Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Houby

Houbové špagety

Houbové špagety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 2 hrsti hub, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 větší mrkev, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 vejce

Špagety uvaříme klasicky dle návody v osolené vodě. Prolijeme studenou vodou, scedíme. Houby očištíme, nakrájíme a podusíme na troše vody doměkka. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi si rozpálíme olej, vložíme mrkev a restujeme cca 1-2...

Rychlé špagety s houbovou omáčkou

Rychlé špagety s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 2 hrnečky hub, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, troška mletého pepře, 100 ml hovězího bujónu, 150 ml zakysané smetany, 200 g eidamu (Edamu), troška oregana nebo bazalky nebo petrželky

Houby nakrájíme a osmahneme na másle. Osolíme, opepříme, zalijeme trochou bujónu a podusíme asi 20 minut. Přidáme zakysanou smetanu, dochutíme petrželkou, oregánem nebo bazalkou. Špagety uvaříme klasicky v osolené vodě. Scedíme, přelijeme houbov...

Zmražení hříbků

Zmražení hříbků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrstí čerstvých hub, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Čerstvě nasbírané houby si načistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci si zahřejeme sádlo a hříbky osmažíme. Pak přidáme vodu a dusíme cca 30 minut, dokud se voda z větší části nevypaří. Následně je necháme vyhladnout a rozdělíme do k...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

Houbový salát

Houbový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší sklenice hub na kyselo, 1 menší cibule, 10 dkg salámu, kečup dle chuti pálivý nebo jemný, jemně nasekaná petrželka a jiné koření dle vlastní chuti

Houby scedíme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a salám. Zastříkneme kečupem. Dle vlastní chuti přidáme koření. Podáváme s pečivem, nebo chlebem. Snadná a rychlá příprava zejména při nečekaných návštěvách protože jsou i takové.

Obalovaná hlíva na česneku

Obalovaná hlíva na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hlívy ústřičné, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, olej na smažení

Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem a kloboučky hlívy zespoda potřeme směsi lisovaného česneku se solí. Takto připravenou hlívu obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji na pánvičce.

Maďarská žampionová polévka

Maďarská žampionová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg žampionů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kousek feferonky, 1 lžička bujónu, 250 ml smetany na vaření, 1 l vody

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hrnce dáme máslo a žampiony podusíme, přidáme lžíci mouky, osolíme, opepříme a přidáme feferonku. Zalijeme asi 1 l vody a zvolna vaříme. Po 20 minutách odstavíme a vlijeme smetanu. Můžeme dochutit bujóne...

Plněné žampiony

Plněné žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 žampionů, 4 Hermelíny, 50 g másla, pepř, 5 lžic nasekané petrželové nati

Velké hlavičky žampionů očistíme a položíme na pečicí papír potřený máslem. Do každé hlavičky postavíme trojúhelníček Hermelínu, lehce opepříme a v troubě zapečeme. Podáváme posypané petrželkou

Horalské těstoviny

Horalské těstoviny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 4 vejce, 200 g čerstvých hub, 120 g slaniny, 15 dcl mléka, máslo, sůl, pepř, muškátový květ

Na slanině osmahneme houby, promícháme s uvařenými těstovinami, ochutíme, vložíme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

Myslivecká polévka

Myslivecká polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 50 g čočky, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 40 g sádla, 2 lžíce krupice, česnek, saturejka, petrželka, polévkové koření (Vegeta), sůl

Den předem namočíme čočku do studené vody. Na sádle osmažíme cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme asi 1 a 1/2 litrem vody. Přidáme vypranou namočenou čočku a vše zavaříme se saturejkou. Přidáme krájené houby a vař...

Plněné žampiony naší Káti

Plněné žampiony naší Káti

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké žampiony, špetka soli, troška mletého pepře, 1 malá cibule, 2 vejce, 4 plátky sýra

Očistíme hlavičky žampionů a odstraníme nožičky. Potom malou lžičkou vydlabeme vnitřek a dáme si ho stranou. Uděláme smaženici - cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji. Až pěkně zesklovatí, přidáme vydlabaný vnitřek, sůl a pepř . Chvilink...

Žampiony zapečené se sýrem a vejci

Žampiony zapečené se sýrem a vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žampionů, 8 vajec, 125 g másla, 150 g Eidamu (Edam), špetka soli

Žampiony nakrájíme na plátky, smícháme s rozšlehanými vejci, osolíme, vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme nastrouhaným eidamem, pokropíme rozpuštěným máslem a ve vyhřáté troubě zapečeme. Pečeme při 170 °C, cca 15 minut.

Houbová sekaná

Houbová sekaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 housky, 5 lžic mléka, 4 vejce, 10 lžic strouhanky, 1 svazek petrželky, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička drceného kmínu, špetka soli, špetka pepře

Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme houby pokrájené na kostičky, osolíme, okmínujeme a dusíme cca 15 minut. Podušené houby smícháme s v mléce namočenými a vymačkanými žemlemi, přidáme rozšlehaná vejce, nasekanou petrželku, okořením...

Žampiónové toasty

Žampiónové toasty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 plátků toastového chleba, 4 lžíce másla, 250 g sterilovaných žampionů, 100 g šunkového salámu, 150 g Eidamu (Edam), špetka soli

Žampiony nakrájíme na plátky a osmahneme na rozehřátém másle. Přidáme na nudličky nakrájený šunkový salám, osolíme a prohřejeme. Tuto směs poté poklademe na toastové plátky, pokryjeme plátkem eidamu a zapečeme v toastovači.

Špagety s houbami a  sýrem

Špagety s houbami a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uvařených špaget, 40 g slaniny, 40 g tvrdého sýra, 450 g různých hub, 20 g másla, sůl, kmín, petrželka

Na másle podusíme nakrájené houby a podle chuti je osolíme. Přidáme tlučený kmín a drobně nakrájenou petrželku. V kastrolu vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu a po té na ni vložíme uvařené špagety, přidáme podušené houby, všechno promícháme a...

Houbová smaženice

Houbová smaženice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, drcený kmín, mletý pepř, 4 vejce

Očištěné houby nakrájíme na plátky. Cibuli pokrájenou nadrobno necháme zesklovatět na sádle. Přidáme houby, opepříme, okmínujeme a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme trošku vody , osolíme a dusíme do změknutí, všechnu vodu necháme vydusit. Mě...

Žampiónové špecle

Žampiónové špecle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špeclí, 200 g žampionů, 100 g šunky, 100 g Eidamu (Edam), špetka soli, troška másla na smažení

Žampióny opláchneme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Na rozpuštěném másle je krátce osmahnem spolu s nakrájenou šunkou. Vařené špecle přidáme ke směsi a lehce zahřejeme, aby se všechny chutě propojily. Na závěr ještě hotové jídlo podle chuti...

Zalévaná polévka

Zalévaná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 středně velkých brambor, 1 špetka soli, 1 troška kmínu, 1 hrst sušených (nebo 300g čerstvých) hub, 0,75 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kopru, 0,25 l zakysané smetany

Brambory a houby uvaříme se solí a kmínem doměkka v 1,5l vody. V hrnku mléka rozkvedláme mouku, zahustíme jí polévku, krátce povaříme, zalijeme ji zbytkem mléka a opět povaříme. Nakonec přidáme nasekaný kopr a vlijeme zakysanou smetanou. Již nevař...

Houbová polévka s rýží

Houbová polévka s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čerstvých hub, 1 cibule, 20 g másla, 50 g rýže, 100 g kapusty, sůl, kmín, 40 g parmazánu, 1 kostka masoxu

Drobně nakrájenou cibuli a nakrájené houby osmažíme na másle, přidáme kmín, syrovou spařenou rýži, drobně nakrájenou kapustu, osolíme, zalijeme vývarem, který jsme si připravili z vody a masoxu. Vaříme doměkka. Do hotové polévky nastrouháme sýr.

Zapékané houby se sýrem

Zapékané houby se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g klouzků, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g másla, sůl, pepř bílý, 200 ml smetany, 2 ks žloutků, 2 lžíce nasekané pažitky, 80 g strouhaného parmazánu/parmezánu

Houby očistíme, zbavíme nožek a klobouky nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 40 g másla a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme houby a dusíme, dokud se neodpaří voda. Zapékací form...

Šunkové kornoutky s houbami

Šunkové kornoutky s houbami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub (nejlépe směs), 50 g slaniny, 1 ks cibule, 200 g sendvičové šunky, 1 špetka pepře, 1 špetka soli

Houby nakrájíme nadrobno a podusíme na 1 lžíci vody asi 10 minut. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a slaninu, zpěníme a přidáme houby, ze kterých slijeme přebytečnou tekutinu. Dusíme asi 5 minut. Necháme vychladnout a plníme du šunky, kterou stáč...

Chlebíčky v houbovém těstíčku

Chlebíčky v houbovém těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 60 g polohrubé mouky, 1 vejce, 150 ml mléka, 1 špetka soli, 1 balení veky

Houby nadrobno nakrájíme a podusíme na lžičce vody. Z mouky, vejce, mléka a soli umícháme řídké palačinkové těsto, vmícháme houby a ve vzniklém těstíčku namáčíme na plátky nakrájenou veku. Smažíme v horkém oleji.

Libečková houbová polévka

Libečková houbová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 50 g vlasových nudlí, 30 g másla, 1 špetka kmínu, 1 špetka soli

Houby očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Povaříme v 1,5 l osolené vody spolu s kmínem a libečkem. Když jsou houby měkké, zavaříme nudle a nakonec rozpustíme máslo a tím polévku zjemníme.

Koření ze sušených hub

Koření ze sušených hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst sušených hub, 1 lžička kmínu, špetka soli

Houby rozemeleme na prášek (v mlýnku na koření nebo v mixéru) a kmín zrovna tak. Houbový prášek, kmín a sůl smícháme a skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Obalené žampiony s květákem

Obalené žampiony s květákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 balení žampionů, 1/2 kg drobných brambor, troška Vegety, 3 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček hladké mouky, šálek rostlinného oleje

Květák rozdělíme na růžičky a ve slané vodě s vegetou chvíli povaříme. Brambory oloupeme a také je chvíli povaříme ve slané vodě. Brambory i květák necháme vychladnout. Brambory, květák a žampiony poté obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhan...

stránka: