Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 71

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 1 menší cibule, 50 g másla, 10 g cukru krystal, 50 g hladké mouky, 1,5 l vody, sůl, troška petržele

Mrkev a cibuli nastrouháme na velmi jemném struhadle. V hrnci rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk) a osmahneme na něm připravenou mrkev a cibuli současně s cukrem. Zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme vodou (můžeme i vývarem) a osolíme. Vše po...

Bramborová polévka s kysaným zelím

Bramborová polévka s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kyselého zelí, 1,5 l vody, sůl, pepř, kmín, 1 cibule, 40 g sádla, 30 g hladké mouky, 400 g brambor, 1 domácí klobása

Zelí rozsekáme na drobnější kousky, zalijeme osolenou vodou s kořením a necháme přejít varem. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, zaprášíme moukou a připravíme zlatavou jíšku. Rozšleháme ji s vodou a zelím, přidáme oloupané, na kostičky nakrájen...

Špenátová smetanová polévka

Špenátová smetanová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvého špenátu, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 50 g bulvového celeru nebo jiné kořenové zeleniny, 750 ml vody, 500 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, 1 stroužek česneku, 1 vejce (žloutek)

Špenát opereme, očistíme a drobně rozsekáme. Kořenovou zeleninu si nastrouháme. Z tuku a mouky připravíme mícháním světlou jíšku - rozpustíme si máslo a až začne pěnit, přidáme mouku a zamícháme. K jíšce vložíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a p...

Holštýnská polévka se slaninou

Holštýnská polévka se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 petržel, 1/2 bulvového celeru, 1 cibule, 1 mrkev, 2 brambory, 50 g slaniny, 40 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, 1,5 l hovězího bujónu, 1 dcl smetany, 1 vejce (žloutek), troška petržele

Očištěnou zeleninu a oloupané, omyté brambory nakrájíme nadrobno a osmahneme na slanině a na másle. Vmícháme mouku, a když začne zlátnout, přilijeme vývar, vše rozšleháme a vaříme cca 30 minut. Sundáme z ohně, osolíme a vmícháme v trošce smetany r...

Polévka Petite-Marmite

Polévka Petite-Marmite

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 200 g telecí klížky, 1,5 l vody, 3 cibule, 3 hřebíčky, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 3 mrkve, 1 brukev, 1/2 bulvového celeru, 150 g bílého zelí, sůl, špetka pepře, 50 g eidamu (Edam)

Kuře a telecí maso důkladně očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme s cibulí, hřebíčky, bobkovým listem a tymiánem. Když je maso měkké, vyndáme je, vývar necháme vychladnout a tuk z povrchu sebereme. Přidáme na tenké nudličky nakrájeno...

Polévka Pot-au-feu

Polévka Pot-au-feu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g hrášku, 50 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g mrkve, 100 g květáku, kousek bulvového celeru, 100 g másla, 200 g hovězí klížky, 1,5 l vody, 1/2 kuřete, sůl, špetka pepře, 2 lžíce bílého vína

Zeleninu očistíme, nakrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Hovězí maso nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme. Var musí být velmi slabý - voda se musí jakoby perlit. Když je hovězí maso skoro měkké, přidáme kuře, dol...

Zeleninový salát

Zeleninový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g listového salátu, 150 g mrkve, 150 g salátové okurky, 150 g rajčat, 1 lžička soli, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, 1 lžíce cukru krystal

Listový salát opereme a nakrájíme na menší kousky. Okurku oloupeme, rajče očistíme a nakrájíme. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle. Vše vložíme do mísy, osolíme a promícháme. Zálivku si připravíme zamícháním octa, olivového oleje, vody a cuk...

Hlávkový salát se sladkokyselým nálevem

Hlávkový salát se sladkokyselým nálevem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 listové saláty, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, 5 lžic octa, 1 lžíce cukru krystal, sůl, pepř

Hlávkový salát opereme a rozdělíme na jednotlivé listy nebo na menší dílky, vložíme do mísy a pokapeme olejem. Připravíme si zálivku z vody, octa, soli a pepře a polijeme listy salátu.

Rajčatový salát s fazolemi

Rajčatový salát s fazolemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1 větší cibule, 250 g bílých fazolí, 2 lžíce olivového oleje, 60 ml citrónové šťávy, pepř, 50 ml vody, sůl

Přebrané fazole namočíme na cca 8 hodin do hrnce s vodou a necháme je bobtnat. Poté vodu slijeme, nalijeme vodu novou a dáme vařit. Vaříme dokud nejsou fazole měkké cca 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na ...

Rajčatový salát s cibulí

Rajčatový salát s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat, 8 cibulí, 100 ml octa, 100 ml vody, 30 ml olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce pažitky

Rajčata omyjeme a nařežeme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Rajčata a cibuli dáme do mísy a zalijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním octa, vody, oleje, cukru, špetky soli a pepře. Opatrně promícháme a podáváme posypané nasekanou...

Řecký salát

Řecký salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, 2 různobarevné papriky, 250 g feta, 100 g oliv, 2 lžíce citrónové šťávy, 80 ml olivového oleje, 1 lžíce oregana, sůl, pepř

Rajčata, okurku a papriky omyjeme, okurku oloupeme, papriku zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Všechno dáme do mísy. Přidáme oregano, vsypeme olivy, osolíme a opepříme. Vymačkáme šťávu z poloviny ci...

Vlašský salát s jablky

Vlašský salát s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 250 g brambor, 250 g šunky, 200 g kyselé okurky, 100 g cibule, 100 g jablek, sůl, pepř, 1 lžíce octu, 450 g majonézy, 50 g hrášku

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. Vařené brambory, šunku, cibuli a jablka nakrájíme na kratší nudličky. Nakrájíme kyselé okurky na nudličky a trochu je vymačkáme. Vše dáme do misky, přidáme hrášek a pokapeme worcesterskou omáčkou, octem, osolí...

Bramborové krokety

Bramborové krokety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 100 g strouhanky

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a propláchneme ve studené vodě. Poté je vložíme do osolené vody a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme. Poté brambory prolisujeme a necháme vychladnout. Smícháme s mouk...

Pečené brambory ve slupce

Pečené brambory ve slupce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, sůl

Brambory pečlivě omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 200 stupňů asi jednu hodinu dokud nezměknou. Hotové brambory nařízneme a necháme ještě na 5 minut dopéct v troubě. Podle chuti osolíme.

Dalamánky z brambor

Dalamánky z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g droždí (kvasnic), 400 ml mléka, 500 g žitné mouky, 100 g brambor, sůl, kmín

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. K vlažnému mléku přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím nastrouháme brambory a vložíme je do misky společně s moukou, špetkou soli a zkynutým kváskem. Vypracujeme peč...

Domácí housky

Domácí housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 2 vejce, 60 g másla, 250 ml mléka, sůl, kmín

K trošce vlažného mléka přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme tak kvásek, který necháme vykynout. Poté přidáme zbytek mléka, zbytek mouky, 1 vejce, změklé máslo a sůl. Vypracujeme těsto, které by mělo být tužší a necháme ho kynout. Vykynuté tě...

Italský domácí chléb

Italský domácí chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnic), 1 lžička olivového oleje, sůl, 150 ml vody

Do vody rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu mouky. Vytvoříme tak kvásek, který necháme vykynout. Ke zkynutému kvásku přidáme zbytek mouky, olivový olej. Vypracujeme těsto, které by mělo mít střední hustotu. Těsto necháme kynout. Po vykynutí jej p...

Recept na bramborovou kaši

Recept na bramborovou kaši

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 250 ml mléka, sůl, kmín

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a propláchneme ve studené vodě. Poté je vložíme do osolené vody, přidáme špetku kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a přidáme 1/4 litr...

Vařené brambory

Vařené brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, sůl, kmín, 2 lžíce másla

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a opláchneme ve studené vodě. Pak je vložíme do osolené vody, se špetkou kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme a na horkých bramborech necháme rozpustit kousek ...

Bramborové hranolky

Bramborové hranolky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, rostlinný olej, sůl

Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na hranolky (středně silné proužky). Nakrájené hranolky opláchneme ve vodě, abychom vymyli přebytečný škrob. Poté osmažíme na oleji na pánvi, popřípadě ve fritovacím hrnci. Hranolky smažíme po menších částec...

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 130 g cukru krupice, 130 g Hery, 50 ml mléka, 1 vejce, 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1/2 kg jablek, 1 balení vanilkového cukru, hrst rozinek, špetka skořice, 3 lžíce cukru krystal

Jablka či hrušky oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. V kastrůlku s trochou hody a cukrem krystal je podusíme doměkka. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem. Na vále pak do směsi nakrájíme kousky změklé Hery, do důlku uprostřed vlož...

Olejová bábovka

Olejová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 3 vejce, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, troška citrónové kůry, 2 lžíce kakaa, 1 lžička hrubé mouky na vysypání

Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme olej a našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k našlehané směsi. Vmícháme mléko, citrónovou kůru a nakonec jemně přidáme sníh z bílků. Oddělíme část těsta a smícháme s kakaem. St...

Kuřecí roláda se zeleninovou vaječinou

Kuřecí roláda se zeleninovou vaječinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kuře na vykostění, 1 hrst hrášeku, 2 vejce, 1/2 červené papriky, 2 lžičky másla, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře

Na másle připravíme smaženici z vajec, osolíme, opepříme, vmícháme hrášek a na kostičky nasekanou papriku. Kuře vykostíme a připravíme plát na roládu. Na kuřecí plát rovnoměrně poklademe smaženici a svineme v roládu. Tu zabalíme pevně do alobalu, ...

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 2 dcl sladké smetany, 1 lžička másla, 1/2 l hovězího bujónu/vývaru, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octu, 1 svazek kopru

Připravíme si základ - jíšku: rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, zalijeme studeným mlékem a rozšleháme tak, aby se netvořily hrudky. Vlijeme zbytek mléka a vývar a vaříme, dokud neprojde směs varem a mouka nevytvoří hustější základ. Přidáme cukr,...

Brynzové halušky

Brynzové halušky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150-300 g hladké mouky, 1 ks vejce, 200 g brynzy, 150 g anglické slaniny, 1 špetka soli

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavo...

stránka: