Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika

10 + 20 + 30

10 + 20 + 30

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg rozpuštěné Hery, 20 dkg cukru moučka, 30 dkg polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 250 ml mléka

Všechny ingredience dáme do mísy a vymícháme hladké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě 180°C asi 25 minut. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou. Nebo můžeme těsto před pečením poklást ovocem a p...

Aivar

Aivar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené papriky, 1 cibule, 1 palička česneku, 1 větší rajče, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 feferonka

Očistenú cibuľu, papriku, cesnak a paradajku zomelieme na mlynčeku na mäso a dáme variť spolu s cukrom, soľou, octom a olejom. Pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať feferón. Varíme asi 1 až 1,5 hodiny. Horúcou zmesou plníme poháre, ktoré potom uzatv...

Alibábovka

Alibábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 Heru, 1/2 sklenky vody, 1 a 3/4 sklenky cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 sklenky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrst vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 4 vejce

Heru, vodu, cukr a vanilkový cukr svaříme a necháme vychladit. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky, nasekané ořechy, kakao a opatrně vmícháme sníh z bílků. Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřá...

Alžírská káva

Alžírská káva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml silné kávy, 200 ml vaječného likéru, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Smícháme vaječný likér s kávou a vlijeme do šálků. Přidáme ušlehanou šlehačku a podáváme.

Americká bábovka

Americká bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

sklenka (200 ml) namočených rozinek, 80 ml sekaných vlašských ořechů, šťáva z jednoho pomeranče, 100 ml cukru krupice, 130 ml změklého másla, 180 ml zakysané smetany, 2 vejce, 500 ml polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, Přeliv: šťáva ze tří velkých pomerančů, 120 ml cukru moučka, 100 ml rumu

Polovinu rozinek nasekáme, polovinu necháme vcelku a smícháme s ořechy a pomerančovou šťávou. Utřeme máslo, vejce, cukr krupici, přidáme smetanu, rozinkovo - ořechovou směs a nakonec po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva. Bábovkovou form...

Americké fazole

Americké fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bílých fazolí, 1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, 1 cibule, 1 lžíce mleté papriky , 1 troška pepře, 1 špetka soli, 1 troška kečupu

Fazole necháme namočené přes noc, přilijeme vodu a poté je doměkka uvaříme. Z konzervy odebebreme tuk, rozehřejeme jej v kastrole, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a poté i velmi krátce papriku. Vmícháme zbylý obsah konzervy a prohřejem...

Americký koláč s lesní směsí

Americký koláč s lesní směsí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru krupice, 2 ml kravského mléka, 125 g másla, 2 vejce, 5 špetek cukru moučka, 15 dkg jahod, 15 dkg malin, 15 dkg ostružin

Na tento koláč jsou třeba dvě těsta. První těsto uděláme z hladké mouky, másla, mléka a moučkového cukru. Toto těsto se musí nechat v chladu odležet. Druhé těsto připravíme tak, že utřeme žloutky s krupicovým cukrem. Do pěny pak přidáme mouku a sn...

 Ananasový koláč s posýpkou

Ananasový koláč s posýpkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva ananasu, 500 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 255 g cukru krystal, 1 sáček vanilkového cukru, 5 vajec, 325 g másla, 150 ml ananasové šťávy, špetka soli, 120 hrst kokosové moučky

350 g polohrubej múky,1 prášok do pečiva, 175 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 5 vajec, 200 g masla a 150 ml ananásovej šťavy vyšľaháme, cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme na kocky nakrájaná a...

Andělská bábovka

Andělská bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 1 lžička ztužovače šlehačky, 1 šálek cukru krupice, 1/8 lžičky soli, 1/2 lžičky mandlové esence, 11/2 šálku hladké mouky, 1/2 šálku vody

Do bílků přidáme ztužovač šlehačky a ušleháme hustý sníh. Přidáme polovinu cukru a promícháme. V druhé míse ušleháme žloutky s druhou půlkou cukru, přidáme sůl a mandlovou příchuť. Pak přidávame střídavě mouku a vodu a pečlivě mícháme. Nakonec při...

Anglický biftek s vejci

Anglický biftek s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sádla, 4 vejce, 0,6 kg hovězí svíčkové, 3 g soli, 1 g pepře - mletý, 1 dkg hladké mouky, 1 hrneček vody

Maso očistíme a nakrájíme na asi 10 plátků, které lehce (opravdu lehce) naklepeme. Každý plátek osolíme a opepříme a pak ho na rozpáleném oleji v pánvi osmažíme z každé strany (uvnitř musí být růžové, nikoliv krvavé) - každý plátek smažíme dle pot...

Angreštová marmeláda s ananasem

Angreštová marmeláda s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg angreštu, 50 dkg bílého rybízu, 1 konzerva ananasového kompotu, 1500 g cukru krystal, 1 lžička kyseliny citronové, 2 Želírfixy 1:1

Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce. Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy promícháme s troškou cukru a přidáme do vařící šťávy. Povaříme 3 minuty a potom přidáme zbývající cukr a op...

Angreštový koláč

Angreštový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g angreštu, 130 g cukru moučky, 250 g Hery, 1/2 lžičky skořice, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 350 g hladké mouky, 90 g cukru krystalu, špetka soli

Z mouky, Hery, cukru krystalu, vejce, špetky soli si připravíme křehké těsto na koláč (viz související recepty) a necháme 1 hodinu odležet. Mezitím angrešt omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme štopky a rozkrájíme na půlky. O...

Apple crumble

Apple crumble

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jablek, 2 lžíce másla, 5-8 lžíc hladké mouky, 5 lžíc cukru krupice

Jablka si nakrájíme, osladíme dvěmi lžícemi cukru a povaříme je v kastrůlku doměkka. Mezitím co se nám jablka vaří, si připravíme crumble. Do mísy dáme dvě lžíce měkkého másla a přidáváme po lžících mouku a hněteme, dokud nedosáhneme sypké, drol...

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího zadního, 1 velká cibule, sůl, pepř, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, asi 3 střední sladkokyselé okurky, olej

Maso nakrájíme na tenčí nudličky. Na rozehřátém oleji je začneme restovat. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, osolíme, opepříme a spolu dále restujeme, až se vypaří všechna tekutina. Přidáme rajčatový protlak, znovu chvíli orestuj...

Babiččin bramborový salát

Babiččin bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vařených brambor , 400g mražené zeleniny (pod svíčkovou), 2 cibule, asi 200g sterilovaných okurek, 1 lžíce plnotučné hořčice, asi 0,4 dcl octa, sůl a pepř dle chuti, 250 g majonézy

Mraženou zeleninu podusíme. Cibule a okurky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Všechny suroviny smícháme dohromady a promícháme.

Babiččin lehký moučník

Babiččin lehký moučník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

na těsto: 4 vejce, špetka soli, 4 vrchovaté lžíce cukru moučka, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, dále: 500 g bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce cukru moučka, strouhaná čokoláda

Bílky se špetkou soli ušleháme dotuha. Žloutky s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Vmícháme do ní mouku a pak sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem (průměr 28 cm). Do zbylé části vmícháme kakao a nalijeme...

Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi

Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 1 lžíce kakaa, 150 g cukru krupice, 1 vejce, 1 vejce na potření závinu, mandlové lupínky na posypání, 2 lžíce medu, 3 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 4 lžíce uvařené studené kávy (turka), 1 sklenka švestkových povidel, 50 g neloupaných mletých mandlí

Na vál dáme prosátou mouku, přisypeme prášek do perníku, kakao, utvoříme důlek, do kterého vklepneme vejce, přidáme med, rum, mléko a kávu a vypracujeme hladké těsto. Protože každá mouka je jiná, je možné, že budeme muset přidat trošku mléka nebo ...

Babiččina bábovka

Babiččina bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg cukru krupice, 25 dkg polohrubé mouky, 5 vajec, 0,5 hrnečku oleje, 0,5 hrnečku vody, 0,5 prášku do pečiva

Začínáme vymazáním a vysypáním formy na bábovku. Poté utřeme žloutky s cukrem do hladka, přilijeme vodu, promícháme. K mouce přimícháme prášek do pečiva, po lžícíh za stálého míchání těsta přidáme polovinu mouky. Poté postupně přilijeme olej, je n...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Babiččina kyselica s houbami a vejcem

Babiččina kyselica s houbami a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 ks brambor, 2 hrsti sušených hub, 1 sáček kysaného zelí, 2 domácí klobásy, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, troška kmínu, 2 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky, troška pepře

Do osolené vody s kmínem dáme vařit oloupané brambory, nakrájené na kostičky. Přidáme houby, které jsme předem namočili do vody a pak scedili. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelí i s nálevem a klobásu, nakrájenou na půlkolečka. Zatímco ...

Babiččina ořechová bábovka podle Gurmetu

Babiččina ořechová bábovka podle Gurmetu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla + kousek na vymazání formy, 300 g cukru krupice, 5 vajec, 2 lžíce rumu, 400 g polohrubé mouky + trochu na vysypání formy, 1 prášek do pečiva, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, cukr moučka na posypání

Máslo i vejce zahřejeme na pokojovou teplotu. Pak máslo s cukrem, žloutky a rumem vyšleháme do krému. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a vypracujeme těsto, do kterého přimícháváme vlažné mléko. Nakonec zapracujeme tuhý ...

Babiččiny houstičky

Babiččiny houstičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozpuštěného sádla, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí (kvasnice), olej na potření a semínka (sezam, mák,...)na posypání

Z mírně teplého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Všechno ostatní dáme do mísy, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hrst mouky. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní. Vykynuté těsto rozdě...

Babiččiny kapustové karbanátky

Babiččiny kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 1 mrkev, 20 g Eidamu (Edamu), 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku drcené majoránky, pepř, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíci strouhanky, 1 rohlík, 50-100 ml mléka, rostlinný olej na smažení

Podle základního předpisu připravíme kapustu a mrkev. Uvaříme kapustu, mrkev v osolené vodě téměř doměkka a nakrájíme ji najemno. Vychladlou kapustu, mrkev, slaninu vložíme do mísy a přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, vejce, nastrou...

Babiččiny marokánky

Babiččiny marokánky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml šlehačky, 12 dkg cukru moučka, 16 dkg kandovaného ovoce, 16 dkg sekaných loupaných mandlí, 1 balení vanilkového cukru, 3 dkg hladké mouky

Do kastrůlku vlijeme šlehačku, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr a mouku a půl minuty za stálého míchání povaříme. Necháme trochu vychladnout a vmícháme kandované ovoce a mandle. Na vymaštěný a vysypaný plech či na pečicí papír děláme lžičko...

Babiččiny ořechové vánoční rohlíčky od Broňky

Babiččiny ořechové vánoční rohlíčky od Broňky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení dětských piškotů, 17 dkg mletých ořechů, 32 dkg cukru moučka, 5 bílků

Všechny piškoty rozdrtíme válečkem na těsto. Bílky ušleháme s cukrem nad parou. Potom přidáme mleté ořechy a větší část rozválených piškotů. Všechno dobře promícháme a nabíráme malou lžičkou hrudky, které obalíme ve zbylé části piškotů, v dlaních ...

stránka: