Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Luštěniny

Červená čočková polévka

Červená čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 150 g červené čočky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 150 ml mléka, 1,4 l bylinkového bujónu, nať petržele na ozdobu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, 1 červené papriky, 1 lžička mleté papriky, 100 ml sladké smetany

Propláchnutou čočku zalijeme 1 l bylinkovým bujónem, přidáme nakrájenou cibuli, papriku a rozetřený česnek. Uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut vařit na mírném plameni. Mezitím rozehřejeme v pánvičce olej, přidáme kmín, korian...

Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 kg cibule, 1 kg papriky, O,5 kg bílých nebo barevných fazolí, 1 a 1/2 dcl octu (8%), 250 g cukru, 80 g soli, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce sladké papriky, 1/4 oleje

Fazole si den předem namočíme. A druhý den ještě do měkka povaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme a dusíme na ¼ oleje. Přidáme sůl, cukr, ocet, vegetu, chilli a sladkou papriku. Vše řádně promícháme a dusíme. Ke konci přidáme fazole a ještě chvili...

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg bílých fazolí, 1 vrchovatá lžíce sádla, 1 cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 l vody, smetana, ocet, sůl, pepř

Fazolky namočíme nejméně na 6 hodin do vody. V hrnci si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku, mouku a uděláme světlou jíšku (1-2 min.) do které zašleháme asi 6 dl vody, přidáme zeleninový bujón, fazole bez vody, pepř podle chuti a až se b...

Sojový salát

Sojový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzervu sterilizované soji, 1 menší cibuli, 1 sójovou tatarskou omáčku, 1 lžičku čtvero koření, 1 lžičku kečupu, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1/2 lžíce petrželové natě

Všetky suroviny zmiešame a podávame s tmavým celozrnným chlebom alebo pečivom.

Fazole po čínsku

Fazole po čínsku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

lžíce olivového oleje, 2 pórky, 80 g fazolí, trocha soli, lžíce sojové omáčky, lžička Worcesterové omáčky, 2 kousky chleba, 2 mrkve, 1 paprika

Fazole si necháme přes noc ve vodě(pokud máme možnost vyměnit vodu, tak ji po pár hodinách vyměníme), vodu vylijeme a dáme v čisté vařit. Mezitím si nakrájíme pórek, papriku i mrkve na nudličky a dáme na pánvičku s rozehřátým olejem zprudka osmahn...

Banická polévka

Banická polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g fazolí, 1 l vody, 40 g slaniny, 20 g hladké mouky

Prebratú a umytú fazuľu namočíme do vody a necháme 12 hodín stáť. Potom ju v tej istej vode uvaríme do polomäkka. Nakoniec zahustíme slaninovou zápražkou, podľa chuti osolíme a podľa potreby rozriedime vodou.

Moravská čočková polévka

Moravská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čočky, 4 brambory, 2 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 1 cibule, 1 hrst hub, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku

Do 1,5 litrů vody dáme trochu čočky, přidáme brambory nakrájené na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pár sušených hub, sůl, pepř. Povaříme asi 20 minut. Zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z oleje a mouky. Do talíře ještě přidám...

Salát s fazolemi a zálivkou

Salát s fazolemi a zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 4-5 rajčat, 1 větší červená paprika (kapie), 2 konzervy červených fazolí, 3 tavené sýry (nejlépe Apetito) - měly by mít 150 g/ks, trocha mléka, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Zeleninu nakrájíme a vložíme do mísy. Přidáme také okapané fazole. Tavené sýry rozmícháme v troše mléka na kaši(ne moc řidkou). Osolíme, přidáme pepř. Sýrovou zálivku nalijeme na zeleninu a promícháme. Do salátu můžeme přidat i na kostičky nakráje...

Cizrnový salát

Cizrnový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny, 3 rajčata, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 ks sterilované okurky, 1 menší cibule, 2 vejce, špetka soli, špetka pepře

Cizrnu necháme v hrnci s vlažnou vodou, nejlépe do druhého dne nabobtnat. Druhý den přebytečnou vodu vyměníme za novou a cizrnu doměkka uvaříme. Zálivku připravíme smícháním jogurtu a majonézy. Přidáme najemno nasekanou cibulku a okurky. Podle chu...

Čočka na kari

Čočka na kari

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 ks cibule, 200 g čočky, 5 stroužků česneku, 2 balení rajčatového protlaku (nebo kečup), 1 lžíce kari koření, 6 lžic octa, 100 ml oleje, 1 lžička soli, 1 špetka pepře, 3 lžíce cukru

Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Doporučuji malozrnou čočku, nerozvaří se, velkozrná se musí pečlivě hlídat, aby se nerozvařila na kaši. Čočku stačí namáčet po dobu přípravy kari omáčky. Cibuli nakrájíme na kostičky,orestujem...

Fazolová pochoutka

Fazolová pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje na smažení, 2 menší cibule, 500 g měkkého salámu, 4 konzervy bílých fazolí v tomatě, 4 lžíce kečupu

Na pánev nalijeme trochu oleje. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Osmahneme ji na oleji. Když cibule zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájený salám. Jakmile je osmažený, přilijeme obsah konzervy. Zamícháme a necháme prohřát. Přidáme trochu ke...

Vařená cizrna

Vařená cizrna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g cizrny, troška majoránky

Cizrnu si nejříve přebereme a dáme namočit do většího množství vody, nejlépe přes noc. Vodu nevyléváme, ale vaříme v ní cizrnu a to asi 45 minut. Protože je cizrna jednou z luštěnin, je nadýmavá, abychom to trochu eliminovali, přidáme k ní něja...

Cizrna v rajčatové omáčce

Cizrna v rajčatové omáčce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g cizrny, 150 ml rajčatového protlaku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička oregana

Cizrnu uvaříme podle běžného návodu. Na pánvičce necháme zesklovatět nakrájenou cibulku a opéci nadrobno nasekaný česnek, poté přidáme scezenou cizrnu, chvilku opékáme a zalijeme protlakem a okořeníme oreganem. Necháme asi 8 minut vařit, aby se n...

Široké bazalkové nudle s rajčaty a tofu

Široké bazalkové nudle s rajčaty a tofu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g širokých bazalkových nudlí, 1 lžička bazalky, 60 g Tofu, 2 rajčata, kousek Eidamu

Dáme si vařit nudle a mezitím si nakrájíme tofu a promícháme ho s bazalkou a necháme chvíli přijmout chuť. Na pánvi si zprudka opečeme tofu a kostičky rajčat(aby se z nich nestal protlak ale opečené kousky rajčat), po chvíli přidáme nudle a ještě ...

Fazolový salát s pórkem

Fazolový salát s pórkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných fazolí, 1 pórek, 10 ks baby mrkviček, sůl podle chuti, pepř podle chuti, 1 lžíce olivového oleje, troška octa, petrželka na ozdobení

Pórek a baby mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Fazole slijeme, propláchneme na sítu vodou a vložíme do mísy. Přidáme fazole, olej, ocet. Osolíme a opepříme dle chuti a dobře promícháme. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Uzenina s fazolkami

Uzenina s fazolkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolek (zelených fazolových lusků), 200 g uzeniny - točeného salámu, 1 ks cibule, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce sojové omáčky, pepř, 2 lžíce oleje

Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme v hluboké pánvi na oleji, přidáme na kolečka nakrájený salám. Bujón rozpustíme v 2 dl vody. Fazolky opláchneme a nakrájíme na kousky. Salám dáme na stranu. Do pánve vhodíme fazolky, zalijeme bujónem, přidáme s...

Červené čočkové pyré

Červené čočkové pyré

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g červené čočky, 70 ml olivového oleje, 5 lžic citronové šťávy, 3 stroužky česneku, špetka soli, 2 lžičky tymiánu (Mateřídoušky obecná)

Čočku zalijeme vodou a vaříme, dokud nezměkne (asi 12-15 minut). Přebytečnou vodu slijeme, přidáme olivový olej, prolisovaný česnek, tymián a sůl a dobře promícháme. Rozmixujeme dohladka. Podáváme jako přílohu k masu nebo lehkou večeři.

Pikantní fazolový salát

Pikantní fazolový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 konzervy fazolí, 10 lžic kečupu, 10 sterilovaných okurek, 1 cibule, špetka chilli koření, 1-2 špetky soli, 1-2 špetky pepře, 1-2 balení paprikáše

Fazolky z konzervy scedíme, omyjeme vodou a vložíme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, paprikáš. Osolíme, opepříme, přidáme chilli a pikantní kečup. Smícháme a necháme v chladu chvíli odležet. Rychlý recept na kaž...

Hummus

Hummus

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cizrny, 1 lžička Tahini, troška pepře, špetka soli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička olivového oleje

Nejprve uvaříme cizrnu, klidně o něco více než normálně, aby se dala snadno rozdrtit. Vyndáme ji z vody, kterou necháme v hrnci, a přendáme do mixéru. Nasekáme si česnek a také ho přidáme do mixéru spolu s koriandrem, solí, pepřem, olejem, citrono...

Čočkový salát s vejci

Čočkový salát s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čočky, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 kyselé okurky, 1 jablko, 100 g Eidamu (Edam), 1 menší cibule, 3 vejce, 1 balení majonézy, 1 lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě (kudrnky)

Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Uvaříme doměkka v osolené vodě se špetkou tymiánu. Vejce uvaříme natvrdo. Na hrubším struhadle nastrouháme okurky, jablko a sýr. Cibuli, vejce a kudrnku posekáme nadrobno. Přidáme zchladlou čočku, majoné...

Fazolová polévka od maminky

Fazolová polévka od maminky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrsti fazolí, 1 cibule, 80 g slaniny, 2 klobásy, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky

Fazole si namočíme do kastrůlku nejlépe den dopředu. Vodu slijeme a napustíme novou, až jsou fazole ponořené (závisí také na tom, kolik chceme polévky). Vaříme, dokud fazole nezměknou. Než jsou fazole měkké, na suché pánvi si osmažíme na jemno n...

Čočka s uzeninou jako minutka

Čočka s uzeninou jako minutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg zelené čočky, 25 dkg měkké uzeniny, 1 ks červené cibule, sojová omáčka dle potřeby a chuti

Zelenou čočku propereme a necháme namočenou ve vodě - vodu měním, asi 2 dny, až začne klíčit. Nakrájíme nadrobno cibuli, červená je lepší, není to však nutné, pokrájíme měkký salám, či ještě lépe nějaké uzené maso (kupuji cikánský šál, nevím zd...

Bretaňské fazole

Bretaňské fazole

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g bílých fazolí, 200 ml kečupu, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g cibule, 4 stroužky česneku, 50 g sterilované okurky, 1 lžička soli, špetka pepře, 50 ml octu

Přebrané a opláchnuté fazole zalijeme studenou vodou a necháme 4 hodiny máčet. Pak dolijeme vodu a uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme utřený česnek se solí, kečup, pokrájenou okurku, vařené okapané fazole, promícháme, doc...

Rychlý fazolový salát

Rychlý fazolový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva fazolí, 1 cibule, 15 dkg anglické slaniny, 1 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře

Fazole uvaříme do měkka. Na pánvi orestujeme cibulku s anglickou slaninou, poté přidáme uvařené fazole. Přidáme hořčici, kečup, sojovou omáčku a nakonec vše dochutíme solí a pepřem. Můžeme podávat teplé i studné s pečivem.

Thajská čočková polévka

Thajská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 3 hrsti čočky (předem uvařené, případně sterilované), 1 čerstvý zázvor o velikosti celého vlašského ořechu, 1 kořen mrkve, 2-3 brambory, 125 g másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1-2 jarní cibulky, 3 listy citronové trávy, 1 lžička třtinového cukru, 1,5 l zeleninového vývaru, 1-2 lžičky soli, 0,5 lžičky kari koření

Cibulku nakrájíme na drobné kousky, česnek, zázvor a mrkev na jemné krátké nudličky. Brambory nakrájíme na drobné kostičky. Citronovou trávu překrojíme na 3 kousky. Chili papričku (i se semínky, kdo rád pikantnější chutě) nakrájíme rovněž na drobn...

stránka: