Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Ostatní

Americké okurky

Americké okurky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg okurek (salátových nebo nakládaček), 80 dkg cibule, 3 lžíce soli, Nálev: 0,5 l octa, 40 dkg cukru krystal, 1 lžička kari koření, 1 lžička chilli koření, 1 lžička pepře

Okurky nakrájíme na kolečka (nakládačky) nebo na menší kousky (salátovky). Přidáme nakrájenou cibuli a sůl. Nálev: ingredience na nálev smícháme a necháme tři hodiny odležet.Pak tuto směs spojíme s okurkami, dobře promícháme a 24 hodin necháme...

Artyčoková náplň do pirohů

Artyčoková náplň do pirohů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g sterilovaných artyčoků, 100 g Mascarpone, 50 g strouhaného sýra, 1 vejce, špetka soli, špetka pepře, petrželka

Vidličkou roztlačíme, pridáme mascarpone, strúhaný syr, vajce, posekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Plnku použijeme do pirohov.

Aspik z nožiček

Aspik z nožiček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílky, troška bobkového listu, 30 g celeru, 30 g cibule, 30 g mrkve, troška nového koření, 0,5 dcl octu, troška pepře, 30 g petržele, špetka soli, 1 vepřových nožiček, 1/2 l vody

V osolené a okyselené vodě vaříme nožičku se zeleninou a kořením do měkka (vodu stále doléváme na 1/2). Procedíme, necháme ztuhnout a sebereme z povrchu všechnu mastnotu. Pak dáme aspik rozehřát a můžeme dochutit octem a solí. Necháme vychladit a ...

Bezinkový med

Bezinkový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg květů Bezu černého, 1 l vody, 1 kg cukru krupice, 1 citrón

Bezinkové květy omyjeme a povaříme asi 15 minut v 1 l vody spolu s citrónem, nakrájeným na kolečka. Vše necháme louhovat nejméně 60 minut, ale můžeme až 24 hodin. Přecedíme a přidáme cukr. Vaříme, dokud směs nezačně houstnout. Plníme do sklenic a ...

Bílá citrónová poleva

Bílá citrónová poleva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 1 bílek, 1 citrón

Z citrónu vymačkáme do misky šťávu bez pecek. Přidáme bílek a promícháme. Postupně přidáme cukr a důkladně promícháme a použijeme.

Borůvková marmeláda

Borůvková marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 sklenky borůvek = 1/2 l šťávy, 500 ml vody, 1 lžička kyseliny citronové, 1 kg cukru krystal, 1 sáček Želírfixu 2:1

Borůvky pomeleme na mlýnku na ovoce nebo odšťavníme. Získanou šťávu smícháme s vodou a dáme vařit. V trošce odebraného cukru rozmícháme Želírfix a nasypeme do vařící šťávy. Povaříme asi 3 minuty a přidáme zbývající cukr, opět povaříme na mírném pl...

Borůvková šťáva

Borůvková šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg borůvek, 300 ml vody, 30 ml citrónové šťávy, 750 g cukru krystalu

Borůvky dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme 40 minut. Poté borůvky propasírujeme přes síto. Přidáme citrónovou šťávu, cukr a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vlijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme víčke...

Boženka - mleté maso

Boženka - mleté maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1 vejce, 3 stroužky česneku, špetka soli, 1 balení zeleninového leča

Maso, vejce, prolisovaný česnek a sůl smícháme dohromady a tvoříme kuličky, velké asi jako ořech, které vložíme do zeleninového leča. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35 minut. Podáváme s brambory.

Bramborová roláda s houbami

Bramborová roláda s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Bramborového těsta v prášku, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 300 g hub, 2 vejce, 1/2 hrnečku strouhanky, 1/2 hrnečku sádla, 1 hrst škvarků

Běžným způsobem připravené těsto na vále rozválíme. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme očištěné a rozkrájené houby a podusíme. Po změknutí odstavíme, do prochladlého přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Rozvrstvíme na bramborové těsto, p...

Bramborový nákyp

Bramborový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vařených brambor, 2 vejce, 2 cibule, 2,5 dcl mléka, 5 lžic másla, špetka soli, 250 ml kysané smetany

Do uvařených a rozmačkaných brambor přidáme ještě za tepla horké mléko, vejce, sůl, 3 lžíce rozpuštěného másla a vše důkladně promícháme. Do máslem vymazané pánve rozetřeme polovinu bramborové kaše, pak dáme vrstvu na másle zpěněné cibule a přikry...

Bramborový tatarský biftek

Bramborový tatarský biftek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší brambory, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2-3 lžíce worcesteru, 2-3 lžíce kečupu, 1 vejce, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 plátky topinek

Brambory uvaříme ve slupce. Necháme je vychladnout, poté je nastrouháme na jemném struhadle, přidáme najemno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, worcester, kečup, vejce a olej, osolíme a opepříme a důkladně utřeme. Podáváme na topinkách.

Broskve v závěji

Broskve v závěji

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 broskve, 1 lžíce másla, 2 bílky, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce mandlových plátků

Zapékací misku vytřeme změklým máslem. Vezmeme 4 větší broskve a rozpůlíme je. Vyndáme pecku a půlky urovnáme do zapékací misky. Misku vložíme na 3 minuty pod gril. Mezitím z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého opatrně vmícháme cukr a mandlové p...

Brusinkový džem

Brusinkový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brusinek, 1/2 kg cukru krystal, 250 ml vody, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička pomerančové kůry, 5 ks hřebíčku, 1 celá skořice

Brusinky propláchneme, vsypeme do většího hrnce, zasypeme cukrem. Vlijeme vodu, přidáme med, pomerančovou kůru a koření. Vše vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Jakmile začne hmota rosolovatět, vyndáme z ní koření a plníme do čistých uzavíracích ...

Bylinkovo - smetanový margarín

Bylinkovo - smetanový margarín

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g margarinu Flora, 1 lžíce žervé Gervais s pažitkou, 7 listů libečku, 1 lžička pažitky, 2 špetky soli, špetka pepře barevného

Margarín vymícháme s Gervaisem, přidáme nadrobno nasekaný libeček a pažitku. Dochutíme solí a pepřem.

Cajunské koření

Cajunské koření

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce celého pepře bílého, 2 lžíce celého pepře černého, 4 lžíce pepře cayenského, 2 lžíce česneku v prášku, 1 lžíce cibule v prášku, 2 lžičky tymiánu , 2 lžičky mleté sušené hořčice, 1/2 lžičky mletého fenyklu, 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky kmínu římského

Všetky ingrediencie spolu zomelieme. Korenie používame na grilovanie mäsa. Dávame na mäso asi 6 hodín pred grilovaním. 1 lyžica stačí asi na 4 porcie.

Čertův dressing

Čertův dressing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dcl vývaru z kostí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička chilli koření, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka soli

K vývaru přidáme rajčatový protlak, ocet, olivový olej, chilli koření, citrónovou šťávu, osolíme, promícháme. Podáváme k těstovinovým salátům.

Česnek na zimu

Česnek na zimu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Oloupaný česnek naskládáme do skleniček od dětské výživy. Svaříme vodu se solí a česnek zalijeme. Česnek musí být potopený. Vydrží až dva roky a je vždy po ruce.

Česneková zálivka

Česneková zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce octa, 1 česnek, 1 lžička cukr krystal

Asi 2 hodiny pred použitím zmiešame všetky uvedené prísady a necháme ich odpočinúť.

Česnekový dresink

Česnekový dresink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,1 l vody, 1 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, 1 špetka soli, 1 špetka mletého pepře, 1 špetka cukru moučka

Ve vodě rozmícháme olej, sůl, cukr a pepř. Nakonec přidáme jemně nasekaný česnek. Dresink necháme před použitím do druhého dne rozležet v chladničce. Použijeme jej přecezený nebo v něm česnek necháme.

Citrónová pěna s lesním ovocem

Citrónová pěna s lesním ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml min. 33% smetany ke šlehání, 4 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, jemně nastrouhanou kůru z poloviny citronu, 1 dl čerstvě vymačkané citronové šťávy, lesní ovoce, pistáciové nebo makadamové oříšky na ozdobu

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a směs přendejte do parní lázně. Přimíchejte citronovou šťávu a kůru a šlehejte asi 8 minut do zhoustnutí. Pak misku z parní lázně sejměte a šlehejte dál, dokud směs nevychladne. Pak vyšlehejte šlehačku dotuha, ...

Čokoládovo-smetanová pěna

Čokoládovo-smetanová pěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 g másla, 250 g kvalitní hořké čokolády, 5 ks vejce, 75 g cukru moučka, 250 ml smetany ke šlehání (33 až 40 %)

V míse v horké vodní lázni rozehřejte máslo s čokoládou a vymíchanou hmotu zašlehejte do pěny vypracované šlehačem v kotlíku nad párou z oddělených žloutků a cukru (pěnu pouze prohřejte!). Než zchladne, vyšlehejte z bílků pevný sníh, ze smetany vy...

Čokopěna

Čokopěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čokolády na vaření, 1 slepičí vejce, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 3 lžíce cukru krystal

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vyšlehanou smetanu a vyšlehaný sníh a čokoládu. Smícháme.

Cuketový koláč

Cuketový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velká cuketa, 200 g eidamu, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 3 plátky šunky nebo anglické slaniny

Cuketu důkladně omyjte, odkrojte konce a celou včetně slupky ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Pak ji trochu osolte, aby pustila vodu - tu ale neslévejte, do těsta pak není potřeba přidávat mléko ani jinou tekutinu. Přidejte mouku prosátou s pr...

Ďábelské závitky

Ďábelské závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 treska, 1 lžička polotučné hořčice, 3 lžíce sardelové pasty, špetka pepře, 1 lžíce chilli koření, špetka soli, 1/2 šálku hladké mouky, 1 vejce, 100 ml slunečnicového oleje

Tresku očistíme, rozpůlíme, vykostíme a každou půlku potřeme směsí z hořčice, pepře, chilli koření, sardelové pasty a soli. Stočíme je do závitků a sepneme párátkem. Závitky obalíme v mouce a v rozšlehaném vejci a pomalu smažíme na rozpáleném olej...

"Dánská" pěna

"Dánská" pěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g Dánského sýra s bílou plísní, 80 g másla, 3 špetky barevného pepře, 2 špetky mleté sladké papriky, 1 jarní cibulka, 1 lžička Samuraje (pálivá majonéza)

Všechny ingredience vyšleháme do hladké pěny. Dochutíme sladkou paprikou a pepřem. Zdobíme jarní cibulkou.

stránka: