Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Polévka

Chřestovo-bazalkový krém

Chřestovo-bazalkový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst bazalky, 1 svazek chřestu, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 400 ml bílého jogurtu, 1 ks limety

Chřest očistíme, odřízneme zdřevnatělé konce, nakrájíme na špalíčky a dáme do mixéru spolu se stroužkem česneku, solí, pepřem, limetkovou šťávou a jogurtem. Rozmixujeme na kaši. Přidáme bazalku a ještě mixujeme. Podáváme ozdobené limetkovou ...

Zelená polévka s brokolicí

Zelená polévka s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 1 ks bulvového celeru, 1 ks pórku, 1 ks brokolice, 200 g žampionů, 1 l drůbežího vývaru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce libečku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička kmínu

Z másla a mouky připrávíme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Zeleninu nakrájíme na kousky a přidáme ji do vývaru. Vaříme 15 minut doměkka. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem. Podáváme posypané čerstvým tymiánem a libečkem s krajícem ch...

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Hráškový krém s tyrolskou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrášku, 140 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 140 ml polotučného mléka, 60 g slaniny, 400 ml vody, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Vodu přivedeme k varu a dáme do ní na 3 minuty vařit hrášek. Přidáme mléko, smetanu, sůl a pepř. Ve vedlejším kastrolu si připravíme jíšku z másla a mouky, poté přidáme naběračku hrachového vývaru a rozmícháme. Pak to celé nalijeme do hrachové p...

Králičí vývar s quinoou

Králičí vývar s quinoou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cibule, 2 ks mrkve, 2 ks kořenové petržele, 1 ks bobkového listu, 3 ks nového koření, 200 g bulvového celeru, 300 g másla, 200 ml bílého vína, 7 g pepře, 7 g kurkumy, 7 g kmínu římského, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cukety, 8 lžíce quinoi (Merlík), 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli

Skelet z králíka pečeme 10-15 minut na 200 °C. Jednu cibuli oloupeme – necháme ji ale vcelku a necháme na ní poslední vrstvu „kabátku“. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Polovinu z ní opečeme na směsi z másla a oleje. Po chvíl...

Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 hrst vlašských ořechů, 2 ks šalotky, 3 ks česneku, 2 ks cukety, 1 ks brokolice, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Jemně nasekané šalotky a utřený česnek opečeme na másle, přidáme najemno nakrájené cukety a zalijeme vývarem. Přidáme i růžičky brokolice a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a smetanu a prohřejeme. Podáváme s ...

Květákový krém s praženými semínky

Květákový krém s praženými semínky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks květáku, 500 ml zeleninového vývaru, 10 g másla, 2 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks česneku, 1 ks vejce, 40 g goudy, 1 lžička soli, 7 g pepře, 2 hrsti slunečnicového semínka, 100 g anglické slaniny

Květák rozebereme na růžíčky, cibuli nakrájíme na jemno, mrkev na kostičky, česnek na plátky. Na másle opečeme cibuli, mrkev a česnek, poté přidáme květák a po dvou minutách zalijeme vývarem. Vaříme 15 minut poté rozmixujeme dohladka. Osolíme,...

Oháňková polévka s noky

Oháňková polévka s noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězí oháňky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1/4 celeru, 5 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 1/2 květáku, 1 vejce, 3 lžíce krupice, 1 lžíce pažitky

Oháňku nakrájíme na kousky a dáme do hrnce. Cibuli, mrkev, petržel, celer oloupeme a nakrájíme na kousky a přidáme ji k oháňce. Přidáme všechno koření a zalijeme vodou tak, aby voda byla 2 cm nad okrajem masa. Na mírném plameni dusíme 1 hodin...

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

5 ks česneku, 2 ks cibule, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 6 lžíc řepkového oleje, 5 lžíc hladké mouky, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 svazku pažitky, 25 g anglické slaniny, 50 g másla, 700 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře

Palice česneku (kromě dvou stroužků) seřízneme nahoře tak, aby čouhaly všechny stroužky. Naskládáme je do pekáčku, pokapeme polovinou oleje a pečeme 40 minut přikryté alobalem na 200 °C. Na lžíci oleje smažíme dva stroužky česneku nakrájené na p...

Španělské gazpacho

Španělské gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 2 ks papriky (kapie), 1/2 ks okurky, 1-2 stroužky česneku, 1/2 ks šalotky, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce estragonu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a stroužek česneku. Papriky zbavíme semen, nakrájíme a spolu s olivovým olejem a vinným octem je přidáme do mixéru. Rozmixujeme dohladka, p...

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 ks brambory, 1 stroužek česneku, 850 ml zeleninového vývaru, 900 g hrášku, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 lžíce máty peprné, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky třtinového cukru

Jarní cibulku nakrájíme na kousky a dáme ji do hrnce s nakrájenou bramborou, česnekem a vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Poté přidáme hrášek a pět minut ho povaříme. Přidáme mátu, cukr a citrónovou šťávu a r...

Polévka z melounu a manga

Polévka z melounu a manga

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks žlutého melounu, 1 ks manga, 1/2 ks banánu, 1 lžíce včelího medu, 1-2 lžíce citronové šťávy

Meloun oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme do mixéru s oloupaným a nakrájeným banánem, medem a citronovou šťávou. Zralé mango oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme do mixéru. Rozmixujeme dohladka.

Parmazánové passatelli s telecím

Parmazánové passatelli s telecím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g telecí klížky, 50 g másla, 50 g mrkve, 50 g kořenové petržele, 50 g celeru, 1 ks cibule, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu, 2 ks vejce, 1 špetka muškátového ořechu, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře

Strouhanku smícháme s parmazánem a vejci a muškátovým oříškem. Vypracujeme hladké těsto a necháme přes noc uležet v lednici. Telecí kližku opečeme ze všech stran na másle, poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme 1,5 litrem vody a ne...

Pórkovo-hrášková polévka

Pórkovo-hrášková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jarní cibulky, 1 ks pórku, 2 hrsti hrášku, 2 ks brambor, 1 balení sladké smetany, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 troška muškátového ořechu, 1 lžíce másla, 1 l zeleninového vývaru

Na lžíci másla opečeme nakrájenou jarní cibulku a pórek. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kousky a přihodíme také dvě hrsti mraženého nebo čerstvého hrášku. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Po 20 minutách v...

Rajčatová polévka s gremolatou

Rajčatová polévka s gremolatou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 1 ks citrónu, 1 hrst petrželové natě, 7 lžíc olivového oleje, 2 lžíce cukru moučky, 2 lžíce vinného octu, 2 kg rajčat, 1 lžička soli, 1 lžička pepře

Rajčata si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme. Obojí smažíme na olivovém oleji po dobu osmi minut. Přidáme rajčata a cukr s octem. Zalijeme 750 ml vody, osolíme a opepříme. Vaříme 35 minut. Poté rozmixujeme...

Bulharská dršťková polévka

Bulharská dršťková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g drštěk, 0,8 l hovězího vývaru, 200 g zakysané smetany, 1 ks cibule, 1 ks česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce hladké mouky

Dršťky pořádně propereme a vaříme 3 hodiny – v průběhu vaření vodu několikrát vyměníme. Poté je nakrájíme na malé nudličky. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na másle. Zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme dršťky, sůl...

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny, 50 g sýru ricotta, 10 g kopru, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máty peprné, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 lžíce petrželové natě

Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. V hrnci na olivovém oleji orestujeme česnek (neoloupaný, jen trochu rozplácnutý), petrželku a slitou cizrnu. Zalijeme vývarem a vaříme 8 minut doměkka. Mezitím vyšleháme ricottu s nasekaným koprem a...

Jarní špenátová polévka

Jarní špenátová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 ks cibule, 2 ks brambor, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 150 g špenátu, 1-2 ks kardamomu, 200 ml sójového mléka, 1 lžička kurkumy, 1 hrst řeřichy, 1/2 lžičky soli

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme oloupané a nakrájené brambory, bujón a trochu vody a uvaříme doměkka. Špenátové listy omyjeme a přidáme je do polévky. Vše rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, kurkumou, kardamomem, sójovým mlékem, řeřichou a...

Letní polévka s pestem

Letní polévka s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 200 g hrášku, 250 g rýže basmati, 100 g špenátu, 4 lžíce bazalkového pesta, 1 kostka masoxu

Cuketu nakrájíme na tenká půlkolečka. Spolu s hráškem ji povaříme 3 minuty. Rýži uvaříme do měkka. 600 ml vody smícháme s masoxem nebo pro vegetariánskou verzi se zeleninovým bujónem. Přidáme rýži a špenát a dvě minuty povaříme. Přidáme i cuke...

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Tortellini polévka s masovými kuličkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřového mletého masa, 200 g hovězího mletého masa, 4 ks jarní cibulky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce oregana, 1-2 ks vejce, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 list řapíkatého celeru, 1 ks pórku, 2 ks mrkve, 1,5 l zeleninového vývaru, 300 g tortellin, 200 g špenátu

Smícháme obě mletá masa, sůl, pepř, vejce, oregano, utřený česnek a nasekanou cibulku. Pořádně promícháme a vytvoříme kuličky o průměru 1,5 - 2 cm. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a čekáme až ...

Butovská bramboračka

Butovská bramboračka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička sádla, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 hrst hub, pepř, kmín, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, 1/4 celeru, 1 oloupané rajče, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, libeček, pažitka, majoránka

Na sádle rozpustíme kostičky slaniny, přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přihodíme houby (sušené předem namočíme), pepř, kmín, lehce osolíme a vydusíme do měkka. Zasypeme moukou, opražíme, zalijeme vývarem, vhodíme ostatní pokrájenou z...

Gulášová polévka v chlebu

Gulášová polévka v chlebu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce sádla, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce majoránky, 2 ks cibule, 1 ks bramboru, 1 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku, 4 ks chleba, 400 g hovězí klížky, 1 l hovězího vývaru, 100 g anglické slaniny, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička kmínu

Cibuli nakrájíme na jemno a opečeme ji na sádle. Přidáme maso nakrájené na kostky, sůl, pepř a kmín a dusíme, dokud maso pouští šťávu. Poté přidáme mletou papriku a hladkou mouku a po chvíli i hovězí vývar. Až vývar začne vřít, přidáme nakrájené...

Fazolová polévka se sušenými rajčaty

Fazolová polévka se sušenými rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 mrkev, 2 kousky řapíkatého celeru, 8 listů hlávkové kapusty, 2 lžíce rajčatového protlaku, 7 g soli, 7 g pepře, 5 g majoránky, 5 g tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 konzervy fazolí v tomatě, 7 dkg sušených rajčat, 4 lžíce parmazánu, 150 g anglické slaniny

Cibuli a celer nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Listy kapusty a sušené rajčata nakrájíme na proužky. Parmazán nastrouháme. Na oleji smažíme cibuli dozlatova. Poté přidáme mrkev, kapustu, celer a vše necháme změknou...

Vyprošťovací zelná polévka

Vyprošťovací zelná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 ks ostravské klobásy, 2 ks bobkového listu, 1 sáček kyselého zelí, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce petrželové natě, 1 lžíce olivového oleje, 1,5 l hovězího vývaru

Na oleji opečeme mrkev, celer a cibuli nakrájené na kostičky a poté 10 minut dusíme (podlijeme troškou vývaru) spolu s bobkovým listem a klobásou nakrájenou na kostičky. Zalijeme vývarem, přidáme okapané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme a 30 m...

Houbovo-cizrnový krém

Houbovo-cizrnový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 3 ks šalotky, 2 ks brambor, 1 ks mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g hub, 1 l zeleninového vývaru, , , , 1 lžíce másla, 200 g zakysané smetany, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Cizrnu si uvaříme den předem nebo použijeme cizrnu konzervovanou. Houby použijeme sušené. Šalotku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Krátce opečeme a přidáme většinu cizrny a ...

Bramborová krémová polévka s houbami

Bramborová krémová polévka s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 100 g hub, 150 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžičky majoránky, 4 lžičky petrželové natě, 2 lžíce řepkového oleje

Brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a zalijeme vodou tak, aby její hladina byla 1 cm nad zeleninou. Vaříme doměkka. Poté vlijeme mléko a vše rozmixujeme. Olej smícháme s petrželk...

stránka: