Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Pomocné recepty

Smažené kostičky z pečiva do polévky

Smažené kostičky z pečiva do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kusy bílého nebo tmavého pečiva, 2 lžíce másla

Housky nebo chleba nakrájíme na kostičky a dáme na rozehřátou pánev. Pohýbováním pánve osmažíme kousky pečiva dozlatova. Pro zlepšení chutě můžeme osmažit kousky pečiva na rozpuštěném másle.

Vajíčkové kapání do polévky

Vajíčkové kapání do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 30 ml mléka, sůl, 50 g hrubé mouky

V hrníčku rozšleháme mléko a vejce. Přisypeme mouku, osolíme a rozkvedláme na těstíčko, které by mělo být řídké. Vše nalijeme do vařící polévky. Lijeme nejlépe přes vidličku, aby se vytvořili slabé praménky. Povaříme cca 5 minut.

Nudle do polévky - hotové

Nudle do polévky - hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g nudlí, 2,5 l vody, 1 lžíce oleje, sůl

Vodu osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme nudle, zamícháme aby se nepřilepily ke dnu hrnce a vaříme 15 - 20 minut podle druhu. Před scezením ochutnáme, zda jsou nudle dostatečně uvařené. Scedíme, propláchneme studenou vodou, aby se v...

Listové těsto hotové

Listové těsto hotové

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, polohrubá mouka

Kostku listového těsta si dáme na pomoučený vál. Rozdělíme si těsto na dva kusy a válečkem, na který moc netlačíme rozválíme kousek těsta. Válíme shora dolů a zleva doprava, až si vyválíme placku o potřebné tloušťce a velikosti. Tvary z listového ...

Sněhová hmota z bílků

Sněhová hmota z bílků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, špetka kypřícího prášku do pečiva, 250 g cukru moučka, 15 g kukuřičného škrobu

Co nejpečlivěji oddělíme bílky od žloutků. Budeme potřebovat pouze bílky. Připravíme si čistou mísu a dáme do ní bílky a špetku kypřícího prášku do pečiva. Ručním elektrickým mixérem šleháme až se bude tvořit sníh. Zmírníme šlehání a postupně přid...

Recept na linecké těsto

Recept na linecké těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 150 g másla, několik kapek citrónové šťávy

Prosejeme mouku na vál. Oddělíme žloutek od bílku. Do středu hromady mouky uděláme důlek a přidáme do něho cukr, žloutek a pár kapek citrónové šťávy. Lžičkou se snažíme utřít žloutek s cukrem a mezitím si necháme změknout máslo. Přidáme máslo a pr...

Italské těsto

Italské těsto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, sůl, 4 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje

Vše důkladně promícháme a 15 minut spracujeme, aby vzniklo vlášné těsto. Necháme 25 minut odležet. Vyválíme co nejtenčí placku, kterou rozřežeme podle potřeb.

Španělská hustá omáčka

Španělská hustá omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g hladké mouky, 400 g rajčat, 300 ml hovězího bujónu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 žlutá paprika, 1 lžíce hrášku, 1 menší pórek, 1 fenykl, 2 bobkové listy, 50 g anglické slaniny

Veškerou zeleninu nakrájíme na kousky. Do roztopeného másla přidáme mouku, smažíme 1 minutu do hněda. Přidáme nakrájená rajčata, hovězí bujón, ocet, sójovou omáčku a vaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou slaninu, cibul...

Tvarohový krém

Tvarohový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 500 g tvarohu, 150 g cukru moučky, 2 vanilkové cukry

Máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme tvaroh a šleháme do hladkého krému. Šleháme tak dlouho, aby tam nebyly hrudky másla.

Čokoládová poleva

Čokoládová poleva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 100 g 100% tuku (Omega)

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Mícháme a zahříváme tak dlouho, dokud se suroviny pěkně nespojí.

Kávová poleva

Kávová poleva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cukru moučky, 8 lžic kávy , 2 lžičky 100% tuku (Omega)

Uvaříme silnou kávu a do cukru přidáme 8 lžic odvaru z této kávy a rozehřátý tuk. Šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká hustá poleva.

Domácí bylinkové máslo

Domácí bylinkové máslo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka másla, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1/2 lžíce nasekané pažitky, 1/2 lžičky kari koření, sůl

Máslo nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru a rozšleháme. Přidáme nasekanou bazalku, nasekanou pažitku, rozetřený česnek, kari koření a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a dáme chladit na 30 minut do ledničky.

Domácí brusinková omáčka

Domácí brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brusinek, 180 ml javorového sirupu, 200 ml vody

Brusinky omyjeme a dáme do vroucí vody s javorovým sirupem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 15 minut, dokud brusinky nezměknou a nevznikne hustá kaše. Podáváme teplé nebo studené k pečenému nebo grilovanému masu.

Medová marináda

Medová marináda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 stroužků česneku, 1 lžička včelího medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce pažitky, sůl, pepř, 5 lžic olivového oleje

Nasekáme petrželovou nať a pažitku na drobno. Přidáme rozetřený česnek, olej a med. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Medová grilovací směs

Medová grilovací směs

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malou sklenku jahodového džemu, 3 lžíce včelího medu, 1 lžíci rostlinného oleje, 1 lžíci vinného octa, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky mleté skořice

Vše důkladně promícháme. Připravujeme za studena.

Nedělní knedlíčky do polévky

Nedělní knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, špetka soli, bylinky či koření dle chuti

Na pánvi rozpustíme máslo , přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme rozdrobené droždí a necháme rozpustit - odstavíme a necháme vychladnout. Poté přidáme mouku strouhanku, vejce sůl, popř. bylinky a koření dle chuti. Tvarujeme malé knedlíčky či nok...

Ovar

Ovar

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plecka, 2 l vody, 1 špetka soli

Omyté maso vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme do úplného změknutí (t.j. až se maso začne dělit na kousky) Pak je vyjmeme, necháme okapat a podáváme s chlebem a křenem, hořčicí nebo jablkovým křenem.

Ořechová náplň

Ořechová náplň

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mletých vlašských ořechů, 150 g cukru moučky, 1 lžička rumu, 2 ks bílky, 1 špetka soli

Z bílků se solí vyšleháme tuhý sníh a do něj po částech vmícháme ořechy a cukr. Nakonec vmícháme rum.

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Jogurtovo-bylinková zálivka na všechno

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 g čerstvé máty, 15 g čerstvé petrželky, 10 g čerstvé pažitky, 200 ml nízkotučného jogurtu, 1/2 citrónu - šťáva a kůra z něj, 1/2 lžičky papriky, špetka cukru moučka (není nutné), čerstvě mletý jemný pepř, sůl

Bylinky rozmixujeme s takovým množstvím jogurtu, aby vzniklo hladké pyré. Pyré vlijeme do misky, vmícháme zbylý jogurt, citronovou kůru a šťávu, papriku a cukr, dochutíme. Tato zálivka je vhodná k letním salátům. V chladničce vydrží tři dny.

Marináda z nivy

Marináda z nivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g Nivy, 1 selský jogurt, 4 stroužky česneku, 100 g tatarské omáčky, 1 červená cibulka, 1 lžička cukru krupice

Do mísy nastrouháme nivu najemno,přidáme tatarskou omáčku,jogurt,najemno nakrájenou cibulku,prolisovaný česnek a lžičku cukru.Pořádně promícháme ,můžeme přisolit.Marináda by měla být tužší,aby držela na zelenině-pokud není,přidáme bílý tavený sýr ...

Čokoládový krém II.

Čokoládový krém II.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 2 slepičí vejce, 3 lžíce kakaa, 100 g cukru moučka

Žloutky, kakao a cukr šleháme nad parou do zhoustnutí a za občasněho promíchání necháme zchladnout. Do studené pěny zašleháme poloměkké máslo.

Domácí nakládáné zelí

Domácí nakládáné zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg bílého zelí, 150 g mrkve, 250 g jablek, 100 g soli, 10 g kmínu, 5 g koprových semínek, 3 bobkové listy

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké proužky(nastrouháme). Košťály odstraníme. Nastrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem. Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. Zelnou směs vkládáme do sterilních ná...

Náplň s moučnou kaší

Náplň s moučnou kaší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru

Mléko si dáme chvilku prohřát, aby bylo vlažné. Nesundaváme z ohně, vaříme dál, jen si v tom vlažném mléku rozmícháme polohrubou mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Když je kaše hotová, necháme ji vychladnout a mezitím si utřeme máslo ...

Náplň z Bešamelu

Náplň z Bešamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 250 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 hrnek moučkového cukru, 100 g kakaa

100 g másla necháme rozpustit v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Když je jíška hotová, přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Tuto kaši poté sejmeme z ohně a necháme vychladnout. 200 g másla ušleháme s moučkovým cukrem, poté přišlehám...

Náplň z kávy

Náplň z kávy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 lžičky kávy, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 ks žloutků, 250 g másla, 150 g moučkového cukru

Mléko dáme vařit, když vře, přidáme 2 lžíce kávy a uděláme bílou kávu. Poté přišleháme maizenu, žloutek a polovinu cukru, a za stálého míchání uvaříme ve vodní lázni do husté kaše. Máslo utřeme s polovinou moučkového cukru a poté postupně přišlehá...

stránka: