Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Houby

Hříbky na cibulce s topinkou

Hříbky na cibulce s topinkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hřibů, 50 g uzeného špeku, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks cibule, 4 plátky chleba, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžíce pažitky, 4 lžíce slunečnicového oleje

Špek nakrájíme na kostičky a dáme ho smažit do pánve, kde pustí tuk. Poté přidáme najemno nakrájenou cibulku a po chvíli i houby. Smažíme až houby pustí šťávu a poté necháme šťávu odpařit. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a pažitku a prohřejeme. Od...

Houbičky naložené v oleji

Houbičky naložené v oleji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hub shiitake, 150 g žampionů, 2 lžíce másla, 2 hrsti dýňových semínek, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1-2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička petrželové natě, 2-3 lžíce bobkového listu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dýňového oleje, 400 ml rostlinného oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Žampiony nakrájíme na plátky a shiitake podle velikosti můžeme překrájet. Obojí podusíme na másle, poté přidáme všechny bylinky a dýňová semínka a orestujeme. Přebytečnou vodu slijeme a pak vše dáme do uzavíratelné sklenice (nejlépe s klipem). ...

Houbové stifado

Houbové stifado

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml olivového oleje, 500 g cibule, 125 ml červeného vína, 75 g oliv, 50 g sýru pecorino, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce vinného octu, 3 lžíce petrželové natě, 1 kg hub, 3 ks česneku, 2 bobkové listy, 5 ks nového koření, 2 ks skořice, 4 ks hřebíčku, 2 rajčata, 1 lžička pepře, 1 lžička soli, 2 lžičky včelího medu

Naložené cibulky necháme vcelku a smažíme je na mírném plameni na oleji. Asi 20 minut trvá než jsou takové, jaké je chceme mít. Poté je odložíme stranou – olej necháme v pánvi. Houby nakrájíme na 4 cm velké kousky. Česnek prolisujeme. Obojí dáme...

Houbové lasagne s bešamelem

Houbové lasagne s bešamelem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 špetka muškátového ořechu, 450 g žampionů, 50 g másla, 750 ml plnotučného mléka, 300 g lasagní, 120 g eidamu

V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Poté přidáme mléko a vytvoříme bílou omáčku, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Povaříme aspoň 20 minut. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme žampiony na...

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 ks žampionů, 4 ks rajčat, 4 ks bagety, 4 lžíce hořčice z celých semen, 4 listy šalvěje, 40 g parmezánu

Kuřecí prsa podélně překrojíme, abychom získali 4 kusy. Ty osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Ke konci přidáme i žampiony a rajčata nakrájené na plátky. Bagety rozřízneme, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou šalvějí, dáme plátek masa, rozdě...

Houby na česneku

Houby na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 50 g másla, 5 stroužků česneku, špetka soli

Čerstvé houby očistíme a omyjeme. Poté je pokrájíme třeba na plátky, potřeme je utřeným česnekem se solí a na rozpuštěném másle osmažíme do měkka. Podáváme s čerstvým chlebem.

Houby s rajčaty

Houby s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 1 kostka masoxu, 1 lžíce másla, 3 rajčata, špetka pepře, špetka soli, 1 lžička nastrouhaného křenu

Houby očistíme a omyjeme. Pokrájíme na kousky. Houby krátce povaříme ve čtvrt litru vody, ve které jsme rozpustili masoxovou kostku. Poté vyndáme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na něj...

Houbová omáčka s paprikami

Houbová omáčka s paprikami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 červené papriky (kapie), hrst očištěných hub, 1 cibule, špetka soli, troška pepře, troška kmína, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a pokrájíme. Zpěníme v hrnci cibuli a přidáme 2 nadrobno nakrájené papriky a osmahneme. Přidáme houby, osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté podlijeme trochou vody a 10 minut dusíme. Poté zalijeme smetanou,...

Houbová polévka 2.

Houbová polévka 2.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 1 kostka drůbežího bujónu, 2 lžíce másla, špetka soli a pepře, 1,5 těstovinové zavářky

Houby opečeme na másle a potom je zalijeme vodou s kostkou bujónu. Přisypeme těstovinovou zavářku, promícháme a několik minut povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Houbová polévka 1.

Houbová polévka 1.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek sušených nebo 2 šálky čerstvých nakrájených hub, 4 brambory, 1 cibule, 1 kostka bujónu, 1 lžíce sádla, 1 lžička petrželové nati

Sušené houby na jednu hodinu namočíme - čerstvé houby povaříme s oloupanými a nakrájenými bramborami, najemno nakrájenou cibulkou, kostkou bujónu a jednou lžící sádla doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíky: 8 housek (ne čerstvých), 350 ml mléka, 1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1/2 svazku majoránky, sůl a pepř dle chuti, 3 vejce, Omáčka: 1 lžíce másla, 500 g žampionů, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce instantní světlé jíšky, 1 svazek petrželky

Housky v míse nadrobíme a pokapeme horkým mlékem. Necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se mléko nasáklo do housek. Bylinky opereme, osušíme a nakrájíme nadrobno. K houskám přidáme nasekané bylinky a vejce. Osolíme, opepříme a vše dobře promíc...

Houbová polévka 3.

Houbová polévka 3.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 150 g brambor, troška kmínu, 1 cibule, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, troška pepře a soli

Houby vaříme ve vodě společně s oloupanými a nakrájenými bramborami. Osolíme, přidáme kmín a nakrájenou cibuli. Když brambory změknou, zahustíme polévku smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Houbový nákyp

Houbový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 120 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce másla, 2 lžičky petrželky, sůl a pepř dle chuti

Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do kastrůlku se silným dnem, zalijeme trochou mléka, osolíme, přiklopíme a necháme chvíli dusit. Poté necháme houby vychladnout. Mouku prosejeme do ...

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g žampiónů, 100 g hlívy ústřičné, 1 červená kapie, 1 cibule, 3 - 4 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 1/2 - 3/4 kostky bujónu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 menší mrkev, 1 hrst nakrájené zelené petrželky

Očištěné žampióny, hlívu a kapii nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a petrželku nasekáme na drobno. Do misky rozdrobíme bujón, přidáme vejce, ...

Houby na smetaně

Houby na smetaně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvých hub, 2 cibule, 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, troška pepře

Houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Dáme je do pekáče a posypeme je nadrobno pokrájenou cibulí. Zalijeme smetanou a posypeme solí a pepřem. Dáme zapéct do trouby.

Houbový svítek

Houbový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hub, 1 slepičí vejce, 40 g polohrubé mouky, 1/3 lžička kypřící prášek do pečiva, 1 lžička soli

Houby řádně očistíme, nakrájíme a podusíme. Po změknutí osolíme a necháme vychladit. Bílek vyšleháme se špetkou soli, přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva, zchladlé houby a žloutek. Těsto nalijeme do pekáčku a v troubě na 170 stupňů upečeme...

Houby s hovězím masem

Houby s hovězím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 500 g brokolice, 400 g hovězího rostbífu, 200 g žampionů, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 250 ml zeleninového vývaru, 80 g ementalu

Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce přibližně 20 minut. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Brokolici opláchneme a rozebereme na malé růžičky. Houby také očistíme a nakrájíme na plátky. Maso omyje...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Houbový bramborák

Houbový bramborák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub, 1/2 kg brambor, 40 g hladké mouky, 1 slepičí vejce, 3-4 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce majoránky

Očištěné houby nakrájíme a podusíme na másle. Syrové brambory omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku. Ochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou. Nakonec přidáme vychladlé podušené houby a pe...

Houbová majonéza se šunkou

Houbová majonéza se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub naložených v octě, 150 g šunky, 2 vejce, 150 ml olivového oleje, 1 menší uvařený brambor, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Vajcia rozšľaháme s uvareným ošupaným zemiakom, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, olejom a so soľou. Pridáme posekané huby, šunku, uhorku a cibuľu, všetko dobre rozmiešame a necháme aspoň 8 hodín odležať v chlade.

Žampiónová polévka s fazolemi

Žampiónová polévka s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 100 g žampiónů, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, špetka kmínu, 2 bujóny nebo sůl, 2 l vody, instantní světlá jíška, sušená petrželka, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostky. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a kmínem a uvaříme skoro do měkka. Polévku zahustíme jíškou, ochutíme bujóny, nebo solí a povaříme. Na závěr přidáme do polévky ...

Ryzcová majonéza s křenem

Ryzcová majonéza s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g ryzců, 3 žloutky, 2 lžíce křenu, 100 ml zakysané smetany, olej, citronová šťáva, sůl, pepř

Pokrájané a osolené rýdziky udusíme na oleji, odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Potom prilejeme žĺtky rozšľahane s olejom a citrónovou šťavou, pridáme smotanu a postrúhaný chren, dobre premiešame a necháme odstáť. Podávame samostatne alebo ku...

Houby s eidamem

Houby s eidamem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 200 g Eidamu (Edam), 40 ml kečupu, 1 lžička kari koření, špetka kmínu

Houby pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme kmín, kari a kečup a dusíme doměkka. Do hotového jídla vmícháme strouhaný eidam a ihned podáváme.

Houbová česnečka

Houbová česnečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

talířek hub, kostka zeleninového bujónu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, libeček

Očištěné houby nakrájíme na plátky a spolu se zeleninovým bujónem necháme 20 minut vařit. Pak přidáme rozetřený česnek se solí, všechno koření a už jen krátce povaříme. Nakonec do polévky přidáme nasekaný libeček a můžeme podávat. Podáváme s kos...

stránka: