Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika

Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 housky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 250 ml sodové vody

Housky nakrájíme na kostičky a smícháme je s moukou, solí a kypřícím práškem. Nakonec vmícháme i vejce a sodovku a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme dva knedlíky, které vaříme v osolené vodě 14 minut, poté je otočíme a vaříme dalších 14 minut.

Škvarkové pirohy

Škvarkové pirohy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 3 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 lžička soli, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 50 ml slunečnicového oleje

Brambory uvaříme ve slupce (můžeme den předem) a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme je s jedním vejcem, hrubou moukou, krupicí a solí. Vypracujeme a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek...

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 ks žampionů, 4 ks rajčat, 4 ks bagety, 4 lžíce hořčice z celých semen, 4 listy šalvěje, 40 g parmezánu

Kuřecí prsa podélně překrojíme, abychom získali 4 kusy. Ty osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Ke konci přidáme i žampiony a rajčata nakrájené na plátky. Bagety rozřízneme, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou šalvějí, dáme plátek masa, rozdě...

Malinová marmeláda s vanilkou

Malinová marmeláda s vanilkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 500 g třtinového cukru, 1 ks vanilky, 1 ks citrónu

Maliny dáme do hrnce a vaříme je. Šťouchadlem je rozšťoucháme. Vaříme asi tak dvě minuty. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, vyškrábneme semínka a i s luskem je přidáme k malinám. Poté přidáme cukr i šťávu z citrónu a pět minut vaříme. Posbí...

Kolínkoto

Kolínkoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin (nejlépe kolínka), 300 g vepřového masa (plecko), 300 g cibule, sůl, pepř, 3-4 lžíce worcesterové omáčky, 1-2 lžíce sójové omáčky, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme do sklovita cibuli, pak přidáme maso. Zastříkneme troškou vody a dusíme skoro do měkka. Pak přilijeme worcesterovou omáčku, sójovou omáčku a dodusíme. Nakonec vmícháme nasekan...

Vepřové plátky po znojemsku - klasika

Vepřové plátky po znojemsku - klasika

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce hořčice, olej, 1 větší cibule, 1/2 l hovězího vývaru, 2 ks sterilovaných okurek, 2 vařené vejce, 2 dietní párky, 2 sáčky rýže

Plátky masa naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se nám nekroutily, osolíme a opepříme. Obalíme v mouce a po jedné straně potřeme hořčicí (může být i dijónská). Na oleji je zprudka po obou stranách opečeme, vytáhneme a na zbylém tuku osmažíme cib...

Okurko-kedlubnový salát

Okurko-kedlubnový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 okurka, 1 kedluben, 3 lžíce octu, 0,5 lžičky soli, 3 lžíce cukru krupice, špetka pepře, trocha vody

Oloupeme si okurku i kedlubnu, a obojí nastouháme na hrubším struhadle, Z vody, octa, soli, cukru a pepře si uděláme zálivku, kterou nalijeme na strouhanou zeleninu. Promícháme.

Bramborový nákyp s mletým masem a jablky

Bramborový nákyp s mletým masem a jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 1 houska, 2 vejce, 250 g jablek, 500 g vařených brambor, 2 cibule, 50 g strouhanky, 30 g másla, špetka soli, troška pepře, 3 lžíce plnotučného mléka

Housku pokrájíme a pokapeme mlékem a necháme zvlhčit. Do mísy dáme mleté maso, zvlhčenou housku, vejce, sůl, pepř a zpracujeme do vláčného těsta. Jablka omyjeme, oloupeme a nakonec zbavíme jadřinců. Nakrájíme jablka na kostičky, stejně tak i bramb...

Houbová polévka 2.

Houbová polévka 2.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 1 kostka drůbežího bujónu, 2 lžíce másla, špetka soli a pepře, 1,5 těstovinové zavářky

Houby opečeme na másle a potom je zalijeme vodou s kostkou bujónu. Přisypeme těstovinovou zavářku, promícháme a několik minut povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Lívance jako od babičky 1

Lívance jako od babičky 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení podmáslí, 1 lžíce sody bikarbóny, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 žloutky, špetka soli, 1 šálek rostlinného oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Do mísy dáme podmáslí, lžičku sody, mouku, cukr, žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm smažíme jednotlivé lívance (na pánev nalijeme vždy 1 malou naběračku těsta). Hotové lívance potř...

Majoránkové zapečené brambory

Majoránkové zapečené brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 400 g uzeného masa, 5 vajíček (3 vařená, 2 syrová), 1 konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, 1 hrst majoránky, 1 lžička másla, 1 lžíce strouhanky, 1/2 dcl mléka, 100 g strouhaného sýra

Brambory uvaříme ve slupce. Scedíme a necháme vychladit. Uzené maso (plecko nebo krkovičku) a vajíčka také uvaříme. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na drobno pokrájené uzené maso a vajíčka a zcezený hrášek. Osolíme, op...

Česnekové kuře

Česnekové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 250 g másla, 2 cibule, 1 hlávka česneku, 200 ml vývaru, špetka soli, troška pepře

Kuře si rozporcujeme na 4 čtvrtky. Osolíme je a potřeme prolisovaným česnekem ze všech stran. Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme kousky kuřete, zalijeme vývarem a upečeme dozlatova.

Houbová polévka 1.

Houbová polévka 1.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek sušených nebo 2 šálky čerstvých nakrájených hub, 4 brambory, 1 cibule, 1 kostka bujónu, 1 lžíce sádla, 1 lžička petrželové nati

Sušené houby na jednu hodinu namočíme - čerstvé houby povaříme s oloupanými a nakrájenými bramborami, najemno nakrájenou cibulkou, kostkou bujónu a jednou lžící sádla doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Hojaldre

Hojaldre

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 100 g cukru krupice, 1 lžíce skořice

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky asi 1 x 7 cm. Proužky dáváme na vymaštěný plech tak, že polovinu proužku jednou otočíme a naznačíme tvar mušle. Pečivo posypeme krystalovým cukrem smíchaným se skořicí a hojaldre pečeme v horké troubě...

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíky: 8 housek (ne čerstvých), 350 ml mléka, 1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1/2 svazku majoránky, sůl a pepř dle chuti, 3 vejce, Omáčka: 1 lžíce másla, 500 g žampionů, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce instantní světlé jíšky, 1 svazek petrželky

Housky v míse nadrobíme a pokapeme horkým mlékem. Necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se mléko nasáklo do housek. Bylinky opereme, osušíme a nakrájíme nadrobno. K houskám přidáme nasekané bylinky a vejce. Osolíme, opepříme a vše dobře promíc...

Houbová polévka 3.

Houbová polévka 3.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 150 g brambor, troška kmínu, 1 cibule, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, troška pepře a soli

Houby vaříme ve vodě společně s oloupanými a nakrájenými bramborami. Osolíme, přidáme kmín a nakrájenou cibuli. Když brambory změknou, zahustíme polévku smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Jednoduché kytičky

Jednoduché kytičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 natvrdo uvařené vejce, 1 žloutek, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 250 g másla, 400 g hladké mouky

Uvařené žloutky rozdrobíme, přidáme syrový žloutek, cukr moučku, vanilkový cukr, máslo a utřeme. Na vál přesejeme mouku a zapracujeme máslovou směs. Vyválíme silnou placku asi 5 mm a vykrajujeme kytičky. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C asi 12 minut...

Mlsná mrkev

Mlsná mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 100 g másla, 1 balení tvarohu, 100 g cukru krupice, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev nakrájíme na kolečka a podusíme na másle doměkka. Přidáme tvaroh, rozmícháme a osladíme. Nakonec přimícháme šlehačku. Podáváme s pečivem nebo vánočkou.

Vrchovinský bramborák

Vrchovinský bramborák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného masa, 3 vajíčka, 1 kg brambor, 10 - 15 lžíc hrubé mouky, 10-15 stroužků česneku, 2 lžíce krupice, 2-3 lžičky soli, 2 lžíce másla

Den předem si uvaříme brambory typu A. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími otvory, přidáme uvařené, na kostičky nakrájené uzené maso, hrubou mouku, 2 lžíce krupice, dle potřeby sůl, rozmačkaný česnek a 3 vejce. V míse hmotu řád...

Rýžový věnec s mandarinkami

Rýžový věnec s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže, 1000 ml mléka, 50 g másla, 50 g cukru moučky, 4 vejce, 4 mandarinky z konzervy, máslo a cukr na vymazaní formy, troška citronové kůry, špetka soli

Ryžu zalejeme vodou a povaríme asi 5 minút, odstavíme, dolejeme mlieko, pridáme maslo, cukor, soľ a strúhanú citrónovú kôru a na miernom ohni dovaríme. Vymiešame maslo za postupného pridavania žĺtkov, pridáme niekoľko kúskov posekaných mandarínok ...

Jesenický řízek

Jesenický řízek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, špetka soli a pepře, 5 lžic hladké mouky, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru, 4 vejce

Vepřové řízky omyjeme a osušíme. Poté lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm opečeme z obou stran řízky dohněda. Vyndáme na talíř ven. Do výpeku vsypeme lžičku mouky a osmahneme ji. Poté pod...

Šunkový dip

Šunkový dip

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uvařené vejce, 130 g másla, 50 g taveného sýra, 1/2 balení bílého jogurtu, 80 g šunky, špetka soli, špetka pepře

Máslo ušleháme s taveným sýrem a jogurtem. Šunku nakrájíme na nudličky, vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme najemno. Vše smícháme, osolíme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Všechny ingredience můžeme rozmixovat, podáváme s bílým pe...

Česnekové pohlazení

Česnekové pohlazení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1 hlávka česneku, 2 balení smetany na vaření, 1,5 l masového vývaru, špetka soli, 1 lžíce petrželové nati

Máslo rozpustíme a zpěníme na něm prolisovaný česnek. Necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. Jíšku přidáme do uvařeného vývaru a povaříme. Pořádně promícháme, aby se neudělaly hrudky. Nakonec přidáme smetanu a povaříme asi...

Rybí polévka s půlměsíčky

Rybí polévka s půlměsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší kapr, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1/2 menšího celeru, 1 lžíce soli, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 1 lžíce másla, 1 veka, 1 lžíce Vegety, 3 lžíce Maggi

Kapra zbavíme šupin, vykucháme a maso i vnitřnosti omyjeme pod vodou. Hlavu odkrojíme a rybu nakrájíme na větší kusy a vše vložíme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté oheň ztlumíme a ještě 40 minut necháme táhno...

stránka: