Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Podzim

Kaki mascarpone se skořicí

Kaki mascarpone se skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kaki, 60 g cukru moučka, 30 g mandlového prášku, 400 g mascarpone, 1 lžička mleté skořice

Oloupeme kaki, zbavíme je jejich prostřední části a rozmixujeme dužninu. Do misky si připravíme mascarpone, cukr, skořici a mandlový prášek a vše smícháme dohromady. Nakonec vmícháme i rozmixovanou dužninu z kaki. Hmotu rozdělíme do čtyř mističek ...

Salát z kaki s ořechy

Salát z kaki s ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dobře vyzrálá kaki, 8-10 vlašských nebo jiných ořechů, 4 lžíce medu

Kaki umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Ořechy rozbijeme a vnitřní část nadrobno nasekáme. Obě ingredience smícháme s medem.

Houbové rizoto s hráškem

Houbové rizoto s hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g hub, 300 g dlouhozrné rýže, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, 1 menší konzerva hrášku, 1 lžičku mletého kmínu, 2 l vody

Rýži a nasekané houby vhodíme do osolené vroucí vody. Vaříme 20 minut, dokud rýže nezměkne. Mezitím na oleji osmažíme nakrájené cibule a rozetřený česnek. Přidáme hrášek, 2 lžíce vody, sojovou omáčku, mletý kmín, sůl a pepř dle chuti. Necháme proj...

Nealkoholický okurkový koktejl

Nealkoholický okurkový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá salátová okurka, sůl, pepř, 1 lžička cukru krupice, 50 ml vody, 1 lžička citrónové šťávy

Okurku oloupeme a rozpůlíme. Odstraníme měkkou dužninu se semínky, nakrájíme na kousky a vhodíme do mixéru. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, pepř a sůl dle chuti. Vše důkladně rozmixujeme. Vychlazený koktejl vlijeme do sklenice a dolijeme ji vodou....

Zmražení hříbků

Zmražení hříbků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrstí čerstvých hub, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Čerstvě nasbírané houby si načistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci si zahřejeme sádlo a hříbky osmažíme. Pak přidáme vodu a dusíme cca 30 minut, dokud se voda z větší části nevypaří. Následně je necháme vyhladnout a rozdělíme do k...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Halloweenská polévka

Halloweenská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 4 větší brambory, 400 g dýně, 1 velká cibule, 1 malá konzerva hrášku, sůl, petrželová nať

Brambory a dýni očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme brambory a dýni, a taktéž krátce osmahneme. Odstavíme a po ochladnutí oleje zalijeme vodou. Vaříme dokud není zelenina měkk...

Žemlovka s jablky

Žemlovka s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks rohlíků, 1/2 l mléka, 2 balení skořicového cukru, 2 ks vajec, 8 ks jablek, 1 hrst rozinek, 2 hrsti vlašských ořechů

V mléce rozkvedláme vejce a postupně v něm namáčíme rozkrojené rohlíky tak, aby se tekutina do rohlíků vpila. Dále si připravíme zapékací misku kterou vymažeme máslem a dno poklademe 1/3 namočených rohlíků. Na ně nastrouháme jablka (4 ks), posypem...

Dezert z kiwi a banánů s likérovou zálivkou

Dezert z kiwi a banánů s likérovou zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kiwi, 2 ks banánu, 200 ml zakysané smetany, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky kakaa, 4 lžíce vaječného likéru, asi 6 ks vlašských ořechů

Do každé mističky nakrájíme jedno oloupané kiwi a přidáme jeden banán, nakrájený na plátky. Zakysanou smetanu dobře rozmícháme s vanilkovým cukrem a rozdělíme do misek na ovoce. Zakysanou smetanu posypeme kakaem, polijeme vaječným likérem a nahor...

Špagety s houbami a  sýrem

Špagety s houbami a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uvařených špaget, 40 g slaniny, 40 g tvrdého sýra, 450 g různých hub, 20 g másla, sůl, kmín, petrželka

Na másle podusíme nakrájené houby a podle chuti je osolíme. Přidáme tlučený kmín a drobně nakrájenou petrželku. V kastrolu vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu a po té na ni vložíme uvařené špagety, přidáme podušené houby, všechno promícháme a...

Houbová smaženice

Houbová smaženice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, drcený kmín, mletý pepř, 4 vejce

Očištěné houby nakrájíme na plátky. Cibuli pokrájenou nadrobno necháme zesklovatět na sádle. Přidáme houby, opepříme, okmínujeme a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme trošku vody , osolíme a dusíme do změknutí, všechnu vodu necháme vydusit. Mě...

Jablečné čatní s cibulí

Jablečné čatní s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 200 g cukru, 4 lžíce rozinek, 100 ml octa, 1 hrneček vody, troška mletého zázvoru, troška chilli koření, 1 nadrobno nakrájenou feferonku

Oloupaná jablka nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka a oboje vložíme do hrnce, chvilku dusíme bez vody a pak zalijeme vodou s cukrem. Přidáme ostatní přísady a necháme hodinu probublávat. Hotové jablečné čatní s cibulí pak plníme do sklenic, kt...

Jablečná šťáva

Jablečná šťáva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vyzrálých jablek, 5 dl vody, 1 lžíce včelí med

Omyté jabka nakrájíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. V hrnci je podlijeme vodou a vaříme 15 minut. Rozvařená jablka přecedíme přes plátno. Do šťávy přidáme cukr, necháme přejít varem a ještě horkou přelijeme do lahví a uzavřeme.

Halloweenský čaj

Halloweenský čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml zeleného čaje, 10 ml Griotky, 2 kousky citrónu, 2 lžíce cukru krystal

Uvařený zelený čaj necháme vlednici vychladit. Mezitím si připravíme 2 vysoké sklenice, jejich okraje potřeme plátkem citronu a ponoříme do cukru. Potom do sklenic opatrně nalijeme čas a po noži vychlazenou griotku. Ozdobíme plátkem citronu a po...

Česnek na zimu

Česnek na zimu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Oloupaný česnek naskládáme do skleniček od dětské výživy. Svaříme vodu se solí a česnek zalijeme. Česnek musí být potopený. Vydrží až dva roky a je vždy po ruce.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg švestek, 0,5 l octa, 1,5 kg cukru krupice

Švestky umyjeme, vyloupeme a smícháme s octem a cukrem. Necháme stát přes noc a druhý den dáme vařit. Bez míchání vaříme na mírném ohni 4-5 hodin. Povidla odstavíme z ohně, teprve pak důkladně promícháme a dáme do sklenic.

Cuketa a nektarinka

Cuketa a nektarinka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 nektarinka, cuketa dle chuti, kousek másla dle potřeby, koření na americké brambory dle chuti

Cuketu nakrájíme asi na 1 cm široké plátky. Nektarinku oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi rozpustíme silnější plátek masa a na něm opečeme cuketu a nektarinku. Opečené přendáme na talíř a dle chuti posypeme kořením na americké brambory. Po...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Houbová pomazánka od tatínka

Houbová pomazánka od tatínka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 20 g rostlinného oleje, 70 g cibule, 1/2 lžička kari koření, špetka soli, špetka drceného kmínu, 100 g šunky, 1 lžíce kečupu, petrželová nať na ozdobu

Očištěné houby najemno nakrájíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a kari, přidáme houby, sůl, kmín a doměkka podusíme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a přiáme k houbám, dochutíme kečupem a ozdobíme zelenou petrželkou. Mažeme na tmav...

Sterilovaný salát z okurek

Sterilovaný salát z okurek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

salátové okurky, 850 ml vody, 200 g cukru krupice, 40 g soli, 150 ml octa

Nepřerostlé a nepřezrálé kvalitní salátové okurky omyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na kostky, které dáváme přímo do sklenic. Uvaříme si nálev z vody, octa, soli a cukru, kterým nakrájené okurky zalijeme. Sklenice uzavřeme a dáme ster...

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně, 1 brambor, 1 cibule, 1 troška pepře, špetka soli, 4 lžíce zakysané smetany, troška Vegety

Dýni rozkrojíme, vyjmeme semena a oloupeme. Nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme oloupanou bramboru a oloupanou cibuli, sůl, pepř a vegetu. Vaříme na mírném ohni doměkka asi 1 hodinu. Potom vše rozmixujeme...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Hrušková marmeláda

Hrušková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg hrušek, pár list máta peprná, 750 g cukru krupice, 20 g kyseliny citronové

Oloupané hrušky zbavené jadřinců umeleme na masovém strojku. Kaši vložíme do kastrolu s trochou vody a za stálého míchání vaříme. Poté směs zvážíme a přidáme na 1 kg směsi 500 g cukru. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozvaří. Přidáme ky...

Malinová marmeláda

Malinová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 5 g kyseliny citronové, 1 balení Gelfix Super 3:1, 350 g cukru krystal

Cukr smícháme s želírovacím práškem, přidáme ovoce a kyselinu citrónovou. Na silném ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme 3 minuty vařit a pak, ještě horké plníme do skleniček.

stránka: