Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 225

Rybízová buchta od babičky

Rybízová buchta od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

550 g cukru moučky, 500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, 350 g másla, 30 g droždí (kvasnic), 1 sklenka rybízové marmelády, 500 g rybízu, 150 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 1 vejce, špetka soli

Z hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru moučky, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z polohrubé mouky, 500 g cukru moučky a 250 g másla si připravíme posypku (viz související recepty). Kynuté těsto si ...

Tvarohová buchta od babičky

Tvarohová buchta od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladé mouky, 30 g droždí (kvasnic), špetka soli, 150 ml mléka, 550 g cukru moučky, 350 g másla, 1 vejce, 1 kg tučného tvarohu, 300 g cukru krupice, 1 balení rozinek, 500 g polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry

Z hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru moučky, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Mezitím smícháme tvaroh, cukr krupici, rozinky a vše důkladně promícháme. Z polohrubé mouky, 500 g cukru moučky a 250...

Koláč s rebarborou a karamelem

Koláč s rebarborou a karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g másla, 125 g cukru krupice, 50 g cukru moučka, 150 g polohrubé mouky, 50 g hrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 70 g solamylu, 4 vejce, 1-2 dcl tekutého karamelu, 1 lžička mleté skořice

120 g másla s krupicovým cukrem a vejci ušleháme do pěny. Postupně přimícháváme polohrubou mouku s práškem do pečiva, skořici a solamyl. Vymíchané těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Rebarboru umyjeme, nasekáme na drobné kousky. Po...

Kapustová krémová polévka

Kapustová krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka kapusty, 1 větší cibule, 2 mrkve, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, 1/2 lžičky vegety, 1,5 l zeleninového či hovězího bujónu, 100 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, troška nasekané petrželové nati, 3 kuličky nového koření, lžička másla

Kapustu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nasekanou najemno a zpěníme na trošce másla. Přidáme zpracovanou kapustu, krátce osmahneme, zalijeme bujónem, okořeníme solí, pepřem, novým kořením a vegetou, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka či kost...

Vepřové pikantní nudličky

Vepřové pikantní nudličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, troška mletého černého pepře, 2-3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1-2 lžíce omáčky Thai Pride, 1 lžička dijonské hořčice, hrst sušených čínských (může i obyčejných) hub, 2 stroužky česneku

Vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme je na rozpálený tuk, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Vmícháme lisovaný česnek. Přidáme všechny 3 druhy omáček, podlijeme troškou vody, vsypeme hrst sušených hub a dusíme doměkka. Na závěr do...

Srnčí maso na víně

Srnčí maso na víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g srnčí kýty, 150 ml červeného vína, pepř, sůl, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 2 bobkové listy, 1 lžička cukru moučky, 1 citrón, 1 lžíce octu

Maso opláchneme, osolíme, opepříme a potřeme citrónovou kůrou. Smícháme víno, ocet, 2 lžíce oleje, cukr, citrónovou šťávu, bobkové listy a nakrájenou cibuli. Maso položíme do této směsi a necháme 12 hodin odležet za občasného otočení. Na zbývající...

Dušené zelí na kyselo

Dušené zelí na kyselo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce octu, 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička kmínu, sůl, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, 500 ml vody

Cibuli nakrájíme a osmažíme do zlatova na roztopeném sádle. Zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Přidáme k cibuli, podlijeme vodou, osolíme, ochutíme kmínem, přikryjeme pokličkou a dusíme 20-30 minut, dokud nezměkne. Vodu z větší části slijeme...

Vepřové smotky

Vepřové smotky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové krkovice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 250 ml vody, 4 plátky šunky, 150 g eidamu (Edam), 1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, sůl, pepř

Vepřovou krkavici nakrájíme na plátky, které osolíme a opepříme. Na každý kousek položíme plátek šunky a svineme do smotku, který propíchneme špejlí. Tento postup opakujeme i u dalších kousků nakrájené krkovice. Smotky dáme smažit na rozpálený ole...

Pikant tortila s mletým masem

Pikant tortila s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks tortil, 300 g hovězího mletého masa, 2 cibule, 8 stroužků česneku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mleté ostré papriky, 1/2 hlávky ledového salátu, 200 ml drůbežího bujónu, 1-2 lžičky kari koření, 1 vejce, 1-2 lžičky hladké mouky, 1 lžíce oleje, troška másla, 1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 50 ml hovězího bujónu

Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji. Vložíme mleté maso, okořeníme pepřem, paprikou, zakápneme worcesterskou omáčkou, přidáme utřený česnek se solí, podlijeme troškou vývaru a dusíme doměkka. Zatím si připravíme kari omáčku: na másle zpěníme ...

Sýrové rizoto se šunkou

Sýrové rizoto se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, 1 cibule, 150 g smetanového sýru, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 200 g šunky, troška petrželové natě či pažitka, 600 ml drůbežího bujónu

Cibuli nasekáme velmi najemno, zpěníme na másle. Vsypeme rýži, šunku nakrájenou na nudličky, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme, dokud není rýže hotová. Mezi tím si na trošce másla rozpustíme smetanový sýr, můžeme si pomoci opět ...

Dušená játra se slaninou a žampiony

Dušená játra se slaninou a žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g játry, 1 větší cibule, 150 g anglické slaniny, 150 g žampionů, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, troška drceného kmínu, 1-2 lžičky worcesterské (Worcesterové) omáčky

Cibuli nasekáme najemno, játra nakrájíme na nudličky. Očistíme žampiony, nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu si připravíme na kostičky. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme slaninu a vyškvaříme. Vložíme maso, orestujeme. Přidáme žampiony, opepříme...

Dietní salát s bílkem

Dietní salát s bílkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1 salátová okurka, 2 papriky, hlávka ledového salátu, 2 vejce, použijeme pouze bílek, kousek šunky pro nevegetariány

Rajčata nakrájíme na malé kousky, papriku a okurku na kostičky, salát natrháme. Z uvařených vajec oddělíme žloutek od bílku, bílek nasekáme a přidáme k salátu. Můžeme zamíchat i šunku nakrájenou na kostičky.

Segedínský guláš

Segedínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového boku, 2 cibule, 700 g kyselého zelí, 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička sádla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml zakysané smetany, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Cibuli nasekáme najemno. Maso nakrájíme na kostky. Zelí také můžeme prokrájet. Na trošce sádla zpěníme cibuli, vložíme maso, osolíme, opepříme a restujeme. Přidáme papriku, podlijeme troškou vody, přikryjeme a dusíme. Po asi 20 minutách přidáme k ...

Trochu jiná vaječina

Trochu jiná vaječina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g dlouhozrné rýže, 6 vejcí, sůl, rajče na ozdobení, 2 lžíce olivového oleje

Rýži dáme vařit na 15 minut do vroucí osolené vody. Poté ji scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme uvařenou rýži. Za stálého míchání postupně přidáváme vejce. Osolíme dle chuti a smažíme 3-5 minut. Ozdobíme nakrájeným rajčet...

České mojito

České mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého rumu, 150 ml jemně perlivé vody, 1 hrst máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 30 ml citrónové šťávy, 1 sklenka kostek ledu

Nakrájenou limetu na kousky vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, mátu a vše rozmačkáme a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme rum a dolijeme vodou. Ozdobíme mátou nebo kolečkem limety a podáváme s brčkem.

Citrónový koláč

Citrónový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g pokrmového tuku, 400 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 100 ml mléka, 2 citróny, 4 vejce

Vejce ušleháme s 225 g cukru do pěny. Přidáme rozpuštěný pokrmový tuk, mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a nastrouhanou kůru z citrónů. Vše důkladně promícháme a vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Dáme ...

Piňa Colada trochu jinak

Piňa Colada trochu jinak

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml 50% ananasového džusu, 50 ml rumu, 50 ml Coca Coly, 1 sklenka kostek ledu

Sklenici naplníme kostky ledu a přilijeme ananasový džus, rum a Coca Colu.

Osvěžující nealkoholický bílý koktejl

Osvěžující nealkoholický bílý koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml podmáslí, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce včelího medu, 1/2 sklenky kostek ledu

Podmáslí, jogurt a med rozmixujeme do pěny. Kostky ledu vhodím do sklenice a zalijeme bílou pěnou.

Maminčina buchta ze sodovky

Maminčina buchta ze sodovky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 2 kypřící prášky do pečiva, 10 lžic rostlinného oleje, 3 vejce, 500 ml žluté sodovky, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka) na ozdobu, jahody na ozdobu, borůvky na ozdobu

Cukr smícháme s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej a žlutou sodovku. Vše důkladně promícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Necháme vychladnout, nakrájíme a před ...

Vafle

Vafle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 80 g cukru moučky, 500 ml mléka, 2 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 100 g másla

Vejce utřeme s cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem a trochu soli. Vše důkladně promícháme a necháme chvilinku odstát. Těsto postupně lijeme do vaflovače a tvoříme vafle.

Bezvaječný piškot

Bezvaječný piškot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celozrné mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 200 g cukru krystalu, 7 lžic rostlinného oleje, 250 ml vody

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, vodu a olejem. Vše důkladně promícháme a vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 350 °C.

Omeleta se šunkou

Omeleta se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g šunky, 2 cibule, 3 vejce, 50 ml mléka, sůl, 2 plátky eidamu (Edam), nať petržele na ozdobu, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř

Na oleji osmažíme nakrájenou šunku. Přidáme rozšlehané vejce s mlékem a vlijeme na šunku. Osolíme a opepříme dle chuti. Přikryjeme pokličkou a smažíme 5-10 minut. Posypeme nakrájenou cibulí, rozčtvrcenými plátky eidamu a nasekanou natí petržele. J...

Bramborové knedlíčky s cibulkou a uzeninou

Bramborové knedlíčky s cibulkou a uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 2 cibule, 2 kousky uzeniny, 2 lžíce rostlinného oleje

Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vroucí vody na 15-20 minut do měkka. Mezitím na oleji osmažime nakrájenou cibuli a uzeninu. Brambory slijeme a rozmačkáme. Přidáme mouku, vejce a sůl dle chuti. Vypracujeme vláčné těsto a tvořím...

Špenátová roláda s lehkou žampionovou omáčkou

Špenátová roláda s lehkou žampionovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 250 g žampionů, 500 ml smetany, 100 ml vody, pepř, sůl, 500 g mletého špenátu, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky

Z másla, hladké mouky, žampionů, smetany, vody, soli a pepře připravíme lehkou žampionovou omáčku (viz. související recepty). Ke špenátu přidáme žloutky, hrubou mouku, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promícháme a opatrně ručně vmícháváme ušleha...

Míchaná vejce na slanině

Míchaná vejce na slanině

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, špetka soli, troška mletého černého pepře

Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky, dáme ji pražit na pánev. Když je vypražená, orestujeme na pánvi se slaninou cibulku. Ta pustí šťávu. Bokem si rozšleháme vejce se solí a pepřem, vlijeme na pánev a mírně mícháme. Vaječinu připravujeme ...

stránka: