Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Labužník

Houbové lasagne s bešamelem

Houbové lasagne s bešamelem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 špetka muškátového ořechu, 450 g žampionů, 50 g másla, 750 ml plnotučného mléka, 300 g lasagní, 120 g eidamu

V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Poté přidáme mléko a vytvoříme bílou omáčku, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Povaříme aspoň 20 minut. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme žampiony na...

Houbovo-cizrnový krém

Houbovo-cizrnový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 3 ks šalotky, 2 ks brambor, 1 ks mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g hub, 1 l zeleninového vývaru, , , , 1 lžíce másla, 200 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Cizrnu si uvaříme den předem nebo použijeme cizrnu konzervovanou. Houby použijeme sušené. Šalotku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Krátce opečeme a přidáme většinu cizrny a ...

Vejce plněná ředkvičkovou pomazánkou

Vejce plněná ředkvičkovou pomazánkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vejce, 1 svazek ředkviček, 4 ks jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 200 g Lučiny, 1-2 lžíce pažitky, 1-2 lžíce petrželové naťě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Oloupeme je a podélně je rozpůlíme. Vyjmeme žloutky a utřeme je s lučinou, najemno nakrájenými ředkvičkami a jarní cibulkou, nasekanou pažitkou a petrželkou a utřeným česnekem. Podle chuti osolíme a o...

Kuře plněné ořechovou nádivkou s jablky

Kuře plněné ořechovou nádivkou s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 2 rohlíky, 1 ks vejce, 1 ks jablka, 50 ml polotučného mléka, 50 g vlašských ořechů, 100 g anglické slaniny, 50 g másla, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce petrželové natě

Připravíme si nádivku: rohlíky a jablka nakrájíme na kostičky, ořechy nahrubo. Rohlíky namočíme v mléce, necháme je vypít co nejvíce mléka, poté je vyždímáme a smícháme s vejcem, ořechy, jablkem a petrželkou. Osolíme a opepříme. Kuře omyjeme zve...

Špagety s lososem, chilli a kapary

Špagety s lososem, chilli a kapary

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 400 g lososa, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 hrst kaparů, 1 ks chilli papričky, 2 lžíce oregana

Těstoviny uvaříme podle návodu. Lososa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji opečeme utřený česnek, kapary, nasekanou chilli papričku a poté z pánve vyjmeme. Do té samé pánve dáme nyní lososa a opečeme ho. Těst...

Citrónovo-oreganové brambory

Citrónovo-oreganové brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,2 kg brambor, 4 lžíce oregana, 2 lžíce olivového oleje, 1 citrón, 1 lžička soli

Brambory nakrájíme na kusy s hranou asi 4 cm a uvaříme do poloměkka. Brambory dáme na plech, posypeme oreganem, osolíme, přidáme citrónovou kůru a pečeme 15 minut na 150 °C. Poté teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 20 minut – v polovině p...

Bifteky s omáčkou z balsamica

Bifteky s omáčkou z balsamica

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězí roštěnky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 400 g rajčat, 4 ks šalotky, 2 stroužky česneku, 100 ml aceta balsamica, 100 ml červeného vína, 1 ks bobkového listu

Maso nakrájíme na 4 plátky - tak, aby každý měl váhu 200 g. Osolíme, opepříme a potřeme dvěma lžícemi oleje. Promasírujeme. Šalotky nakrájíme na čtvrtky a dáme je do pánve na rozpálený olej. Po dvou minutách přidáme utřený česnek, balsamico, vín...

Salát s olivami a parmskou šunkou

Salát s olivami a parmskou šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g parmské šunky, 100 g oliv, 50 g parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 4 ks vejce, 4 lžíce olivového oleje, 15 g citrónu, 1 hrst rukoly, 50 g římského salátu

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vystydnout. Šunku nakrájíme na velmi tenké plátky a rozdělíme je na 4 talíře. Posypeme je přepůlenými olivami a hoblinkami pecorina, přidáme na čtvrty nakrájené vejce. V míse smícháme rukolu a salátové listy zali...

Zapečené čekankové puky

Zapečené čekankové puky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 ks čekanky obecné, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky muškátového ořechu, 6 plátků anglické slaniny, 1/2 lžičky fenyklu, 100 g sýru Gruyère

Čekankové puky vaříme 8-10 minut v páře. Poté je osušíme papírovým ubrouskem. Čekanku osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a zabalíme do slaniny. Naskládáme do pekáčku vytřeným olejem a posypeme sýrem a fenyklovými semínky. Pe...

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 ks žampionů, 4 ks rajčat, 4 ks bagety, 4 lžíce hořčice z celých semen, 4 listy šalvěje, 40 g parmezánu

Kuřecí prsa podélně překrojíme, abychom získali 4 kusy. Ty osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Ke konci přidáme i žampiony a rajčata nakrájené na plátky. Bagety rozřízneme, potřeme hořčicí, posypeme nasekanou šalvějí, dáme plátek masa, rozdě...

Trochu jiní utopenci

Trochu jiní utopenci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špekáčků, 2 větší cibule, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce worcesterové omáčky, 4 lžíce kečupu, 8 lžic vody, sůl, 1 lžička mleté papriky , špetka cukru

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Připravíme si nálev smícháním všech ostatních surovin. Promícháme ho a necháme přejít varem. Ještě teplým nálevem přelijeme špekáčky s cibulí. Dáme vychladi...

Pomerančový koláč s lesním ovocem

Pomerančový koláč s lesním ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 pomeranče, 2 vejce, 125 g másla, 25 g včelího medu, 150 g třtinového cukru, 150 g hladké mouky, 70 g bílého jogurtu, 100 g lesního ovoce, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce cukru moučky

Jeden pomeranč vaříme 40 minut doměkka. Poté ho necháme vychladnout, oloupeme a rozmixujeme. Z druhého pomeranče vymačkáme šťávu a poslední pomeranč nakrájíme na plátky. Dvě lžíce medu rozetřeme na spodku koláčové formy a na to poskládáme pome...

Vepřový bůček se sójovo-jablkovou marinádou

Vepřový bůček se sójovo-jablkovou marinádou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bůčku, 60 ml jablkového džusu, 60 ml sójové omáčky, 30 g třtinového cukru, 1 ks cibule

Vepřový bůček podle chuti buď nakrájíme na plátky nebo necháme vcelku. Smícháme džus, sójovou omáčku a třtinový cukr. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Cibuli nakrájíme na jemno a přidáme ji do marinády. Nakonec přidáme maso (musí být ponořené) a ...

Zdravá pastiňáková polévka

Zdravá pastiňáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce octu, 2 pastiňáky, 2 pórky, 2 ks hřebíčku, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 brambory, 4 vejce, 7 g soli, 7 g pepře, 1 svazek tymián (Mateřídouška obecná)

Cibuli a pastiňák nakrájíme na malé kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory nakrájíme na kostky. V hrnci necháme rozpustit máslo s olejem. Osmažíme na něm cibuli, pastiňák a brambory. Poté přidáme pórek a pár minut podusíme. Přidám...

Krůtí nudličky s uzeným masem

Krůtí nudličky s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krůtích prsou, 150 g uzeného masa, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžička ústřicové omáčky, sůl, 1 lžička Country koření, rostlinný olej

Krůtí a uzené maso nakrájíme na nudličky. Ve vodě rozmícháme škrob, sójovou, worcesterovou a ústřicovou omáčku. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme krůtí nudličky. Jakmile začnou červenat, přidáme nudličky z uzeného masa a ještě chvíli opékáme....

Pudinková žemlovka

Pudinková žemlovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 rohlíků, 2 větší jablka, 2 větší hrušky, 1,1 l mléka, 2 pudinky dle chuti, 1 skořicový cukr, 1 lžička másla, 1 vejce, rum, strouhaný kokos

Rohlíky nakrájíme na kolečka a pokapeme mlékem. Nenamáčíme. Dle návodu si v 1 litru mléka uvaříme 2 pudinky a necháme vychladnout. Jablka a hrušky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kok...

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 200 g pekanových ořechů, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 200 ml javorového sirupu, 200 g řeckého jogurtu, 4 banány, 4 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 1 lžička sody bikarbóny, 1 lžička skořice

Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu. Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dol...

Staročeský báč

Staročeský báč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 40 g droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru krupice, 750 g brambor, 250 g slaniny, 50 g škvarků, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 3 lžíce sádla

Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvásek a přidáme cukr, který podporuje kynutí. Druhou polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo horké, ale nevařilo se. Mezitím si oloupeme a nastrouháme bramb...

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g švestek, 140 g včelího medu, 300 ml pomerančového džusu

Švestky dáme do hrnce, nalijeme vodu tak, aby všechny švestky byly ponořené. Poté nalijeme med a džus. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 15 minut. Poté švestky s pomocí lžíce vyjmeme z nálevu a dáme stranou. Nálev vaříme dokud nemá s...

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g lososa, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 300 g špenátu, 4 ks rajčat, 400 g mascarpone, 200 ml polotučného mléka, 2 ks vejce, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 květ muškátového květu, 300 g lasagní, 100 g parmezánu, 1 lžíce bazalky

Lososa zbavíme kůže a rozebereme na kousky. Česnek utřeme a smažíme ho na troše olej, přidáme špenát, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na kolečka. Mascarpone smícháme s mlékem, vejce, muškátovým květem, bazalkou a tymiánem. Pekáček vymažeme ol...

Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou

Králičí rillettes s ředkvičkami a okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 lžička pepře, 8 stroužků česneku, 1 l slunečnicového oleje, 220 g mořské soli, 900 g králičího masa, 100 g sádla, 1 ks bobkového listu, 1 svazek ředkviček, 1 ks okurky, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce brandy

Smícháme mořskou sůl, pepř, bobkový list a králičí stehna. Necháme 3 hodiny marinovat. Poté stehna omyjeme a osušíme. Dáme je do pekáčku spolu s tymiánem a utřeným česnekem. Zalijeme olejem a pečeme 4 hodiny na 130 °C. Ředkvičky nakrájíme na p...

Bramboráková mňamka

Bramboráková mňamka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg brambor, sůl, kmín, pepř, majoránka, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, mléko, tvarůžky, olej

Uděláme klasické těsto na bramboráky. Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo, osolíme, okmínujeme, opepříme, přidáme česnek, majoránku, vajíčko, hladkou mouku a trochu mléka. Těsto zamícháme a smažíme placičky (nejlépe v lívanečníku). Až jsou osma...

Králík na špeku

Králík na špeku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 Králík domácí, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g anglické slaniny, 3 ks šalotky, 50 g másla, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kmínu

Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a opečeme se šalotkami nakrájenými na proužky na oleji. Dáme do pekáčku. Na to položíme králíka, přidáme máslo a celé stroužky česneku. Posypeme k...

Zapečené jehněčí s těstovinami

Zapečené jehněčí s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 stroužky česneku, , 800 g sterilovaných rajčat, 400 g těstovin, 250 g sýru ricotta, 50 g parmazánu, 50 ml polotučného mléka, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Na oleji opečeme cibuli doměkka, přidáme česnek a smažíme ještě minutu. Poté přidáme jehněčí mleté maso, osolíme a opepříme a opékáme dohněda. Poté přidáme skořici, masox, rajčata a oregano. Podusíme 15 minut, poté ještě 15 minut odkryté povařím...

Fazolové burgery

Fazolové burgery

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tortilly, 1 ks červené cibule, 1 ks vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje, 50 g piniových ořechů, 425 g fazolí, 85 g strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Oříšky opečeme nasucho v pánvi dozlatova. Fazole rozmixujeme najemno. Přidáme nahrubo nasekané piniové oříšky, nasekanou cibuli a rajčatový protlak. Zahustíme strouhankou a dochutíme tymiánem. Přidáme vejce, sůl a pepř. Vše promícháme dohromad...

stránka: