Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jaro

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Velikonoční předkrm s vajíčky a kopřivami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

svazek kopřiv, 4 vejce, sůl, 2 lžíce másla

Brzy z jara (v období Velikonoc) nasbíráme mladé kopřivy, pečlivě omyjeme a nasekáme. Orestujeme na másle, poté přidáme vejce a mícháme. Podle chuti dosolíme.

Špagety s bazalkou

Špagety s bazalkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g špaget, 1 paličku česneku, hrst čerstvé bazalky, 100 g parmazánu, sůl

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, mírně osolíme a vhodíme špagety. Vaříme 10-12 minut, dokud nezměknou. Mezitím nastrouháme parmazán, přidáme najemno nasekanou bazalku a česnek. Špagety necháme okapat a důkladně promícháme se zelenou směsí.

Severní pól

Severní pól

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 ml vodky, 30 ml mléka, hnědý cukr na ozdobu, 1 limeta, 5 kostek ledu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Hrdlo sklenice navlhčíme rozkrojenou limetou a vysypeme cukrem, který nám sklenici pěkně ozdobí. Do sklenice vlijeme vodku, mléko, šťávu vymačkanou z limety a zamícháme. Vhodíme led, dozdobíme kous...

Lahůdkový salát s chřestem

Lahůdkový salát s chřestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru krupice, sůl, pepř, pažitka, 250 g měkkého salámu, 1 cibuli, 1 jablko, 2 rajčata, 250 g vařeného nebo sterilovaného chřestu, 2 natvrdo uvařená vejce

Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme ho s majonézou, hořčicí, nasekanou pažitkou a ochutíme solí, pepřem, cukrem a křenem. Salám a cibuli oloupeme, jablko a rajče rozkrojíme a zbavíme jader. Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smíchám...

Bezinková šťáva

Bezinková šťáva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks citrónu, 2 kg cukru krystalu, 2 l vody, 15 velkých květů Bezu černého

Převaříme 2 l vody, necháme vychladnout. Natrháme 15 květů černého bezu, dobře opereme a dáme do převařené vychladlé vody. Přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme 24 hod. stát. Potom vyndáme květy a vodu přecedíme přes husté síto nebo plátno...

Pomazánka z mladé mrkve s jarní cibulkou

Pomazánka z mladé mrkve s jarní cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek mladé mrkve, 2 jarní cibulky, 100 ml tatarské omáčky, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce citronové šťávy

Mrkvičku oškrábeme a najemno nastrouháme, jarní cibulky nasekáme nadrobno i s natí. Oboje dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu a nakonec vmícháme tatarskou omáčku. Mažeme na krajíčky veky, zdobíme plátkem mrkve, dílkem citrón...

Popencová omeleta

Popencová omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 100 g anglické slaniny, 1 ks cibule, 4 lžíce popence, 4 ks slepičích vajec, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na kolečka (mohou být i z předchozího dne). Na pánvi rozškvaříme kostičky slaniny a přidáme kolečka brambor a cibule. Chvíli opékáme. Vejce rozšleháme s nadrobno nakrájeným popencem, solí a cibulí. Nalijeme n...

Jogurtový salát z pampelišek

Jogurtový salát z pampelišek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mladých listů pampelišky lékařské, 150 ml bílého jogurtu, 1 lžíce pažitky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře

Pampeliškové listy dobře propereme a natrháme na větší kousky. Vložíme do talířů a zalijeme zálivkou vyrobenou z bílého jogurtu, nadrobno nakrené pažitky a špetky soli a petržele.

Exotický pampeliškový salát

Exotický pampeliškový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mladých listů pampelišky lékařské, 2 ks pomeranče, 1 lžička cukru krupice, 20 ml olivového oleje, 1 ks cibule

Listy pampelišky omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Pomeranč nakrájíme na kostky, cibuli rozebereme na kroužky. Smícháme s pampeliškovými listy a zalijeme zálivkou z oleje, cukru a pepře. Vychladíme a podáváme.

Lemond Spring

Lemond Spring

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl Becherovky Lemond, 1 dcl Sprite, plátek grapefruitu

Do sklenice si nasypeme led, na led nalijeme Lemond, dolijeme spritem a ozdobíme plátkem grapefruitu.

Kokosová vajíčka

Kokosová vajíčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kokosové moučky, 120 g másla, 200 g cukru moučka, 5 lžiček rumu, 3 lžičky citronové šťávy, 1/2 bílku, 3 sáčky potravinářského barviva

Vše kromě barviv smícháme a rozdělíme na tři díly. Obarvíme, vytvarujeme vajíčka a obalujeme v kokosu.

Sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 2 kg cukru krupice, 2 citróny, 60 g kyseliny citronové, 15 květů bezu černého

Vodu svaříme s cukrem. Květy černého bezu dáme do většího hrnce zalijeme cukrovou vodou, přidáme omyté na kolečka nakrájené citrony a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den scedíme, přidáme kyselinu citronovou a můžeme podávat. Sirup je dobrý při na...

Kuřecí s chřestem v alobalu

Kuřecí s chřestem v alobalu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 chřesty, 4 kuřecí prsa, 8 rajčat, 1 lžička bazalky, 2 mrkve, 2 lžíce olivového oleje, troška pepře barevného, troška tymiánu (Mateřídouška obecná)

Chřest operte, spodní třetiny oloupejte a dřevnaté konce odkrojte. Stonky nakrájejte na kousky. Mrkev očistěte, lehce oškrábejte a pokrájejte na tenké nudličky. Omytá rajčata nakrájejte na plátky. Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plát...

Zelenina na grilu s dresinkem

Zelenina na grilu s dresinkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně (zbavená semínek), 1 cuketa (zbavená semínek a vnitřní dužiny), 10 přepůlených rajčat, 1 svazek jarní cibulky, 6 lžic olivového oleje, mořská sůl a pepř dle potřeby, Na bazalkový dresing: několik lístků čerstvé bazalky, 3 lžíce olivového oleje, troška citronové šťávy, mořská sůl a pepř

Gril rozpalte na střední teplotu (200-250°C). Zeleninu očistěte, dle potřeby pokrájejte, dejte do misky, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vše mírně proházejte, aby se chutě pospojovaly. Zeleninu vyskládejte na gril do míst, kde není takový žár...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Bezvaječný mazanec

Bezvaječný mazanec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

27 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hery, 140 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli, 1 hrst rozinek, 1 hrst plátkových mandlí, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička citronové kůry, 1 vejce na potření

Rozpustíme si Heru a necháme ji trochu zchladnout, pak ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Poté smícháme všechny suché přísady, k nim přidáme Heru i mléko a zpracujeme v těsto, které se nelepí. Zpracované těsto dáme kynout (1-2 hodinky, záleží na...

Ovocný salát s feta sýrem

Ovocný salát s feta sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké listy římského salátu, 1 velký grepfruit, 1 velký pomeranč, 1 avokádo, feta sýr

Na 4 talíře natrháme římský salát. Oloupaný a na větší kousky nakrájený pomeranč, grep i avokádo položíme na salát. Na konec posypeme sýrem feta.

Domácí pampeliškový med

Domácí pampeliškový med

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pomeranč, 1 citrón, 1,5 kg cukru krupice, 250 g pampelišky lékařské

Přibližně 250 gramů plně rozkvetlých pampeliškových květů zbavíme zeleného zákrovu, propereme abychom je zbavili nečistot, dáme do mísy a přelijeme vroucí vodou. Přikryté necháme do druhého dne, kdy je scedíme přes kousek plátna a vymačkáme. Pom...

Zapékaný pórek

Zapékaný pórek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 pórky, 2 plátky sýra, 400 g uzeného masa, 40 g másla, 1 lžička Vegety kari, 1 šálek vývaru z kostí

Dobře očištěné a omyté středně velké pórky vložíme do vymazané ohnivzdorné misky, osolíme, posypeme kořením, zalijeme šálkem vývaru z masa a 20 minut dusíme. Potom na pórek položíme plátky sýru, přikryjeme pokličkou a dusíme na velmi mírném ohni ...

Reveňový (rebarborový) koláč

Reveňový (rebarborový) koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stonky rebarbory, 2 hrnky třtinového cukru, 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky, 1/2 hrnku hladké špaldové mouky + 50 g na drobenku, 125 g másla + 50 g na drobenku , 3 vejce, 1/2 hrnku 100% pomerančového džusu, 50 g cukru moučka, 50 mletých vlašských ořechů

Reveň oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, promícháme ji s 1 hrnkem cukru a necháme odležet. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem. Zbylý cukr smícháme s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme trochu vych...

Jogurtové mléko s okurkou

Jogurtové mléko s okurkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bílý jogurt, 1/8 l zakysané smetany, 1 menší salátová okurka, špetka soli, troška cukru krystal, troška pepře, 1 rajče

Bílý jogurt s kyselou smetanou ušleháme v mixéru, přidáme omytou a nastrouhanou salátovou okurku, okořeníme dle chuti a opět šleháme. Podáváme chlazené.

Jarní salát s křenem

Jarní salát s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 3 svazky ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, 1 lžíce křenu, 2 dcl zakysané smetany, špetka soli

Omytou neloupanou okurku a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Očištěné cibulky i s kousky světlé natě nakrájíme na kroužky. Přidáme strouhaný křen, dle chuti osolíme, zalijeme smetanou a dobře promícháme. Salát vychladíme a ozdobíme půlkami řed...

Pórkový salát s jablky

Pórkový salát s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pórku, 200 g jablek, 50 ml majonézy, 50 ml bílého jogurtu, špetka soli, špetka pepře, troška citronové šťávy

Syrový pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, které ještě překrojíme napůl. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a pak smícháme s jablky v poměru 1:1. Zalijeme majonézou smíchanou s bílým jogurtem. Osolíme, mírně opepříme a podle chuti...

Salát z kořenové zeleniny

Salát z kořenové zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g bulvového celeru, 200 g kořenové petržele, 200 g mrkve, 1 cibule, 1/2 hrnku zakysané smetany, špetka soli, 1/2 lžičky citronové šťávy

Očištěnou syrovou zeleninu jemně nastrouháme, oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme. Dle potřeby osolíme, okyselíme a nakonec zalijeme smetanou, kterou můžeme nahradit kysaným mlékem.

Jarní pomazánka s lučinou

Jarní pomazánka s lučinou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g taveného sýra, 100 g Lučiny, 100 g mrkve, 100 g bulvového celeru, 1 cibule, 100 g šunky, špetka soli

Omytou a očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemno. Tavený sýr smícháme s Lučinou, přidáme mrkev, celer a vše promícháme. Šunku a oloupanou malou cibulku nakrájíme na kostičky a přimícháme do směsi. Dle chuti osolíme.

stránka: