Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Omáčka

Rajčatovo-paprikový dip

Rajčatovo-paprikový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 1 ks limety, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g cherry rajčátek, 100 g majonézy, 1/2 lžičky pažitky, 1/2 lžičky petrželové natě, 1/2 lžičky majoránky, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje

Papriku i rajčátka nakrájíme na kousky, smícháme s jogurtem, majonézou a utřeným česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme olej i šťávu z limetky a přidáme bylinky podle chuti.

Bagna cauda

Bagna cauda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, 4-6 mrkví, 2 paličky česneku, 1 čekanka obecná, 50 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g brambor, 100 g řepy, 57 ml olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 8 ks sardelek (ančoviček), 3 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Nejprve si nakrájíme a oloupeme brambory a červenou řepu. Paličkám česneku seřízneme vršky a vše dáme do pekáčku, promícháme se lžíci olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po dvaceti minutách přidáme i nakrájenou ...

Kreolská omáčka

Kreolská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce melasy, 1/2 ks celeru, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 100-400 ml drůbežího vývaru, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks papriky (kapie), 100 g rajčatového protlaku, 2 lžíce worcesterské omáčky, 8 ks cherry rajčátek, 1 lžíce bazalky

Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme melasu a nastrouhaný celer. Zasypeme bylinkami a podlijeme dvěma naběračkami vývaru. Dusíme 10 minut. Poté přidáme polovinu papriky nakrájené na kostky, sůl, pepř a rajčatový p...

Buráková omáčka

Buráková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g arašídů (burské ořechy, buráky), 1/2 ks chilli papričky, 1 stroužek česneku, 50 g třtinového cukru, 1 špetka mořské soli, 100 ml vody

Vodu zahřejeme, aby byla horká a pak ji spolu s ostatními surovinami dáme do mixéru. Umixujeme v hladkou kašičku. Po vychlazení podáváme.

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jablka, 2 ks badyánu, 1 ks skořice, 100 g třtinového cukru, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce jablečného octu, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do hrnce a zasypeme je cukrem. Přidáme 3 lžíce vody, ocet, šťávu z nastrouhaného zázvoru, chilli koření, kurkumu, skořici i badyán. Vaříme až jablka změknou. Poté vyndáme koře...

Tahini omáčka s citrónem

Tahini omáčka s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 2 ks citrónu, 3 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 2 špetky mleté papriky

Česnek prolisujeme a smícháme se solí. Přidáme pastu tahini a pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáme šťávu z citrónů – směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Ochutnáme a pokud se nám to zdá málo kyselé, přidáme více citrónové šťávy. Nechá...

Olejooctová omáčka

Olejooctová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g oleje, 0,1 dcl octu, 0,2 dcl vody, 0,15 dcl vína, troška zelené natě, 15 g cibule, špetka soli, špetka pepře

Do studené vody přidáme ocet, víno, olej, sůl, pepř a dobře rozšleháme. Pak vmícháme nastrouhanou cibulku a zelenou nať.

Křenová omáčka s pomerančem

Křenová omáčka s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 15 g křenu, 10 g jablka, 5 g pomeranče

Majonézu utřeme s pomerančem a vmícháme jemně nastrouhaný křen s jablky.

Cibulový křen k masu

Cibulový křen k masu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 2 cibule, špetka cukru krystal, 3 lžíce octu, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička petrželové natě, 1/8 l vody, špetka soli

Oloupané brambory uvaříme doměkka, za tepla rozmačkáme a uděláme kaši. Ve vodě s octem rozpustíme sůl, cukr, přidáme olej a vše nalijeme a rozmícháme s bramborovou kaší. Přidáme drobně sekanou cibuli, petržel a řídkou omáčku dáme na několik hodin ...

Pikantní omáčka

Pikantní omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 10 g nakládaných cibulek, 5 g feferonek, 10 g kečupu, 0,05 dcl červeného vína

Majonézu utřeme s kečupem a vínem a vmícháme jemně nastrouhanou cibulku s jemně posekanými feferonkami.

Žampionová omáčka s petrželkou

Žampionová omáčka s petrželkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 šálek masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l masového vývaru, špetka soli, špetka pepře, troška kmínu, 1 lžíce petrželové naťi

Připravíme si nejdřív jíšku ze 2 lžic hladké mouky a 1 lžíce másla tu poté podlijeme 1/4 vývarem a chvíli povaříme a odstavíme stranou. Houby očistíme a nakrájíme (ideální jsou čerstvé). V kastrole na 1 lžíci másla osmahneme nadrobno nakrájenou ci...

Kuřecí omáčka

Kuřecí omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 15 g pečeného kuřete, 10 g mandlí, 0,05 dcl bílého vína

Majonézu utřeme s vínem a vmícháme jemně posekané kuře a nastrouhané mandle.

Pepřový dip

Pepřový dip

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého jogurtu, 100 g zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička barevného pepře, 1 lžička mleté papriky

V misce smícháme jogurt, smetanu, sůl, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Posypeme paprikou a dáme do lednice vychladit.

Rybí omáčka

Rybí omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 20 g konzervované ryba, 10 g pomeranče, 5 g cukru moučka, bobkový list, troška pepře, troška nového koření

Do majonézy vmícháme jemně posekanou rybu a pomeranč, osladíme a okořeníme.

Šunková omáčka

Šunková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 20 g šunky, 5 g křenu, 0,05 dcl bílého vína, 5 g cukru moučka, troška petrželové natě

Majonézu utřeme s vínem a cukrem a přidáme nastrouhaný křen s jemně posekanou šunkou. Ochutíme petrželkou.

Základní ředkvičková omáčka

Základní ředkvičková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ředkviček, 10 g jíšky, 1/8 kostky zeleninového bujónu, 1 dcl vody, špetka pepře, špetka soli

Z jíšky a bujónu připravíme omáčkový základ, osolíme, okořeníme a před koncem vaření přidáme ředkvičky (strouhané na křenovém struhadle). Podáváme se zelenou natí.

Základ celerové omáčky

Základ celerové omáčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g celeru, 5 g tuku, 10 g jíšky, špetka soli, špetka pepře, troška celerové natě

Celer osmažíme na tuku, podlijeme bujónem, osolíme, okořeníme, povaříme do měkka, zahustíme jíškou a procedíme. Ochutíme a ozdobíme zelenou natí.

Tvarohová majonéza mixovaná

Tvarohová majonéza mixovaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 citrón, 1 lžička cukru krupice, 1 sklenka polotučného mléka, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli, 100 g jemného tvarohu, 1 žloutek

Do mixeru dáme mléko, žloutek a mixujeme. Po částech přidáváme tvaroh nebo žervé, přikapáváme olej a citronovou šťávu. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme. Používáme na vařené zeleniny a zeleninové saláty.

Mrkev v sýrové omáčce

Mrkev v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g mrkve, 60 g másla, 1 cibule, 50 g slaniny, 20 g hladké mouky, 3 dcl smetany, 150 g tvrdého sýra, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, špetka muškátového květu

Opláchnutou mrkev pokrájíme na nudličky. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mrkev, osmahneme a zalijeme trochou vody. Přidáme sůl a cukr. Pod pokličkou dusíme doměkka a do vypaření vody. Ze zbytku másla a mouky připravíme...

Houbová omáčka s paprikami

Houbová omáčka s paprikami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 červené papriky (kapie), hrst očištěných hub, 1 cibule, špetka soli, troška pepře, troška kmína, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a pokrájíme. Zpěníme v hrnci cibuli a přidáme 2 nadrobno nakrájené papriky a osmahneme. Přidáme houby, osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté podlijeme trochou vody a 10 minut dusíme. Poté zalijeme smetanou,...

Cibulová salátová zálivka

Cibulová salátová zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl včelího medu, 1 dcl jablečného octu, 1 dcl vody, 1 cibule, špetka oregana, špetka majoránky, špetka mleté papriky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Med zředíme vodou a přivedeme téměř k varu. Přidáme nakrájenou cibuli, krátce povaříme a vmícháme ocet a koření. Na malém ohni vaříme nezakryté asi 8-10 minut. Zálivku necháme asi 1 hodinu odležet.

Mandlová omáčka

Mandlová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 10 g mandlí, 10 g rajčat, 0,05 dcl červeného vína, 5 g cukru moučka

Majonézu utřeme s červeným vínem a cukrem, přidáme rozetřené oloupané rajče a vmícháme jemně nastrouhané mandle.

Kuře na paprice - Grunt omáčka

Kuře na paprice - Grunt omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, sůl, koření na kuře, 300 ml vody, 200 ml mléka, Grunt omáčka Kuře na paprice

Kuřecí stehna osolíme a posypeme kořením na kuře. Dáme do remosky (pekáče), podlijeme vodou a pečeme asi 1 hodinu. Omáčka: Do hrnce nalijeme vodu a mléko nebo smetanu. Přivedeme k varu, přidáme obsah vaničky Grunt omáčka Kuře na paprice, dobře r...

Olivý dip s kozím sýrem

Olivý dip s kozím sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g černých oliv, 250 g kozího sýru, 100 g sýru Frischkäse, 2 lžička včelího medu, 2 špetky soli, troška pepře

Olivy nakrájíme na tenké plátky. Čerstvý kozí sýr a Frischkäse vymícháme s medem, osolíme a opepříme podle chuti. Nasekané olivy jemně vmícháme. Olivový dip podáváme vychlazený k salátům nebo ke grilovanému masu.

Omáčka ze sýra se zeleninou

Omáčka ze sýra se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg ementálu, 1 dcl mléka, 50 dkg brokolice, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka soli, 1 lžička Worcesterové omáčky

Dáme si do kastrolu osolenou vodu, kterou přivedeme k varu. Pak přidáme brokolici a zakryjeme. Mírným varem vaříme zhruba 10 min. Mezitím připravíme omáčku ze sýra - na pánvičku přidáme mléko, sýr, worcesterovou omáčku, česnek a papriku. Na mírném...

stránka: