Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Mléčné výrobky a vejce

Omeleta se šunkou

Omeleta se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g šunky, 2 cibule, 3 vejce, 50 ml mléka, sůl, 2 plátky eidamu (Edam), nať petržele na ozdobu, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř

Na oleji osmažíme nakrájenou šunku. Přidáme rozšlehané vejce s mlékem a vlijeme na šunku. Osolíme a opepříme dle chuti. Přikryjeme pokličkou a smažíme 5-10 minut. Posypeme nakrájenou cibulí, rozčtvrcenými plátky eidamu a nasekanou natí petržele. J...

Čokoládové kuličky z Brazílie

Čokoládové kuličky z Brazílie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 100 ml smetany ke šlehání, 1 balení cukrářského zdobení

Do hrnce nalijeme vodu a postavíme na něj polévkový talíř. Pomalu zahříváme. Do talíře položíme čokoládu na vaření a počkáme, až se rozpustí. Do dalšího hrnce nalijeme smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec sundáme z plotny a do smet...

Perníkové flamery

Perníkové flamery

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 4 lžíce dětské krupice, 2 lžíce strouhaného perníku, 4 lžíce medu, čokoládové hobliny, špetka soli

Z mléka, krupice a soli uvaříme kaši. Do horké kaše vmícháme asi 2 lžíce strouhaného perníku. Dobře rozmícháme a vlijeme do formiček. Necháme vychladit, pak vyklopíme na talíř a dozdobíme medem a hoblinkami čokolády.

Listový závin s Lučinou

Listový závin s Lučinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 300 g šunky nebo šunkového salámu, 260 g sýru Lučina, kousek pórku, 1 vejce, sezamová nebo jiná semínka

Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme Lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na...

Hermelínové karbanátky

Hermelínové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 Hermelíny, 2 dcl mléka, 40 g hrubé mouky, 1 vejce, pepř, sůl, kmín, strouhanka, hladká mouka na obalení, olej na smažení

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, do které vmícháme nastrouhaný Hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném ...

 Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 1 lžíci olivového oleje, 250 g Mozzarelly (čerstvé), 4 rajčata, kousek Eidamu (hrst), špetka provensálského koření, špetku soli

Oloupeme lilek, okraje odkrojíme. Pak lilek nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 1 cm. Ve velkém hrnci necháme vřít vodu, do které lilky vhodíme a necháme je max. na 2 minuty povařit (tím lilek změkne a urychlí se nám pečení). Vodu z hrnce vylijeme...

Zapečená sýrová pochoutka

Zapečená sýrová pochoutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg Nivy, 15 dkg Eidamu v celku, 1 vejce, 1 balení margarinu (Flóra, Rama), pečivo

Do misky nastrouháme nivu a sýr, přidáme vejce, margarin a vše pečlivě zamícháme. Směsí potřeme rozkrojené pečivo, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě 10 až 15 minut.

Zapečené špalíčky s gorgonzolou

Zapečené špalíčky s gorgonzolou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 150 g anglické slaniny, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 konzerva oloupaných rajčat, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 400 g hotovývh bramborových špalíčků, 150 g Gorgonzoly

Jarní cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a slaninu na něm asi 5 minut opékáme, pak přidáme ci­buli a zpěníme. Okapaná rajčata trochu rozmačkáme vidličkou, přid...

Smažený plněný sýr

Smažený plněný sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 plátků Eidamu, 200 g drůbeží paštiky, 2 vejce, sůl, 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky, 200 ml slunečnicového oleje

Polovinu plátků namažeme paštikou a přikryjeme druhou polovinou plátků. Takto spojený sýr obalíme v trojobalu a na prudko usmažíme v horkém oleji. Podáváme na ubrousku horké, nejlépe s vařenými brambory a rajčatovým salátem.

Žervé kuličky

Žervé kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g žervé (nebo Lučiny), 100 g taveného sýra, 50 g tvrdého sýra, 50 g vlašských ořechů, 50 g šunky, 1 vejce, petrželová nať

Tavený sýr utřeme s žervé. Přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr a nahrubo nakrájené vlašské ořechy. Směs odložíme ztuhnout do chladničky. Ze ztuhlé hmoty tvoříme kuličky, polovinu obalíme v najemno nakrájené šunce a petrželce, zbytek v nadrobno n...

Sýrové kuličky v jogurtové omáčce

Sýrové kuličky v jogurtové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g strouhaného Eidamu, 50 g šunky nakrájené na kostičky, 2 nakrájené žampiony, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu, sůl, bílý pepř, tymián, chilli koření, rostlinný olej, 1 bílý jogurt, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce sojové omáčky, pažitka

Smícháme Eidam, šunku, žampióny, vejce, Solamyl, sůl, pepř, tymián a chilli. Z těsta tvoříme kuličky, které smažíme na oleji. Na talíři je přelejeme omáčkou umíchanou z jogurtu, majonézy, pažitky, soli a sojové omáčky.

Sýrové kuličky

Sýrové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

tavený sýr, strouhaný sýr, 5 dkg Nivy, 1 lžíce másla, pažitka, oříšky, kari koření apod. na obalení

Umícháme tavený sýr, máslo a Nivu, přidáme strouhaný sýr. Pak obalíme podle chuti v pažitce nebo oříškách. Kuličky necháme nejlépe do druhého dne odstát v chladničce.

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 balení Hermelínu (nakrájené na třetiny nebo osminky), 2 žluté a 2 červené středně velké cibule (nakrájené na prstýnky) - orestované a vychlazené, 3-6 piri papriček nakrájených na proužky, 10-15 zelených oliv (nakrájených na kroužky), 3 lžíce nálevu z kapie, 4 prolisované stroužky česneku, bobkový list, drcený barevný pepř, nové koření, tymián, sůl, 1 lžíce kapary (+ 2 lžíce nálevu)

Jednotlivé suroviny proložíme a uložíme uzavřené do sklenice někde do chladu.

Jogurtový sýr

Jogurtový sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g bílého nízkotučného jogurtu, 2 lžičky limetkové nebo citrónové šťávy, 1/4 hrnku posekané pažitky, 1/4 hrnku posekané petrželky, 1/4 lžičky soli, troška pepře

Cedník vyložíme plátnem a položíme ho nad misku. Do cedníku dáme jogurt a necháme ho po několik hodin stát při pokojové teplotě. Poté slijeme nahromaděnou tekutinu. Jogurt dáme do mixeru, přidáme bylinky a vše rozmixujeme na kaši. Osolíme a opepří...

Niva v těstíčku

Niva v těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g Nivy, 4 plátky anglické slaniny, 50 g šunky v celku nebo uzeného masa, 2 vejce, 50 g hladké mouky, 70 ml piva, sůl, pepř, rostlinný olej

Ze dvou vajec, hladké mouky, piva, špetky soli a pepře umícháme polotekuté těstíčko, do kterého vmícháme drobně nakrájenou šunku nebo uzené maso. Nivu nakrájíme na špalíčky, které zabalíme do plátků anglické slaniny, obalíme v těstíčku a z obou st...

Hermelínový dortík

Hermelínový dortík

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks velkých Hermelínů (nebo 4 malých), 200 g Lučiny, 4 lžíce nahrubo mletých vlašských ořechů, půlky jader vlašských ořechů, několik listů zeleného salátu, kuličky hroznového vína, sůl

Z hermelínu podélně odřízneme ostrým nožem vršky (1/3) a odložíme je stranou. Z větších částí vydlabeme vnitřky, aby vznikly mističky. Lučinu, mleté ořechy a vydlabané části sýru utřeme do pěny. Podle chuti ji osolíme, naplníme jí sýrové mističky ...

Tvarůžek v hermelínu

Tvarůžek v hermelínu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 Hermelín, 1 tvarůžek, lžíce kečupu, hladká mouka, 1 vejce a strouhanka na trojobal, olej na smažení

Hermelín si překrojíme a lžíci nebo nožem vydlabeme z jedné půlky sýr tak, aby nám vzniklo místo pro tvarůžek. Ten vložíme, potřeme kečupem, přiklopíme druhou půlkou hermelínu a obalíme v trojobalu. Nejprve zprudka a pak velice zvolna smažíme na o...

Mé fánky

Mé fánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 4 žloutky, 1 lžíce mléka, sůl, půl lžičky cukru moučka, 50 ml rumu, 2 pochoutkové smetany, rostlinný olej

Z těsta uděláme 4-5 bochníků, které postupně vyválíme na tenký plát. Pokrájíme radýlkem na obdélníky - čtverečky, uprostřed přejedeme 3 až 4 krát radýlkem (ale nepřekrojíme okraj) a smažíme v horkém oleji do zlatova (ne do hněda). Klademe na savý ...

Škvarkové placky

Škvarkové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 1 vejce, 0,5 kg škvarků, 2 lžíce rozehřátého sádla, 750 ml mléka

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Uděláme menší bochánky, trochu je zplacatíme a na každé placičce nožem naznačíme mřížky. Trochu je potřeme rozpuštěným sádlem. Dáváme do horké trouby, když jsou shora upečené, obrátíme je na druhou stranu a ...

Kaštanové kostky

Kaštanové kostky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

440 g polohrubé mouky, 220 g cukru krupice, 110 ml rostlinného oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 vejce, 2 smetany ke šlehání, 2 čokolády ledových kaštanů, 1 čokoláda Margot na ozdobení

Náplň: Na plotně svaříme šlehačku s nalámanými kaštany a dáme vychladnout do lednice do druhého dne. Těsto: Elektrickým šlehačem vypracujeme těsto a dáme péct do vymazaného a vysypaného plechu. Po vychladnutí korpusu natřeme krém, který jsme v...

Sýrový nákyp

Sýrový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Eidamu v celku, 4 vejce, 150 ml mléka, 6 lžic polohrubé mouky, sůl, muškátový květ, máslo, strouhanka

Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou eidamskou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl. Zapékací misku pořádně vymažeme máslem a zasypeme strouhankou. Přendáme sýrovou hmotu a d...

Eidamová pomazánka

Eidamová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200-300 g Eidamu, trochu mléka, 3-4 lžíce tatarské omáčky, 3-4 stroužky česneku, špetka soli, pepř

Eidam nastrouháme najemno a zalijeme troškou mléka, aby sýr nasákl. Přidáme utřený česnek a tatarku a dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Ptáčí mléko

Ptáčí mléko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l mléka, 6 vajec, 15 dkg cukru krupice, 2 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli

Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Do široké nádoby dáme vařit asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z bílkové pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce z obou stran asi 1 minutu...

Sladká mléčna polévka

Sladká mléčna polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 150 g hladké mouky, 3/4 l mléka, včelí med, sůl

Spojíme vejce s moukou a drobíme do vroucí osolené vody. Chvíli drobení povaříme a zalijeme mlékem. Potom osladíme medem.

Litý koláč

Litý koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

TĚSTO: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1/2 hrnku vlažné vody, 1 vejce, NÁPLŇ: 2 polotučné tvarohy, 2 vejce, cukr podle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, mléko podle potřeby

Smícháním uvedených surovin na těsto získáme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem nalijeme 2/3 těsta, pokryjeme tvarohovou náplní a zalijeme zbytkem těsta. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.

stránka: