Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Italská

Jarní platýs s bylinkami

Jarní platýs s bylinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks platýsu, 1 ks limety, 4 kousky česneku, 4 lžíce koriandru, 4 lžíce petrželové natě, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Platýse nařízneme na kůži. Osolíme a opepříme ho. Z utřeného česneku, poloviny oleje, šťávy z poloviny limetky, koriandru a petrželky připravíme pastu, kterou potřeme rybu zvenku i zevnitř i do naříznutých částí. Pečeme 10 minut na 180 °C. P...

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks papriky (kapie), 10 kuliček oliv, 2 ks sardelky (ančovičky), 1 stroužek česneku, 1 ks čekanky obecné, 200 g těstovin, 100 ml olivového oleje, 75 g parmezánu, 2 lžíce petrželové natě, 30 g piniových ořechů, 4 listy ledového salátu

Červenou papriku pečeme 15 minut na 200 °C, poté ji dáme do mikrotenového sáčku zapařit. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu. Po chvíli papriku oloupeme a nakrájíme na proužky. Tyto proužky smícháme se lžící piniových oříšků, petrželkou,...

Marinované papriky

Marinované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks paprik (kapie), 6-8 stroužků česneku, 2-3 lžíce kaparů, 7 g soli, 7 g pepře, 120 ml olivového oleje

Papriky pečeme 30 minut na 180 °C, poté je dáme do sáčku, necháme zapařit a oloupeme je. Nakrájíme na plátky. Smícháme utřený česnek, kapary, sůl, pepř a olej a do této směsi naložíme papriky aspoň na 30 minut. Podáváme k pečeným či grilovaným...

Piadina romagnola

Piadina romagnola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce droždí (kvasnice), 150 g sádla, 1 špetka soli, 500 g hladké mouky, 1 lžička sody bikarbóny

Sádlo rozpustíme, aby bylo tekuté, ale ne horké. Smícháme ho s 200 ml vlažné vody a s droždím. Přidáme i sůl. Mouku smícháme se sodou a postupně ji zapracováváme do sádlové směsi. Vznikne nám tuhé těsto. To necháme 30 minut na teplém místě kyno...

Pizza s bramborami

Pizza s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g brambor, 300 g těsta na pizzu, 100 g ovčího sýru, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce bazalky, 2 lžíce olivového oleje

Brambory nakrájíme na co nejtenší plátky (nemusíme ani loupat) a povaříme je v osolené vodě, aby byly téměř hotové. Těsto rozválíme a poklademe ho sýrem nakrájeným na tenké plátky. Na to poskládáme plátky brambor, osolíme, opepříme, přidáme baza...

Olivové chlebové housky

Olivové chlebové housky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žitné mouky, 10 g instantního droždí, 200 g oliv, 350 ml vody, 1 lžička soli, 6 lžíc olivového oleje

Mouku prosyjeme do mísy, přidáme droždí a sůl (obě ve vzdálenosti od sebe) a přilijeme 200 ml vody. Zpracujeme v hladké těsto. Poté přilijeme zbylou vodu a olivový olej a vytvoříme tekutější těsto. Vmícháme nasekané olivy a necháme 45 minut kyno...

Salát s mangem a papájou

Salát s mangem a papájou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks krevet, 1 stroužek česneku, 1 ks limety, 1/2 ks papáje, 1/2 ks manga, 1 ks mrkve, 1/2 ks grapefruitu, 1 ks červené cibule, 1/2 ks chilli papričky, 2 lžičky koriandru, 7 g soli, 7 g pepře, 4 lžičky olivového oleje, 1/2 hrsti řeřichy, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 troška zázvoru

Papáju a mango nakrájíme na kostičky, mrkev a cibuli na tenká kolečka. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na plátky. Smícháme šťávu z poloviny limetky a dvě lžičky oleje. Přidáme 50 ml vody a trochu cukru. Nastrouháme zázvor a přidáme ho do zálivky...

Krémové rajčatové rizoto

Krémové rajčatové rizoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných rajčat, 250 g rýže, 300 g cherry rajčátek, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rozmarýnu, 3 lžíce bazalky, 4 lžíce parmazánu , 1 ks cibule, 2 stroužky česneku

Rajčata spolu s polovinou vývaru rozmixujeme dohladka. Zalijeme zbylým vývarem a vaříme na nízkém plameni. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na směsi oleje a másla. Smažíme 8 minut. Přidáme česnek a rozmarýn a po minutě i rýži. Nakone...

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks cukety, 1 ks citrónu, 2 ks vejce, 300 g šunky, 70 g mandlí, 500 g sýru ricotta, 7 g soli, 7 g pepře, 300 g lasagní, 2 hrst petrželové natě, 3 lžíce parmezánu, 2 lžíce olivového oleje

Cukety nakrájíme na podlouhlé pláty, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na kousky. Petrželku a mandle nasekáme a smícháme je se strouhaným parmezánem a nastrouhanou kůrou z citrónu. Ricottu smícháme s vejci, solí a pepřem a jednu lžíci rozetř...

Saltimbocca z mořského ďasa

Saltimbocca z mořského ďasa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks mořského ďasa, 12 listů šalvěje, 1 hlávka ledového salátu, 50 g másla, 100 ml bílého vína, 400 g hrášku, 12 plátků parmské šunky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Mořského ďasa nakrájíme na 12 kousků, každý osolíme a opepříme. Na každý kousek dáme plátek šunky a šalvěj. Zpevníme párátkem a opečeme krátce na másle (nejprve šalvějí dolů). Poté dáme do trouby na 200 °C po dobu šesti minut. Mezitím do výpeku ...

Bramborové gnocchi s pancettou

Bramborové gnocchi s pancettou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 300 g hladké mouky, 100 g pancetty, 700 g sterilovaných rajčat, 50 g parmezánu, 2 ks vejce, 3 ks česneku, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 1 hrst rukoly, 2 lžíce pažitky

Brambory uvaříme den předem. Poté je rozmačkáme, smícháme s moukou, vejci a solí a vypracujeme těsto. Z těsta vypracujeme dlouhý váleček, který si nakrájíme na noky velké podle chuti. Vaříme je v osolené vodě dokud nevyplavou. Pancettu nakrájíme...

Mozzarellové smaženky

Mozzarellové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polenty, 7 g soli, 7 g pepře, 60 g parmezánu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 40 ml plnotučného mléka, 300 g hladké mouky, 200 g mozzarelly, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g másla, 6 listů šalvěje, 1 hrst piniových ořechů

Litr vody přivedeme k varu, přidáme instatní polentu a vaříme 3 minuty. Odstavíme, osolíme, opepříme, přidáme strouhaný parmezán a tymián a necháme zchládnout. Poté přidáme mléko a polovinu mouky a zamícháme. Vytvoříme hladké těsto. Mozzarellu...

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Lilkové lasagne s bulgurem

Lilkové lasagne s bulgurem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bulguru, 1 lžička soli, 7 g pepře, 4 lžíce olivového oleje, 2 ks lilku, 2 ks šalotky, 2 stroužky česneku, 1/2 ks mrkve, 1 ks červené cibule, 3 ks rajčat, 100 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce parmezánu

Bulgur dáme do misky a zalijeme ho horkou vodou tak, aby hladina byla 4 cm nad bulgurem. Necháme hodinu bobtnat. Lilek nakrájíme na podélné plátky a osolíme z obou stran. Necháme ho vypotit (trvá to tak 15 minut). Šalotky nakrájíme najemno, mr...

Mozzarella in carrozza

Mozzarella in carrozza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků ciabatty, 300 g mozzarelly, 2 ks sardelek (ančovičky), 1 hrst bazalky, 3 ks vejce, 80 ml polotučného mléka, 7 g soli, 7 g pepře, 50 ml olivového oleje

Na čtyři plátky chleba dáme mozzarellu, půlku ančovičky, bazalku a další plátek mozzarelly. Měly bychom tak spotřebovat všechnu mozzarellu i ančovičky. Přiklopíme druhým plátkem ciabatty. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem a sendviče v nic...

Parmazánové passatelli s telecím

Parmazánové passatelli s telecím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g telecí klížky, 50 g másla, 50 g mrkve, 50 g kořenové petržele, 50 g celeru, 1 ks cibule, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 2 ks vejce, 1 špetka muškátového ořechu, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře

Strouhanku smícháme s parmazánem a vejci a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladké těsto a necháme přes noc uležet v lednici. Telecí kližku opečeme ze všech stran na másle, poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme 1,5 litrem vody a ne...

Pizza capricciosa

Pizza capricciosa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks rajčat, 3-4 ks žampionů, 1 balení těsta na pizzu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g mozzarelly, 150 g šunky, 7 g soli, 7 g pepře

Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, šunku na kostičky a žampiony na plátky. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minu...

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 3 listy řapíkatého celeru, 1 ks červené cibule, 6-8 lžíc sladkokyselé omáčky

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji opečeme česnek, cibuli a celer, přidáme pepř a omáčku a nakonec vmícháme těstoviny. Prohřejeme a podáváme.

Cannoli plněné ricottovým krémem

Cannoli plněné ricottovým krémem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 30 g cukru moučky, 50 g sádla, 500 g sýru ricotta, 150 g cukru krupice, 100 g pistácií, 1 lžička skořice, 1 lžička kávy, 1 lžička soli, 2 lžičky pomerančové kůry, 1 ks vejce, 50 ml slunečnicového oleje, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce vinného octu, 1 lžíce pomerančové šťávy

Den předem si připravíme těsto: smícháme mouku, cukr moučku, skořici, kávu a sůl. Přidáme sádlo a vejce a postupně přiléváme smíchané víno s octem. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Smícháme ricottu s cukrem, pomerančovou kůrou a šťávou a nechá...

Pesto ze sušených rajčat

Pesto ze sušených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sušených rajčat, 50 g bazalky, 40 g pistácií, 70 g parmezánu, 100 ml olivového oleje, 1 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Sušená rajčata nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme nasekanou bazalku a česnek. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájenou ji přidáme do mixéru. Přidáme také strouhané sýry a nahrubo nasekané pistácie (pár pistácií si necháme vcelku ...

Lehké kuřecí cacciatore

Lehké kuřecí cacciatore

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce petrželové natě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 45 g parmské šunky, 550 g kuřecích prs, 150 ml bílého vína, 400 g rajčat, 225 g žampionů, 1 ks cibule, 2 listy šalvěje, 2 stroužky česneku

Prosciutto a cibuli nakrájíme na kostičky. Prosciutto smažíme na oleji, poté vyndáme z pánve, ale bez tuku, na kterém osmažíme cibuli, česnek a bylinky – smažíme asi 4 minuty. Poté v pánvi uděláme místo na osolená a opepřená kuřecí prsa. Smaží...

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového mletého masa, 1 lžička chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1 lžička fenyklu, 100 ml červeného vína, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 400 ml vody, 200 g polenty, 50 g másla, 20 g parmezánu, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Vepřové maso smícháme se lžičkou chilli papričky, utřeným stroužkem česneku, fenyklem, červeným vínem, solí a pepřem. Promícháme a necháme odležet. Vodu přivedeme k varu, nasypeme do ní jáhly a vaříme 10 minut. Poté odstavíme, vmícháme máslo a p...

Lasagne ratatouille

Lasagne ratatouille

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cukety, 1 ks cibule, 1 ks lilku, 1 ks papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 2 ks vejce, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžičky oregana, 1/2 lžičky chilli koření, 220 ml rajčatového pyré, 150 g rajčatového protlaku, 420 g sýru ricotta, 300 g lasagní, 250 g mozzarelly, 75 g parmezánu, 1 špetka muškátového ořechu, 3 lžíce parmezánu

Cuketu a lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme hodinu potit. Poté je osušíme a opečeme na pánvi nasucho. Vyjmeme je a na pánev dáme trochu oleje. Do pánve s olejem dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, utřený česnek a papriku nakrájenou n...

Těstoviny se slávkami

Těstoviny se slávkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml olivového oleje, 4 ks šalotky, 4 lžíce petrželové natě, 400 ml bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 2 kg slávek jedlých, 400 g těstovin, 2 ks chilli papričky

Těstoviny uvaříme podle návodu. Šalotky nakrájíme najemno a osmažíme je na oleji spolu se lžící petrželky. Zalijeme vínem a vývarem a přivedeme k varu. Přidáme slávky a vaříme 6 minut. Poté slijeme a zavřené slávky vyhodíme. Chilli papričky na...

Zeleninové ragú s rajčaty

Zeleninové ragú s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks mrkve, 1 ks kořenové petržele, 1-2 ks cukety, 2 ks paprik (kapie), 1 ks cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 ks bobkového listu, 100 ml bílého vína, 1 konzerva fazolí, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 7 g soli, 7 g pepře

Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky - o hraně asi jeden cm. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpálíme olej a dáme do něj mrkev a petržel. Restujeme 4 minuty. Poté přidáme zbylou zeleninu a bobkový list. Po třech minutách podlije...

stránka: