Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 228

Gulášová svačinová polévka

Gulášová svačinová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého masa, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 větší cibule, 4 brambory, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce mleté červené papriky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce hladké mouky, pro dietu mouky bezlepkové, 3 stroužky česneku, 1 lžička petržele nebo pažitky, 1/2 lžičky drceného kmínu

Cibuli nasekáme najemno, zpěníme ji na oleji. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud maso neztmavne (nezhnědne). Okořeníme paprikou (případně hotovým gulášovým kořením), pepřem, solí, kmínem. Vložíme brambory nakrájené na malé kostičky a zalijeme v...

Cuketové karbanátky

Cuketové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks větší cukety, 1 lžička soli, 2 vejce, 150 g strouhaného eidamu (Edamu), 1 lžíce sekané petržele, 3 lžíce hladké mouky

Cuketu oloupeme, omyjeme, nastrouháme na struhadle nahrubo, vymačkáme přebytečnou vodu. S mírou osolíme a vmícháme najemno nasekanou petrželku. Přidáme vejce, strouhaný sýr a zahustíme moukou. Vše prohněteme ve středně tuhou hmotu. Tvoříme karban...

Rizoto s kuřecím masem a houbami

Rizoto s kuřecím masem a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, 150 g kuřecích prsou, 1 hrst sušených hub, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1,5 l drůbežího bujónu

Cibuli nasekáme najemno (pro děti ji moc nedoporučujeme), zpěníme na olivovém oleji. Přidáme na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso, nedovařenou rýži, osolíme, opepříme. Orestujeme, přidáme předem namočené houby a zalijeme bujónem (1-2 naběračk...

Rajská polévka jinak

Rajská polévka jinak

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml rajčatového protlaku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 l vody, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/2 menšího celeru, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžička másla

Cibuli nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Lehce orestujeme, přilijeme rajčatové pyré, osolíme, opepříme, přidáme ostatní koření a vaříme cca 40 minut. Poté polévku rozmixujeme nebo propasírujeme dohladka, ...

Sýrovo smetanová omáčka

Sýrovo smetanová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 3 dcl drůbežího bujónu, 1 balení sladké smetany, 50 g taveného smetanového sýru, 2 lžíce rostlinného oleje

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Pořádně promícháme, ať se nám nevytvoří hrudky. Poté přidáme smetanu a sýr, který necháme rozpustit a vaříme ještě asi 5 minut, aby omáčka zhoustla.

Salát tzatziki

Salát tzatziki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 250 ml bílého jogurtu, sůl

Okurku nastrouháme, dužinu oddělíme od vody, aby nebyl salát tak řídký a posolíme. Necháme odstát a opět odlijeme vodu. Dužinu poté smícháme s jogurtem. Doporučujeme řecké jogurty, které mají hustší konzistenci.

Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g cukru moučka, 3/4 sklenky horkého mléka, 3/4 sklenky rostlinného oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s moučkovým cukrem, přidáme ohřáté mléko a olej. Do těsta střídavě, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Formu natřeme tukem a vysypeme moukou. Do připravené formy vyklopíme těsto a pečeme...

Kovbojský salát

Kovbojský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 5 rajčat, 1 konzerva červených fazolí, 1 větší paprika, 60 g smetanového sýru, 100 g eidamu, 50 ml mléka, 1 hrst sterilizované kukuřice

Okurku oloupeme a společně s rajčaty a paprikou očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Fazole opláchneme pod tekoucí vodou a přimícháme je již k nakrájené zelenině. V mléku rozmícháme tavený sýr, směs osolíme a opepříme. Sýrovou zálivku ...

Rychlovka z lilků

Rychlovka z lilků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krajíce chleba, 1/2 lilku, 1 lžíce olivového oleje, 10 dkg barevné papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 3 lístky čerstvé bazalky, špetka soli, troška mletého bílého pepře

Lilek nakrájíme na tenké podélné plátky, které nasolíme a necháme vypotit. Setřeme vyšlou vodu a grilujeme z obou stran po 2 minutách. Připravíme si marinádu z oleje, citrónové šťávy, tymiánu, utřeného česneku se solí, pepře. Vložíme grilované lil...

Alkoholikova roštěnka

Alkoholikova roštěnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 velká cibule, 2 dcl světlého piva, 400 g dlouhozrné rýže, 1 konzerva hrášku, 1 lžíce sádla, 3 lžíce instantní tmavé jíšky, špetka soli, špetka pepře

Roštěnky opláchneme a rovnoměrně naklepeme. Poté roštěnky po stranách mírně nařízneme, aby se později při smažení nekroutily. Nakonec roštěnky jemně osolíme a opepříme a necháme asi 2 hodiny naložené v oleji. Na pánvi rozpálíme sádlo, ve kterém ro...

Marinovaná krkovice

Marinovaná krkovice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřová krkovice, 1 dcl rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce grilovacího koření

Maso naporcujeme na 4 vyšší plátky po 150 g. Připravíme si marinádu z oleje, koření, utřeného česneku. Maso potřeme z obou stran a necháme odlžete minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Grilujeme na rozpáleném grilu, rozehřátém kameni nebo v troubě...

Stehýnka na divoko se zeleninou

Stehýnka na divoko se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích stehýnek, 6 loupaných rajčat, 2,5 dcl drůbežího bujónu, 1 dcl červeného vína, 2 cibule, 2 papriky, 1 větší mrkev, kousek celeru, 5 stroužků česneku, 5 lžic rostlinného oleje, troška sušeného tymiánu nebo 2 větvičky čerstvého, 3 kuličky nového koření, 2 listy bobkového listu, troška mletého pepře, lžička soli

Stehýnka umyjeme, osušíme a zprudka je opečeme na troše oleje, až se vytvoří kůrka. Do výpeku vlijeme zbytek oleje, zpěníme cibuli nasekanou najemno a na plátky nakrájený česnek. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a restujeme dorůžova. Přidá...

Pikantní ovocný koláč

Pikantní ovocný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 3 vejce, 225 g cukru moučka, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 125 g másla, 50 g cukru krupice, 100 g mletých lískových jader, 1 kg višní či švestek, 200 ml rumu

Do prosáté mouky vklepneme 1 vejce. Přidáme 150 g moučkového cukru, skořici a špetku soli. Poklademe kousky másla a vypracujeme křehké hladké těsto. Necháme je ve fólii alespoň půl hodiny v chladu odpočinout. Dortovou formu vymažeme, vtiskneme t...

Tuňákové těstoviny

Tuňákové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení vaječných těstovin, 1/2 konzervy hrášku, 1/2 konzervy kukuřice, 1/2 konzervy fazolí, 50 g zelených nebo černých oliv, 1 konzerva tuňáka, 100 g sýru eidam, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 rajče

Těstoviny vložíme do osolené vody a dle návodu na obalu uvaříme. Hotové těstoviny scedíme a slijeme do mísy a pokapeme olivovým olejem. Hrášek, kukuřici a fazole opláchneme pod tekoucí vodou a přimícháme do těstovin. Vše mírně opepříme. Ke směsi v...

Kuřecí smotky

Kuřecí smotky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře bez drobů, 3 vařená vejce, 3 kyselé okurky, 150 g sendvičové šunky, 1 červená paprika, 3 velké cibule, 1/2 sáčku černého mletého pepře, 1/2 sáčku sladké papriky, 1 citrón, 1 lžička medu, 5 lžic sladkého kečupu, 5 lžic plnotučné hořčice, 1 lžíce slunečnicového oleje, 400 g dlouhozrné rýže, 100 g slaniny, konzerva hrášku, špetka mletého rozmarýnu

Kuře stáhneme z kůže, vykostíme a nařežeme na plátky. Maso rozklepeme, posolíme, opepříme a potřeme kečupem a hořčicí. Na každý plátek kuřete vložíme ½ vařeného vejce, ¼ okurky, 1 dlouhý plátek salámu a proužek papriky. Maso zavineme tak, aby nádi...

Ovocný koláč z kynutého těsta

Ovocný koláč z kynutého těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

380 g polohrubé mouky, 1 balení sušeného droždí (kvasnic), 100 g cukru krupice, lžička citrónové kůry, 1 kg meruňek či jiného ovoce či kompotu, 125 g marcipánové hmoty, 2 hrsti nasekaných mandlí, 3 lžíce ovocné marmelády dle použitého ovoce, 1 lžíce citrónové šťávy, 5 ml mléka

Rychlé kynuté těsto vypracujeme z mouky, ve které rozmícháme droždí, cukr a citrónovou kůru. V mléce rozpustíme máslo, přidáme k moučné směsi a vypracujeme v těsto, které necháme cca 30 minut v teple vykynout. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a chvil...

Pudinkovo-jablečný dort

Pudinkovo-jablečný dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

230 g hladké mouky, 7 lžic cukru moučka, 120 g másla, 3 vejce, 1 balení vanilkového cukru, troška citrónové kůry, 1 kg jablek, 250 ml mléka, 750 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 2 balení vanilkového pudinku, hrst mandlových lupínků

Z mouky, soli, 3 lžic cukru, tuhého másla, vejce, vanilkového cukru a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto. To necháme ve folii minimálně hodinu v chladu odpočinout. Pak je vyválíme, vložíme do vysypané formy a propícháme vidličkou. Jablka nast...

Tvarohový moučník

Tvarohový moučník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hladké mouky, 230 g cukru moučka, 6 vajec, 60 g másla, špetka soli, 750 g odtučněného tvarohu, 300 ml zakysané smetany, 1 lžíce citrónové kůry na jmeno nastrouhané, 2 lžíce rumu, hrst rozinek

Z mouky, másla, cukru (30 g), soli a 1 žloutku vypracujeme hladké těsto. To necháme ve folii asi 30 minut odpočinout v chladu. Vysypeme si dortovou formu strouhankou. Vyložíme ji těstem. Těsto propíchneme několikrát vidličkou a předpečeme asi 15 m...

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Houbová zeleninová polévka

Houbová zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1,5 l vody, sůl, 1 mrkev, 50 g bulvového celeru, 1 cibule, 200 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 kus bílého pečiva, troška petržele

Očištěné, na plátky nakrájené houby zalijeme vodou, osolíme a chvíli vaříme. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostičky nakrájené brambory a vaříme dál. Mezitím si připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a dáme ji do polévky, ...

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g frankfurtských párků, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, pepř, sůl, troška petržele, 1,5 l vody

Cibuli nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm připravenou cibuli. Zaprášíme moukou, opražíme. Poté vmícháme mletou papriku a zalijeme vodou. Zamícháme, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme cca 25 minut. Polévku poté d...

Řecký salát se sýrem

Řecký salát se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g sýru feta, 4 rajčata, 1 paprika, 1 salátová okurka, lžička oregana, 2 červené cibule, 5 ml olivového oleje, hrst oliv, špetka soli, špetka pepře, lžička citrónové šťávy

Zeleninu nakrájíme na kousky – rajčata na osminky, okurku na kolečka – lépe je okurku rozpůlit, vydlabat dužinu a použít jen pevnou část, papriku na tenké proužky. Cibuli na velmi jemné kolečka. Přidáme olivy bez pecek a na kostičky nakrájenou fet...

Pikantní čočková polévka z červené čočky

Pikantní čočková polévka z červené čočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g červené čočky, 1,25 l vody, 400 g mrkve, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 g rajčat, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, kmín, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, špetka kurkumy, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, 300 ml mléka, 2 cibule

Mrkev a rajčata očistíme a pokrájíme na malé části. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Červenou čočku důkladně opláchneme studenou vodou, necháme ji okapat a vložíme do hrnce (červená čočka se nemusí předem namáčet). Do hrnce poté přidá...

Květáková krémová polévka

Květáková krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 60 g hladké mouky, sůl, 1,25 l vody, 1 hlávka květáku, 1 špetka muškátového květu, 250 ml sladké smetany, 2 vejce (žloutky), troška petržele

V hrnci na polévku rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk), přidáme mouku a připravíme růžovou jíšku. Postupně ji ředíme osolenou vodou, dobře šleháme a uvaříme zahoustlý krém. Přidáme na růžičky rozebraný květák, špetku muškátového květu a asi 20 minut...

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 1 menší cibule, 50 g másla, 10 g cukru krystal, 50 g hladké mouky, 1,5 l vody, sůl, troška petržele

Mrkev a cibuli nastrouháme na velmi jemném struhadle. V hrnci rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk) a osmahneme na něm připravenou mrkev a cibuli současně s cukrem. Zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme vodou (můžeme i vývarem) a osolíme. Vše po...

stránka: