokrájené houby a na kostičky nakrájenou cibuli podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme skoro až do rozvaření (voda by měla být již vyvařena). Poté přidáme česnek utřený se solí, pepř a pokrájenou petrželku. Omyté...

Houbové knedlíky

Houbové knedlíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub, 1 hrst petrželové natě, 100 g másla, 1 cibule, 4 rohlíky, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce strouhanky, špetka soli, 3 slepičí vejce, špetka muškátového ořechu, 1/2 lžíce citronové kůry

Houby očistíme a pokrájíme. Oloupanou cibuli i petržel nasekáme na drobno. V pánvi rozehřejeme kousek másla a opečeme na něm cibuli. Přidáme houby, osolíme je a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina, nakonec přimícháme petržel. Rohlí...

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g žampiónů, 15 g cukety, 15 g papriky, 15 g cibule, 15 g Gorgonzoly, 5 g kapary, 1 lžíce majonézy a bílého jogurtu, sůl, pepř, rozmarýn

Žampiony očistíme a zbavíme nožiček. Necháme si předehřát troubu na 180°C, mezitím na drobno nakrájíme provensálskou zeleninu, orestujeme na olivovém oleji cca 3 min a nakonec přidáme na jemno nakrájený rozmarýn a dochutíme solí a pepřem. Orestova...

Omeleta s houbami a slaninou

Omeleta s houbami a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 2 hrsti hub, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 50 g sterilované papriky, 1/2 lžičky soli, troška mletého pepře, troška drceného kmínu, špetka kari koření, 100 g eidamu (Edamu)

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a dáme rozškvařit na pánev. Přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibuli a mírně restujeme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, mírně podlijeme a chvilku dusíme (cca 10 minut). Máme-...

stránka: