Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 231

Spaghetti al arrabiata (Špagety po arabsku)

Spaghetti al arrabiata (Špagety po arabsku)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 6 stroužků česneku, 1 střední cibule, 300 g rajčatového protlaku, 1 menší lilek, 1 malá chilli paprička nebo troška chilli, 15 dkg parmazánu na strouhání, 10 dkg anglické slaniny, sůl

Na oleji zpěníme cibulku nasekanou najemno. Vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme. Přidáme na jemné plátky nasekaný česnek a na tenká kolečka nakrájený lilek, protlak a najemno nasekanou chilli papričku. Dochutíme solí a dusíme asi 20...

Ražniči

Ražniči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové plece (může být i kýta), 30 dkg uzeniny (klobáska, párek), 20 dkg anglické slaniny, 3 menší cibule, 1 červená paprika, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžíce olivového oleje

Maso nakrájíme na stejně velké kostičky. Uzeninu na kolečka, stejně tak cibule. Papriku a slaninu na menší kostičky. Ingredience postupně střídavě napícháváme na grilovací jehlu či špejle. V olivovém oleji rozetřeme grilovací koření, směsí potřeme...

Makový závin

Makový závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 120 g cukru moučka, 40 g droždí (kvasnic), 1 lžíce cukru krupice, 1 špetka soli, 2 ks vajec, 100 g cukru moučka, 1 lžíce včelího medu, 400 ml mléka, 300 g máku, 1 lžíce rumu

Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžičky mouky. Necháme jej vzejít, vykynout. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, cukr, vejce, vzešlý kvásek a nakonec rozehřátý tuk. Vše zpracujeme v těsto a necháme na teplém místě kyn...

Kuskus na sladko

Kuskus na sladko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g kuskusu, 300 ml vody, špetka mleté skořice, 1 lžička včelího medu, hrst žlutých velkých sultánek, hrst datlí

Kuskus zalijeme vařící vodou. Promícháme, přikryjeme a necháme nabobtnat cca 10 minut. Promícháme s medem. Ještě teplý kuskus vyklopíme na talířek, dozdobíme skořicí, datlemi a sultánkami.

Jiná kuřecí stehýnka

Jiná kuřecí stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehýnka, 4 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, 2 cibule, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžička soli

Kuřecí stehýnka omyjeme, nasolíme. Připravíme si marinádu: smícháme worcesterovou a sojovou omáčku a olivový olej. Stehýnka potřeme marinádou a necháme cca 2 hodiny odležet. Vložíme do pekáčku, zasypeme cibulí nakrájenou na jemná kolečka, podlijem...

Květáková polévka

Květáková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší květák, 50 g másla, 60 g hladké mouky, mletý muškátový květ, sůl, pepř, 1 kostka masoxu, 1,5 l vody, petržel

Do hrnce na rozehřáté máslo vsypeme mouku, přidáme muškátový květ a mícháním vytvoříme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a přidáme omytý a na drobné kousky rozebraný květák. Osolíme, opepříme, přidáme kostku masoxu a vaříme, až květá...

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 60 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, troška petržele

Hrách přebereme, propláchneme a necháme namočený ve studené vodě alespoň 3 hodiny, aby bobtnal. Poté ho uvaříme doměkka. V dalším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Jíšku ...

Kulajda

Kulajda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 1 kostka masoxu, 300 g žampionů nebo jiných hub, 1 menší cibule, kmín, 500 ml zakysané smetany, 5 středních brambor, 30 g hladké mouky, kopr, sůl, 2 vejce, ocet

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli si nakrájíme nadrobno a všechno dáme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kostku masoxu, kmín, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké. Ve smetaně si rozkv...

Knedlík hrníčkový

Knedlík hrníčkový

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sklenky polohrubé mouky, 2 sklenky mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, 1 lžíce soli, troška másla, strouhanka

Rohlíky (nebo jiné bílé pečivo) nakrájíme na menší kostky a smícháme s moukou, mlékém, dvěma žloutky a se solí. Ze dvou bílků uděláme sníh a vmícháme do vytvořeného těsta. Připravíme si hrnky. Vymažeme je máslem a vysypeme strouhankou. Těsto nalij...

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nstrouháme na jemném struhadle. Vodu z brambor mírně slijeme. Vařené a oloupané brambory nastrouháme také na jemném struhadle. Vše smícháme společně s moukou, solí a vajíčkem. Vypracujeme těsto. Z těsta poté děl...

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vodu z brambor trochu slijeme. Přidáme mouku, vajíčko, sůl a těsto důkladně promícháme. Namočíme si ruce vodou a rukama tvoříme z těsta malé kulaté knedlíky, které následně vloží...

Gulášová polévka

Gulášová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l hovězího bujónu, 300 g hovězí klížky, 50 g sádla, 40 g slaniny, 1 větší cibule, 2 stroužeky česneku, 10 g sladké mleté papriky, 350 g brambor, 50 g hladké mouky, sůl, muškátový ořech, kmín, majoránka, pepř, voda

Maso opereme, zbavíme šlach a nakrájíme na kousky. Nadrobno nakrájíme cibuli a slaninu. V hrnci rozehřejeme sádlo, vložíme slaninu a necháme ji chvilku škvařit, poté přidáme i cibuli, chvíli smažíme a nakonec přidáme mletou papriku. Vše zamícháme....

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kyselého zelí, 250 g ostravské klobásy, bobkový list, kmín, pepř, sůl, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, mletá sladká paprika

Zelí a klobásu nakrájíme, vložíme do hrnce a přidáme bobkový list, kmín a pepř a vše necháme vařit. Mezitím si necháme rozehřát sádlo, cibuli nasekáme nadrobno a osmažíme ji. Přidáme mouku a míchám vytvoříme světlou jíšku. Do jíšky přidáme mletou ...

Gazpacho

Gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 400 g rajčatového protlaku, 1/2 okurky, 1 menší zelená paprika, 1 malá cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř

Papriku omyjeme, zbavíme jádřince se semínky a nakrájíme na menší kousky. Okurku pokrájíme také a dáme do mísy spolu s paprikou. Rajčata omyjeme a spaříme horkou vodou, abychom je mohli snadno oloupat, a spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, utřeným ...

stránka: